12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodVIDEO + FOTO. Regina Elisabeta a II-a devine monarhul cu cea mai...

VIDEO + FOTO. Regina Elisabeta a II-a devine monarhul cu cea mai lungă domnie din Marea Britanie. Ce alte recorduri a stabilit

Regina Elisabeta a II-a stabileşte, miercuri, la ora 19:30 în România, recordul pentru cea mai îndelungată domnie în Marea Britanie, întrecând-o pe stră-străbunica ei, regina Victoria, care a domnit 63 de ani, şapte luni, două zile, 16 ore şi 23 de minute.

Totuşi, recordul pentru cea mai îndelungată domnie în Regatul Unit nu este singurul pe care regina Elisabeta a II-a l-a stabilit. Suverana a uimit lumea încă de la încoronarea ei. Elisabetei a II-a şi-a început domnia cu prima ceremonie de încoronare televizată din lume. Evenimentul a avut loc la Westminster Abbey în 2 iunie 1953, când regina avea 25 de ani.

Deschide galeria foto de mai sus pentru a afla alte motive pentru care regina Elisabeta a II-a a rămas în istorie.

Cum va sărbători regina recordul

Apropiaţii reginei spun că Elizabeth a II-a nu acordă o importanţă prea mare acestui record, despre care spune că reprezintă "doar ceva mai mult" decât faptul că a avut o viaţă lungă, potrivit Reuters.

Iniţial, suverana britanică nu intenţionase să marcheze acest record într-o manieră publică, dar a ales să cedeze la presiunea opiniei publice şi va participa, miercuri, la un eveniment în Scoţia, unde îşi petrece în mod tradiţional vacanţa de vară.

Alături de soţul ei, prinţul Philip, regina britanică va face o călătorie cu o locomotivă cu aburi, pentru a marca debutul lucrărilor pentru cea mai lungă linie de cale ferată ce va fi construită în Marea Britanie în ultimii peste 100 de ani.

O purtătoare de cuvânt de la palatul Buckingham a spus că regina ar putea chiar să susţină un mic discurs la finalul acelui eveniment.

"Este inevitabil să par un fel de personalitate îndepărtată pentru mulţi dintre voi, o succesoare a regilor şi reginelor din istorie. Nu pot să vă conduc în război. Nu pot să fac legi pentru voi sau să administrez justiţia. Dar pot să vă dau altceva. Pot să ofer inima mea şi devotamentul meu tuturor acestor insule vechi şi tuturor acestor oameni care trăiesc în comunitatea noastră frăţească", a spus Elizabeth a II-a în primul ei discurs oficial de Crăciun ce a fost televizat, în anul 1957.

De la prinţesa „Lilibet” la regina Elisabeta a II-a

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în Londra, în 21 aprilie 1926, fiind primul copil al Prințului Albert, Duce de York, al doilea în ordinea de succesiune la tron, și al Ducesei de York. Regina a fost numită după mama ei, Elisabeta Bowes-Lyon, după străbunica paternă, regina Alexandra, și după bunica paternă, Mary de Teck.

Astfel, Elizabeth, „Lilibet”, după cum o alinta familia, nu se aştepta să devină regină, deoarece tatăl ei, George al VI-lea, a primit coroana doar pentru că fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorţată.

La vârsta de 13 ani, Elisabet a Il-a cunoscut pe viitorul său soț, Prințul Filip al Greciei și Danemarcei. S-a îndrăgostit de el și a început să-i scrie, cât timp acesta era în Marina Regală.

Elisabeta a II-a şi Prințul Filip s-au căsătorit în 20 noiembrie 1947. Filip a renunțat la titlul de Prinț al Greciei și Danemarcei, a luat titlul de Lt. Filip Mountbatten, după numele mamei sale și s-a convertit la anglicanism. Înainte de nuntă, a fost numit Duce de Edinburgh și a primit titlul de Alteța Sa Regală. Fostul rege Eduard, unchiul Elisabetei, nu a fost invitat la nuntă.

În anul în care a devenit regină, 1952, Războiul din Coreea se afla la apogeu, Iosif Stalin era conducătorul Uniunii Sovietice, iar Marea Britanie tocmai anunţase că deţine bomba atomică.

"Există un motto care a fost utilizat de mulţi dintre strămoşii mei – un motto nobil, «I serve» («Îmi slujesc ţara»)", a spus Elizabeth a II-a într-un discurs televizat care a marcat a 21-a aniversare de la urcarea ei pe tron.

"Declar aici, în faţa voastră, a tuturor, că toată viaţa mea, indiferent dacă ea va fi lungă sau scurtă, voi fi un slujitor devotat al vostru şi al măreţei noastre familii imperiale din care facem parte cu toţii", a mai spus aceasta.

După ce a devenit regină, Elizabeth a II-a a colaborat cu 12 premieri britanici, începând cu Winston Churchill, iar, pe parcursul domniei sale, Statele Unite au avut 12 preşedinţi, începând cu Harry S. Truman şi terminând cu Barack Obama.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă