9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAfaceristul PDL de sub fusta mamei

Afaceristul PDL de sub fusta mamei

La 72 de ani, Georgeta Necula, mama senatorului PDL Marius Necula, a devenit unul dintre cei mai activi oameni de afaceri din Galaţi. Astfel, în timp ce aproape toate şantierele de construcţii din acest oraş şi-au închis porţile, o firmă de-a bătrânei a reuşit să contracteze lucrări de construcţii în valoare de aproximativ 5,2 milioane euro de la stat. Atlas SA a obţinut cinci contracte de lucrări de construcţii finanţate de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi unul de la Ministerul Agriculturii în valoare totală de 21.346.936 lei. Printre acestea sunt contractele încheiate cu Compania Naţională de Investiţii pentru construirea a trei săli de sport: unul în valoare de 2.655.172 lei pentru satul Balinteşti, comuna Bereşti Meria, judeţul Galaţi, altul în valoare de 2.650.000 lei pentru comuna Dumbrăveni, judeţul Vrancea, şi, în fine, contractul de 2.495.666 lei pentru construirea sălii din comuna vrânceană Suraia. La acestea se adaugă trei lucrări finanţate tot de la bugetul MDRT, încheiate cu primării PDL: canalizarea şi staţia de epurare din comuna Tuluceşti (3,2 milioane lei), reţeaua de alimentare cu apă din Cudalbi (1,7 milioane lei) şi un alt contract în comuna Corni. În ceea ce priveşte lucrările finanţate de Ministerul Agriculturii, valoarea acestora este de 8.599.227 lei.

SC Atlas SA este însă cunoscută pentru activitatea de transport – mărfuri şi persoane -, şi nu pentru construcţii. Nici Data Consult, firma care deţine majoritatea acţiunilor de la Atlas SA, nu este specializată în construcţii, ci în închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare. În aceste condiţii, atribuirea lucrărilor  la sălile de sport firmei Atlas este cel puţin surprinzătoare, dacă luăm în calcul faptul că în sistemul achiziţiilor publice sunt puse condiţii foarte stricte în privinţa experienţei în domeniu a firmei care preia contractul. 

Acuzat de actualii colegi de partid

Senatorul Marius Necula încearcă de mulţi ani să-şi detaşeze imaginea de Atlas SA – fosta firmă de transport a Combinatului -, pe care o controlează din 1999.  În 2003, pe atunci subprefect numit de PSD, a fost acuzat de liderii PD Galaţi că a transferat datoriile pe care Atlas le avea la stat către o societate din Brăila. Ameninţat cu un proces de calomnie, vicepreşedintele PDL Petru Alexe, decan al Facultăţii de Ingineria Alimentelor, şi-a retras ulterior acuzaţiile. Atunci, Necula a decis să aducă un englez la conducerea Atlas SA. Ulterior, acţionarul majoritar al Atlas SA a devenit Data Consult SRL Galaţi, firmă înfiinţată de Marius Necula în 1994. Conform Registrului Comerţului, la Data Consult apar acum ca asociaţi părinţii senatorului, Georgeta Necula (cu 90% din părţile sociale), şi Radu Necula, decedat în 2007 (cu 10%).

Situaţia acţionariatului este surprinzătoare, în condiţiile în care în declaraţia de interese din 2008 senatorul Necula declara că deţine 80% din părţile sociale ale Data Consult, în valoare de 42.320 lei, iar ulterior, în iunie 2009, susţinea că este asociat unic la această firmă. Data ultimei înregistrări la Registrul Comerţului este 24.03.2010, însă structura acţionariatului firmei nu a fost schimbată. „Această firmă, Data Consult, nu are nici o activitate, decât aceea că administrează acest portofoliu, iar pentru acest portofoliu a fost adus un manager din străinătate, care este în bordul companiei Altas”, a declarat recent senatorul Necula. La întrebarea dacă are vreo legătură cu Atlas SA, senatorul Marius Necula a răspuns fără ezitare: „Absolut nici una”. În declaraţia sa de avere din 2008 apare însă, olograf, precizarea că a încasat de la Atlas SA 194.704 lei în calitate de consilier. Aceeaşi indemnizaţie este menţionată şi în declaraţia de avere din 2009.

„Luaţi legătura cu domnul Necula”

Declaraţiile senatorului sunt contrazise chiar de mama acestuia, Georgeta Necula, cu care am reuşit să vorbim doar telefonic, fiind internată în spital. Femeia susţine că firma Data Consult SRL îi aparţine din 1994, şi nu din 1999, cum susţine parlamentarul PDL. „Eu firma o am de 16 ani, domnule. Deci cum poate să se lege cineva când fiul era funcţionar atunci? Eu din ’94 am această firmă”, ne-a declarat Georgeta Necula. În privinţa modului în care îşi administrează afacerea, Georgeta Necula ne-a explicat: „Nu mă ocup eu. Am administrator, am director general, am tot ce trebuie. Mergeţi şi luaţi legătura şi o să vă dea toate relaţiile”, ne-a spus femeia. I-am urmat sfatul şi am mers pe strada Domnească nr. 117, acolo unde se află oficial sediul Data Consult SRL. Nu am reuşit să găsim pe nimeni.  Am luat legătura telefonic cu administratorul firmei, Elena Costin, care a ţinut să ne spună de la bun început că ea este „apolitică”. „Bineînţeles că este închisă (poarta – nr.)!

Normal ar fi fost să luaţi legătura nu cu mine, ci cu dl Marius Necula. Luaţi legătura cu şefa de cabinet a domnului senator”, ne-a spus managerul. Femeia povesteşte şi cum decurg relaţiile profesionale cu patroana sa, Georgeta Necula. „Dânsa vine o dată pe an, la Adunarea Generală, ascultă raportul  administratorului, îi arăt rezultatele firmei. În funcţie de rezultate este de acord dacă îmi continui activitatea sau dacă îmi restrânge drepturile”, ne-a declarat Elena Costin. La finalul discuţiei telefonice, Elena Costin a revenit cu aceeaşi recomandare de a discuta nu cu Georgeta Necula, ci cu senatorul Necula. „Părerea mea personală este, având în vedere că eu nu am fost întrebată niciodată şi bănuiesc că nici nu voi fi (?!), discutaţi cu cel pe care presa l-a acuzat, înscrieţi-vă în audienţă. Bănuiesc că o să vă răspundă la toate întrebările, pentru că nu are nimic de ascuns şi e păcat să fie pătat pentru lucruri pe care nu le-a făcut”, a ţinut să precizeze Elena Costin.

Georgeta Necula: „Mă scârbeşte!”

Mama senatorului Marius Necula dă vina, culmea, pe preşedintele PDL Galaţi pentru controversele create în jurul fiului său. „M-a mai dat o dată Toader la televizor, cum că eu am câştigat o licitaţie şi am plătit-o după trei zile. Am crezut că ziariştii se vor duce acolo unde se ţin licitaţiile şi vor constata că Toader minte. N-a fost aşa, m-au dat la ziar. Or, la licitaţiile de pe timpul acela, dădeai zece milioane, dacă nu reuşeai, ţi le băga în cont, nu aveai nici un motiv să plăteşti după. Pe mine treburile astea mă deranjează. Mă scârbeşte”, spune Georgeta Necula.

Preşedintele PDL Galaţi şi liderul grupului PDL la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, res-pinge acuzaţia Georgetei Necula: „De Toader a zis?! Nu am spus niciodată aşa ceva, habar nu am avut cine câştigă licitaţiile şi cine-i acolo. Nici nu am ştiut ce înseamnă Atlas-ul şi că acolo este mama senatorului Necula. Eu la televizor nu am spus aşa ceva, nu am intrat în bătălia asta”.

Afacerile familiei Necula cu instituţiile locale

 Relaţia cu Direcţia Regională de Poştă Galaţi (condusă de un membru PDL): contract de 73.032 lei pentru „transportul regulat de pa-sageri”. (Un contract similar a fost încheiat şi pentru transportul de persoane din Brăila.)

 Relaţia cu Primăria Galaţi: la începutul acestui an, Atlas a închiriat Administraţiei Domeniului Public mai multe utilaje pentru curăţarea spaţiilor verzi, valoarea totală a contractelor fiind de aproape 400.000 lei. Selecţia firmei s-a făcut în baza „preţului cel mai scăzut”, iar procedura a fost doar „invitaţia de participare” şi au fost primite doar ofertele unice, ale Atlas SA. De altfel, city managerul din Primăria Galaţi, Florin Popa, ne-a declarat că aceste contracte au fost încheiate în baza colaborărilor anterioare cu Atlas.

„Copilul de suflet” al baronului Plătică

Senatorul Marius Necula este perceput la Galaţi ca fiind „copilul de suflet” al lui Ilie Plătică Vidovici, fost parlamentar PDSR. Traseul profesional şi politic al lui Necula a cunoscut o schimbare  spectaculoasă în 1994, când s-a înscris în PDSR Galaţi, condus de Plătică Vidovici. Pe baza carnetului de partid, Necula a devenit inspector la biroul din Galaţi al Agenţei Naţionale de Privatizare. Plătică Vidovici l-a ajutat şi în afaceri, asociindu-se cu el în firma Mims Press SRL, care a preluat controlul asupra Radio Galaţi. În 1996 Necula a fost pus de Plătică pe lista PDSR pentru Camera Deputaţilor, iar în 2001 tot Plătică Vidovici l-a numit subprefect de Galaţi. Ca subprefect, Marius Necula s-a afirmat  prin râvna cu care racola la PSD primarii PD şi PNL şi prin vehemenţa cu care punea în practică ordinul lui Năstase de „dezintegrare a PD-ului”. În septembrie 2003, când Plătică Vidovici şi alţi baroni din aripa Iliescu au fost trecuţi pe linie moartă de Adrian Năstase, Necula a trecut în barca lui Dan Nica. În 2004 a fost numit prefect PSD de Galaţi. Ulterior a intrat în PDL Galaţi, unde şi-a făcut o tabără prin care încearcă să preia controlul organizaţiei conduse de liderul grupului PDL la Camera Deputaţilor, Mircea Toader. Obiectivul lui Necula este să devină în 2012 primar al Galaţiului din partea PDL.

 

“Nu am câştigat toate licitaţiile. Cel puţin la sălile de sport, am participat la vreo nouă licitaţii, din care am câştigat trei. Dacă eu eram cel mai tare, nu era normal să le câştig pe toate? Ca să câştigi 3 şi să pierzi 6, asta spune totuşi ceva.La unele licitaţii am pierdut de pe primul loc. “

“La o firmă mare, care are 500 de salariaţi, nu mă ocup eu de licitaţii.”

“Acum mama chiar nu se mai poate ocupa ea de firmă.”

Cele mai citite

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă