10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodDe ce trimite Casa Regală buletine zilnice despre starea sănătății Regelui Mihai

De ce trimite Casa Regală buletine zilnice despre starea sănătății Regelui Mihai

Casa Majestății Sale trimite zilnic buletine în care anunță care este starea de sănătate a Majestății Sale. Asemenea anunțuri trimise în fiecare zi i-au surprins pe unii dintre români. Însă, în monarhiile cu tradiție, aceste lucruri fac parte din normalitate.

”Regele este într-o stare de accentuată slăbiciune fizică și primește tratament permanent. Starea sa este, până în acest moment, staționară și medicii sunt de părere că evoluția prezintă relativă stabilitate. Regina Ana se află în reședința privată din Elveția și a fost informată de Custodele Coroanei despre spitalizarea Regelui Mihai. Regina este într-o stare de sănătate stabilă și urmează un tratament obișnuit vârstei Majestății Sale.

Margareta, Custodele Coroanei și Principele Radu văd în fiecare zi pe Majestățile Lor și rămân în continuare în Elveția, alături de Rege și Regină”, este esența buletinului de astăzi. Aceste informații reprezintă un important exercițiu de transparență din partea Familei Regale și privesc persoana Majestății Sale Regelui Mihai I, care este unul dintre cei mai iubiți dintre români.

Dr. Ioan-Luca Vlad, secretarul Consiliului Regal, explică faptul că publicarea acestor buletine reprezintă o revenire la tradiție. "Tradiţia publicarii buletinelor de sănătate privind pe Suveranul României, dar şi pe membrii dinastici ai Familiei Regale există dinainte de 1947. De exemplu, în octombrie 1921 s-a emis un comunicat despre starea de sănătate a Principesei Elena, după naşterea Majestăţii Sale Regelui Mihai. În anii 1926-1927 s-au emis de asemenea comunicate constante despre starea de sănătate a Regelui Ferdinand, care conţineau detalii despre diagnostice şi evoluţia sănătăţii Suveranului. Acestea apăreau în Monitorul Oficial al României (atunci într-o singură ediţie), fie pe prima pagină, drept comunicate extraordinare, fie la începutul "părţii neoficiale", cuprinzând relatări generale. Ele erau apoi preluate şi comentate în presa zilei".

La rândul său, copreședintele Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, Valentin Lungu, este de părere că ”publicarea acestor buletine este expresia iubirii Regelui Mihai I față de poporul său. Cu delicatețe și sinceritate, românii sunt informați cu privire la evoluția stării de sănătate a Majestății Sale într-un exercițiu de transparență din care avem cu toții de învățat. Aceste buletine sunt singura sursă publică de informare demnă de încredere cu privire la sănătatea Regelui nostru. Interesul cu care sunt primite aceste informații arată, la rândul său, prețuirea de care se bucură Majestatea Sa, împreună cu ceilalți membri ai Familiei Regale a României. Românii se roagă pentru sănătatea Regelui. Personal, îmi exprim speranța că Majestatea Sa va trece și peste acest moment de cumpănă și că ne vom bucura, în curând, alături de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, precum și alături de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, de vești mai bune legate de însănătoșirea Regelui”.

De asemenea, și în altă țări sunt publicate astfel de buletine cu știri despre starea de sănătate a monarhilor care trec prin momente dificile. La fel s-a întâmplat și în cazul sănătății Regelui Spaniei, Juan Carlos I. Buletinele zilnice cuprindeau date despre diagnostic, despre intervenții ori despre echipele de medici. Ele puteau fi consultate și pe Internet, precum și în presa spaniolă. Și în cazul Suveranilor Pontifi, purtătorul de cuvânt al Papei publică astfel de buletine.

Așa s-a întâmplat, de exemplu, în cazul Sfântului Ioan-Paul al II-lea, care a trecut, ca Papă, prin numeroase încercări. Papa Ioan-Paul al II-lea a fost, de exemplu, rănit într-un atentat terorist, în 13 mai 1981. Suveranul Pontif a fost internat într-un spital din Roma, iar întreaga omenire a putut afla detalii despre evoluția stării de sănătate a Sanctității Sale din buletinele zilnice. De asemenea, în perioadele în care Papa Ioan-Paul al II-lea era internat pentru a se trata de diferite boli, purtătorul său de cuvânt, Joaquin Navarro-Valls, publica zilnic astfel de informații.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă