EXCLUSIV. Arhiepiscopia Craiovei a făcut şcoală „de elită“ din banii destinaţi săracilor

de Alina Trasca, Petrica Rachita, Razvan Chiruta , 28 aprilie 2015 - stire actualizata la ora 14:58, 29 aprilie 2015

Arhiepiscopia Craiovei a primit, în 2011, fonduri europene de aproximativ 650.000 de euro pentru reabilitarea și modernizarea unui fost liceu agricol. Clădirea, aflată în comuna Grădinari, județul Olt, urma să fie folosită de instituția bisericească pentru a oferi servicii sociale și educaționale către 500 de copii din localitate.

Arhiepiscopia Craiovei a încasat banii, prin Programul Operațional Regional – Regio, a modernizat imobilul, însă i-a schimbat destinația asumată prin contractul cu autoritățile europene. Astfel, în clădire funcționează acum Colegiul Național de Fete “Buna Vestire“, o școală gimnazială cu internat care asigură educația pentru numai 12 eleve.

Ca să fie acoperită din punct de vedere legal, Arhiepiscopia Craiovei a apelat la un truc: școala gimnazială își desfă­șoară activitatea în sălile destinate în acte centrului social multifuncțional. Dotările cumpărate pe bani europeni sunt folosite pentru necesitățile Colegiului de Fete, dar în cazul unor verificări sunt prezentate ca aparținând în continuare de centrul social.

Angajamente nerespectate

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia (ADR) au comunicat „României libere“ că nu au fost informați privind schimbarea destinației fondurilor europene alocate Arhiepiscopiei. „În mod concret, s-a reabilitat, modernizat și dotat un imobil cu suprafața desfășurată de 700 mp. Prin refuncționalizarea imobilului din comuna Grădinari, realizarea de instalații sanitare, de instalații termice, de instalații de incendiu, unui bazin de retenție, o stație de epurare, amenajarea peisagistică a fost creat un centru social multifuncțional“, ne-a comunicat ADR Sud-Vest Oltenia, instituția care urmărește implementarea proiectelor finanțate din bani europeni.

Arhiepiscopia Craiovei a promis, în cererea de finanțare, că „activitățile desfășurate în cadrul centrului vor permite creșterea gradului de incluziune socială a copiilor dezavantajați, aceștia beneficiind de activități de protecție socială de recreere-socializare, educaționale, orientare școlară, consiliere socială și psihologică, dezvoltare a deprinderilor de viață în concordanță cu trăsăturile psihologice, situația personală, dorințele și aspirațiile fiecăruia în parte“. De cei 2,9 milioane de lei proveniți din fonduri europene ar fi trebuit să beneficieze, timp de cinci ani, copiii din Grădinari, dintre care „aproximativ 10% vor fi de etnie rromă“, potrivit ADR Sud-Vest Oltenia.

Autoritățile locale din Grădinari ne-au confirmat că Arhiepiscopia Olteniei și-a respectat doar pe hârtie angajamentele. Primarul Mihai Ioana a afirmat că nici la centrul multifuncțional, nici la colegiul de fete nu a fost acceptată vreo elevă săracă din comună. „Le-am spus să ne ia și nouă două-trei fete, ca să le schimbăm viața, dar nu au vrut“, a precizat Mihai Ioana.

„Nu știu de ce nu vor să primească copii de la noi, eu nu prea am avut tangențe cu ei. În comună sunt destui romi și majoritatea săraci, vai de mama lor. Clădirea e dotată cu calculatoare, cu tot. Dacă intrați în școala aia acolo, arată superb“, a menționat și viceprimarul Ionică Stanciu.

În fine, directoarea școlii generale din satul Petculești, care aparține de comuna Grădinari, a susținut că până acum nu ar fi primit nici o solicitare să trimită copii la școala gimnazială a Arhiepiscopiei Craiovei.

Unde sunt romii?

Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Craiovei, IPS Irineu, fondatorul și principalul susținător al Colegiului Național de Fete „Buna Vestire“, a recunoscut, pentru „România liberă“, că nici o elevă din Grădinari nu a fost acceptată la școala bisericii. Dar, a afirmat mitropolitul, acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că în comună nu există nici o fată de clasa a V-a care să corespundă condițiilor de admitere. IPS Irineu dorește ca respectivul colegiu să devină o școală de elită, prin urmare sunt selectate doar fete cu un înalt nivel de inteligență.

Pe de altă parte, pentru a ne demonstra că dotările achiziționate din fonduri europene există, mitropolitul ne-a condus personal prin clădirea reabilitată în care ar trebui să funcționeze, de fapt, centrul social multifuncțional. Cele mai multe uși, închise cu cheia, au fost deschise special pentru noi. Când l-am întrebat de ce e atât de pustie clădirea, IPS Irineu ne-a explicat că cele 12 eleve sunt plecate acasă, pentru weekend, iar centrul social are activități doar din când în când. Înalta față bisericească ne-a plimbat prin mai multe săli de clasă în care se aflau mobilierul și aparatura electronică și de sport cumpărată din fonduri europene. Dar unele săli de clasă arătau ca și cum nu ar fi fost folosite niciodată de la inaugurare.

Pe site-ul Colegiului Național de Fete „Buna Vestire“, aceleași încăperi, cu aceleași echipamente pe care era lipită eticheta Regio au fost prezentate ca aparținând școlii. După vizita noastră, portalul respectiv a fost închis, pe pagini apărând doar mesajul „maintanence mod“.

Mai mult, într-un reportaj difuzat recent de postul de televiziune Realitatea TV, însuși Mitropolitul Olteniei a susținut că aceleași spații și echipamente pe care se află eticheta Regio deservesc școala gimnazială și nicidecum centrul social.

Explicaţii contradictorii

IPS Irineu s-a apărat, în fața noastră, prin faptul că sălile de clasă și aparatura sunt utilizate periodic pentru a le oferi educație și mâncare copiilor săraci din Grădinari. Dar s-a încurcat în afirmații. Inițial a precizat că acest lucru se întâmplă săptămânal. „În fiecare săptămână le dăm de mâncare romilor de acolo. Eu nu pot să îi iau pe toți, dar noi respectăm proiectul european“, a menționat IPS Irineu. Ulterior, mitropolitul Olteniei a susținut că prezența copiilor săraci din Grădinari îngreunează cursurile școlii gimnaziale: „Avem un centru, dar nu vin permanent, pentru că noi avem fete în școală. E un colegiu acolo, care are o menire și sunt fete care învață carte acolo, sunt olimpice și nu se poate să stai așa acolo“.

Colegiul Național de Fete „Buna Vestire“ este menit a deveni o școală de elită pentru copiii săraci. Condițiile de admitere la această școală gimnazială sunt foarte stricte. Dincolo de faptul că fetele trebuie să provină din familii sărace, acestea trebuie să aibă o inteligență peste medie.

ADR Oltenia: „Vom solicita o clarificare“

Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia ne-a comunicat că va verifica informațiile prezentate în acest articol. „ADR SV Oltenia nu are informații potrivit cărora centrul social finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013 a fost transformat în Colegiul Național de Fete «Buna Vestire». (….) În acest sens, vom solicita o clarificare beneficiarului proiectului, Arhiepiscopia Craiovei“, se arată într-un răspuns al instituției.

Comentarii

 • comentariu

  23 iunie 2015 17:56

  Deci confirmai exact ce am scris eu.

  raspunde comentariului
 • Stefan

  22 iunie 2015 20:24

  Oltenii tac ! ! ! cind este vorba de coruptie. Imi este rusine ca sunt ortodox cu asa o haita care conduce si calauzeste crestinii din Ortodoxie.

  raspunde comentariului
 • Dan

  18 mai 2015 10:01

  Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email tehnicdvdyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Geta

  16 mai 2015 17:22

  Oferte de lucru pentru toti ! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. NU este necesara niciun fel de experienta ! Oferta plata se calculează în funcție de implicare și realizări instruire gratuită prin email contract legal de comision scrisoare de recomandare posibilitatea de a lucra de acasa fiecare isi face singur programul de lucru. Cerinte calculator, conexiune internet, cunostinte minime PC, rabdare, seriozitate, perseverenta.Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email geta.iacob97yahoo.com

  raspunde comentariului
 • V.D.TOT

  30 aprilie 2015 11:00

  ADR nu trebuie sa ..... ceara clarificari , trebuie sa verifice corespondenta intre ceea ce s-a prevazut si ceea ce s-a realizat practic in teren !

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  28 aprilie 2015 22:52

  care este, atitutidinea BOR, fata de prea sfintitul roman din regiunea din Ucraina?au luat legatura, contact, cu autoritatile BIserici Ucrainienecu ceilalti crestini?

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  28 aprilie 2015 22:49

  prea sfintitul sfintit nostri fac ca ,imanul, arunca bani din cutia milei in sus.Si se roaga, zice Doamne ce ramine sus este ptr tine, ce cade jos ptr mine, noi astia peste paminteni.p.s , saraci cu cel de sus.VORBA AIA CEI DIN URMA, VOR FI CEI DE INTAI.,bancul il stiu de la un musulman.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  28 aprilie 2015 22:44

  CENZURA, CE SE CEARTA ALESI NOSTRI, CE CIRC DE STAT,PE BANI ROMANILOR,LA TELEVIZIUNILE SITEMULUI MEDIACRATIC AL REGIMUL DICTOCRATIC, PROSTEALA CU TELEVIZIUNE, SERIALUL DE LUNG METRAJ 26 DE ANI PRODUCTIE STUDIUORILE BUCURESTI.SERIALUL MAFIOTI JUSTIA SI PROSTI DE ROMANII ,AVEM TELEVIZIUNI, PRESA, CITITI MA TICALOSILOR, TERORISTILOR,JIHADISTIOR NATIONALI ACOPERITI DE PESTE TOT IN TOATE.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design