11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAnchetă la Mănăstirea Hurezi după dezvăluirile RL despre defrişările ilegale de...

Anchetă la Mănăstirea Hurezi după dezvăluirile RL despre defrişările ilegale de pădure

Direcţia Silvică Vâlcea va verifica dacă s-au făcut tăieri ilegale de castani comestibili la Mănăstirea Hurezi, în urma dezvăluirilor „României libere” referitoare la afacerile cu lemn făcute de reprezentanţii acestui lăcaş de cult.

 

Mai multe hectare de pădure au fost defrişate abuziv în judeţul Vâlcea de către reprezentanţii Mănăstirii Hurezi, după cum a demonstrat o investigaţie publicată ieri de România liberă. Reporterii incognito au negociat cu reprezentanţii mănăstirii cumpărarea a 100 de metri cubi de castan comestibil, în condiţiile în care tăierile pentru acest tip de lemn se fac doar cu autorizaţie specială.  Ce s-a întâmplat în urma acestor dezvăluri?

Directorul tehnic al Direcţiei Silvice Vâlcea, Cosmin Crăcană, ne-a confirmat că Mănăstirea Hurezi nu a primit anul acesta autorizaţie pentru exploatarea castanilor. „Problema este că noi nu ştim de unde iau ei acei castani. E posibil să-l aibă din anii trecuţi, sub formă de cherestea, şi să-l vândă acum. Vom verifica totuşi dacă s-au făcut tăieri ilegale“, a menţionat Cosmin Crăcană. Acesta a precizat că Direcţia Silvică Vâlcea s-a mai confruntat cu unele probleme şi în cazul altor lăcaşuri de cult. „Avem un caz în care o mănăstire a câştigat în instanţă pădurea pe un alt amplasament şi efectiv vor să tragă puternic pe suprafeţele acestea de pădure“, a afirmat Cosmin Crăcană. 

Directorul tehnic a ţinut să menţioneze că cele două persoane care ne-au promis 100 de metri cubi de castan nu sunt angajaţi ai Romsilva, ci salariaţi ai unei firme private care exploatează „probabil” pădurile mănăstirii.

Omerta la Arhiepiscopia Râmnicului

Sursele noastre susţin că ieri dimineaţă a fost organizată o şedinţă de urgenţă a Consiliului permanenţei Arhiepiscopiei Râmnicului, la care au fost chemaţi protopopul Protoieriei Hurezi şi preotul Constantin Mănescu. Oficial însă, conducerea Arhiepiscopiei nu vrea să declare nimic. „Sunt pe drum acum şi nu am citit ziarul, nu ştiu despre ce este vorba”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al eparhiei, preot Ioan Predescu. Şi Vartolomeu Andronie, exarhul care are în subordine mănăstirile din Vâlcea, a evitat un răspuns. „Nu am citit ziarul, nu am nimic de comentat prin urmare”, a fost singurul răspuns al prelatului.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...
Ultima oră
Pe aceeași temă