SPECIAL. Cele 25 mari aberaţii ale perioadei comuniste

de Petre Badica , 01 mai 2017 - stire actualizata la ora 10:48, 01 mai 2017
SPECIAL. Cele 25 mari aberaţii ale perioadei comuniste

Regimul comunist din România, care s-a prăbuşit în urmă cu exact 25 de ani, a însemnat mult mai mult decât un regim al lipsurilor de tot felul: libertate, hrană, condiţii decente de viaţă. Perioada dictatorului Ceauşescu a fost şi una a aberaţiilor de zi cu zi, care, privite retrospectiv, nasc o întrebare legitimă: cum a putut un popor să suporte aşa ceva? România liberă a selectat 25 dintre privaţiunile şi măsurile luate atunci care ar putea părea de-a dreptul şocante astăzi, pentru generaţia tânără.

Fie că vorbim despre programul de la televizor de două ore, fie de circulaţia alternativă a maşinilor în zilele de duminică - numerele cu soţ într-o săptămână şi cele fără soţ în ziua următoare -, românii au fost supuşi unor constrângeri pe care locuitorii din alte state comuniste nu le-au avut. Istoricii cu care a stat de vorbă „România liberă” spun că, în general, aceste privaţiuni au fost cauzate exclusiv de deciziile lui Nicolae Ceauşescu.

Istoricul Dan Falcan susține, de pildă, că astfel de aberaţii nu s-au regăsit în statele aflate în sfera de influență a Uniunii Sovietice precum Polonia, Cehia ori Ungaria. „Aceste aberații de care vorbiți sunt legate de privațiunile severe instaurate după 1981, când Ceaușescu a decis ca populația să strângă cureaua astfel încât România să poată plăti datoria externă, care se ridica la 13 miliarde de dolari. S-a ajuns la un program redus la televizor pentru reducerea consumului de electricitate, deși asta era o măsură ridicolă în contextul în care consumul casnic de electricitate era de numai 5% din consumul național. Tot în acest context au apărut raționalizarea hranei sau a benzinei, introducerea cartelelor. A fost introdusă reforma lui Iulian Minc,u potrivit căruia carnea nu era un aliment sănătos și, astfel, alimentarele s-au umplut de pește oceanic și creveți vietnamezi pe care nu îi cumpăra nimeni”, ne-a explicat istoricul Dan Falcan.

Fără a avea pretenţia că lista este completă, „România liberă” a selectat 25 din măsurile privative cele mai „ciudate” luate de Ceauşescu împotriva propriului popor.

1. Cartușul de Kent. Te scotea din orice încurcătură, cum ar fi trecerea cu maşina pe roșu sau în cazul în care aveai nevoie să deschizi ușile unităţilor comuniste de alimentaţie pentru a face rost de carne sau ulei. În Ardeal, echivalentul cartușului de Kent erau cuțitele și pixurile (numite fușeraie) realizate în fabrici şi pe care le ofereai drept mită.

2. Rația de portocale. Mulți români făceau eforturi supranaturale (vezi punctul 1) pentru a face rost de Crăciun fie de un kilograme de portocale, fie de banane pentru copii. Deși le primeau sub brad, cei mici nu aveau voie să mănânce decât una pe zi pentru a le ajunge mai multă vreme.

3. Program TV de două ore. Astăzi ne arătăm supărarea când, asaltați de telenovele şi emisiuni de prost gust, spunem că nu avem la ce ne uita la televizor. Azi - eufemistic, înainte de ’89 era o realitate. Programul TV conținea doar realizările tovarășului și, în cel mai bun caz, un film nord-corean “prieten”.

4. Circulația alternativă duminica. Înainte de Revoluție, străzile nu erau aglomerate. O mașină costa nu mai puțin de 70.000 de lei, o sumă uriașă. Dar pentru că benzina era din ce în ce mai greu de procurat (exista și aici o rație lunară), Ceaușescu a decis ca mașinile să circule alternativ. Cele care aveau ultima cifră a numărului de înmatriculare cu soţ circulau o duminică, cele care se terminau în cifră fără soț mergeau cealaltă duminică.

5. Cartela de pâine. Raționalizarea hranei a fost o măsură care s-a impus de la sine pe fondul accentuării sărăciei în anii ’80. Nu mai știu sigur, dar eu, un puști de 10 ani, parcă aveam dreptul la trei sferturi de pâine pe zi.

6. Sticlele de lapte ca tezaur. Sigur că acum orice copil își strange banii într-o pușculiță fie sub forma unui porcușor sau a unui alt animal. Înainte, rolul de pușculiță revenea sticlei de lapte cu gură largă în care îndesam monede de un leu, cele mai valoroase fiind de cinci lei, care păreau mai degrabă de tablă albă.

7. Ofertă: la un produs cumpărat mai plătești încă unul. Aici autoritățile erau foarte inventive. De exemplu, cafeaua trebuia să o cumperi la pachet cu ghearele de pui pe care nu le puteai folosi la nimic. La fel, dacă voiai să cumperi cultură, o carte (să zicem un Marin Preda) se putea achiziționa doar dacă mai plăteai pentru una, de obicei de propagandă, pe care, altfel, nu ai fi dat niciodată bani.

8. Campionatul Mondial văzut la vecini. Sudul ţării era privilegiat pentru că oamenii își îndreptau antenele tv (multe făcute artizanal în fabrici și uzine) spre sârbi și bulgari și, printre purici și dungi, vedeau competiții de fotbal pe care TVR nu le difuza. Eu, ca rezident în mijlocul Ardealului, la Alba, nu prindeam nici un vecin, așa că în timpul Campionatului Mondial din 1986 ne-am mutat cu vreo jumătate de oraș - seară de seară – pe dealuri pentru a prinde, cu ajutorul unor antene gigant, Mondialul din Mexic. A fost un fel de Woodstock fotbalistic de o lună.

9. Sacrificarea animalelor pe ascuns. Pentru că proprietatea privată fusese abolită la sfârșitul deceniului cinci, nimeni nu avea voie să dețină mai mult de câteva găini, un câine și o pisică în curte. Așa că obiceiul tăierii porcului fusese interzis. Acest lucru se făcea pe ascuns, contra unei pungi de carne date milițianului. În schimb, sacrificarea unui vițel era un act de mare curaj, deoarece pentru așa ceva se pedeapsa era de închisoare.

10. Figuranții din întreprinderi. Megafilmele istorice sau cele care surprindeau realitățile de pe șantiere aveau nevoie de mii de figuranți. Astfel încât se apela la muncitori, dar și la soldații în termen aflați în unități. Nu de puține ori în filme au apărut aberații precum romani cu ceasuri pe mână sau filme istorice de la anul 1600 în care se vedeau stâlpi de electricitate.

11. Muncile agricole făcute de copii. Pe 15 septembrie nu începeau cu adevărat orele de școală. Cei din școala generală erau obligați să adune măceșe și fructe de pădure, iar elevii de liceu mergeau, cel puțin două săptămâni, la muncile câmpului. Nu trebuie uitat că – mai ales în școlile de la țară – erai obligat să faci insectare sau ierbare.

12. Manifestațiile megalomane de pe stadioane. Le știe toată lumea. Eu am participat la una singură, în 1986, când tovarăşul Ceaușescu a venit cu elicopterul la Cugir. Am ajuns dimineața la stadion și au început repetițiile. Perfecționismul era atât de ridicat încât un individ îl juca pe Nicolae Ceaușescu coborând din elicopter. I se dădea onorul, noi aplaudam, scandam etc. La un moment dat, actorul Ceaușescu s-a împiedicat iar cel care conducea repetiția l-a certat. A fost un gest de mare îndrăzneală.

13. Umflarea producției. Dacă producţia la hectar raportată de prim-secretarii de judeţe la centru ar fi fost adevărată, ar fi trebuit ca România să încorporeze și un sfert din teritoriul Ucrainei. Realitatea de pe câmp era mult mai tristă, dar chiar şi aşa recoltele ar fi putut hrăni populaţia României. Din păcate, obsesia lui Ceaușescu de a da totul la export a dus la penurie în țară.

14. Cultul personalității în literatură. Era greu de înțeles și atunci, dar mai ales acum, de ce un om – Ceaușescu – simțea nevoia să fie adulat în poezii și în romane. De ce accepta asta? Și, mai ales, cât de elastică era coloana vertebrală a celor care acceptau să scrie despre cel mai iubit fiu al țării.

15. Apartamentele de tip “cutie de chibrituri” în loc de case. Uniformizarea în comunism trebuia să fie și la nivel locativ. De aceea, casele au fost demolate și în locul lor au fost înălțate blocuri uriașe, gri, adevărate dormitoare suprapuse, înghesuite, în care îți puteai auzi vecinul când sforăia ori trăgea apa. Cu adevărat, în comunism nu exista intimitate.

16. Întreruperea curentului electric. Mă uitam, iarna, cu nerăbdare la ceas, așteptând să se facă ora 19.00. Atunci se auzea un prim urlet de bucurie. Se lua curentul, la lampă nu îți puteai face temele pentru că îți stricai ochii, așa că ușa se deschidea pentru patinaj sau alte jocuri. Un alt chiot se auzea la ora 21.30, când revenea lumina pentru ca muncitorii să se pregătească de culcare.

17. Apa caldă raționalizată. În toate marile oraşe apa caldă şi căldura erau raţionalizate. În Alba, spre exemplu, programul de apă caldă era marți și joi de la 19 la 21. Pentru cinci minute în plus trebuia să te rogi la doamna de la centrală. Altfel, urma să încălzeşti nişte oale uriaşe la bucătărie, pe care orice gospodar de la bloc le avea în dotare.

18. Obsesia notelor mari la matematică. În general, în comunism, dacă nu voiai să fii muncitor trebuia să te faci inginer. Ca să te faci inginer trebuia să fii bun la matematică. Învăţământul era astfel croit încât chiar şi elevii care aveau înclinaţii spre alte discipline, cum ar fi cele umaniste, trebuiau să înveţe formule şi ecuaţii pentru că altfel nu ar fi absolvit liceul.

19. Promovabilitate de 100% la şcoală. E drept, părinții erau foarte atenți cu educația propriilor copii, chiar dacă peste tot se întâlneau accente brutale. Dar, oficial, în regimul comunist toți terminau 10 clase, nu era voie să existe analfabeți, iar corijența era interzisă. Promovabilitatea trebuia să fie de 100%.

20. Ieșirile de sâmbătă seara. Ca și întreaga societate, distracția era controlată în comunism. Eu, recunosc, nu am prins petrecerile clandestine cu magnetofoane și muzică occidentală ale studenților. Eram prea mic. Dar pot să vă confirm că în timpul săptămânii stingerea se dădea la ora 22. Se admiteau cel mult întâlnirile la un suc sau o prăjitură în mijlocul zilei.

21. Imposibilitatea de a călători. Azi ni se pare o aberație, atunci nici nu ne gândeam că va veni o zi în care aceste bariere se vor nărui. De aceea, vorbeam de un masiv turism de interior. Și astăzi multă lume privește cu nostalgie la vacanțele de altădată de la Eforie, Felix sau Herculane. Stațiuni care au decăzut din cauza concurenței externe și a lipsei de implicare a autorităților actuale.

22. Mașina unică. Nu exista pe străzile patriei decât un model de mașină – Dacia. Care a suferit, înainte de 1989, foarte puține modificări de imagine. De obicei, un om al muncii avea o singură maşină pe tot parcursul vieţii. Evident, o Dacie. Regula nu se aplica însă nomenclaturiştilor.

23. Echipa-stat. Și în sport politica decidea absolut tot. Astfel, două echipe strângeau crema fotbaliştilor – Steaua și Dinamo, care, bucurându-se de protecție politică, nu puteau fi învinse de celelalte competitoare. Așa se ajungea la blaturi sau amenințări dacă vreo echipă din provincie emitea pretenții. A fost, în mare parte, o competiție internă trucată.

24. Țăranul la bloc. În satul unde m-am născut eu, sistematizarea s-a mărginit fix la două blocuri. În unul dintre ele au fost mutate personalitățile satului: polițistul, medicul veterinar, iar cel de-al doilea bloc nu a fost finalizat. Astăzi, în bloc nu funcționează nici apa și nu beneficiază nici de canalizare.

25. Momente vesele. Astăzi, să îți petreci Anul Nou în fața televizorului rămâne printre ultimele opțiuni pe care le ai, drintre miile de petreceri și sejururi diverse. Înainte de ’89, de Anul Nou programul de televiziune era nonstop şi chiar aveai la ce să te uiţi, cum spun azi cei mai în vârstă: scheciuri cu mari actori, muzică fără doctrină.   

Comentarii

 • kiki

  06 mai 2017 22:35

  pai ceausescu a facut asta ? asa iau spus specialistii lui gen Mugur Isarescu, Misu Negritzoiu etc ! specialistii pooolii de la institutul de economiia puliii !

  raspunde comentariului
 • adi

  02 mai 2017 13:54

  Nu numai ca e ciudat cum un popor poate suporta asa ceva, dar si sa-i mai duca dorul? Mai mult, sa reactioneze cu o furie necontrolata cand cineva are o parere contrara? Masochisti semianalfabeti fara coloana vertebrala. Din pacate mult prea multi si cu drept de vot.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  30 aprilie 2017 9:00

  Comunismul a fost aberatie...si crima.Despre "trantitie" ce ziceti?

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  30 aprilie 2017 8:28

  Anul 1980, a fost un an de mare cotitura în istoria moderna a omenirii. ,.. La Casa Alba se instalează un om cu o viziune istorica de excceptie,.. ,.. Înfricoșate de CURSA EXACERBATA A ÎNARMAȚI URSS-lui și sateliti ei, USA, face un plan minuțios de DESTRUCTURARE A IMPERIULUI RAULUI . ,.. ,.Se elaborează un plan ruinare a tarilor din Tratatul de la Varsovia, printre care și România. ,.. In primul rand USA STOPEAZĂ ÎMPRUMUTURILE FINANCIARE către tarile socialiste, cerandu-le în același timp sa-și returneze bani împrumutați,,.., ,Înconjurat de o clica de INCOMPETENȚI, avari, destrăbălati și lipsiți de orice ratiune, CEAUS-ESCU, el însuși UN SEMIANALFABET, fost guy in tinerete, ÎMBĂTAT de cultul personalității, în loc sa ia masurile ce se impuneau la planul american, acesta răspunde bezmetic, irațional și foarte păgubos,.., Cele 12 MILIARDE de dolari pe care FMI și BMW ni le imputa, derbedeul de Ceausescu, înconjurat de gașca lui de securisti, se angajează sa le plătească INTEGRAL ÎN 10 ANNI, adică 1,2 miliarde anual .., ,.Pentru plata acestor datorii, poporul roman este supus la cele mai crunte privațiuni suferite, în epoca moderna, de un popor din Europa ,.. ,.. Aici intervine misterul însă.., ,.. Deși datori, CONTINUAM AJUTORAREA tarilor Arabe și africane cu titlul gratuit, deși, ni s-a spus ca plătim anual circa 1,2 MILIARDE dolari anual, din tara AU IEȘIT PRODUSE în valoare de ** ZECE MILIARDE DE DOLLARS per ANN ** ,.. ,Deci din 1980 pana în dec 1989, din România AU IEȘIT 50 de MILIARDE de Dolari americani , DIFERENȚA, de la 13 la 50, fiind și astăzi un mister, în buzunarele cui a intrat

  raspunde comentariului
  • firul de praf

   03 mai 2017 22:31

   Salutare lui UBAFCA. Cel mai iubit postac at poporului! La fel ca nea Nicu, care era cel mai iubit fiu! Da' ai vazut ce a patit saracutul. Vezi sa nu patesti si tu la fel. Tot asa, din dragoste.

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  30 aprilie 2017 7:54

  Din 1945, România a fost SECĂTUITa la propriu de catre sovieticii. .,. Direct, sau prin intermediul unor societăți mixte, numite pompos SOVROM-uri, din tara pleacă, nici măcar CONTABILIZATE de catre partea romana, imense cantitati de CEREALE, ANIMALE VII, MINEREURI, LEMN, 1950, 1960, a fost deceniul cu cea mai mare defrișare de păduri din istoria României, PRODUSE INDUSTRIALE, cu titlul de DESPĂGUBIRI de RAZBOI ,.. ,., interesant este faptul ca JUSTITIA ROMANEASCA de la acea data CONDAMNA foarte multi patrioti romani, ce se opuneau sau îndrăzneau măcar se comenteze acea spoliere fără precedent a României, ., ,.Începând cu annul 1960, relațiile României cu URSS, cunosc o relaxare, România și tarile satelit, apeleaza la noi înființate instituții financiare, FMI și BM, de unde primește fonduri pentru dezvoltarea unei industrii proprii, fonduri PLĂTITE nu financiar ci cu PRODUSE INDUSTRIA.E și AGRICOLE, o dubla păcăleală, pentru ca produsele ne erau plătite la preturi derizorii .. ,.. ,.in perioada 1947, 1970, România, înzestrează Armata cu ARMAMENT SOVIETIC, prin Tratatului de la Varșovia la preturi de neînchipuit,.. ,.. ,Tancuri defectuoase, avioane MIG, RACHETE sol aer, sol sol, sunt plătite URSS-lui în cereale, minereuri, aur și alimente ,.., ,Mai trebuie menționat faptul ca acest armament era livrat fără unele piese esențiale, pentru a nu putea fi folosit decât acolo unde rusii ne dictau.,... De pilda, rachetele aveau folosul și combustibilul în URSS, fără acordul lor, acestea piese erau niște fiare bune de speriat babele din sat, atat

  raspunde comentariului
 • Kent

  30 aprilie 2017 4:26

  In comunism a fost bine cat au venit bani de la FMI, acum supravietuim tot cu banii FMI-ului si CE. In rest aberati, intr-o cutie de chibrituri facuta de comunisti locuiesc acum impreunati bunici, parinti si nepoti.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  30 aprilie 2017 2:24

  Dupa razboi, ramanerea in sfera de influenta a URSS-ului, a adus Romaniei MARI NENOROCIRI. ,. In primul rand CONDUCATORI, de la șef de stat, pana la sfat popular, erau aleși după criterii sovietice și anume, SA FIE CAT MAI INCULȚI, CĂLICI, DOCILI, cu sentimente antiromânești, sadici., ,.. In marea lor majoritate, conducători de după război ERAU TZI GANII, O VREI, LIPOVENI SAU HUNGURESTI, oameni FĂRĂ NEAM ȘI DUMNEZEU, cu mici, mici excepții romani .. . Din mana acestor oameni nu putea sa iasă ceva bun, mai cu seama ca erau devotați Moscovei, ., .,IZOLAREA data de Razboiul Rece, face ca tarile socialiste sa primească UTILAJE NEPERFORMANTE din APUS, depășite, defectuoase, etc.... ,.. Atât Dej, cat și Ceausecu, au dezvoltat, DIN ORDINUL DIRECT, al Moscovei, industrii ENERGOFAGE, neperformante, poluante și strict dependente de materia prima din APUS.., ,.De pilda, INDUSTRIA PETROLULUI, era o industrie păguboasă, poluanta, energy fagasul și foarte poluanta, INDUSTRIA METALURGICA, la fel, INDUSTRIA ÎNGRĂȘĂMINTELOR ȘI INDUSTRIA CIMENTULUI

  raspunde comentariului
  • UBAFCA

   30 aprilie 2017 7:28

   Daca tari dezvoltate SPONSORIZAU industria îngrășămintelor azotoase, pe motiv ca aceste îngrășăminte se fabricau cu pierderi financiare mari dar PIERDERILE din fabricarea acestor îngrășăminte SE RECUPERAU ulterior din produsele agricole, România EXPORTA MASIV îngrășăminte azotoase, cu pierderi economice imense .. ,.Apoi România se angajează a fi printre principali contributori ai războiului din VI ET NAM, cu arme, muniție, alimente, imbracaminte, medicamente, cu titlu GRATUIT, afacere ce a adus pierderi gigantice tarii noastre, ,.. Ceaușescu, dezvolta, cu ordin de la Brejnieva, o strânsă relație cu tarile Arabe, cărora le pune pe tava imense cantitati de ARME, ALIMENTE, UTILAJE AGRICOLE, le construiește spitale, scoli, șosele, le școlarizez a tinerii studenți, toate cu titlul GRATUIT, sau la preturi modice, toate acestea în timp ce supune POPORUL ROMAN LA INIMAGINABILE PRIVATIUNI

   raspunde comentariului
 • KonchittaWursst

  30 aprilie 2017 2:03

  Lista tainică a lucrurilor care ecce normale a fost făcută sul și apoi servită la cina cea de taină de la masa tăcerii. Vino dacă vrei să înbuci și tu!

  raspunde comentariului
 • KumminnecăcăturileGemmenne

  29 aprilie 2017 23:57

  Vrei să zici a kakapitalismului...

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  29 aprilie 2017 22:07

  Și despre prăbușirea controlată a capitalismului falit 10 ani mai târziu și transformarea urgentă în dicktatură militară pe când lista de aberații?

  raspunde comentariului
 • mitică

  29 aprilie 2017 22:06

  Era bine în comunism maică toate erau ieftine dar nu se găseau.Pot să confirm ce spune Francois Gall.Dacă erai învățător la țară era dramatic.Nu numai că nu aveai dreptul la sfertul de pâine luată pe cartelă dar trebuia să faci contract de porc .Creșteai un porc până la 120-130 de kg și statul îți dădea pe el 1500 de lei în timp ce tu trebuia să plătești 5-6000 de lei pentru același porc.Profesorul era bătaia de joc a activiștilor plante medicinale sticle și borcane,viermii de mătase,practică agricolă din 15 septembrie -1 noiembrie porumb,struguri,roșii ,prune .Muncă patriotică în tot timpul anului duminica .Clase în care îți înghețau mâinile pe cretă .Daciada ,Cântarea României salarii pe jumătatea șefului de post care avea 10 clase și o scoală de subofițeri .Activistul de la Primărie avea de 3 ori salariul unui învâțător .

  raspunde comentariului
 • Sorin

  29 aprilie 2017 22:00

  Cu, 18, Obsesia notelor mari la matematica nu ai nimerit-o, dar in rest ai dreptate. Pe cine il ducea capul realiza ca trebuie sa invete carte. Matematica era una din caile care deschidea drumuri, ca de altfel si azi vezi informatica. Programa era prost facuta ca si azi, Din contra, pentru ca nici atunci nici acum nu se inghesuiau multi elevi buni la uman, cei de la matematica-fizica erau stresati de profesori cu materia umanista. Si azi va mandriti cu olimpicii la informatica, la matematica, fizica, cu IT-istii de la Google, Microsoft, IBM, nu cu geniile semidocte de la Academia Romana si cu doctorii din universitatiile de cartier.

  raspunde comentariului
 • Adrian

  29 aprilie 2017 21:36

  Era bine ca erau invatati copii cu munca,acum jale,tigara,alcolu,drogu si pierdutu vremi prin cluburi sau internet,si nu era ceva rau ca faceai insectar sau ierbar mie chiar mi se parea interesanta vanatoarea de insecte,au fost lucruri bune si atunci la fel cum sunt si acum in democratie foarte multe rele

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  29 aprilie 2017 21:17

  4.Nu Ceausescu a inventat circulatia alternativa par, impar ci occidentalii.Ceasca a preluat ideea dar apoi INTERIZCEA complet circulatia autoturismelor propritetate privata de prin noiembrie pina in aprilie.9.Aberatii, caci proprietatea privata nu a fost abolita NICIODATA, iar gluma ca nu puteai taia porcul intrece masura.Este adevarat ca unii politruci mai zelosi obligau oamenii care aveau cel putin doi porci sa vinda unul la stat, la preturi deriziorii, dar ciobanii puteau sa-si vinda la oras brinza si mieii,chiar daca erau unele restrictii.22. si asta este o aberatie, caci existau si masini noi, chiar occidentale Fiat, Renault, sau sovietice Moskvici, Lada precum si unele marci occidentale second hand.Blocurile alea nu erau comuniste, erau tot blocuri, ca si in Occident, ba pt nomenclatura erau chiar luxoase.

  raspunde comentariului
 • Pai de ce nu ati daramat si blocurile comuniste daca vi-se par atat de hidoase?Prin Suedia,Germania tot cutii de chibrit putin mai intretinute.

  29 aprilie 2017 19:46
 • Banalitatiacide

  29 aprilie 2017 19:25

  Si acum copii aduna gunoaiele nesimtitilor sub diverse lozinci ecologiste,si acum se alearga dupa note mai ales la mate, si acum sunt diverse manifestatii pt.sustinerea unor chestiuni si nu ma refer la protestele anticoruptie ,si acum suntem mintiti. Dar acum ne dicteaza altii tot ce trebuie sa facem,cum sa facem,pe cine sa primim in tara noastra fie ca vrem sau nu,siguranta este indoielnica in europadar trebuie sa acceptam ca pe ceva normal.Spre ce ne indreptam?! Ca nu prea mai seamna deloc cu democratia si libertatea care se conturau candva.Sau ce inseamna democratia astazi?

  raspunde comentariului
 • Monica

  29 aprilie 2017 18:49

  Foarte bun articolul. Tot ce scrie e adevarat.

  raspunde comentariului
 • Mona

  12 ianuarie 2017 19:58

  Ierbare și insectare se fac și acumcare.i problema? Elev fiind, am participat și eu intr.un an la practica patriotică a fost plăcut și amuzant. În rest, cam așa imi amintesc și eu acea perioadă

  raspunde comentariului
 • nicolae

  09 decembrie 2016 15:31

  La punctul 25, trebuie spus ca atunci aveai bani dar na-veai ce cumpara ,iar astazi ai ce cumparai ,dar n-ai bani ,evident excludem burta-verzii cu salarii si pensii speciale , multi din ei urmasi ai vechii nomenclaturi comunisto securiste

  raspunde comentariului
 • Gigi

  15 noiembrie 2016 14:34

  De ce Romania Libera priveste doar partea goala a paharului? Pentru ca vrea sa induca populatia in eroare punct.

  raspunde comentariului
 • ovidiu

  11 noiembrie 2016 9:57

  Pe vremea aia asa era, confirm, aveam 12 ani la revolutie si stiu cum ma punea mama inainte sa stai la coada la nes amigi cu 60 lei cutia la un salariu mediu de 2500-2700 lei, il uram pe ceausescu de mic ca nu se gaseau dulciuri, nutela, bounty, mars, ciocolate, pepsi ,etc, Nechezolu era 24 lei punga, nu ss gaseau banane, portocale, singuru lucru bun era ca a facut blocuri unde sa stam ij confort si ieftime, nu aud vecinu cum sforaie, nu stiu de ce blamati, in germania apartamentele la bloc sunt la fel de mari poate chiar mai mici la bloc, daca nu era ceausi stateam toti in case de paianta cum erau in bucuresti si doar bogatii aveau case ca lumea deci nu mai blamati blocurile, deci asta era bine, in rest nimic. Era nasol cu treapta doua la liceu, admiteri f dure, invatamantul era f dur dupa clasa 8-a, te lua in armata obligat, din ianuarie 2007 am scapat de asta, noroc ca eu am scapat de armata in 1998 ca era o idiotenie, mai avea lumea loc munca asigurat, si asta e era bine.

  raspunde comentariului
 • sclava Isaura

  24 iulie 2016 21:55

  Toti vorbesc despre blocurile comuniste, gri si cu apartamente suprapuse - cum ar putea fi altfel blocurile, decat suprapuse!!! - dar sunt cele mai cautate, nu vrea aproape nimeni sa-si cumpere apartamente in blocurile noi de la periferie si se inghesuie toti in zonele centrale si semicentrale. Daca nu va plac aceste blocuri comuniste de ce nu ne lasati sa locuim numai noi, cei din epoca respectiva!?

  raspunde comentariului
 • gicu

  04 iulie 2016 15:32

  epoca de aur a avut si parti frumoase atunci,acum numai analfabeti si bogati care si-au facut averile pe furt,exploatare de catre patroni imbuibati,sclavagism,somaj ,mizerie,ce ati castigat? nimic

  raspunde comentariului
  • Popescu

   25 iunie 2017 9:39

   Comunismul a fost este și va fi cea mai mare idioțenie a acestei lumi.Oamenii nu au fost și nu vor fi niciodată egali cum se spunea atunci.Privatiunile de tot felul foamea mizeria lipsa de inițiativă au dus în final la falimentul sistemului.O nenorocire pentru România .45 de ani pierduți. Păcat. ..

   raspunde comentariului
 • c.g.

  29 decembrie 2014 15:19

  Pt.''bianca''.Crezi dumneata ca daca ma jignesrti esti mai convingatoare,oare cersesti sa iti chestionez decedatii fiintelor dragi!Auzi ma inapoiata cu dovleacul ala care ii spui cap,ma faci pe mine c.g.''gunoi comunist''citeste in ceva moderabil comentariile mele si nu mai faceti pe slugile lui Ponta sau ...Basescu si Udrea ca ''nu suntem nascuti ieri''sa receptionam gargara voastra de postaci ai celor citati de mine!Nu mai jigniti ,nu mai pozati in detinatorii adevarului absolut nu mai exagerati meritele lui Basescu ,realitatea vietii mizerabile a milioane si milioane de romani cade in capul nostru ,la fel deranjul economic,politic,social ,azi avem o haita ...la Putere ajunsa la butoane datorita ''dragostei'' fata de Basescu a milioane de romani care i-au strigat diverse ''urari''in fata Cotroceniului ...,faceti ''ciocul mic'' slugoilor ca sterg cu voi pe jos trancanitori la comanda !

  raspunde comentariului
 • @ constantin

  26 decembrie 2014 6:36

  E o chestie de gust. Indiferenca unele detalii sunt aplicabile la Bucuresti sau nu, in princpiu articolul e cat se poate de adevrat. In fapt unele chestii erau mult mai nasoale decat cele descrise in articol., cel putin in anume parti ale Romaniei Daca tie iti pria viata aia de caine din comunism, de ce n-ai iesti in strada in decembrie 89 sa-l aperi pe cizmarul suprem cu peptu-ti de arma?! Pentru mine comunismul era ceva insuprotabil si am iesit la 16 ani sa daram comunismul Uite ca mi-a iesit figura si traiesc acum o viata fericita in capitalism si democratie la o distanta sigura de postcomunism si nostalgicii regimul de kkat al lui Ceausescu, Ba daca nu ai fost si nu esti in stare sa lupti pentru lumea aia de *** de care iti amintesti cu jind, ai macar minimul bun simt sa nu te mai smiorci ca o carpa...

  raspunde comentariului
 • constantin

  26 decembrie 2014 6:14

  Dl Badica a scris articolul dupa ureche! Comunismul si Ceausescu ca reprezentant odios al doctrinei comuniste au avut nenumarate aspecte ingrozitoare, violente si incalcari ale drepturilor omului. Dar in povestirea dlui Badica multe chestii sunt aiurea nu am avut la Bucuresti nici cartela de paine, nici de benzina. Benzina nu se gasea la statii, asta e adevarat. Eu insumi am stat la coada la benzina timp de 36 de ore, iarna, cu o patura pe picioare. In tara era si mai rau. Daca plecai prin tara in concediu, trebuia sa ai in portbagaj in mod obligatoriu, o canistra cu benzina. Altfel ramaneai in drum! Curentul se oprea oricand, mai putin intre orele 20-22, cand se difuza programul cu si despre familia Ceausescu la TVR. Cu calatoriile in strainatate sunt expert odata la doi ani, numai in tari fratesti. Eu am apucat chiar si Iugoslavia. Poate lui ii dadea mama sa doar o portocala pe zi, la mine, cate aveam, cate mi se dadea voie sa cumpar, stateau pe masa pana se terminau. E drept ca se aduceau doar de sarbatorile de iarna. Niciodata n-am fost obligat sa cumpar carti pe care nu le doream. Faptul ca in filme precum Dacii apareau actori cu ceas la mana sau avioane pe cer au fost exceptii si nu-l putem acuza pe Ceausescu sau PCR. Nu te oprea nimeni sa cresti un porc si sa-l tai de Craciun. Restrictia era valabila pentru bovine, dar din fericire existau doctori veterinari care iti dadeau un diagnostic si puteai sa tai, bineinteles facand parte notabilitatilor sef de post, primar, veterinar. Adevarat ca apartamentele erau mici si lipsite de confort DAR ERAU IEFTINE si se vindeau in conditii avantajoase care acum ar parea un vis frumos! Cand mi-am contractat apartamentul din Bd Lacul Tei, am avut doar bani de troleibuz pana la fostul OCLPP, care vindea apartamentele. Am primit apoi de la CEC un credit cu 8 dobanda pe an pe termen de 5 ani pentru avans 8 ni se parea un jaf! iar restul pentru achitare il primeai tot de la CEC, pe 15-20-25 de ani, cu pret fix. Cartusul de Kent era un inlocuitor al valutei, pe care nu aveam voie sa o detinem. Dar un cartus dadeai la medic, dupa o operatie. Pentru ceilalti, un pachet de Kent era suficient! Oricum, tigarile americane erau aproape imposibil de gasit, noroc cu vaporenii, pilotii si stewardesele, soferii de TIR. Noi, la Bucuresti, aveam cu totii cate un acumulator vechi de masina, pe care il incarcam cand era curent in retea, iar cand curentul se intrerupea, conectam un bec de masina si copiii isi faceau lectiile in conditii aproape normale. Nici teoria cu un singur tip de masina nu e adevarata prin anii '60 s-au importat Fiaturi 600,850,1300,1800 iar ulterior autoturisme socialiste Moskvici, Lada, Wartburg, Trabant, Skoda-toate insa mai proaste decat Dacia noastra. Si sunt multe alte aspecte de criticat, pe care dl. Badica nu le-a aflat inca.

  raspunde comentariului
 • @ Avocatul Diavolului

  26 decembrie 2014 5:00

  Nu trebuiau distruse cu tot dinadinsul vechile fabrici comuniste insa nu trebuia cheltuit nici un ban pentru mentinerea lor in viata. Exact asta a fost enorma eroare a primilor ani dupa 1990. Eroare care a provocat declajul dintre Romania si Polonia, de exemplu. Exact asta e ceea ce tu si alte minti bolnave nu reusiti sa intelegeti. Fabricile de stat au fost in primul rand distruse de angajatii lor care au furat tot ce era de furat din ele. Ei sunt primii vnovati. Apoi, abia APOI vine randul conducerilor incompetente si distructive ale fabricilor. Directorii comunisti au facut tot posibilul sa fure si sa prapadeasca intreprinderile pe care le-au avut pe mana, dar au fost mici copiii pe langa angajatii fabriclilor si sindicatele "libere". Cat despre China, vorbesti ca sa nu taci. Habar nu ai ce e acolo. Diferenta dintre mine si tine e ca eu am fost responsabil aproape doi ani de relocarea liniilor de asamblare si gasirea subcontractorilor pentru unui numar de produse destinate lumii a III-a in China si Vietnam si am calatorit acolo de peste 7 ori, pe cand tu vorbesti din auzite. Vechile intreprinderi comuniste au fost facute praf de mult in China. In cel mai fericit caz sunt refolosite unele hale dar toate vechcle dotari au ajuns de mult la fier vechi. In general sunt linii de asamblare vechi aduse din vest care sunt instalate acolo si pot fi relocate in maximum 3 saptamani daca China devine prea scumpa. Diferenta dintre China si Romania e aceea ca muncitorul chinez e disperat si nu are nici o alternativa decat aceea de a munci 60 de ore pe saptamana pentru niste sume de nimic. Mai putin de 40 la suta din leafa muncitorului roman care face 40 de ore pe saptamana. Apoi mai putin de jumtate dn populatia activa a Chinei are ceva de lucru. Restul sunt tarani extraordinar de saraci care spera sa ajunga cumva sclavi la oras, unde stau cate 5-6 intr-o camera insalubra 10-12 metri patrati si ajung in satele lor odata pe an in Februarie cand e anul nou lunar. PIB-ul per capita al Chinei e sub 75 la la suta din cel al Romaniei. Iar venitul per capita e sub o treime fata de cel din Romania. In 1989 venitul per capita al chiezului era aproximativ 90 la sua din cel al romanului. Asta fie inseamna ca de fapt Romania a evoluat mult mai repede ca si China in special datorita aderarii la UE. Modelul chinez e inaplicabl pentru Romania. Modelul chinez e aplicabil doar pentru tarile unde mentalitatea sclavajului e functonala. Intr-o tara civilizatga nu poti sa arunci bolnavii care nu-si mai pot plati facturile in strda smulgandu-le bandajele, asa cum se intampla adesea in China. Intr-o tara civilizata nu poti sa aduci militieni verzi si pe cei albastri ca sa bata sau chiar sa ucida lucratorii disperati care se revolta. Intr-o tara civilizata nu poti sa-i arunci pe muncitorii ce sunt prea batrani ca sa mai fie suficient de productivi in strada, unde cersesc in patru labe in cauza ca n-au nici o pensie sau au eventual una minuscula. Asta e cheia "succesului" chinez... Iti doresc tie si altor idioti de tepa ta sa ajungeti sa gustati din modul de vita chinez pe care-l admirati atata...

  raspunde comentariului
 • Avocatul Diavolului @ Iulian.H

  26 decembrie 2014 3:43

  Democratia si capitalismul nu sint una si aceasi aberantule si faptul ca scri atitea mesaje denota cit de simpla iti este gindirea si probabil stilul de viata. Romania nu trebia sa isi distruga centrele industriale pentru ca erau nerentabile. Daca ar fi avutr intelepciunea chinezilor, atunci aceste centre ar fi trebuit oferite spre modernizare drept "joint ventures" si astfel deveni rentabile. China a facut acest lucru cu succes si Romania putea sa faca acelashi lucru. Problema principala a romanilor este ca inca nu si-au scos camasha de iobag si ca atare nu pot supravietui fara stapin. In rest nimic nu este diferit fata de cum Ion Luca Caragiale descria aceasta mentalitate saraca de duh si fara personalitate. Tu eshti unuil dintre ei fara suparare.

  raspunde comentariului
 • @ bianca & c.g.

  26 decembrie 2014 0:29

  Foarte bine mai gunoaie comuniste. Inteleg ca regretati din greu vremurile Impuscatului. Pai atunci de ce nu l-ati aparat?! Eu am iesit sa lupt pentru rasturnarea regimului comunist criminal pe 21 si 22 decembreie 1989, asa minor cum eram atunci, pentru ca nu vedeam cum o sa ma descurc in comunism. Mi-a iesit pasienta si a venit capitalismul in care m-am simtit si ma simt ca pestele in apa de la inceptuturi si pana acum. Voi pocitanii invechite in rele, de ce nu luptati pentru comunsm daca chiar va lipseste?! Ca si comunisti adevarati si imbacsiti va asteptati in continuare sa va faca altcineva treaba. Apoi va urez sa asteptati sanatosi mult si bine si sa continuati a guitzatzi a jale si dor dupa iepoca de aur pe forumuri, ca sa ne binedispuneti. Craciun fericit, si multi ani de smiorcaieli jalinice bai pocitanii comuniste!

  raspunde comentariului
 • bianca

  25 decembrie 2014 22:34

  mananci ***** !!! parole parole...............totul este o mare MINCIUNA !!!! toti aveam la tara neamuri deci nu muream de foame ! RUSINE porcilor !!!! ........... erau portocale ,banane.tigari straine la greu pepsi cafea !!!! si etc.dumnezeu este sus si va aude !!!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  25 decembrie 2014 21:49

  Ma nea...cutare , vezi de drum ,esti o vorba lunga si cam prost !

  raspunde comentariului
 • @ c.g,

  25 decembrie 2014 21:39

  Care este adevarul go golut?! Acela ca fiecare zi din existanta voastra inseamna o noua zi in care Romania sangeraza de moarte ca sa va plateasca pomenile? Asta o stiu foarte bine. Imi pare doar rau ca nu mi-a plecat fisa mai devreme sa plec din Romania, Ai minimul bun simt si stai cu capul intre urechi sa-ti rozi in tacere pomenile cu care te ghiftuie prosotvanii ce mai plaesc taxe in tara aia... N-ajunge ca va duc in carca, dar ii mai si insultati cu ineptiile si ticalosiile voastre obraznice... Nu te temi ca o sa te inghita iadul? Craciun Fericit!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  25 decembrie 2014 21:13

  Ma nea ...cutare ,dumneata cred ca ai mancat ceva defect la masa de Craciun !Nu ma face sa te jignesc intr-o astfel de zi !''Obraznicie nerusinata '',nu este nea...cutare ce spun eu este adevar gol golut care nu convin unor timpane !Vezi de drum !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  25 decembrie 2014 21:11

  Ma nea ...cutare ,dumneata cred ca ai mancat ceva defesct la masa de Craciun !Nu ma face sa te jignesc intr-o astfel de zi !''Obraznicie nerusinata '',nu este nea...cutare ce spun eu este adevar gol golut care nu convin unor timpane !Vezi de drum !

  raspunde comentariului
 • @ c.g,

  25 decembrie 2014 20:32

  Nu e te jignesc. Tu si cei ca tine ne jigniti cu obraznicia voastra nerusinata pe toti cei care am platt odinioara taxe in Romania si mai ales pe cei ce sunt suficient de prostovai sa mai plateasca taxele din care sunteti ghiftuit cu pomeni. Intre 70 si 75 la suta din cheltuielile statului roman se risipesc pe pomenile celor ca tine. Atata timp cat voi parazitati Romania nu exista nici o sansa ca tara sa iasa din starea de subdezvoltare endemica. Nu-i asa?

  raspunde comentariului
 • c.g.

  25 decembrie 2014 18:26

  Cred ca Johannis -PRESEDINTELE ROMANIE,''inainte de a uimi lumea Romania'',ca o parte obligatorie din uimirea asta,trebuie sa cuprinda obligatoriu,ameliorarea ruinei ...TOTALE actuale,parasirea ultimului loc la nivelul salariilor si pensiilor din U.E.,milioane si milioane de romani sa poata sa aiba LOCURI DE MUNCA CU SALARII IN ACORD CU PRETURILE DE AZI,PRIN INVESTITII IN SISTEMUL PRIVAT SI DE STAT!Sper ca ROMANIA ''sa uimeasca lumea in 5 cinci ani de zile prin continuarea lucrarii STOP HOTIA,JUSTITIE,iar aglomerarile politice sa se reformeze iar social-democratia si liberalismul prin alternante sa readuca ROMANIA in NORMALITATE,adica DEMOCRATIE,CAPITALISM !Deocamdata ROMAMIA uimeste lumea ca in dec'89 a fost o lovitura de stat data de Ion Iliescu si ciracii sai cam spioni straini ,in cardasie cu fosta URSS, a montat democratia originala,capitalismul murdar de cumetrie ajutat de Nastase Adrian si Petre Roman, care dupa 25 de ani a adus ROMANIA in ruina...TOTALA,tara este o colonie jefuita salbatic de...TOT,in dispret total pentru mediu,precum coloniile sud-americane si africane,dupa unele socoteli din dec'89 pana azi ,romania a pierdut peste 2000 de miliarde de dolari,fara abureli cam asta este mostenirea lui Johannis -PRESEDINTELE ROMANIEI!Cred ca ROMAMNIA uimeste lumea ca milioane si miloane de romani traiesc in mizerie de sorginte fanariota,iar politicienii toti,din toate aglomerarile politice prospera,inclusiv Basescu care are case,acareturi,nunti cu daruri de daruri in familie,si 300 hectare,mosie teren arabil in Baragan!Sincer cred ca Johannis-PRESEDINTELE ROMANIEI daca vrea sa impresioneze lumea are viata grea pe malurile Dambovitiei cu actuala haita...la Putere care in opinea mea de simplu condicar,lefegiu,este inaintarea intereselor imperiului Rusia in ROMANIA sper ca cei 6,3 milioane de romani care l-am ales pe Johannis -PRESEDINTELE ROMANIEI sa...PUTEM SPERA alaturi de omul asta,ca facem ''O TARA CA AFARA'' ,precum in Cehia,Croatia,Slovacia,sau Austria,spun eu c.g.!Sa auzim si de mai bine!p.s.-pentru cei care imi recomanda sa parasesc ''colonia '',va aduc sub ochisori un comentariu din zilele trecute compus de mine care va aduc unele consideratii de a ramane in tara asta ''care este '' o colonie din pacate azi!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  25 decembrie 2014 17:53

  Ma nea ...cutare ,pentru ce ma jignesti gratuit,ma faci ...parazit si ca eu jefuiesc ROMANIA,ce vorba este asta ca pensionarii si asistatii sociali jefuiesc ROMANIA ,eu mai sunt inca condicar,lefegiu,ce te face sa crezi ca eu ''ard gazul de pomana'' ma acuzi ca as vrea sa fiu ''ghiftuit pe masura lacomiei mele'',aberezi a...ceva moderabil deoarece in comentariul meu va spun adevarul ca politicienii,probabil stapanii dumitale prospera, ca l-am inclus pana si pe Basescu in tagma asta iar milioane si milioane de romani traiesc in trai de sorginte fanariota,da va cad greu la lingurica cele spuse de mine,incercati sa ma incondeiati cu vorbe mitocanesti si prostesti!Eu nu am fost si nu sunt un parazit asa cum aiurezi dumneata paraziti sunt stapanii dumitale haita de hoti si banditi economici care jefuiesc ROMANIA de 25 de ani fara sat si fara mila !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  25 decembrie 2014 17:46

  Ma nea ...cutare ,pentru ce ma jignesti gratuit,ma fac ...parazit,si ca eu jefuiesc ROMANIA,ce vorba este asta ca pensionarii si asistatii sociali jefuiesc ROMANIA ,eu mai sunt inca condicar,lefegiu,ce te face sa crezi ca eu ''ard gazul de pomana'' m acuzi ca as vrea sa fiu ''ghiftuit pe masura lacomiei mele'',aberezi a ...ceva moderabil deoarece in comentariul meu va soun adevarul ca politicienii ,probabil stapanii dumitale prospera, ca l-am inclus pana si pe Basescu in tagma asta iar milioane si milioane de romani traiesc in trai de sorginte fanariota,da va cad greu la lingurica cele spuse de mine,incercati sa ma incondeiati cu vorbe mitocanesti si prostesti!Eu nu am fost si nu sunt un parazit asa cum aiurezi dumneata paraziti sunt stapanii dumitale haita de hoti si banditi economici care jefuiesc ROMANIA de 25 de ani fara sat si fara mila !

  raspunde comentariului
 • @ c.g.

  25 decembrie 2014 16:51

  Aha! Apoi daca nu-ti prieste "colonia" de ce nu pleci? Esti liber sa mergi si sa muncesti oriunde in UE si nu numai. Dincolo de orice alte consideratii, Romania e jefuita in primul rand de parazitii ca tine. Sunt convins ca esti ceva soi de pensionar sau asistat social care a ars toata viata gazul de pomana, a facut cata paguba a putut face si acum ii injura pe ailalti ca nu-l ghiftuie pe masura lacomiei sale...

  raspunde comentariului
 • c.g.

  25 decembrie 2014 16:38

  Nu are rost sa mai privim in urma,realitatea de azi ne cam cade in cap-avem cele mai mici salarii si pensii din U.E.,la costuri ale vietii aproape identice ca in U.E. dar ROMANIA dupa 25 de ani de ''balamuc nou'' este in ruina economica,politica,sociala,suntem practic o colonie jefuita de TOT in dispret pentru mediu,precum coloniile sud-americane si africane,politicienii din toate aglomerarile politice prospera inclusiv Basescu, case,acareturi,nunti cu daruri de daruri in familie,mosie de 300 de hectare pamant arabil in Baragan!Practic prin noul cod al muncii salariatii sunt,slugi,sclavi la cheremul angajatorilor ,patronilor si asta se lauda Basescu ca este o mare realizare a lui Boc si a lui !Azi avem la Putere o haita de hoti si banditi economici care colcaie in PSD si ''asociatii'',latura chipurile liberala,a lui Tariceanu,multe prenume,multe partide,azi avem o caricatura politica de Premier al ROMANIEI,manevrat de haita ...asta la Putere,care a facut ROMANIA de ras in Lume prin luxarea votului in strainatate fiind parte in alegerile astea!In trendul asta ROMANIA poate sa fie sfisiata in cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu iar lucrarea asta este numai si numai in folosul imperiului Rusia si a intereselor lor in zona!

  raspunde comentariului
 • @Iulian.H

  25 decembrie 2014 16:29

  Capitalismul si democratia ne ofera sansa extraordinara de a ne realiza in tara sau in afara ei. Daca in vremea comunismului ar fi fost deschise frontierele, n-as fi avut nimic impotriva sistemului. Principala problema a sistemului era ca te tinea prizonier acolo. Orice privatiune ar fi fost de indurat, daca as fi stiut ca odata ce am ajuns major pot sa plec fara sa-mi risc viata. Insa nimic nu era mai deprimant si mai distructiv decat faptul ca stiam ca suntem condamnati sa ramanem in infernul comunist pentru a-i duce in carca pe milogii lacomi ca tine in loc sa ne bucuram de viata. Stiam de asemenea ca daca reuseasm sa scap din Romania fara a fi ucis de graniceri, familia urma sa sufere tot soiul de mizerii si porcarii din partea sistemului. Prima intrebare la orice era daca ai rude in strainatate. Cei ce aveau devenau automat niste ciumati. Odata ce s-a prabusit comunismul am putut pleca si am putut sa ma realizez uman si profesional. Munca, inteligenta si capacitatea mea produc roade de care ma bucur eu si familia mea in loc sa fiu fortat sa duc in carca paraziti de teapa ta care plang si azi cu lacrimi amare dupa vremurile cumpite ale egalitatii in saracie.., Craciun Fericit!

  raspunde comentariului
 • @Iulian.H

  25 decembrie 2014 16:19

  Vorbesti de spitale slab doatate in capitalism?! Pai hai sa ne amintim un pic cum aratu ele in 1989 la pogeul comunismului Iarna era gheata inauntru pentru ca nu era incalzire. Curentul electric se taia zilnic si in afara de Spitalul Elias, destinat conducerii de partid, niciun alt spital din Romania nu avea generatoare electrice. Apa se tinea in galeti si butoaie pe langa salile de operatii pentru ca se intrerupea zilnic. Se opera adesea la lumina laternelor sau a lampilor cu gaz. Mortalitatea era ca-n Africa si speranta de viata cea mai scazuta din Europa. Din cauza saraciei din spitale si a lipsei instrumentarului steril incidenta SIDA ,si a Hepaitelor de tot soiul era de peste 100 de ori mai mare in Romania anilor 1982-1989 ca-n orice alta tara a Europei. Inclusiv Albania si URSS, cosiderate cele mai inapoiate. In 1990 s-a construit prima linie de seringi de unica folosinta din Romania pana atunci ele nu existau. Nu existau bisturie pentru operatii, afara de cele produse in Ungaria sau URSS care erau de o calitate infioratoare. Chirurgii procuraru bisturie vest-germane, suedeze sau americane pe tot soiul de cai ciudate la preturi astronomice. Evident ca si ei pretindeau spagi corespunzatoare. Erau cazuri frecvente in care bolnavii care nu aveau rude care sa le aduca de mancare mureau de pur si simplu foame prin spitale, asta daca nu-i omora frigul inainte. Tot ce putea oferi Romania socialista bolnavilor era o supa lunga cu niste coji de cartofi, un ceai fara zahar si eventul niste fasloe sau mazare stricate si pline viermi. Medicmente nu existau, nici macar cele din productia interna. Dumnezeu stie ce se putea intampla cu ele, ca in halul in care aratua nu cred ca puteau fi exportate. De prin 1982 disparuse vata medicinala din magazine la fel cum disparusera si feshele iar unul sau doi ani mai tarziu disparuse inclusiv spirtul medicinal. Medicii si asistentele furau tot ce se putea fura de prin spitale. Ca sa ai parte de o rana dezinfectata si bandajata cu materile noi, caci vata si pansamentele se refoloseau adesea, trebuia sa dai spaga la greu. Problema era ca spaga in bani nu-i trebuia nimanui. Toti voiau spaga in produse ce nu se gseau in magazine si care avea preturi astronomice la negru carne, tigari, cafea, blugi, electronice, etc. Asta era imaginea serviciilor medicale comuniste...

  raspunde comentariului
 • @Iulian.H

  25 decembrie 2014 15:55

  Si ca sa continuam demontarea minciunilor tale sfruntate In 1988 Scanteia a anuntat cu surfle si trambite ca Romania si-a platit complet datoria externa. insa vata ROmanilor nu sa imbunatatit cu nimic. Dimpotriva deteriorarea stndardului de vaita a contnuat. Si ca sa revenim un pic la preturi si puterea de cumparare Leafa medie in Romania comunista in 1989 era de aproape 3000 de lei. Doalrul le negru se vindea in 1990 cu 100 de lei, imediat ce nu mai era pedepsita cu inchisoarea posesia de valuta. Rata de devalorizare USD e de 1.7 intre 1988 si 2014. Asta insemna ca in termeni reali romanul facea in medie 30 USD pe luna adica 183 RON. Leafa MEDIE nu MINIMA. Un kg de carne, rationalizata, costa atunci 50 de lei. E drept ca aveai dreptul doar a 0.5 kg pe luna. Daca reuseai sa gasesti carne la negru ea te costa peste 200 de lei pe kg. Un litru de benzina costa 10 lei, aveai dreptul la 30 de litri pe luna. La negru ajungea sa coste si 30 de lei. O Dacie 1310 costa dupa 4-5 ani de stat la coada si banii platiti in avans era 90000 de lei in 1989. Adica 30 de salarii medii. Un TV alb negru costa de la 4000 de lei in sus. Un TV color la care stateai al coada macar 2 ani costa de la 10000 de lei in sus. Un video recorder costa la negru, pentru ca nu se vindea in magazine, de la 70000 de lei in sus. O pereche de blugi pleca in nii '80 de la 1500 de lei in sus. o pereche de pantofi sport, Addidas sau Puma porneau de la 2000 de lei in sus. O bicicleta ruseasca Sputnik cu schimbator de viteze, singura de acest fel de pe piata, pleca de la 4000 de lei una veche in stare acceptabila. Un kg de cafea pleca de la 1500 de lei. Un pachet de tigari Kent pleca de la 100-120 de lei. Si toate astea nu erau in magazine ci doar la negru. Magazinele erau goale. Calatoria in tarile socialisete era foarte dificila iar in Occident practic imposibila. Peste 40000 de graniceri pazeau frontierele Romaniei si impuscau fara mila pe orice incerca sa fuga. Daca aveai rude in strainatate cariera ta profesionala era terminata. Cu toate astea peste 300000 de romani si-au riscat viata fugind din paradisul comunist. Afara de ei Romania a mai vandut la bucata 800000 de germani si peste 400000 de evrei catre RFG si Israel - acestia fiind cele mai rentabile produse de export ale Romaniei... Pasaportul se obtinea foarte greu si trebuia predat la Militie la 48 de ore de la intrarea in tara. Cui nu facea asta i e confisca si mai risca si inchisoarea. Posesia de valuta se pedepsea cu inchisoarea. Daca avei o moneda de 5 centi risci pana la 10 ani de inchisoare. TOaa valuta trebuie predat BNR sau schimbata in lei la un curs in bataie de joc. Doar 5 la suta din romani reusisera sa calatoreasca in afara tarii, marea majoritat ca muncitori inchiriati ca sclavi prin tarile arabe. Si pentru ca sa munceti ca sclav in tarile arabe se platea spaga la greu. Diurna de 2 sau 3 USD pe zi era o adevarata avere in Romania, datorita produselor pe care le puteai cumpara de acolo si aduce in Romania...

  raspunde comentariului
 • @Iulian.H

  25 decembrie 2014 15:26

  Pai daca trebuie spus adevarul de ce minti cu atata nerusinare?!?! De ce alte tari comuniste cafre aveau datorii externe mult mai mari ca ale Romaniei nu au trebuit sa sufere ceea ce sufereau romanii?! Polonia avea o datorie externe de 4 ori mai mare ca a Romaniei, Ungaria una dubla, chiar daca tara era mai putin de jumatate din Romania ca forta economica si populatie. Cu toatea astea ele nu au suferit aceleasi privatiuni. Asta pentru ca nu au avut un dement ca Ceausescu in fruntea lor si nici atatea starpituri ca tine care sa-i gaseasca justificari. In plus datoria externa a fost facuta in proportie de 90 la suta ca sa se construiasca fabrici ce produceau produse proaste, scumpe si nevanabile. Asta era marea economie comunista. Doar doua exemple 1. In 1987 Romania avea cea mai mare productie de otel si fonta pe cap de locuitor din lume. Numai ca in Romania nu exista nici minereu de fier si nici carbune suficient ca sa suporte sidelurgia si atunci minereul de fier se importa din Australia sau Brazilia, iar carbunele din URSS, SUA, Anglia sau Polonia. Toate la pretul pietei mondiale. Otelul si fonta romaneasca erau de calitate inferioara si se exportau de regula sub pretul materiei prime importate. Exident ca astfel de aberatii duceau in final la faliment. 2. Dacia era cea mai "perfromanta" fabrica comunista. Producea cu de 3 ori mai mult personal de 4 ori mai putine masini, si alea proaste si nevandabile. Dovada ineficientei de atunci a Romaniei e ca azi Romania are exporturi de75 miliarde de USD pe cand atunci erau de 10 miliarde USD. La o rata de 1.7 a devalorizarii USD intre 1988 si 2014 asta inseamna ca Romania exporta atunci abia 17 miliarde USD. PIB-ul tarii era atunci de 40 miliarde USD ceea ce inseamna azi 68 miliarde USD adica mai putin decat exporturile actuale ale Romaniei care se realizeaza fara infometare natiei. Hai sa ne amintim apoi un pic ratia LUNARA unui adult din anii '80 A. 12 oua, B. 100 g de unt C. 1 kg de faina D. 0.5 kg zahar E. 0.5 l ulei F. 1 kg de carne G. 30 de litri de benzinafamilie si intre 0.5 si 0.75 kg de paine pe zi in functie de zona geografica.

  raspunde comentariului
 • @Avocatul Diavolului

  25 decembrie 2014 15:03

  De ce minti?! Romania comunista a vea o datorie externa moderata. De vreo 4 ori mai mica ca cea a Poloniei si cam jumatate din cea a Ungariei. In nici una din aceste tari nu s-au intamplat monstruozitatile din Romania. In plus dobanzile datoriei externe romanesti erau cele mai mici din tot blocul socialist tocmai pentru ca regimul lui Ceausescu a beneficiat de dobanzi preferentiale pe fondul aparentei sale indepartari de URSS. Nebunia din Romania a fost generata exclusiv ideea stupida a lui Ceausescu ca toate datoriile externe trebuie platite cat mai rapid si cu orice pret. Indurstria ineficienta si falita a Romaniei comuniste, ce producea produse mai ieftine decat materia prima, era incapabila sa produca suficienta valoare pentru a acoperi creditele. Ceausescu a realizat asta pe la sfarsitul anilor '70. Moment in care a decis stoparea accesarii de noi credite si a platii accelerate a celor existente. In prima faza Romania a fost incapabila sa faca asta. astfel incat in toamna lui 1981 a intrat in incetare de plati. Mult hulitele banci ocidentale au propus Romaniei o refinantare datoriei externe, pe care Ceausescu a refuzat-o in pofida recomandarilor insistente ale expertilor BNR. Si uite asa Romnia comunista a juns la foamete si disperare. Cum indusria romana era ineficienta si nu puea producea mai nimic rentabil, Ceausescu s-a axat pe exportul de produse agricole, de unde a iesit si infometarea natiei. Vestul nu a fost impasibil la nebunia din Romania. Dupa 1984 tarile Pietei Comune, actuala UE,SUA si Canada au interzis orice importuri de produse alimentare din Romania pentru a atenua foametea din tara. Romania era numita in epoca Etiopia Europei, in Etiopia acelor vremuri foametea cauzata de regimul comunist al lui Mengistu producea sute de mii de morti. Ceausescu a raspuns prin raportarile aberante de productii agricole record si vanzand alimentele refuzate de vest in tarile lumii a III-a. Foamete si lispurile din Romani se accentuau in fiecre an pana la impuscarea sa in 1989. De mai multe ori, dupa 1985 Ceausescu a refuzat ajutoarele alimentare si medicale oferite de Occident pe motiv ca in Romania nu exista nici un fel de lipsuri. Dezastrul i se datoreaza exclusiv lui si sistemului comunist criminal care a putut produce un asemenea monstru,

  raspunde comentariului
 • D. Ardelean

  25 decembrie 2014 13:33

  Mai Iulian.H, te faci ca nu intelegi ca in 1989 economia romaneasca era in stare de faliment, chiar daca in anii anteriori era foarte, foarte frumoasa, asa de frumoasa ca un castel de nisip construit dupa indicatiili unui bou, Dumnezeu sa- ierte. Dupa 1989 a fost firesc sa se distruga, pentru ca... nu avea stapan. In sfarsit, ca sa nu ma lungesc prea tare, am sa-ti aduc aminte doar ca comunismul, de la un capat la altul, a fost o porcarie.

  raspunde comentariului
 • Avocatul Diavolului

  25 decembrie 2014 1:55

  Articolul mentioneaza corect ca se stringea cureaua la maximum ca sa poate fi platite datoriile din strainatate. Era de fapt un program intens de AUSTERITATE cumva s-a auzit mai recent de acest cuvint?Cea ce articolul nu mentioneaza este fata de cine aceste datorii au fost facute.Ca atare va spun eu ca aceste datorii erau facute catre IMF si bancile din vest, care convenabil inchideau ochii atunci cind de fapt romanul tremura de frig si aproape murea de foame. Si daca aceste datorii nu ar fi fost platite probabil ca asa zisa revolutie ar fi fost mai de catifea. Datoria insa sa platit si ca atare pentru jnapanii din vest aceasta ar fi putut constituii un exemplu prost pentru alte tari din est ca atare revolutia a devenit mai sigeroasa. Paternul s-a tot repetat din 1989 incoace cea mai recenta victima fiind Ukraina. Ma rog, asta este trecutul. Acum Romania este si mai indatorata si ca atare mai bine injugata. Daca va incerca sa se schimbe ceva, atunci o nou revolutie va incepe.

  raspunde comentariului
 • Iulian.H

  25 decembrie 2014 1:47

  Trebuie scos ADEVĂRUL la iveală !Intradevăr oamenii au suferit unele lipsuri inainte de 1990,din cauza datoriei externe pe care o avea tara si de care scapasem.Insă după 1990 multe s-au schimbat in mai RĂU.S-au distrus sute de fabrici=milioane de someri milioane de romani au părăsit taraastazi sunt mai multi pensionari si asistati social decat muncitorisa distrus agricultura,se importa 70fructe si legumesa distrus flotaObiective industriale de importanta nationala vandute la strainis-au tăiat abuziv pădurileEscrocherii si impropietariri abuzive de mii de hectare coruptie,injustitie,hotii din banul public de ordinul miliardelor de euro Tot comerul= SpeculăAzi sunt multe magazine cu de toate dar preturile sunt de 3-10 ori mai mari ca la producatortinerii nu au viitor,au 18 ani si nu stiu o meserieinvatamant slab sute de mii pica baculsanatate= mii de medici plecati din taraspitale slab dotate,fara cele necesare bolnavilormedicamente scumpe,In 1989 salar minim 1700-2000 lei2014 salar minim 900 lei inainte de 89 un apartament cu 2 camere costa 70.000 leiin 2014 costa 50.000 euroin anii 70-80 o locuinta costa 40-50 salarii minimein 2014 costa 220 salarii minime. dupa 1989 cinematografe distruse,lasate in paraginaun bilet de cinema in anii 80 costa 3 leiin 2014 costa de 7 ori mai mult,20--25 leiun concediu 2 pers.de 10 zile la mare costa un salarin 2014, 3 zile de concediu costa un salar1000leiincluzand drum,cazare,masa,distractie...Multe statiuni balneoclimaterice lasate in paraginaO călătorie cu trenul 500 km costa 100 lei salar 2-3000 leiin 2014 pe aceeasi ruta costa tot 100 lei salar 1000 leiCFR= conditii proaste,mers greoiMulte gări desfiintate Ceausescu demola biserici inutile si construia fabrici,dupa 1989 au demolat fabricile si au construit mii de biserici catedrala gigantica din Bucuresti cost sute de milioane euroIn 1989 românia avea 0 lei datorie externăIn 2014 are 100 miliarde euro la care plăteste dobanzi colosalehalal românie !!!

  raspunde comentariului
 • Canadezul

  24 decembrie 2014 22:44

  Situatia este bine prezentata, dar cu citeva erori"alimentarele s-au umplut de pește oceanic"Pestele oceanic este bun si hranitor. In anii 70, propozitia de mai sus era adevarata si ma bucuram sa gasesc cod la alimentara. In anii 80 ramasesese doar stavridul plin de oase si cu gust indoielnic."o masina costa 70000 lei"Asta era pretul Daciei 1300 la aparitie 1972. In 1988 nu scapai fara 100.000 dupa ani buni de stat la coada. "cafeaua trebuia să o cumperi la pachet cu ghearele de pui"N-am auzit de aceasta situatie. In anii 80 cafeaua disparuse complet iar la tacimurile de pui se facea coada. In plus, vinzarea conditionata era interzisa prin lege."Nu exista pe străzile patriei decât un model de mașină - Dacia"In anii 80 se trecuse la productia de masa a Oltcit dupa licenta Citroen la Craiova. Acum este Ford.

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  24 decembrie 2014 22:19

  A sa nu uitam totusi ca in 1977 noi urmaream Dallas inaintea parizienilor !!

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  24 decembrie 2014 22:13

  Aberatii ziaristice. Nu este adeavrat ca cafeaua trebuia să o cumperi la pachet cu ghearele de pui . Ca NU SE GASEA CAFEA!!! Numa amestc zis "nechezol", Asta dupa 1981 ca in 1979 puteai cumpara un kil sau mai bine 50 de grame la 2 zile "sa nu se rasufle" Si din ghearel de pui tacamuri se putea face o ciorba sau supa si piolaf. Azi se vand oase si piele de gaina - 2 lei kilu!!Sacrificare animelelor. Eu tin minte de porci taiati in 57 in curte . Cestia cu viteluel este reala INSA din cauza ca se inerzicea taierea inainte de 400 de kile si in plus votelul trebuia "contractat". Si cum s eplatea putin... Da ca sail gai trebuia s aia complcititai .. ca sa il amance lupii sau sa dea trenu peste el .Insa ziarul sta prost cu logica daca nu aveai voie sa ai decat pisici de unde vitel?!Ierbare si onmsectare am facut si eu la Bucuresti. Si veneau din trecutul interbelic!! Soldatii da erau inchirati ca figuranti la filamruile Daci vreo 2 regimnete. Cu tot cu ofiteri. Da nu si muncitori! A da soldati au fost inchiriati si de Hollywwod mai ales cavalersiti cat ma mai avut in anii 50 aveam!Si mai kimcet cu blocurile. Mai bine vezi pe net cat mai costa un apartament "ceausist" .. Si vezi ca se construiec si unele noi noute!!Si petrecerile nu erau ilegale,. Cestye drept mucosii de 13 ani werau tinuti din scurt Iar staiunile au decazut mai ales din czzua de "privatizare" si mai mult ptr ca cientii nu mai puteau plati. Ce crezi ca un reumatic isi permite azi sa mai mearga la Felix? Nici macar la Pucioasa!!Si nu erau numai Dacii. Astea erau cele mai multe da.Dar mai erus is Skode, si Mosckvoco si Lada si Trabant. Si mai errau Ransult si Fioat importate pana prin 1970. A sa nu uit "Oltcit! Si Aro - rar

  raspunde comentariului
 • Ionica

  24 decembrie 2014 16:37

  Excelent articol! E bine ca reamintiti de imbecilitatea regimului comunist, regim care a distrus tara. Nu de alta, dar apar tot timpul pe forumuri si prin presa pro-comunista tot felul de dezinformari, cum ca a fost bine, toti aveau un loc de munca, cum ca Pingelica a achitat in timp record datoriile de parca nu el le si facuse!!!, cum ca am fi avut o economie infloritoare care a fost distrusa dupa Revolutie si alte bazaconii de acest gen. Nu avem voie sa uitam ce mirsavii au facut comunistii, sa nu uitam ca economia era la pamint in 1989, totul era gri si trist.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  24 decembrie 2014 13:19

  Autentic acum circa 1-una ora la o trecere de pietoni in Baneasa ,un ins mai puriu trimis de nevasta in ajunul asta cel mai calduros de Craciun din istorie sa cumpere poate msarar,patrunje,leustean din piata astepta pe trotoar si gandea cu glas tare cu privirea la masinile care rulau probabil spre statiunile de pe Valea Prahovei ''sa fiti voi ai ...si il pomenea pe ala negru si cu coada...,de unde ai tu ma bani pentru X6,ia uite la el ,englezii nici la a treia generatie nu isi permit bani sa isi cumpere masinile astea ,iar voi ...''si iar baga ''sa fiti voi ai ...si iar il pomenea pe ala negru si cu coada...'' si il bestele pe Ion Iliescu si ce a fost in dec'89 !

  raspunde comentariului
 • geru

  24 decembrie 2014 9:15

  daniel-Aveti mare dreptate, ma tem insa ca noi cei care am apucat vremurile de trista amintire vom trebui sa scriem pe forumul RL cu fiecare ocazie, atata timp cat sunt ignoranti si rauvoitori care se fac ca nu stiu. Da, socant de multi au uitat cozile uriase la care se statea 2 ore si mai mult, o noapte intreaga cei cu copii si nu intotdeauna cu certitudinea ca vei apuca ceva. As dori ignorantilor care trimit spam aici sa aiba ei si familiile lor parte de asa ceva....

  raspunde comentariului
 • proteina comunista

  24 decembrie 2014 7:51

  salamul de soia si biscuitii eugenia.

  raspunde comentariului
 • dorin maier

  23 decembrie 2014 22:24

  Romania Libera, la 25 de ani de la Revolutie. Bacanu, Uncu si altii, cu stagiu la brutarie. Nu pentru ZULA ca actualul patron, ci pentru uneltire impotriva oranduirii socialiste. Avramescu scapa, ailalti erau impuscati daca nu venea ce a fost. Dar asa e viata. Nimeni nu face un bilant comparativ cu celelalte tari care au traversat aceeasi perioada. Adica Polonia, Cehoslovaciaatunci, Ungaria. Nu ne avntajeaza. Acolo se face ceva, coruptia nu e o problema majora, nici emigratia. Aici diversi neica nimeni, gen Cimpeanu, Fati co, emit judecati de 2 lei despre Ponta, nu Base, si altii. Mai sunt si fraieri ca mine, care ii citesc si mai scriu si comentarii.

  raspunde comentariului
 • daniel

  23 decembrie 2014 22:04

  bunisor materialul! totusi cateva corecturi se impun1. programul tv s-a redus partial in mai 1979..se termina la orele 10, dar inca srau emisiuni bunicele alb-negru desigur..dimineata nu era program chiar in fiecare zi2. reducere drastica program tv, din ianuarie 1985 cand a fost o iarna cumplita cu t si de - 30 grade vreo 2 saptamani..atunci s-au desfiintat radio din provincie cluj, timisoara, craiova, iasi si tg. mures..programul tv era de 2-3 ore pe seara, numai cu ceausescu, rar cate un film scurt..sambata cam 5 ore cu vreo 2 la pranz si duminica cam 6 ore cu vreo 3 ore la pranz 3. o dacie 1100 = 55.000 lei 1968-1972 si o dacie 1300 = 70.000 lei prin anii '68,69, pana pe la sfarsitul anilor 70..a devenit apoi o dacie 1300, 75000, apoi din anii 82, cand s-au scumpit masiv produsele, 82000-87000 lei..mai existau oltcit foarte slabe, facute la craiova, care erau ceva mai ieftine si aro, foarte scumpe cam 85000, 97000, apoi peste 100000, pe care le cumparau unii ciobani, artisti, sportivi, dar numai cu comanda specialaaprobare de la partid exemplu - stelistii dupa 1986 - c.c.e sevilla se mai aduceau cu comanda speciala trabant cu cutie automata, skoda, lada 1200, 1500, moskvici, si altele dar greu, mai ales dupa 1980...4. painea, laptele si ouale, nu erau rationalizate in marile centre universitare bucuresti, iasi, timisoara, cluj, dar erau proaste calitativ si stateai la rand...ratii la benzina, din decembrie 1981...5. sudul tarii privea la bulgari, vestul la sarbi si unguri, nordul si estul la ukraineni, basarabeni tv moldova chisinau si rusi..6. programul de revelion, bunisor pana prin anii 79-80, apoi slab si scurtat in anii 83-89, pana la 3 noaptea..poante slabe cu chelneri si frizeri si atat...curentul se intrerupea la diferite ore si pentru perioade diferite de la oras la oras tot centele universitare erau tratate mai bland se statea la randuri mari pentru unele produse alimentare, electrocasnice, fructe exotice, si se faceau liste cu cei prezenti..daca lipseai la apel, pierdeai randul...lipseau inclusiv hartia igienica, samponul, sapunul, detergentii, tigarile carpati, marasesti, nationale, snagov, chiar daca produsele erau slabe calitativ..unele orase erau aprovizionate mai bine vezi timisoara - comtim, altele slab..la constanta laptele era cartelat, la brasov ouale, etc....mai sunt si altele dar nu e loc de scris aici!!!

  raspunde comentariului
 • bbbbb

  23 decembrie 2014 21:48

  vo bag bagai-o lu mata ca te-a facut prost.COMUNIST PROST.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 decembrie 2014 21:27

  Pt.''v o bag''.Daca bati un apropos la mine te asigur ca nu sunt ''elitist'',sunt un simplu condicar,lefegiu,dar sa stii ca la munte,la mare geme de lume,deoarece o bruma de romani au bani,unii lucreaza afara,sunt 3, 4 sau 5 milioane afara trimit la familii banuti,vin ei...si lumea merge la munte la mare!Cei saraci lipiti si sunt destui spun ca era mai bine pe timpul lui Pingelica,dar nici pe vremurile alea respectivii nu o duceau mai pe roze ,poate ca nu aveam polarizarea actuala si asta incearca respectivii sa spuna!''Tinerii in somaj'' in ''capitalismul lui peste ''sunt si din cauza mariri abuzive a varstei de pensionare in lumea asta cam prost facuta,pai in loc sa il trimiti la pensie la 60 de ani il tii pe barbat pana la 65 de ani,in loc sa o trimiti la pensie pe femeie o scoti si pe ea 60 de ani si in viitor tot la 65 de ani,asa o nemernicie nici ca se poate,iar aia ca nu sunt bani pentru pensionari este o aiureala,sa mai lase din cota de profit ''capitalistii salbatici '' si sunt bani de pensii ,ma scuzati ''cacalau'',iar la pensiile astea de bajocura din ROMANIA ,ma refer la marea masa nu la pensiile nesimtite ...!p.s.-toata clasa politica este vinovata de legea pensiilor ticaloasa in fibra ei ,care ii extermina pe marea masa de pensionari cu pensiile de mizerie care rezulta si pentru codul muncii care il face pe salariat sclav,iar Basescu si cu Boc sunt aici in ***** pana peste cap cu toata gargara care o au ei legat de ticalosia asta,lucru spus de mine clar si contra la vremea adoptarii lor !Poti sa pui numai un comentariu numai sa nu injuri si sa bestelesti in el si putem comunica!

  raspunde comentariului
 • geru

  23 decembrie 2014 21:11

  1 kg zahar,1l ulei si 1,5 kg carne pe luna, pe buletin.... cozi imense la paine, sapun, oua, coaste de porc, detergent samd..... da, imi amintesc , nu ca cei care trimit spam fara pic de bun simt .... mai astia care bruiati pe aici, tocmiti de "Vocea Haznalei", ati apucat asa ceva? da apa calda cateva ore pe saptamana....Ar trebui sa fiti supusi unui regim asemanator si pe urma sa vad daca va mai aruncati cu spam pe un forum liber. da voi nu doriti decat sa fiti slugi nenorocite.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 decembrie 2014 21:08

  Pt.''v o bag''.Daca bati un apropos la mine te asigur ca nu sunt ''elitist'',sunt un simplu condicar,lefegiu,dar sa stii ca la munte ,la mare geme de lume,deoarece o bruma de romani au bani,unii lucreaza afara,sunt 3, 4 sau 5 milioane afara trimit la familii banuti ,vin ei ...si lumea merge la munte la mare...!Cei saraci lipiti si sunt destui spun ca era mai bine pe timpul lui Pingelica,dar nici pe vremurile alea respectivii nu o duceau mai pe roze ,poate ca nu aveam polarizarea actuala si asta incearca respectivii sa spuna!''Tinerii in somaj'' in ''capitalismul lui peste ''sunt si din cauza mariri abuzive a varstei de pensionare in lumea asta cam prost facuta,pai in loc sa il trimiti la pensie la 60 de ani il tii pe barbat pana la 65 de ani ,in loc sa o trimiti la pensie pe femeie o scoti si pe ea 60 de ani si in viitor tot la 65 de ani ,asa o nemernicie nici ca se poate ,iar aia ca nu sunt bani pentru pensionari este o aiureala ,sa mai lase din cota de profit ''capitalistii salbatici '' si sunt bani de pensii ,ma scuzati ''cacalau'',iar la pensiile astea de bajocura din ROMANIA ,ma refer la marea masa nu la pensiile nesimtite ...!p.s.-toata clasa politica este vinovata de legea pensiilor ticaloasa in fibra ei ,care ii extermina pe marea masa de pensionari cu pensiile de mizerie care rezulta si pentru codul muncii care il face pe salariat sclav iar Basescu si cu Boc sunt aici in ***** pana peste cap cu toata gargara care o au ei legat de ticalosia asta,lucru spus de mine clar si contra la vremea adoptarii lor !Poti pui numai un comentariu numai sa nu injuri si sa bestelesti in el si putem comunica !

  raspunde comentariului
 • Meister Groe

  23 decembrie 2014 21:06

  As mai enumera cateva "minuni ale epocii de aur" in Bucuresti 26 Am prins vremurile cand nu puteai cumpara rechizite pentru scoala pentru copii daca nu dadeai oua la libtaraie evident, ouale le cumparai de la aprozarul de alaturi, si se reintorceau la aprozar. Ca sa cumperi oua pentru copii, trebuia sa ai pila la aprozar, ca sa iti spuna care sunt ouale de la librarie... 27 Cand s-a introdus in Romania "saptamana scurta de lucru", aveam o data pe luna sambata libera, si veneam duminica la munca pentru "recuperare"... 28 Cu "laptele pe buletin" era o intreaga poveste te sculai iarna la 5 dimineata, stateai 10 minute la coada, lasai sticla cu banii inauntru la coada dupa ce a venit primul vecin care te cunostea, te duceai acasa sa te incalzasti cu un ceai, si coborai din 15 in 15 minute sa faci schimb cu vecinul, sa se duca si el sa se incalzeasca, pina deschideau sa iei laptele... 29 La alimentara de langa mine, nu exista decat sare pentru muraturi, conserve de peste in ulei, otet si mazare la borcan... restul era pe "lista", pe cartela sau cu buletinul in mana sa verifice ce ratie ai dreptul... 30 Am primit de trei ori amenda si somatie pentru demolarea balconului inchis... Prima data l-am demolat, am lasat rama de cornier si am dat gauri ca sa prind folie de plastic mai groasa si transparenta, "rechizitionata" de la ambalajele de la servici... Dar pe frigul care era in casa, se simtea existenta balconului inchis chiar si numai cu folie. Tot n-am scapat si am mai platit de doua ori amenda cu somatie stateam la etajul 6, si de jos nu se vedea ca-i folie, dar era mai simplu sa desfaci folia din rama, sa o pliezi lateral, si dupa trei zile o puneai la loc... N-am sa uit cat o sa traiesc bacul cu "Inainte, afara statea scris "La Ghita" si inauntru era macelarul inconjurat de carne... Acum scrie afara "Carne", si inauntru nu e decat Ghita..." si inca un banc, care era de actualitate permanent in "iepoca de aur" Noi mergem mereu inainte, tovarasi ... ca inainte era mai bine... Ar fi multe de povestit, dar le cam cunoaste toata lumea care a trait vremurile acelea... Am asistat siderat la o conversatie intre o mama de mana cu doi copii, unul de vre-o noua ani, celalalt de vre-o patru... Cel mai mare o zoreste pe mama hai mai repede la alimentara, ca nu mai prindem si noi banane... Iar cel mic intreaba "Mama, ce e alea banane?"... Baiatul meu avea zece ani in '89, si cand ii povesteam astfel de lucruri, spunea ca "prea exagerez, ca prea le inventez"... Si primul lucru care m-a intrebat la Anul Nou '90 a fost "acum ca a murit ceausescu, o sa avem si noi Coca-Cola?"

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  23 decembrie 2014 20:40

  Mai mari aberatii ca acum in capitalismul salbatic,nu se exista. Acum avem magazine pline cu bunatati si cei mai saraci europeni. Acum mancam numai euri si oua expirate si restampilata data. Acum se moare in spitale cu zile. Voi elitistii va plangeti????Cat tineres sta in somaj acum in capitalismus lui peste??? Cati oameni isi mai permit un concediu la mare???Peste 50 din romani spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca. Si au dreptate.

  raspunde comentariului
 • gigel

  23 decembrie 2014 20:35

  12. Manifestațiile megalomane de pe stadioane. Le știe toată lumea. Vezi Ziua de nastere a lui Ponta , pe stadion13. Umflarea producției. Vezi cresterea prod raportata umflata de Ponta19. Promovabilitate de 100 la coală. Vezi plagiatul lui acelasi... PontaNU ESTE PREA MARE DIFERENTA ce era atunci si ce este, ACUM... si putea sa fie in continuare

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 decembrie 2014 20:27

  As vrea sa fac un comentariu despre faptul ca prin iesirea la pensie,romanul pierde cam 60 la suta din venitul sau ca salariat,este in opinia mea o ticalosie a ultimilor 25 de ani,comparati cu hotiile clasei politice cu miliardele de euro praduite ,nu mai dezvolt!In conditiile astea generatia mea trebuie sa isi refaca ,daca au posibilitatea si mai pot presta cea mai veche smecherie pe planeta asyta MUNCA ,gospodariile din zone rurale ,pentru finantare vinzi casa care o ai ,te muti in alta zona,ramai cu o bruma de bani ,mai strangi ceva daca poti si refaci casuta veche intr-o zona rurala ,mai o bucatica de curte,mai o sapa,o stevie,o pasare,un pom,s.a.m.d.,incerci sa te descurci cu amarata de pensie care in mediul urban,cu intretinere cu piata scumpa,cu medicamentele inerente vietii...,datorita varstei ,este dificil ,dificil,atat cat mai poti ,sa prestezi trebuie sa te lupti si in mediul rural,si in situatia asta sunt milioane si milioane de romani !Dumnezeu sa ii Ajute pe romani sa ii aiba in Paza Sa !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 decembrie 2014 20:02

  Pt.Periscop.Domnule in marile orase ale tarii ,in Bucuresti,multi,multi romani au avut un trai chinuit dupa 1980,este adevarat in Bucuresti,eram pusi in fata unor bajocuri si degradari,de genul de care amintiti dvs.,dar la fel trebuie sa fiti realist ca toti incercam sa ne descurcam,cumparam prin interpusi din restorante ,pe sub mana carne.mezeluri,branzeturi,ciocolata,portocale,tigari s.a.m.d.,mergeam cuplati in Dacia pe langa Bucuresti si cumparam nimale sacrificate pe sest sa nu afle vecinii,sa nu afle militia si tot asa ,era degradant ,ne ocupam timpul cu lupta asta pentru burta pentru noi si fanmiliile noastre ,in dec'89 trebuie sa recunoastem ca priveam toti sau majoritatea spre perestrika lui Gorbaciov,si trebuie sa recunoastem ca ne doream o matrasire a lui Ceausescu,in dec'89 datorita inchistarii ,izolarii in lumea aia instalata de URSS in 30.dec.1947,eram prosti buimaci,bolnavi dupa 42 de ani de tovarasie ,prea sanatosi nu suntem nici azi daca il supartam pe Ponta si haita ...asta la Putere,care cred eu cu mintea mea cea naiva de condicar ,lefegiu,in fapt este inaintarea intereselor imperiului Rusia in ROMANIA !P.S.-eu personal ,multumesc Cerului ca socrii mei erau in putere si traiau undeva in Teleorman,langa Rosiorii-de -Vede si mai capturam cate ceva din munca lor plina de sudoare,erau si vorbe in zona ''vii cu o punga de cafea ...si iei jumatate din purcea '',dar ne chinuiam pe tren,rata,namol,mizerie,lumina luata,probabil ca multi care citesc isi aduc aminte...,asta am trait !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 decembrie 2014 19:39

  Pt.''gheorghe''.Trebuie sa tineti cont ca din 30.dec.1947,din ROMANIA a fost alungata NORMALITATEA adica DEMOCRATIA,CAPITALISMUL MONARHIA,chiar daca dvs. sunteti republican... !Perioada 1965-1989,a insemnat o perioada de investitii,dar si atunci din cele circa 8,5 milioane locuri de munca circa 2-doua milioane erau false,multe fabrici si uzine au fost facute fara planuri de fezabilitate,nebuneli ceausiste! Tragedia mare este ca dupa lovitura de stat data in dec'89 de Iliescu Ion si ciracii sai,cam spioni straini...,in cardasie cu fosta URSS,pana azi s-au pierdut peste 2000 de miliarde de dolari,dupa unele socoteli ale unora care se pricep...,tara este in ruina ...TOTALA ,tara este o colonie jefuita salbatic de ...TOT,precum coloniile sud-americane,africane,majoritatea romanilor traiesc cu salarii si pensii de mizerie de circa 10-zece ori mai mici decat in tarile U.E. civilizate,la costuri ale vietii identice si la fel ca in U.E.,cam asta este mostenirea lui Johannis-PRESEDINTELE ROMANIEI!Domnule ''gheorghe'' Ceausescu in tinerete a fost un stalinist a urlat din toti bosogii sloganurile vremii,''Stalin si poporul rus libertate ne-a adus ,Jos Regele ...'',a tradat fosta URSS,si el cu odioasa sotie si grupa anti kgb a colonelului Trotca au fost impuscati ca niste caini de cozile de topor autohtone ale fostei URSS,colegii sai de tradari si crime de dupa 30.dec.1947!Va spun ca perioada respectiva 1965-1989 a fost o perioada in care in ROMANIA s-a construit cu banii imprumutati de la FMI,fabrici,uzine,case,scoli,crese,spitale,teatre,case de cultura,termocentrale ,hidrocentrale, S-A CONSTRUIT,iar azi dupa 25 de ani de balamuc nou romanii sunt in trai de sorginte fanariota in majoritate ,avem datorii totale de peste 150 miliarde de euro...,deoarece eu cred ca in fapt imperiul Rusia ,doreste ,trag sforile prin serviciile lor secrete sa desfiinteze ROMANIA si sa risipeasca poporul roman in lume suntem ''rau asezati '' aici in fata intereselor imperiale ale Rusie ,regret asta este realitatea !

  raspunde comentariului
 • Periscop

  23 decembrie 2014 19:34

  Peste timp s-așterne uitarea ! Și ca să nu uit niciodată mi-am fixat un reper dintre multele experiențe amare. În Februarie 1989 am aflat din întâmplare că în spatele unei Alimentare se vor da ouă. La ora 2 noaptea am plecat pe ger și pe întuneric economie la iluminatul public să țin locul la coadă. Când am ajuns, după 25 de minute de mers pe jos, erau alte 150 - 200 de persoane care murmurau în întuneric, așteptând ora 8 dimineața. Am avut tupeul să-l întreb pe cetățeanul care era primul la coadă, la ce oră s-a așezat. Mi-a răspuns, candid Păi, aseară când am ieșit de la cinematograf ultima reprezentație familia a plecat acasă și eu m-am așezat la coadă. Și toate astea pentru un amărât de carton cu 30 de ouă !

  raspunde comentariului
 • Mircea

  23 decembrie 2014 19:29

  Campionatul mondial din Mexic a fost in 1970 si s-a transmis la TVR inca erau vremuri buneDe prin 1980 a inceput situatia prezentata de autor.

  raspunde comentariului
 • sorin

  23 decembrie 2014 19:08

  nimic nou ,sau mai bine zis lucruri stiute de cei care au trait in "epoca de aur".Coada din fotografie este ultima care am facut-o inainte sa-l dam jos pe dictator !

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  23 decembrie 2014 18:47

  Revoluia care nu este de Cristian Tudor POPESCUputerea ganduluiÎn decembrie 1989 a fost revoluie sau lovitură de stat? Un sondaj al ziarului Gândul cu această întrebare a dat următoarele rezultate revoluie 12,05 - 459 de voturi, lovitură de stat 84,96 - 3236 de voturi, nu tiu 2,99 - 114 voturi. Eantionul nu e naional, dar e grăitor aproape nimeni nu consideră Revoluie ce s-a întâmplat în `89. LOCUINTE GRATIS DUPA 3 ANI VECHIME IN CAMPUL MUNCII SANATATEA GRATISINVATAMANT OBLIGATORIU SI GRATUIT INVATAMANT SUPERIOR GRATUITLOC DE MUNCA ASIGURATFRIGIDERELE ROMANILOR ERAU PLINEMOBILAMASINA IN RATE FARA DOBANDA ORASELE AU FOST SISTEMATIZATE SI MODERNIZATE.S-AU PLATIT DATORIILE EXTERNE ALE FMI SI S-A TRECUT LA UN EXCEDENT VALUTARCEAUSESCU S-A IMPOTRIVIT LUI GORBACIOV SI FMI SI A FOST UCIS MISELESTE IN ZILELE SFINTE DE CRACIUN DUMNEZEU SA NE IERTE !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design