11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodMarile figuri care au părăsit lumea în ultimele luni ale lui 2016...

Marile figuri care au părăsit lumea în ultimele luni ale lui 2016 │GALERIE FOTO

A doua jumătate a anului 2016 a fost marcată de dispariția unor personalități importante din lume și din România, printre care dictatori, lideri politici sau artiști.

Cel mai recent anunț de deces care a făcut înconjurul lumii a fost al liderului cubanez Fidel Castro (90 de ani), considerat de unii un simbol al luptei de eliberare și a revoluției și de cei mai mulți un dictator care a transformat Cuba într-o închisoare timp de aproape o jumătate de secol.

Anunțul a fost făcut de fratele politicianului, actualul președinte al Cubei, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea de stat. La Havana au fost decretate nouă zile de doliu național, iar Consiliul de Stat a luat decizia ca funeraliile să aibă loc duminică, 4 decembrie.

Dacă moartea lui Fidel Castro a fost  primită diferit pe glob (la Miami, migranții cubanezi au ieșit pe străzi pentru a sărbători momentul), decesul neașteptat al cântărețului Leonard Cohen, care a avut loc la începutul lui noiembrie, a întristat pe toată lumea.

Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani, iar anunţul a fost făcut pe pagina sa oficială de Facebook. „Tatăl meu a murit liniştit în casa sa din Los Angeles,” a precizat Adam Cohen, pe 7 noiembrie 2016. „A compus până în ultimul moment cu umorul său atât de particular”, a precizat fiul său.

Este autorul unui număr impresionant de volume de versuri bine primite de critică dar și al unei discografii care a făcut din el idolul mai multor generații. Primul sau disc a fost remasterizat și vocea lui groasă, guturală a fost modificată pentru a semăna cu cea a lui Bob Dylan, pe atunci în mare vogă. A început să imprime la studiorile din Nashville, cele care l-au lansat pe Elvis Presley și vocea sa a revenit la tonalitatea sa normală, potrivit wikipedia.

După o ședere de câțiva ani într-o mănăstire budistă, în 2001 a avut o revenire spectaculoasă în lumea muzicii cu Zece cântece noi, disc ce l-a adus din nou in clasamentele de specialitate și pe primele pagini ale revistelor.

În septembrie, a decedat Shimon Peres, fost premier şi ulterior preşedinte al Israelului. În 1994, pentru rolul jucat în negocierile unui acord de pace cu palestinienii, Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de premierul Yitzhak Rabin, care a fost ulterior asasinat, şi liderul palestinian Yasser Arafat. La un moment dat, Peres a afirmat că palestinienii sunt "cei mai apropiaţi vecini" ai Israelului şi ar putea deveni "cei mai apropiaţi prieteni".

La funeraliile sale, au participat toți cei mai importanți lideri politici ai lumii.

Tot în septembrie, în România, a plecat dintre noi muzicianul și umoristul Ioan Gyuri Pascu. Acesta a suferit un infarct, la numai 55 de ani. Moartea sa a provocat un imens scandal, după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că ambulanțele trimise să îl salveze nu erau dotate corespunzător. Mai mult, primul doctor care a sosit la domiciliul fostului membru Divertis i-a pus diagnosticul de atac de panică, iar două ore mai târziu Ioan Gyuri Pascu a murit.

În iulie, a murit actorul Radu Beligan, la vârsta de 97 de ani. Născut pe 14 decembrie 1918, a avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. A fost discipol al profesoarei Lucia Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică, fără să încheie studiile. În anul 2004, Radu Beligan a devenit membru de Onoare al Academiei Române, drept recunoaștere a activității în domeniul artei. A fost decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan și cu Ordinul Serviciul Credincios ”Mare Ofițer” și cu Ordinul Național ”Steaua României” în gradul de ”Mare Cruce” cu însemn pentru civili. În 2013, Radu Beligan a intrat în Cartea Recordurilor/ Guiness Word Records, ca ”cel mai longeviv actor de teatru în activitate”, iar în 2014 a fost premiat pentru întreagă carieră la Gală Premiilor Gopo.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă