15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodPredicții în 2017. Viața la țară: invazia dronelor și a roboților

Predicții în 2017. Viața la țară: invazia dronelor și a roboților

Agricultura a progresat în ultimele decenii extraordinar de mult, devenind una dintre ramurile economice cu dezvoltarea cea mai rapidă. Pare greu de crezut, dar cercetarea în domeniu concurează atractivitatea cercetării spațiale.

Drone ce cartografiază cu multă îndemânare terenurile agricole, tractoare fără șofer și care urmează cu o precizie la centimetru trasee dinainte stabilite și îngrășăminte croite după caracteristicile solului sau ale culturilor sunt câteva dintre ultimele noutăți ale tehnologiei de vârf din domeniul agricol, inovațiii care ar lăsa cu gura căscată orice fost lucrător al Cooperativelor Agricole de Producție de odinioară, scrie agrarszektor.hu, pagină dedicată sectorului agrar din Ungaria.

În ultima jumătate de secol, producția agricolă mondială s-a triplat, grație unei creșteri medii anuale de 2,3%, din 1970 încoace. În aceeași perioadă, populația globului s-a dublat, depășind șapte miliarde de locuitori, în timp ce suprafața terenurilor lucrate a crescut cu doar 12 procente. Productivitatea agricolă a crescut așadar, în doar câteva decenii, foarte mult, putându-se asigura și pe mai departe alimentarea populației de pe glob. În sectorul agricol au apărut tehnologii noi, mașini mai eficiente și utilaje inteligente. Toată această poveste de succes, însă, nu e nici pe departe la final. Care sunt tendințele în domeniu pentru viitorul apropiat? Câteva exemple:

Fără șofer

În mai 2000, guvernul american al Administrației Clinton a decis să oprească semnalele de bruiaj ale celor 24 de sateliți care asigurau funcționarea Sistemului de Poziționare Globală (GPS), folosiți până atunci în scopuri militare și de siguranță națională. Decizia ne-a schimbat radical viața, în special celor cu autoturisme personale, și a revigorat inovația și dezvoltarea în agricutură.


Citește și: Predicții în știință și tehnologie pentru 2017: Speranța de viață va crește, dar roboții încep să ne ia locurile de muncă


 

Situația s-a îmbunătățit și mai mult după ce precizia de poziționare a mijloacelor de transport în sistemul de navigare GPS a scăzut de la 100 la 20 de metri. Grație acestui salt, cele mai moderne tractoare și combine agricole ar putea funcționa în curând și independent, fără șofer, cu ajutorul sistemelor GPS montate pe ele. Prin folosirea șoferilor-roboți, însămânțările, folosirea îngrășămintelor și a ierbicidelor, dar și alte operațiuni de prelucrare a terenurilor agricole ar putea fi executate cu o precizie de 2-3 cm, ceea ce ar însemna o scădere semnificativă a suprafețelor neprelucrate și o reducere a pierderilor. Schimbarea ar genera, pe lângă inovațiile tehnologice fantastice pe care le-ar activa, o creștere a productivității agricole de 5-7 %.

Roboți, în loc de zilieri

Fabricile de tractoare din toată lumea au încercat în ultimele decenii să dezvolte modele cât mai mari, pentru a crește astfel randamentul și productivitatea lor. În ultima vreme, însă, tendința pare să se fi inversat: tot mai multe companii de profil încearcă dezvoltarea de roboți agricoli mai mici, de tip „buburuză“.

Mașinile agricole mici consumă, bineînțeles, mai puțin. Noile prototipuri vor avea, însă și capacitatea de a lua singure deciziile. Li se vor putea încredința astfel, fără riscuri, operații precum însămânțarea, irigarea și culesul, dar și defrișările, iar de la început de an, cu ajutorul unor lasere bine ghidate, ele vor putea face dispărute buruienile ce tocmai au răsărit.

Atacul dronelor pe ogoare

Sfera de utilizare a mijloacelor de transport aerian fără pilot, sau, în limbajul comun, a dronelor se lărgește în agricultură de la an la an. Cu dronele moderne se pot face cartografieri extrem de detaliate ale suprafețelor agricole, cu o precizie la centmientru, existând astfel posibilitatea de a dezvolta domenii de management noi, detaliate și independente. Mai exact, terenurile agricole pot fi împărțite în parcele mai mici și relativ omogene, care pe parcursul intervențiilor de mai târziu (de exemplu la completarea îngrășămintelor) pot fi grupate după caracteristici comune. Dronele zboară peste suprafețele analizate și, cu ajutorul camerelor și al senzorilor montați pe ele, strâng numeroase informații. Dintre acestea, cele mai importante sunt probabil datele despre Indicele Normalizat de Diferențiere al Vegetației (NDVI), care oferă date despre cantitatea de clorofilă produsă de plante sau, indirect, despre procesul de fotosinteză.

Utilaje grăitoare

Spre sfârșitul secolului trecut, culesul cerealelor se petrecea astfel: combina strângea ce avea de strâns de pe câmp și, după ce se umplea rezervorul, transmitea printr-o lampă semnalizatoare că are nevoie de o remorcă în care să descarce ce a strâns. Privită de acum, metoda pare una lentă, greoaie și destul de dezorganizată. E nevoie, așadar, de soluții mai rapide și moderne. Prin procedeul clasic, combinele așteptau uneori chiar și o oră după tractorul cu remorcă, ceea ce însemna o pierdere de timp cam mare. Prin sincronizarea utilajelor, însă, acești timpi morți pot fi eliminați aproape complet. Combinele și tractoarele cu remorcă „vorbesc” între ele prin semnale radio, iar operatorii care le ghidează pot monitoriza continuu poziționarea lor, respectiv nivelul de umplere al rezervoarelor. Prin acest sistem, tractoarele se pot așeza lângă combine exact în momentul în care acestea au nevoie și întreaga operație (culesul și descărcarea) se desfășoară din mers. În tot acest timp, operatorii nu se omoară cu munca, utilajele luând deciziile independent.


Citește și: Repere geopolitice în 2017: Sfârșitul ordinii mondiale așa cum o știm? America intră în era Trump, populismul este în ascensiune și în Europa, iar Rusia lui Putin încearcă să-și recapete influența globală

Cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător: Trump și PSD

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă