14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodDe ce Ziua Eroilor are o semnificație aparte în Transilvania și Banat

De ce Ziua Eroilor are o semnificație aparte în Transilvania și Banat

Regele Ferdinand I a permis onorarea deopotrivă a militarilor români care au căzut pe front în rândurile Armatei Regale Române, dar și a celor care au murit în uniforme rusești sau austro-ungare.

Ziua Eroilor are o însemnătate aparte pentru românii din Transilvania și Banat. Stabilită la dorința Majestății Sale Regele Ferdinand I, ea a marcat un punct de cotitură în cadrul eforturilor de reconciliere națională și de consolidare statală a ­Regatului României Mari. Și asta pentru că, în premieră mondială, România a permis celebrarea a tuturor celor care au căzut pe front. Astfel, Regele României a permis onorarea deopotrivă a eroilor români care au căzut pe front înrolați în Armata Română, dar și a celor care au murit în uniforme rusești, recrutați dintre românii basarabeni, ori austro-ungare, recrutați din Transilvania, ­Banat, Crișana, Maramureș și Bucovina. La scurtă vreme, exemplul dat de Regele Ferdinand avea să fie urmat și de marile puteri ale lumii. Tratatul de la Versailles, din 1919, care punea capăt Primului Război Mondial, stabilea că toate statele semnatare îi vor onora pe cei căzuți pe front, indiferent de partea cui au luptat. La 4 mai 1920, România devenea prima țară din lume care își onora obligația stabilită prin acest tratat. Membrii Familiei Regale din prezent continuă să onoreze această tradiție.

ASR Principele Radu va celebra Ziua Eroilor la Timișoara

Potrivit site-ului RomaniaRegala.ro, Familia Regală a României va sărbători Ziua Eroilor din acest an la Timișoara. ”Astăzi, 9 iunie 2016, Alteța Sa Regală Principele Radu va reprezenta Custodele Coroanei la ceremonia din fața Catedralei Mitropolitane, la Monumentul Crucificării, la ora 12. Ulterior, Principele Radu va lua parte la ceremoniile militare de la Cimitirul Eroilor, la ora 14. Alteța Sa Regală va depune coroane de flori din partea Familiei Regale a României. Principele Radu va sărbători această importantă zi din calendarul românesc alături de Înalt Preasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, de reprezentanții autorităților locale ale municipiului Timișoara și județului Timiș, de comandantul Garnizoanei Timișoara și reprezentanții instituțiilor sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională din județul Timiș”.

„Fiecare dintre Suveranii noştri a avut o legătură specială cu Armata. Dacă primul, Carol I, a participat la lupta pentru Independenţa naţională pe front, alături de bravii săi ostaşi, cel de-al doilea, Ferdinand I, a condus cu dibăcie lupta naţională în Primul Război Mondial. Reginele noastre, Elisabeta şi Maria, au fost mereu aproape de soldaţi, prin activitatea lor sanitară şi de binefacere, organizând aşa cum puteau mijloacele de alinare a suferinţelor războiului. Iar Regele Mihai însuşi, în ceasul hotărâtor al supravieţuirii noastre naţionale, s-a bazat pe loialitatea şi profesionalismul armatei noastre pentru a realiza trecerea României alături de Naţiunile Unite şi eliberarea teritoriului de forţele inamice germane.

Prin credinţa arătată mereu de Armată, cea care s-a lăsat cel mai greu comunizată şi atrasă în mrejele delaţiunii şi distrugerii caracterului, aceasta şi-a croit un loc unic în inima Regelui, dar şi a întregii Familii Regale. Familia Regală, prin acţiunile sale publice, doreşte să continue această legătură tradiţională, clădită cu dragoste şi jertfă, dintre Eroii neamului şi Naţiune, tradiţie care este insuficient onorată de societatea zilelor noastre.

Acesta este motivul pentru care unul dintre primele proiecte ale Regelui după întoarcerea în ţară a fost să străbată jumătate de Europă, cu maşina, pe urmele soldaţilor noştri eliberatori, oprindu-se în locurile marilor bătălii la care aceştia au participat în Al Doilea Război Mondial. În răspuns, acum câţiva ani, unul dintre oraşele eliberate de Armata Regală Română, Kromeriz din Cehia, i-a acordat cetăţenia de onoare.

Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta şi Principele Radu au participat de asemenea la manifestările prilejuite de Ziua Eroilor, în locuri simbolice, dorind să atragă astfel atenţia societăţii asupra importanţei acestei zile. O importanţă nu doar statală şi naţională, ci şi personală, fiecare familie de români având pe cineva care a luptat, a fost rănit sau s-a jertfit într-unul dintre războaiele secolului ce a trecut. Pentru acest motiv, Familia Regală tratează Ziua Eroilor ca pe o adevărată sărbătoare naţională, care ne priveşte pe fiecare dintre noi”, scrie consilierul Majestății Sale, Ioan-Luca Vlad, pe RomaniaRegala.ro.

Eroii, sărbătoriți în Cluj

Ziua Eroilor va fi celebrată în județul Cluj cu participarea militarilor clujeni și a reprezentanților ai structurilor de forță din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Toate ceremoniile sunt programate la miezul zilei. Anul trecut, la aceste ceremonii de la Cluj a participat și Alteța Sa Regală Principele Radu al României, care are și gradul de colonel în rezervă al Armatei Române.

În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vor avea loc astăzi la ora 12.00, ceremonii militare şi religioase, organizate împreună cu autorităţile publice locale, prilejuite de comemorarea Zilei Eroilor.

La nivelul garnizoanei Cluj-Napoca, militarii marii unităţi participă la manifestările dedicate Zilei Eroilor, după următorul program: la Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca (Calea Turzii): detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj și ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”; la Cimitirul Eroilor din localitatea Muntele Rece, comuna Muguri Răcătău: detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Artilerie Antiaeriană „Andrei Mureşianu” şi ai Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca; la Troiţa din comuna Feleacu: garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”; la Monumentul „Eroul Aviator Traian Dîrjan” din municipiul Cluj-Napoca: garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”; la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din municipiul Cluj-Napoca: garda la monument este asigurată de militari ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu” – spun reprezentanții Diviziei 4 de Infanterie ”Gemina”.

De ce este Ziua Eroilor o sărbătoare regală

Celebrarea ei a fost instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920, semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand I. Acesta a stabilit că Ziua Eroilor va fi serbată de ziua Înălțării Domnului. Ca urmare a decretului regal, au putut fi astfel onorați, alături de eroii Armatei Regale Române, și militarii români din Transilvania, Crișana, Maramureș, Banat și Bucovina, care au căzut după ce au luptat în armata austro-ungară, atât în anii 1914-1916, în care România a fost neutră, cât și în anii 1916-1918, când România a luptat împotriva Puterilor Centrale. ”Stabilirea Zilei Eroilor în acest mod a fost un important gest simbolic al Regelui Ferdinand I. Întregul continent european încerca să își regăsească pacea. În România, care suferise enorm în perioada războiului, dar care, după Unirea din 1918, se afla la apogeul său istoric, erau foarte importante astfel de gesturi. Nu numai pentru români, ci și pentru germanii și maghiarii din Transilvania, Banat și Bucovina, care aveau astfel posibilitatea să se simtă parte a noii lor țări”, spune istoricul clujean Leonard Horvath, unul dintre liderii Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

Sărbători confiscate de comuniști

În perioada comunistă, după alungarea Regelui Mihai I din țară, comuniștii au schimbat, datorită dublei dimensiuni a sărbătorii, regală și religioasă, data celebrării Zilei Eroilor. Ei au stabilit că Ziua Eroilor trebuie celebrată pe 9 mai, care, în URSS, a marcat capitularea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Conducătorii Germaniei au semnat, de fapt, capitularea în seara de 8 mai, însă, datorită diferențelor de fus orar, la Moscova era deja trecut de miezul nopții. De aceea, istoriografia occidentală consemnează finalul războiului din Europa pe data de 8 mai, iar sovieticii pe data de 9 mai. Însă, din 2003, Ziua Eroilor este din nou celebrată de Înălțarea Domnului. Tot un fals istoric a fost și serbarea Zilei Independenței României pe data de 9 mai, în perioada comunistă, în condițiile în care independența a fost proclamată oficial pe data de 10 Mai, Ziua Regalității. După căderea comunismului, autoritățile au decis să revină la vechea dată a serbării Zilei Eroilor de Înălțarea Domnului, însă celebrarea Zilei Independenței la data reală de 10 Mai a devenit posibilă abia din acest an.   

Ce este Înălțarea ­Domnului

Pentru creștinii ortodocși și catolici, Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători religioase. Ea este celebrată întotdeauna la 40 de zile după Învierea Domnului, și marchează înălțarea la Cer a lui Issus Cristos, care domnește la dreapta Tatălui, ca Rege al Universului.

Ziua Eroilor a fost stabilită de Regele Ferdinand I ca un simbol al reconcilierii naționale

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă