De la Brătianu, la Tudose: Cum a decăzut clasa conducătoare a României, în cei 100 de ani de la Marea Unire | DOCUMENTAR ROMÂNIA LIBERĂ

de Claudiu Padurean , 21 august 2017 - stire actualizata la ora 08:30, 21 august 2017

Politicienii din toate partidele vorbesc cu emfază despre Centenarul Marii Uniri, deși la această oră încă nu există nicio instituție publică cu un plan clar de manifestări care să marcheze aniversarea unui secol scurs de la formarea României Mari în 1918. Această debandadă este un semn al deteriorării vieții publice.

O comparație între calitatea celor mai importanți miniștri ai Guvernului Mihai Tudose și calitatea celor mai importanți miniștri care au făcut parte din generația Marii Uniri și care au fost membri ai guvernelor PNȚ și PNL din perioada interbelică este mai mult decât ilustrativă.

Dacă, în perioada interbelică, cei mai importanți lideri politici ai României erau Ionel Brătianu și Iuliu Maniu, ambii cu studii strălucite în străinătate, în prezent politica e făcută de politicieni repetenți, de o calitate jalnică. De asemenea, membrii guvernelor din perioada interbelică aveau în spate cariere solide, în timp ce mulți dintre politicienii de azi ar muri de foame dacă nu ar primi o sinecură de la partid.


Profil de prim-ministru

Mihai Tudose: De 25 de ani, se bazează pe funcțiile primite de la partid 

Premierul de azi al României, Mihai Tudose, a intrat în politica mare în anul 2000, când a devenit deputat PSD de Brăila. El a avut două mandate de ministru al Economiei, în perioada 2014-2015, în Guvernul Victor Ponta, precum și în intervalul februarie 2017–-iunie 2017, apoi a fost nominalizat premier, după adoptarea moțiunii de cenzură depuse împotriva lui Sorin Grindeanu.

De două decenii și jumătate, Mihai Tudose se bazează pe funcțiile primite de la partid. În anul 1992 el a devenit șef de birou senatorial, până în 1999, când a ajuns consilier județean și a muncit un an ca jurist. Din 2000, a devenit deputat de Brăila și a rămas parlamentar.

Cariera sa academică este mai degrabă modestă. Mihai Tudose a început facultatea la 24 ani, la vârsta când alții o termină. Între 1991 și 1995, a urmat cursurile unei facultăți private de drept din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir“. Vreme de șase ani, nu a făcut niciun fel de studii, însă, după ce a devenit deputat, în 2001, a urmat un curs postuniversitar în cadrul Facultății de Științe Economice a Uni-versității „Dunărea de Jos“ din Galați. Un an mai târziu, a urmat un curs destinat parlamentarilor la Bruxelles, iar din 2006 a urmat diferite alte cursuri postuniversitare, în cadrul unor instituții precum Colegiul Superior de Securitate Națională.

În perioada 2006-2007 a urmat un masterat la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, iar apoi, pentru că tot i s-a trezit apetitul pentru studii, a făcut un doctorat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“. Doar că școala doctorală a acestei academii a fost zguduită de numeroase scandaluri de plagiat și a promovat numeroși impostori, într-o manieră în care a fost nevoie de „importarea“ unui profesor de la Universitatea Babeș-Bolyai ca să reformeze această școală doctorală.

Ionel Brătianu, premierul liberal care a ajutat la înfăptuirea Marii Uniri și la adoptarea celei mai bune Constituții, din 1923

Liderul PNL, Ionel Brătianu, a obținut bacalaureatul la Colegiul Sfântul Sava din București. Apoi, s-a înrolat ca voluntar în Armata Română, cu gradul de sublocotenent. În paralel, a început studii de inginerie, mai întâi la București, apoi la Paris, iar în 1889 a obținut diploma de inginer.

A făcut parte din PNL, iar în 1895 a devenit deputat. În Parlamentul de la București, dominat de juriști și de universitari, era o apariție mai curând exotică. A rămas celebră replica pe care i-a dat-o lui Nicolae Iorga atunci când ilustrul istoric l-a întrebat, cu aroganță, ce poate învăța de la un inginer. „Măsura, domnule profesor, măsura“, a fost replica pe care i-a dat-o Ionel Brătianu marelui savant.

În 1907, Ionel Brătianu a intrat pentru prima oară în Guvern, în calitate de ministru de Interne. A girat acest portofoliu de trei ori. De asemenea, de două ori a fost ministru de Externe al României și tot de două ori a fost ministru al Apărării Naționale. De cinci ori a fost prim-ministru al României. Ionel Brătianu a fost cel care a pregătit intrarea României în Primul Război Mondial. Tot el a condus rezistența eroică a Armatei Regale Române în Moldova, în perioada 1916-1918.

S-a numărat printre cei care au pregătit Marea Unire. De asemenea, a fost unul dintre autorii celei mai mari reforme agrare din Europa de Sud-Est. Și tot de numele lui Ionel Brătianu se leagă adoptarea celei mai bune Constituții din istoria României, cea din 1923. A murit în anul 1927.

Iuliu Maniu. Liderul PNȚ a condus Opoziția față de toate regimurile autoritare din România: regimul carlist, legionar, antonescian și comunist  

La fel ca Mihai Tudose, și Iuliu Maniu, liderul PNȚ din perioada interbelică și unul dintre corifeii Marii Uniri, a avut studii juridice. Mai exact, a făcut Facultatea de Drept a Universității din Cluj, iar apoi a continuat studiile la universitățile din Budapesta și din Viena. În 1896, la vârsta de 23 de ani, Iuliu Maniu a devenit doctor în drept la Viena. S-a întors în țară și a devenit avocatul Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj și profesor de drept civil la Academia Teologică Greco-Catolică.

La vârsta de 24 de ani, Iuliu Maniu a fost ales președinte al Societății „Petru Maior“ și în conducerea Partidului Național Român din Transilvania. După 10 ani de avocatură și de activitate politică la vârf, în 1906, Iuliu Maniu a fost ales deputat în Parlamentul de la Budapesta, unde s-a remarcat drept unul dintre cei mai incisivi apărători ai drepturilor românilor ardeleni.

În anul 1915, pentru că a refuzat să depună un jurământ de credință față de Austro-Ungaria, Iuliu Maniu a fost mobilizat și trimis ca locotenent al armatei austro-ungare pe frontul din Italia, deși, în calitate de avocat al Mitropoliei Greco-Catolice, ar fi trebuit, în mod normal, să fie scutit de serviciul militar.

În 1918, Iuliu Maniu a părăsit armata austro-ungară și s-a întors în Transilvania. În octombrie 1918, a plecat la Viena. Capitala austriacă fusese cuprinsă de vâltoarea unei tentative de revoluție bolșevică. Iuliu Maniu, secondat de generalul Ioan Boeriu, a reorganizat regimentele românești din armata imperială, care au jurat de data aceasta credință națiunii române, iar apoi, cu aprobarea autorităților legitime, a ocupat Viena și a restabilit ordinea publică. La fel s-a întâmplat la Praga, unde capitala cehă a fost ocupată de împuterniciții lui Iuliu Maniu. Regimentele românești s-au retras apoi din Viena și din Praga și au ajuns la Arad, unde ministrul minorităților naționale din Guvernul de la Budapesta, Oskar Jaszi, negocia cu liderii Partidului Național Român un posibil compromis. Maghiarii propuneau formarea unei federații în care Transilvania să fie asociată cu Ungaria. Iuliu Maniu a pus capăt negocierilor cu un singur cuvânt: „Nem!“, adică „Nu!“ în limba maghiară.

Iuliu Maniu a preluat conducerea comitetului care a organizat la 1 Decembrie 1918 Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. După votarea Unirii, Iuliu Maniu, care preluase conducerea Partidului Național Român, a fost desemnat ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, guvernul provizoriu care a administrat fostul principat până la unirea deplină cu Regatul României.

Iuliu Maniu a girat inclusiv corpurile de voluntari ardeleni, români și sași, care au luptat umăr la umăr cu ostașii Armatei Regale Române împotriva armatei maghiare, în 1919.

Iuliu Maniu a rămas șeful Partidului Național Român și a devenit parlamentar la București. În 1926 a gestionat formarea PNȚ, prin fuziunea Partidului Național Român cu Partidul Țărănesc condus de Ion Mihalache.

A fost în trei rânduri prim-ministrul României și, o perioadă, a girat și portofoliile Apărării Naționale și Finanțelor. Din 1938, a devenit șeful Opoziției față de toate regimurile autoritare care s-au succedat în România, de la cel al Regelui Carol al II-lea la dictaturile legionară, militară, condusă de Ion Antonescu, și comunistă. A fost arestat de comuniști în 1947 și a murit ca un martir, în temnița de la Sighetu Marmației, în 1953.


Miniștri de Externe

Teodor Meleșcanu și umilirea românilor la votul în diaspora 

Șeful diplomației românești de azi este Teodor Meleșcanu. El a absolvit Liceul Moise Nicoară din Arad, apoi Facultatea de Drept din București. Teodor Meleșcanu a urmat apoi cursuri postuniversitare în relații internaționale și a devenit sublocotenent în rezervă. Din 1966, în plină perioadă ceaușistă, a fost angajat ca diplomat și a avansat rapid în Ministerul de Externe. A urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de Științe Economice și Sociale a Universității din Geneva, apoi Institutul de Înalte Studii Internaționale din Geneva, unde a obținut titlul de doctor în științe.

În 1992 a obținut gradul diplomatic de ambasador. În perioada 1992-1996, Teodor Meleșcanu a fost ministru de Externe și vicepremier în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu. La alegerile parlamentare, el a fost ales senator pe lista ex-comuniștilor din PDSR. Acest partid a intrat în Opoziție, iar Teodor Meleșcanu a format o disidență și a pus bazele unui nou partid, Alianța pentru România. Partidul său nu a reușit să intre în Parlament la alegerile din 2000, iar în ianuarie 2002 a fuzionat cu PNL. Teodor Meleșcanu a devenit prim-vicepreședinte al PNL.

În 2004, a fost ales din nou senator, de data aceasta din partea PNL. În 2007, a devenit ministru al Apărării Naționale și a girat, ca ministru interimar, și portofoliul Justiției. În 2012 a devenit director al Serviciului de Informații Externe. În 2014, a demisionat și a candidat ca independent pentru funcția de președinte al României, dar a strâns doar 1,09% din voturi.

A fost numit ministru de Externe de Victor Ponta, dar a demisionat rapid, după opt zile. În 2016, Teodor Meleșcanu a fost ales din nou senator, din partea unui nou partid, ALDE. Din 4 ianuarie a redevenit ministru de Externe. De unul dintre mandatele sale se leagă scandalul cozilor la secțiile de votare din străinătate din turul II al alegerilor prezidențiale din 2014.

Nicolae Titulescu, cel mai strălucit diplomat din perioada interbelică: A condus de două ori Liga Națiunilor

Nicolae Titulescu a fost cel mai strălucit diplomat român din perioada interbelică. Multă vreme, el a lucrat în diferite guverne ca tehnocrat, însă, în cele din urmă, s-a înscris în PNȚ, datorită marii admirații pe care o avea față de Iuliu Maniu. Nicolae Titulescu a urmat cursurile Liceului Carol I din Craiova, apoi a primit o bursă la Paris, unde a urmat cursurile Facultății de Drept.

A obținut unul dintre cele mai prestigioase premii acordate într-o competiție la care au participat toate facultățile de drept din Franța. În 1905, a revenit în țară, ca profesor la Facultatea de Drept din Iași. În 1909 a intrat în politică și, în 1912, a devenit deputat din partea Partidului Conservator--Democrat, condus de Take Ionescu. Cinci ani mai târziu, în timpul formării unui guvern de coaliție între liberali și conservator-democrați, Nicolae Titulescu a devenit ministru al Finanțelor, în plin refugiu al Guvernului la Iași.

În 1918, a plecat la Paris, unde a fondat Comitetul Național Român și a avut un rol important în recunoașterea diplomatică a Marii Uniri. Relațiile sale excelente în mediul internațional l-au propulsat în fruntea diplomației românești. Din 1921 a devenit reprezentantul României la Liga Națiunilor. Între 1928-1936, a fost ministru de Externe în mai multe guverne și a condus genial diplomația românească. În anii 1930 și 1931 a fost ales președinte al Ligii Națiunilor. A fost singura personalitate care a condus de două ori forul mondial. În această calitate a impus sancțiuni internaționale împotriva Italiei pentru invazia în Etiopia. A fost cel care a creat arhitectura unui sistem de securitate colectivă în Europa Centrală și de Sud-Est, care avea în centru România.

România avea un parteneriat strategic cu Polonia, care apăra România de URSS, era aliată în Mica Antantă cu Cehoslovacia și Iugoslavia, care apăra România de Ungaria, și în Antanta Balcanică cu Iugoslavia, Grecia și Turcia, iar această alianță apăra România de Bulgaria.

URSS, Ungaria și Bulgaria aveau toate revendicări teritoriale îndreptate împotriva României. După ce Regele Carol al II-lea l-a demis din fruntea diplomației, Nicolae Titulecu s-a stabilit în Elveția, apoi în Franța. A murit în 1941, la Cannes.

Barbu Știrbey a încercat să formeze un guvern de uniune națională, după moartea regelui Ferdinand

Principele Barbu Știrbey a fost unul dintre cei mai importanți lideri liberali și a jucat un rol major în politica externă a României. A urmat liceul și Facultatea de Drept la Paris. În anul 1913, Regele Carol I l-a numit administrator al Domeniilor Coroanei. A devenit prieten cu Regele Ferdinand I, iar Ionel Brătianu era cumnatul său.

În Primul Război Mondial, a plecat în refugiu la Iași. A fost unul dintre consilierii Regelui Ferdinand I și l-a sfătuit să anunțe soldaților reforma agrară și cea electorală, care au urmat imediat după război. A girat portofoliile Finanțelor și de Externe.

În iunie 1927, a încercat să formeze un guvern de uniune națională între PNL și PNȚ. După moartea lui Ferdinand I, a plecat în străinătate, în condițiile neînțelegerilor cu Regele Carol al II-lea, care a revenit în România în 1930.

Barbu Știrbey a revenit în țară după plecarea lui Carol al II-lea. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost emisarul Regelui Mihai I pe lângă Aliați și a purtat negocieri la Cairo și Moscova. În anul 1945, Regele Mihai I a dorit să îl desemneze prim-ministru după demisia gen. Nicolae Rădescu. Sovieticii i l-au impus, însă, pe Petru Groza. A murit în 1946, de cancer hepatic.


Miniștrii Agriculturii

Petre Daea, celebru pentru panseurile sale despre oi

Cel mai emblematic ministru PSD al Agriculturii va rămâne Petre Daea, celebru pentru panseurile sale, printre care cel care spune că oaia este o statuie vie. El a absolvit Facultatea de Agronomie din Timișoara în 1973, iar în 1983 și-a luat doctoratul în agronomie. A fost stagiar, șef de fermă și inginer de CAP în Mehedinți. A lucrat pentru Direcția de Agricultură și Industrie Alimentară. Din 2001, a devenit membru PSD. A fost propulsat, între 2002 și 2004, în funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii, iar în 2004 a fost numit ministru al Agricuturii în Guvernul Adrian Năstase. Din 2008, a devenit parlamentar, iar acum a redevenit ministru al Agriculturii.

Ion Mihalache, ministrul care s-a oferit voluntar în Armata Română, ca să lupte pentru eliberarea Basarabiei 

Ion Mihalache a fost unul dintre cei mai străluciți lideri politici din perioada interbelică. Era de profesie învățător. În Primul Război Mondial, a luptat cu curaj, pe post de ofițer de rezervă, în Armata Română. Pentru bravura sa deosebită, Regele Ferdinand I i-a oferit cea mai înaltă decorație militară: Ordinul Mihai Viteazul.

După Primul Război Mondial, Ion Mihalache a fondat un partid de centru-stânga, Partidul Țărănesc, care a intrat în Parlament în 1919. Ion Mihalache a devenit parlamentar și a format un bloc guvernamental împreună cu Partidul Național Român al lui Iuliu Maniu.

A devenit ministru al Agriculturii, în guvernul condus de Alexandru Vaida-Voevod. A reorganizat învățământul agricol. În 1926, împreună cu Iuliu Maniu, a pus bazele PNȚ. A devenit „locotenentul“ prietenului său, Iuliu Maniu.

A redevenit ministru al Agriculturii în două guverne PNȚ, în perioada 1928-1930. În perioada 1930-1933, a trecut la Ministerul de Externe, portofoliu pe care l-a girat în trei guverne țărăniste.

Ion Mihalache s-a oferit voluntar, în 1941, să lupte în Armata Română pentru eliberarea Basarabiei, ocupată de URSS un an mai devreme. A devenit unul dintre liderii Opoziției. În 1947, a fost arestat de comuniști. S-a stins din viață în închisoare, în 1963.

Ion Gheorghe Duca: Prima măsură ca prim-ministru, interzicerea Gărzii de Fier 

Unul dintre cei mai capabili miniștri liberali ai Agriculturii a fost Ion Gheorghe Duca. A terminat liceul la București, apoi a plecat să studieze Dreptul la Paris, cu o lucrare despre societățile cooperatiste. Acolo a terminat facultatea, apoi a obținut doctoratul. A revenit în țară pentru o scurtă carieră ca judecător, apoi a devenit membru al conducerii Casei Centrale a Băncilor Populare.

A devenit membru PNL și, în 1907, a fost ales deputat. A fost director al ziarului liberal Viitorul. În 1914, la doar 35 de ani, a fost numit ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, post pe care l-a deținut până în 1918.

În 1919-1920, a fost ministru al Agriculturii și a avut un rol major în pregătirea marii reforme agrare, promise de Regele Ferdinand I.

În perioada 1922-1926, a fost numit ministru de Externe, iar în perioada 1927-1928 a devenit ministru de Interne.

În noiembrie 1930, el a devenit prim-ministrul României. Una dintre primele sale măsuri a fost interzicerea organizației naziste Garda de Fier. În decembrie 1930, Ion Gheorghe Duca a fost asasinat de legionari pe peronul Gării din Sinaia. Se întorcea cu trenul dintr-o audiență acordată de Regele Carol al II-lea. Era un om de o modestie nemaipomenită și, deși era prim-ministru, locuia într-un mic apartament de bloc. În momentul asasinării sale, avea în buzunare 80 de lei. Ion Gheorghe Duca, printre altele, a înființat în România mișcarea de cercetași.


Ce spun experții: Actualul Guvern este caracterizat de incompetență, aroganță și obrăznicie

Istoricul clujean Cornel Jurju, autorul cărții „Tovarășii împotriva Coroanei“, spune că există o diferență uriașă între guvernele conduse de cei care au făcut Marea Unire și guvernul care ar trebui să se ocupe de centenarul său.

„Este o situație care nu suportă nici o comparație. Iuliu Maniu și Ionel Brătianu au condus guverne care au avut proiecte și sarcini de o importanță extraordinară, pe care le-au tratat cu mare responsabilitate. Actualul Guvern este caracterizat de incompetență, aroganță și obrăznicie. Avem un prim--ministru cu apucături de Greucean, însă doar la nivelul declarațiilor. În planul consistenței serioase, nu văd nimic, decât spectacol și populism, ca într-o telenovelă care alimentează știrile. Biografiile miniștrilor din perioada interbelică erau bine clădite, din punct de vedere intelectual, cultural și profesional. Acum, miniștrii au biografii neclare, încropite“.

Miniștri împotriva țării

Profesorul Călin Felezeu, prodecan al Facultății de Psihologie și Științele Educației din Cluj, fost director-adjunct al Institutului Cultural Român din Istanbul, este de aceeași părere. „Este o diferență de la cer la pământ. Mă refer la viziunea politică, la cea economică, la cea socială și cea națională. Iuliu Maniu și Ionel Brătianu au jucat un rol fantastic. Tot ceea ce s-a întâmplat în timpul Primului Război Mondial a trebuit să fie susținut la negocierile de pace de la Paris din 1919-1920. Negocierile de pace au fost mai grele decât războiul. Georges Clemenceau era foarte supărat pe Pacea de la Buftea-București, semnată de Alexandru Marghiloman. Politicienii români au beneficiat de sprijinul direct al Reginei Maria, care a plecat la Paris pentru a susține cauza națională.

Cei de acum nu au nici o viziune politică, economică sau socială. Se rezumă la adăugarea a 45 de bani la litrul de benzină. Cum am putea să o comparăm pe primărița Bucureștiului cu Pache Prototopescu. Guvernul actual nu are nici o treabă cu România, parcă sunt puși miniștrii săi împotriva țării. Însă, personal, sunt optimist și aș vrea să îl parafrazez pe marele om politic P.P. Carp, care a spus că România este atât de norocoasă încât nu mai are nevoie de oameni politici“.

Guvernul Tudose subminează economia

La rândul său, expertul în economie Constantin Haiduc, care lucrează pentru o mare companie multinațională din domeniul consultanței, crede că „guvernele conduse de Iuliu Maniu și Ionel Brătianu au fost unele extraordinare. Ei au făcut Unirea și au relansat economia României. În perioada interbelică, România nu mai era doar o putere agricolă și care miza pe producția de petrol, ci devenise o putere industrial-agrară. Miza pe industrii performante: în 1935 era al doilea producător mondial de aluminiu, investise în industria aeronautică, era al treilea producător mondial de mică, un izolator folosit pentru rețelele electrice, și construia automobile, locomotive, căi ferate. Acum, singurele industrii de vârf românești sunt IT-ul și cea auto, care se dezvoltă parcă împotriva măsurilor guvernamentale. Guvernul Tudose a luat niște măsuri care subminează dezvoltarea economică“. 

Comentarii

 • Sfarsitul ideologiilor

  07 septembrie 2017 15:55

  Ioane, du-te si mai informeaza-te in legatura cu vechii si noi nostri politicieni. O parte din arhive ce au fost tinute la secret in legatura cu politicienii intebelici, au fost declasificate...Coruptia, degradarea social-politica era si atunci, ca si acum Toti o apa si-un pamant! Dar unor tarani zapaciti si derutati ca tine le place sa-si linga ranile si sa se autoiluzioneze in continuare, ca nu mai alte termene de coparatie si ca tot ce ai invatat la Istoria este... in special cea dicatata de tov. M. Roller. Dupa lovitura de stat din '89, starea de degradare... avanseaza. Daca nu crezi ce s-a spus, scris, de Maniu si altii ca el, du-te si mai pupa niste moaste si-ti trece aceasta ura viscerala. P.S. Toata politica guvernelor este orientata in continuare in a tine in ignoranta toata populatia tarii!

  raspunde comentariului
 • Ion

  06 septembrie 2017 16:28

  Propaganda bolsevica sa va mutati la Moscova, cu pensiile nesimtite cu tot. Gunoaie ordinare. Voi vorbiti de Maniu?

  raspunde comentariului
 • politicienii de ieri si cei de azi

  28 august 2017 15:11

  Iuliu MANIU, s-a opus Marii Unificari, a Intregirii Romaniei Mari. N-o mai dati in sus si pe dincolo cu "marii politicieni" din perioada interbelica. Toti la fel de corupti ca si cei de astazi. Apropo, in 1907, perioada manifestarilor nemultumirilor din '33 - '39, ce formatiuni politice erau atunci la Puterein Sistem ??? ...presupun ca nu se pune 'n-asa ??? ...asta este !

  raspunde comentariului
 • Chiftie

  22 august 2017 15:34

  Dodon?I-asculta comanda la mine!1,2,3 si Basarabie frumoasa, frumoasaPregateste-te mireasa, mireasa.. Ca-ti aducem patitor, patitor Santul nostru tricolor Ca-ti aducem patitor, patitor Santul nostru tricolooor...Saaai Brasovule batrane, batrane Ca vin trupele romane, romane Sai si tu mai Fagarasi, FagarasiCas trupe de romanasiSai si tu mai Fagarasi FagarasiCas trupe de romanasiPa sariti si voi sapte sate, sateSariti saptezeci si sapte si sapteSa se-auza-n Chisinau, Chisinau Ca si-acolo-i neam de-al meu Sa se-auza-n Chisinau, Chisinau Ca si-acolo-i neam de-al meu..Sa se-auda-n Bucuresti, Bucuresti ROMANIE SA TRAIESTI! Romanie sa traiesti, sa traiesti Si mai mandra sa-nforesti!pam-pam

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  22 august 2017 8:05

  Umanitate, ai perfecta dreptate! Numai in Domnul Hristos, trebuie sa ne punem nadejdea!

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  21 august 2017 22:23

  O mica - mare deosebire intre Tudose si Bratianu este ca cel din urma a lasat sa se omoare "niste" oaneni in anul 1907 ! Tudose n-a facut asta si nici n-o va face !

  raspunde comentariului
 • Un destept nedocumentat

  20 august 2017 22:28

  Clasa politica romana a colcait de coruptie inca de pe vremea fanariotilor si apoi pe vremea lui Cuza. Cuza si-a adus dupa el la Bucuresti toata clientela moldoveneasca, treaba culminand chiar cu o rascoala a muntenilor nemultumiti de coruptia moldovenilor.Pe vremea regatului a fost la fel, cu scandaluri rasunatoare in care era implicata familia regala, regele insusi. Coruptia s-a diminuat enorm de mult pe vremea comunismului, ca dupa '89 sa izbucnesca la valori colosale.Diferenta intre Bratianu si Tudose este ca pe vremea lui Bratianu nu exista o politie politica gen DNA care sa apere statul mafiot si clica escrocilor de la putere......Leo

  raspunde comentariului
 • Marian

  20 august 2017 21:11
 • Ilie Mihalteanu

  20 august 2017 20:47

  . Emil Aluas, Activist Politic, Nu esti un visator, esti lipsit de ratiune, caci daca sustii ca actuala clasa politca este corupta inseamna ca nu cunosti istoria Romaniei, caci inca de la infiintare Romania a avut in fruntea tarii numai CORUPTI. Daca doresti ca in fruntea tarii sa vina niste STRAIINI SECOND HAND, inseamna ca esti psihopat si suferi de xenofilocratie.

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  20 august 2017 20:47

  . Emil Aluas, Activist Politic, Nu esti un visator, esti lipsit de ratiune, caci daca sustii ca actuala clasa politca este corupta inseamna ca nu cunosti istoria Romaniei, caci inca de la infiintare Romania a avut in fruntea tarii numai CORUPTI. Daca doresti ca in fruntea tarii sa vina niste STRAIINI SECOND HAND, inseamna ca esti psihopat si suferi de xenofilocratie.

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  20 august 2017 19:39

  Padurene, daca scrii articole cu teme istorice ar trebui sa te DOCUMENETZI putin, nu sa falsifici grosolan istoria. IG Duca a fost premier in nov.1933 si a fost asasinat in dec.1933.

  raspunde comentariului
 • ??????

  20 august 2017 19:04

  Dacă guvernul s-ar chema "Hagi Tudose" și nu "Mihai Tudose" considerați că bugetul și execuția bugetară "ar arăta mai bine" ?

  raspunde comentariului
 • UMANITATEA

  20 august 2017 18:04

  lasati boierii......vorbind de OAMENI - astia nu s-au schimbat de la Adam si Eva - tot asa au ramas lacomi , rai , ucigasi sii toate defectele izgonirii din Rai. DOAR 0,001 sunt oameni de omenie - ceea ce-i o picatura intr-un ocean . Daca IISUS HRISTOS ar veni inca odata - va fi pus pe cruce din nou ! El va veni insa de data asta sa judece aceasta lume pacatoasa ce nu vrea sa se mai indrepte verodata.

  raspunde comentariului
 • Haznaua politica

  20 august 2017 17:27

  Mai bine era pe vremea lui Stefan cel Mare ca facea el ordine si-i scurta de cap pe toti boiarii lacomi de n-avea nevoie nici de DNA sau ANAF, etc. iar securistii - adeca iscoadele nu-si faceau de cap ca acuma ca-i stiau de frica de taierea capului ala prost. Diferenta de acum 100 de ani e ca pe atunci politicienii macar nu erau analfabeti cu diplome false ca PONTA si tot parlamentul asta de ghiolbani comunisti care merita munca silnica pe viata.

  raspunde comentariului
 • dottore

  20 august 2017 16:41

  Acest ***** turbat de caldura, maidanezul "ciombe", face iarasi spume la bot si poluiaza net cu dejectiile murdare, scurse din rudimentul sau de creier de Musca bolnava ... balamucul ti-a rezervat o camasa de forta, nebunule !

  raspunde comentariului
  • Ciombe

   22 august 2017 8:17

   Dottore, in ceea ce ma priveste trebuie sa-ti marturisesc ca, analiza pe care mi-o faci acilea, nu-mi e straina. Am mai trecut prin astfel de "analize" si "prelucrari" mult mai nasoale, pe vremea lu' C-u-r-v-e-t-e-le, asa ca, pe mine unu', nu ma mai sperie! Hai Pace, pa!

   raspunde comentariului
 • Ciombe

  20 august 2017 14:44

  Pai, "s-a dovedit" inca o data daca mai era nevoie toasi, ca, "viata bate filmul", adica viata sobolanilor rosii, bate filmul nostru "alb-negru" al celor care am iesit in Decembrie 1989, toasi! Viata lor e Full HD si color fiind presarata numai de succese si marete impliniri, pe cand filmul nostru, taiat si ciopartit sistematic, e hiper-mut si alb-negru!

  raspunde comentariului
 • Eli

  20 august 2017 12:51

  Clasa politica a Romaniei n-a decazut deloc in ultimii 100 de ani dar nici n-a evoluat absolut deloc de atunci . Sa nu uitam ca Bratianu a ucis 11 000 de tarani la 1907 si ca a vrut Transilvania fara transilvaneni . Mai cititi putina istorie inainte de a va face de cacao

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  20 august 2017 12:26

  Padurene, ai uitat sa mentionezi ca Ionel Bratianu a fost marele CRIMNIAL de la 1907, alaturi de Averescu si Carol I.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 august 2017 11:36

  Sa inteleg ca imi oferiti modelul Alinutei, dama particolera, licentiata la privat, care suna pe la usi si ameninta copchilasi cum ca vine Victor si le fura sandwich-ul ? Asta e nivelul vostru. mai baieti, "da dreapta". Veti sfarsi prin a deveni, cu astfel de insailari, nu dubiosi, asa cum va percepe lumea, ci absolut scarbosi. Astept cu nerabdare urmatoarele alegeri, sa vedem ce baba chioara va mai voteaza. Uitasem s-adaug, Eminescu era conservator, bai loaze ignorante. Ca sa nu mai zic ce a putut scrie a adresa liberalilor.

  raspunde comentariului
 • Nagy Viktor

  20 august 2017 11:17

  Eventual sinistrul lacheu ajuns ministru Liviu POP, nu ar putea călca în urma predecesorilor SPIRU HARET sau TITU MAIORESCU i lista poate fi continuată. Vorba lui Eminescu EPIGONII...

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 august 2017 11:12

  Disparitia comentariului meu arata cat de nevonici sunteti, din toate punctele de vedere. Un argument in plus pentru previziunile mele. Voi nu convingeti nici o matza moarta, daramite electoratul.

  raspunde comentariului
 • caineanuion

  20 august 2017 10:42

  Pe Maniu l-au omorat cu guvern cu tot comunistii in inchisoare si va mai intrebati de ce dupa uciderea in masa a intelecualilor, preotilor, inaltilor ierarhi s.a.m.d. vreti elite la conducerea tarii! Astia-s plini de hartii emise tot de ei ca dovada a stiintei lor!

  raspunde comentariului
 • vasile

  20 august 2017 8:44

  Comparațiile între politicienii interbelici și actuali e ca și comparația între un elefant și un purice. În plus, actualii așa ziși aleși nu numai că n-au studii dar cel mai important, n-ai pic de bun simț, pic de rușine și de onoare, cei șapte ani de acasă. Tot ce-i conduce pe ei în luptă este bunăstarea proprie și jefuirea poporului prin orice mijloace. Comparația ar trebui făcută cu ciocoii lui Nicolae Filimon.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design