"Pretul" unei achitari pentru "ultraj" - 15.000 de euro

de Laura M. Fortiu , 15 septembrie 2006
Cei doi avocati din Baroul Timis si lichidatorul judiciar, acuzati de acte de coruptie, au fost arestati pentru 29 de zile, dupa o sedinta-maraton derulata la Tribunalul Timisoara. Aceasta nu a fost lipsita de incidente. Imediat dupa pronuntarea sentintei, inculpatului Vladimir Pavel Kasai i s-a facut rau, lesinand in sala de judecata. El a fost transportat la spital sub paza politiei.
Avocatii Edit Lazar si Calin Clopina, impreuna cu lichidatorul judiciar Vladimir Pavel Kasai, sunt acuzati de trafic de influenta (prima), respectiv complicitate. Ei au pretins unui barbat din Resita 15.000 de euro ca sa-l scape de o condamnare penala. Potrivit procurorilor DNA, la inceputul lunii in curs, avocata Lazar i-ar fi sugerat unui client de-al sau, cercetat intr-un dosar de ultraj, ca l-ar putea scapa de puscarie cumparand completul de judecata de la Curtea de Apel Timisoara. In prima instanta, Judecatoria Resita pronuntase o sentinta de condamnare, iar in apel, Tribunalul Caras-Severin il achitase. Ultima "runda", recursul, care era si cea decisiva, urma sa se judece la 4 septembrie. Acuzarea sustine ca detine probe audio si video care atesta ca resiteanul a platit in doua transe (o data 5.000, iar apoi 7.000 de euro), urmand ca diferenta pana la 15.000 de euro sa fie achitata dupa pronuntarea sentintei favorabile denuntatorului.

"Onorariu de succes" de 15.000 de euro

Cei trei inculpati s-au prezentat in sala de judecata cu o armata de avocati, care au contestat atat flagrantul in sine, despre care sustin ca, de fapt, nu exista, cat si probele acuzarii, bazate pe declaratiile denuntatorului si ale sotiei acestuia. Potrivit avocatului Arcadie Anastasescu, aparatorul inculpatei Edit Lazar, in instanta a fost depus un contract de asistenta juridica, incheiat la 3 iulie, in care este trecuta suma de 15.000 de euro cu titlu de "onorariu de succes". "Toate sustinerile pe care DNA le-a reprodus in probe sunt exclusiv declaratii ale denuntatorului, iar martorul in cauza este chiar sotia acestuia", a mai spus Anastasescu. El a mai explicat ca avocata luase anterior un impumut de la Kasai, pe care l-a returnat dupa ce a primit banii despre care se spune ca ar constitui obiectul traficului de influenta. "Asa se explica de ce banii au fost gasiti la Kasai", a spus aparatorul.

Personaj controversat

Cei doi avocati arestati impart la Lugoj acelasi birou. Edit Lazar este membra a Baroului Timis din 1997, iar colegul ei, Clopina, care ii este si nepot, este avocat din 2003. Daca numele celor doi aparatori lugojeni nu a mai fost vehiculat pana acum in vreun context penal, in schimb Kasai este un personaj cunoscut in Palatul de Justitie timisorean. El a fost implicat in mai multe scandaluri, culminand cu agresarea unei grefiere de la Judecatoria Timisoara, chiar pe culoarele instantelor. Acelasi Kasai a fost cercetat si in cazul privatizarii fabricii de baterii "Dura", unde, desi era student abia in anul I, ocupa postul de consilier juridic. Dupa o relatie cu o judecatoare timisoreana, el si-a deschis un birou de lichidari judiciare. Surse locale sustin ca Edit Lazar era avocat intr-unul din dosarele in care lichidator este Vladimir Kasai, care demarase afaceri cu o firma de lichidari judiciare detinuta de sotul unei foste judecatoare de la Curtea de Apel.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design