13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodSUA: istorie, cultură şi civilizaţie

SUA: istorie, cultură şi civilizaţie

Ca turist eşti impresionat de măreţia întinderilor de pământ sau poate de spectacolul zgârie-norilor, de Marele Canion, de farmecul inegalabil al unor oraşe precum New York sau Las Vegas.

Pentru a înţelege pe deplin o naţiune trebuie să îi cunoşti istoria oamenii, obieceiurile, cultura şi stilul de viaţă.

Acum circa 12 000 de ani peste strâmtoarea Bering au trecut primii imigranţi din Asia, urmărind turme de animale. Mărturie a existenţei lor sunt numeroasele artefacte descoperite pe teritoriul SUA.

În jurul anului 1000 exploratorul norvegian Leif Ericson a ajuns în America cu circa 400 de ani înaintea lui Cristofor Columb, iar după renumitele sale călătorii din secolele XV şi XVI, naţiunile europene încep explorarea şi colonizarea acestui continent.

În secolele următoare, spaniolii ocupă sud-vestul Statelor Unite şi Florida, prima colonie englezească a fost Jamestown în Virginia, în 1607, apoi au urmat colonii olandeze, suedeze şi franceze.

La 28 octombrie 1636 se deschid porţile primului colegiu american Harvard, fondat în Cambridge, Massachusetts.

La 19 aprilie 1775 în Lexington, Massachusetts se trage primul glonţ în Războiul American pentru Independenţă, purtat între anii 1775-1783 de către revoluţionarii din cele 13 colonii şi Regatul Marii Britanii.

În acest timp a fost adoptată la 4 iulie 1776Declaraţia de independenţă“, care a proclamat constituirea SUA.

Structura administrativă iniţială a fost o confederaţie, dar în 1789 a fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii, ce este astăzi cea mai veche constituţie de tip federal din lume, fiind în vigoare de peste 200 de ani şi cea mai veche constituţie scrisă din lume ce funcţionează neîntrerupt de la adoptarea sa.

In acelaşi an George Washington este ales primul preşedinte al SUA.

În 1807, Robert Fulton face prima călătorie cu vaporul cu aburi, iar în 1844 Samuel F.B. Morse trimite primul mesaj prin telegraf de la Washington, D.C. la Baltimore, Maryland.

Patru ani mai târziu, în 1848 începe goana după aur, după descoperirea primului filon în California.

Pe parcursul secolului al XIX-lea, SUA şi-a extins graniţele, adăugând state noi, prin cumpărări de regiuni întregi precum Louisiana de la francezi în 1803, Florida de la spanioli în 1819, Alaska de la ruşi în 1867, sau prin cuceriri,Texasul de la Mexic în 1845.

La 12 aprilie 1861 izbucneşte Războiul de Secesiune între Statele din Nord şi cele din Sud. În urma acestui conflict s-a abolit sclavia, s-a restaurat Uniunea şi s-a întărit rolul guvernului federal.

Secolul XX este unul plin de evenimente, iar ştiinţa şi tehnica cunosc o dezvoltare extraordinară.

În 1902 se deschide primul cinematograf, în Los Angeles, California, iar în anul următor fraţii Orville şi Wilbur Wright efectuează primul zbor cu aeroplanul lângă Kittz Hawk, în Carolina de Nord.

Albert Michelson este primul American care primeşte premiul Nobel pentru fizică, în 1907, un an mai târziu Henry Ford “pune America pe roţi”, iar în 1927 amiralul Charles A. Lindbergh face primul zbor fără oprire de la New York la Paris.

Cele două Războaie Mondiale şi Marea Criză au făcut numeroase victime şi mari pagube materiale.

În 1959 Alaska devine cel de-al 49 stat iar Hawaii al 50-lea.

Astăzi, Statele Unite ale Americii este o republică federală, alcătuită din 50 de state, cu capitala la  Washington, D.C.

Teritoriul său măsoară peste 4.800 de kilometri de la Oceanul Atlantic , la est, până la Oceanul Pacific, la vest, şi se întinde pe aproape 2.000 de kilometri de la graniţa canadiană, la nord, până la cea mexicană, la sud.

 

Semnificaţia drapelului SUA

Drapelul Statelor Unite ale Americii are formă dreptunghiulară cu 13 dungi orizontale colorate alternativ, 7 în roşu şi 6 în alb, începând şi terminând cu cîte o dungă roşie, şi un dreptunghi albastru închis la culoare, în colţul din stînga sus. Aici  se găsesc 50 de pentagoane stelate regulate, de culoare albă, aranjate pe 9 rânduri orizontale, de cinci ori câte şase şi de patru ori câte cinci, rândurile de şase stele alternînd cu cele de cinci stele.

Cele 50 de stele semnifică cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, iar cele 13 benzi orizontale, reprezintă cele 13 foste colonii care s-au răsculat împotriva Marii Britanii. Datorită acestei dispuneri de forme şi culori, este supranumit ”The Stars and Stripes sau ”Old Glory”.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă