9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. Fidel Castro, 89 de ani, este omagiat în CUBA. Ultimul lider...

FOTO. Fidel Castro, 89 de ani, este omagiat în CUBA. Ultimul lider COMUNIST care a supravieţuit Războiului Rece

O expoziţie de fotografie este deschisă în aceste zile la Havana, în onoarea liderului Revoluţiei, Fidel Castro – şef al statului cubanez timp de 50 de ani.

Expoziţia cuprinde 50 de fotografii care marchează cei 50 de ani în care Castro a condus Cuba, informează Euronews.

Expoziţia de fotografie a fost inaugurată de actualul vicepreşedinte, Miguel Diaz-Canel, cu câteva zile înainte de redeschiderea oficială a Ambasadei Statelor Unite la Havana. Fidel Castro împlineşte, joi, vârsta de 89 de ani.

Fidel Alejandro Castro Ruz, cunoscut drept Fidel Castro,  s-a născut la 13 august 1926. Tatăl lui era originar din Spania. Fidel Castro a urmat studii juridice la Universitatea din Havana şi a devenit atras de ideile revoluţionare. În 1947, el a călătorit în Republica Dominicană, pentru a participa la o lovitură de stat împotriva dictatorului Rafael Trujillo. Acţiunea a eşuat, iar Castro a revenit în Cuba, încercând să aplice ideile revoluţionare la el acasă.

Perspectiva asupra evenimentelor istorice este, desigur, diferită, în funcţie de naţionalitatea istoricilor. În Statele Unite se vorbeşte despre războiul de gherilă din Cuba, în timp ce latino-americanii vorbesc despre Revoluţia cubaneză.

La 26 iulie 1953, în fruntea unui grup de 150 de luptători, Castro a atacat cazarma Moncada, încercând să-l răstoarne de la putere pe generalul Fulgencio Batista, şeful regimului de la Havana. Acţiunea a eşuat, iar Castro a fost luat prizonier şi condamnat la 15 ani de închisoare. A fost însă eliberat după doar doi ani, în urma unui decret de amnistie. Castro s-a dus în Mexic, unde a luat lecţii de la faimosul Che Guevara, apoi a revenit în Cuba pentru a continua revoluţia.

În februarie 1959, trupele lui Castro au învins, iar Fidel Castro a devenit prim-ministru la Havana.

El şi-a păstrat această titulatură până în anul 1976, când a simţit nevoia să-şi sporească prestigiul, proclamându-se preşedinte al Cubei.

Imediat după venirea la putere, Castro a derulat o politică pro – sovietică, ceea ce a deteriorat rapid relaţiile Cubei cu SUA.

În 1959, Castro a vizitat Statele Unite, dar preşedintele Dwight Eisenhower a refuzat să se întâlnească cu el.

Punctul critic al relaţiilor Cubei cu SUA s-a înregistrat în anul 1962. Momentul a rămas în istorie drept “Criza rachetelor” : SUA au descoperit în Cuba pregătiri pentru instalarea de rachete nucleare sovietice, care ar fi ameninţat direct teritoriul Americii de Nord. Tensiunea dintre SUA şi URSS – protectoarea Cubei – a ajuns aproape de nivelul izbucnirii celui de-al treilea război mondial, care ar fi fost unul nuclear.

În cele din urmă, URSS a renunţat la ideea amplasării de rachete în Cuba, dar relaţiile acesteia cu SUA au rămas tensionate.

Fidel Castro a promovat relaţii cu ţările comuniste, unul dintre partenerii lui tradiţionali fiind Nicolae Ceauşescu.

După căderea comunismului în Europa şi dezintegrarea Pactului de la Varşovia, Castro a fost obligat să reconsidere relaţiile cu SUA, care au început să se amelioreze. După anul 2000, problemele de sănătate ale lui Fidel Castro au devenit din ce în ce mai grave, fapt care l-a obligat să cedeze, treptat, puterea politică. În anul 2008, fratele lui Fidel, Raul Castro a fost ales preşedinte al Cubei, dar Fidel Castro a păstrat funcţia de prim-secretar al Partidului Comunist. În anul 2011, Fidel Castro s-a retras şi din această poziţie.

Deşi nu mai are, oficial, funcţii de conducere, Fidel Castro păstrează o influenţă considerabilă în Cuba şi pe plan internaţional. Drept dovadă, în anul 2012, el s-a întâlnit în Cuba cu preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad.

În acelaşi an, Fidel Castro a obţinut şi o audienţă privată la Papa Benedict. Acesta l-a rugat pe Fidel Castro să intervină pentru a acorda mai multă libertate religioasă catolicilor cubanezi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă