19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodFrauda penală care-i lasă pe elevi fără manuale. Miercuri, în România liberă,...

Frauda penală care-i lasă pe elevi fără manuale. Miercuri, în România liberă, exclusiv print

„România liberă” îți oferă, miercuri, 24 de pagini cu dezvăluiri exclusive, informații și analize în profunzine, opinii și comentarii pe subiectele zilei, dar și un supliment special de mică publicitate. Cumpără ediția de print de la chioșcurile de ziare și poți citi:

Exclusiv. Frauda penală care-i lasă pe elevi fără manuale

Instituția responsabilă cu furnizarea de manuale în școli este în colaps financiar. Centrul Național de Evaluare și Examinare are de returnat Uniunii Europene și statului român 16 milioane de lei, după ce a făcut praf patru proiecte europene.

Ministrul Educației a depus plângere penală la DNA pentru ca procurorii să descâlcească unde s-au dus banii. Pericolul cel mai mare este ca Centrul Național de Evaluare și Examinare să nu poată livra manuale elevilor. Între 2008 și 2013, CNEE a derulat patru proiecte cu finanțare europeană, toate pe programul POSDRU. Proiectele vizau activități referitoare la curriculum-ul școlar și baze de date ale examenelor și evaluărilor naționale din preuniversitar. Verificările autorităților POSDRU românești au arătat că nici un leu din cele 16 milioane de lei deja cheltuite de către Centrul Național de Evaluare și Examinare nu a fost validat ca plată corectă.

Cazul Alexander Adamescu. Judecătorul Dorel, repartizat din pix, în baza unei hotărâri CSM abrogate

Arestarea lui Alexander Adamescu a fost decisă de către un judecător repartizat ilegal în dosar. Mai mult, Curtea de Apel București recunoaște că magistratul nu a fost repartizat aleatoriu, prin sistemul ECRIS, cum cere legea. Aceeași instanță, însă, susține că repartizarea din pix e bazată pe o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii. Dar hotărârea CSM era abrogată la acea dată.

Lunea neagră care a zguduit Berlin, Zurich şi Ankara

Un bărbat cu un camion a intrat în piaţa de Crăciun din Berlin, un altul a tras focuri de armă într-un centru islamic din Zurich, iar al treilea l-a ucis pe ambasadorul Rusiei la Ankara. Totuşi, deşi s-a vehiculat din nou un război mondial, situaţia politică internaţională nu este la un asemenea nivel.

 

Articole pe care nu trebuie să le pierzi

Cum vor fi ridicate mașinile parcate ilegal

Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate doar de administrația publică locală sau de administratorul drumului public, dar numai prin dispoziție scrisă a polițiștilor și numai după ce aceștia l-au amendat pe șofer. Măsura va fi aplicată doar în zonele aglomerate, acolo unde sunt probleme reale de trafic.

Crăciun de casă sau Crăciun industrial?

Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în această perioadă nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele specifice denumirii tradiționale a alimentelor consumate la masa de Crăciun. Astfel, consumatorii sunt informați greșit despre preparatele din carne pe care le cumpără.

Ce înseamnă "Rabla" pentru automobilul din România

Programul Rabla, care s-a sfârșit oficial ieri, a fost o adevărată mană cerească pentru dealerii și producătorii auto din România. Ultimele date disponibile arată că de la lansare până la finalul acestui program, 25.000 de persoane beneficiaseră de tichetul de 6500 de lei.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă