13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP - Romania, pe locul 33 din 41 tari europene cu cea...

TOP – Romania, pe locul 33 din 41 tari europene cu cea mai mare putere de cumparare

Puterea de cumparare a europenilor a scazut anul acesta in medie cu aproximativ 800 de euro comparativ cu 2008, cifrandu-se la 11.699 euro pe an de persoana, ca medie la nivelul a 41 de state europene. Romania se situeaza pe locul 33 in clasamentul celor 41 de tari cu cea mai mare putere de cumparare.

Potrivit celui mai recent studiu 'Puterea de cumparare in Europa 2009/2010', realizat de GfK si preluat joi de revista ECommerce monitorizata de Agerpres, puterea de cumparare a scazut anul acesta, pe fondul crizei economico-financiare globale in mai toate statele europene, ceea ce a franat considerabil procesul de recuperare a decalajelor Est-Vest.

Desi media la nivel european este de 11.699 euro, intre statele vest-europene si cele din estul continentului exista in continuare discrepante foarte mari in ceea ce priveste puterea de cumparare. Astfel, daca in Norvegia puterea de cumparare de persoana este de 20.535 euro pe an, in Bulgaria ea este de doar 2.850 euro.

Cetatenii Romaniei dispun de o putere de cumparare estimata de GfK la 3.103 euro pe an, tara noastra situandu-se, astfel, pe locul 33 din totalul de 41 de tari incluse in studiu. In doar circa o treime din cele 42 de judete ale Romaniei puterea de cumparare depaseste media la nivel national. In Bucuresti, media este de 4.282 euro, adica cu mai bine de 40% peste media nationala si comparabila cu puterea de cumparare a Letoniei (4.505 euro), totusi situata putin peste o treime din puterea de cumparare din cele mai sarace regiuni ale Germaniei. Cel mai sarac judet al Romaniei este Vaslui: cu 2.296 euro de persoana, puterea de cumparare a locuitorilor acestui judet este cu 26% sub media nationala. Contrastul dintre cele mai sarace si cele mai bogate zone ale Romaniei s-a accentuat si mai mult in 2009, se mai arata in studiul mentionat.

Puterea de cumparare a scazut sensibil in unele tari care inregistrau o crestere economica mare inainte de izbucnirea crizei. "Deosebit de puternic a fost lovita Islanda, unde am asistat la o scadere cu 18 procente a puterii de cumparare, insa si in statele baltice s-au inregistrat scaderi cuprinse intre 10 si 28 de procente", a declarat Simone Baecker-Neuchl, director de studii la GfK.

Scaderea puterii de cumparare cu circa 800 de euro in 2009 comparativ cu anul precedent a exercitat presiuni suplimentare asupra economiei nationale, pe ansamblu, si asupra comertului cu amanuntul. De asemenea, un factor decisiv pentru evolutia puterii de cumparare il reprezinta si tendintele de depreciere ale monedelor nationale din statele care nu fac parte din zona euro. Spre exemplu, potrivit estimarilor Bancii Centrale Europene, zlotul polonez a scazut in raport cu euro cu 21% in 2009, insa si in Marea Britanie si Suedia monedele nationale (lira sterlina, respectiv coroana) s-a depreciat cu 12 procente, iar forintul ungar si rubla belarusa au pierdut anul acesta 14 procente in raport cu euro.

Letonia este un exemplu de tara in care puterea de cumparare a scazut puternic odata cu criza economica: de la 6.211 euro, in 2008, aceasta a ajuns la 4.505 euro, adica cu 28% mai putin. Scaderea cu aproape o treime a puterii de cumparare este explicata, intr-o oarecare masura, de triplarea, de la un an la altul, a numarului somerilor. Ca si in cazul Romaniei si al majoritatii celorlalte state incluse in studiu, si in acest stat baltic puterea cea mai mare de cumparare o au locuitorii capitalei – cu 21,7 procente peste media nationala. Totusi, comparativ cu puterea de cumparare a orasului german München (care are aproximativ acelasi numar de locuitori – 700.000), cea a locuitorilor capitalei letone este doar de o cincime.

Un salt in topul tarilor cu cea mai mare putere de cumparare a inregistrat Belgia, care a urcat de pe 12, in 2008, pe pozitia a noua, anul acesta, puterea sa de comparare inregistrand doar o usoara scadere de la un an la altul, de 2 procente. Diferentele dintre puterea de cumparare a cetatenilor corespund divizarii lingvistice a tarii. Astfel, zonele cu cea mai mica putere de cumparare sunt in regiunea francofona Valonia, in timp ce puterea de cumparare din regiunea olandofona Flandra (17.380 euro) este peste media nationala.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă