Cum a divizat Rusia Europa de Est (I)

de Cristian Campeanu , 30 iunie 2014 - stire actualizata la ora 14:19, 30 iunie 2014
Cum a divizat Rusia Europa de Est (I)

Criza din Ucraina și tendința Rusiei de a utiliza gazul natural ca armă politică au creat o breșă fără precedent între fostele state comuniste. Dacă țările din prima linie, Polonia, România și țările baltice, au avut atitudini ferme față de anexarea Crimeii și față de ofensiva Gazprom, în alte state, precum Ungaria, premierul Viktor Orban a făcut o întoarcere la 180 de grade, devenind, din adversar al acțiunilor Rusiei, un susținător „pragmatic” al Moscovei, altele, precum Cehia, au ales poziție ambivalentă, care să mulțumească și Bruxelles-ul, și Moscova, iar altele, precum Bulgaria președintelui socialiștilor europeni, Serghei Stanișev, au devenit suporteri entuziaști ai Rusiei lui Vladimir Putin.

România liberă vă prezintă în următoarele două zile cum se situează fiecare din statele Europei Centrale și de Est față de anexarea Crimeii, de amenințarea energetică și față de sancțiunile impuse Rusiei.

La câteva momente după ce Moldova, Georgia și Ucraina au semnat, vineri la Bruxelles, acordurile de asociere la UE, care le vor deschide accesul pe piața europeană, cei 28 de membri ai UE au emis un ultimatum la adresa Moscovei. Putin are termen până astăzi să ia măsuri concrete pentru a opri transferul de armament către rebelii din estul Ucrainei, pentru a returna cele trei puncte de frontieră sub autoritatea Kievului și pentru a întreprinde acțiuni concrete pentru eliberarea a aproximativ 180 de ostatici și încetarea efectivă a violențelor. În caz contrar, UE este pregătită să ­adopte, în cooperare cu Statele Unite, cel ­de-al treilea set de sancțiuni, care de ­această dată nu vor mai fi îndreptate către persoane individuale din anturajul lui Putin sau implicate în rebeliune, ci vor ținti întregi sectoare economice precum, finanțele, energia și apărarea.

În pofida tonului extrem de ferm al ultimatumului și a unității afișate de liderii celor 28, pozițiile statele membre față de Rusia și de sancțiunile impuse Moscovei sunt departe de a fi armonioase. Decizia de vineri nu ar fi fost luată fără o susținere puternică din partea Germaniei și fără presiunea constantă a Washingtonului, dar Angelei Merkel nu i-a fost deloc ușor. Pe de o parte, se confruntă cu un lobby puternic antisancțiuni. Șefii unor companii germane gigant precum BASF, Siemens, Volkswagen, Adidas sau Deutsche Bank s-au pronunțat în ultima vreme împotriva extinderii sancțiunilor, dar Merkel a rămas neînduplecată, la fel ca și guvernul Statelor Unite, unde președinții Camerei de Comerț a SUA, de departe cel mai influent grup de business american, și Asociației Naționale de Manufactură au publicat în cele mai importante ziare americane un apel împotriva sancțiunilor la adresa Rusiei.

Dacă președintele Obama își permite să ignore mediul de afaceri, în Europa, al cărei volum de schimburi cu Rusia este de 12 ori mai mare decât cel al SUA, presiunea este mult mai mare, iar unii lideri au cedat deja. Un exemplu este Austria, unde OMV a semnat un acord cu Gazprom cu câteva ore înainte de vizita lui Putin la Viena. Un altul este Italia, unde Matteo Renzi pare mai preocupat de bunăstarea companiei petroliere naționale, ENI, parte a consorțiului South Stream împreună cu Gazprom, și a băncii Unicredit. Potrivit Financial Times, Renzi a condus ofensiva diplomatică anti-sancțiuni și este din ce în ce mai activ și mai determinat în acțiunile sale în favoarea Moscovei. Deocamdată a fost înfrânt pentru că alături de Germania s-au aflat Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Polonia, România și țările baltice, cărora li s-au alăturat Franța, Olanda și Irlanda. În tabăra pro-rusă, alături de Italia s-au aflat, desigur, Austria, Grecia, Cipru, Spania, dar și Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Dacă pozițiile divergente ale statelor occidentale sunt dictate de interese economice (rămâne de văzut, de exemplu, dacă Franța nu își va modifica poziția atunci când sancțiunile vor împiedica vânzarea de nave Mistral către Rusia), divizarea Europei de Est este surprinzătoare având în vedere că experiența comunistă și dominația sovietică din trecut ar fi trebuit să constituie baza pentru o poziție comună față de agresiunea rusă în Ucraina și față de maniera în care Rusia folosește arma energetică împotriva Europei, și a Europei de Est în primul rând. De aceea este util să vedem cum s-au poziționat țările din fosta Europă comunistă față de criza din Ucraina și de acțiunile de tip divide et impera ale Gazprom.

La câteva luni de la declanșarea crizei din Ucraina, a devenit clar că fostul „bloc estic” a fost spart în două de criza ucraineană și de atitudinea față de Rusia. De o parte se află grupul țărilor aflate în prima linie a unei potențiale agresiuni rusești - țările baltice, Polonia, România, țări asupra cărora s-a concentrat și efortul NATO și al Statelor Unite de întărire a prezenței militare; iar de cealaltă, țările care mai degrabă au o poziție favorabilă Rusiei: Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria. Desigur, în interiorul fiecărei țări există diferențe de nuanță între atitudinile diverșilor lideri, dar, în linii mari, această separație este clară.

Polonia, liderul regional

Dintre toate țările foste comuniste, cea mai mare, Polonia, pare să se fi desprins ca lider al blocului, deși, practic, în afara istoriei comune, nu se poate vorbi de un bloc est-european propriu-zis. Singura formulă regională, așa-numitul grup de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia), este la fel de divizat ca întreaga regiune. Dacă la începutul crizei The Economist vorbea despre unitatea regăsită a Europei Centrale, acum este limpede că poziționarea față de Ucraina a pulverizat această unitate.

Polonia s-a aflat, așadar, la originea demersurilor de a aduce statele din fosta URSS mai aproape de Uniunea Europeană prin lansarea împreună cu Suedia a Parteneriatului Estic în 2008. Parteneriatul – care includea inițial șase state: Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Belarus și Armenia – a fost considerat un eșec în noiembrie, când Armenia și Ucraina s-au retras din negocierile de semnare a Acordurilor de Asociere la UE, și un succes parțial după semnarea, vineri, de către primele trei. Belarusul nu s-a arătat niciodată interesat de Parteneriatul Estic, Azerbaidjanul este un regim autoritar dominat de clanul Aliev, care își negociază autonomia cu Occidentul și cu Rusia pe bază de petrol și gaze, iar Armenia a căzut pradă șantajului Rusiei după ce Moscova a semnat cu Azerbaidjanul un contract de un miliard de dolari de vânzare de armament, care ar destabiliza echilibrul de forțe în Nagorno-Karabah, unul din conflictele înghețate prin care Rusia menține controlul asupra fostelor republici sovietice.

Polonia s-a aflat totodată în avangarda eforturilor de rezolvare a crizei generate de demonstrațiile din Maidan și a fost totodată printre primele țări care au recunoscut legitimitata noului regim de la Kiev după fuga lui Viktor Ianukovici. Premierul Donald Tusk a declarat, alături de Angela Merkel, anexarea Crimeii drept inacceptabilă și a solicitat NATO să-și sporească prezența în estul Europei, inclusiv prin instalarea de baze permanente.

În privința dependenței energetice de Rusia, Donald Tusk a propus o Uniune Energetică Europeană, care pe de o parte să negocieze de pe o poziție comună contractele de livrare de gaze din Rusia, iar pe de alta să finanțeze integrarea europeană a rețelelor de electricitate și a rețelelor de conducte pentru a diminua dependența de Rusia și a preveni o eventuală sistare a livrărilor. Ideea unui cartel european care să negocieze direct cu rușii nu este însă privită cu ochi buni de companiile germane care au contracte foarte avantajoase cu Gazprom, iar eforturile de integrare energetică necesită investiții de aproximativ 200 de miliarde de euro, în condițiile în care Uniunea Europeană a alocat în jur de șase miliarde.

Cehia: Praga joacă la două capete

Dacă sub președinția lui Vaclav Havel Cehia a avut o atitudine rece față de autocrația rusă, sub aceea a lui Vaclav Klaus a trecut la admirație față de Vladimir Putin, iar sub Milos Zeman a adoptat o poziție ambivalentă.

La începutul lunii aprilie, președin­tele Milos Zeman a făcut o declarație care rezumă foarte bine poziția ambiguă, dacă nu chiar duplicitară a Cehiei. Zeman a afirmat că Uniunea Europeană și Occidentul ar trebui să accepte că Peninsula Crimeea este parte a Rusiei, nu să adopte sancțiuni împotriva Moscovei, dar că, dacă ­Rusia va invada estul Ucrainei, atunci „distracția s-a sfârșit”, ar trebui adoptate cele mai severe sancțiuni, iar NATO ar trebui să ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina. Oricum, a conchis Zeman, decizia lui Nikita Hrușciov de face cadou Crimeea Ucrainei a fost „o prostie”.

Cu toate că ministrul de Externe, Liubomir Zaoralek, declara că „UE este mai pregătită decât Rusia să susțină un război economic, șeful guvernului, social-democratul Bohuslav Sobotka, s-a pronunțat în mod constant împotriva adoptării de sancțiuni contra Rusiei. Această poziție pare să fi câștigat teren la Praga, unde guvernul pare să fi cedat lobby-ului companiilor cehe, se afirmă într-o analiză publicată de portalul Euractiv. Rusia este abia al șaptelea importator de bunuri din Cehia, dar, subliniază autorul, Praga a dezvoltat o strategie de extindere a exporturilor pe piața rusă, concentrată în special pe industria automobilistică.

În privința energiei, Cehia nu s-a pronunțat asupra planului Tusk de uniune energetică și pare să urmeze propria strategie. După sistarea livrărilor de gaz către Ucraina, Sobotka a susținut că, dacă tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit, Cehia este bine pregătită să recurgă la căi alternative. El și-a exprimat încrederea că rușii vor putea să alimenteze Europa prin conductele Nord Stream din Marea Baltică (spre Germania) și Yamal (via Belarus și Polonia) și a amintit că de la criza din 2009 Cehia a construit o conductă, Gazela, care leagă Cehia de Germania și un interconector, Stork, care face legătura cu Polonia.

Cehia are, de asemenea, proiecte comune cu Gazprom. Anul trecut, Gazprom Germania a semnat cu o companie aparținând omului de afaceri Kerel Komarek un contract în ­valoare de peste 91 de milioane de euro pentru construcția unui depozit subteran de gaz natural, cu o ­capacitate de stocare de 448 milioane de metri cubi, care ar urma să fie gata în 2016.

Loading...

Comentarii

 • Al

  30 iulie 2014 18:41

  Chestia asta cu divizarea se reduce la afaceri.Cum securistii rusi au furat mai ceva decit cei romani, e vorba de multi bani.E cam naspa sa renunti la contractele deja semnate.Cum e si cu Mistral-ul.Plus ca masa imensa de imbecyli si redusi mintali reprezinta totusi o piate imensa de desfacere.Dar de cit sa mergi cu proostul la cistig mai bine mergi cu ala destept in pabuba.Pe termen lung n-ai ce face cu prostyi.

  raspunde comentariului
 • Al

  30 iulie 2014 18:27

  papagalul asta trebuie trimis la culcare.Mentalitate de evul mediu.Un *******.Ne pierdem timpul cu el.Cine e nostalgic dupa coada la butelie sau ratii, sa-l urmeze si sa ne lase in pace.Un neanderthalian in secolul 21.Are 100 de miliarde in cont si nu da nimeni 2 lei pe el.Afara cu afacerile rusesti din RO.Nu depindem de ei de nici o culoare.

  raspunde comentariului
 • EUROPA A DIVIZAT RUSIA TEMBELIOR PLATITI

  07 iulie 2014 12:21

  bai bonlavilor poate CUM AU DIVIZAT EUROPENII RUSIA BINE VOI SUNTETI PLATITI DE RUSI SA DEZINFORMATI DE FAPT DEZINFORMAREATE SINGURA ARMA CE LEA MAI RAMAS RUSILOR IN REST SUNT 0 DE MULT

  raspunde comentariului
 • boby

  30 iunie 2014 22:52

  din rasfoirea comentariilor la acest articol unele institutii importante ale tarii ar trebui sa traga unele concluzii care, dupa mine , sunt foarte alarmante!

  raspunde comentariului
 • Avram Iancu

  30 iunie 2014 21:54

  Pentru TANI ardeleanu. citez afirmatiia ungurului"Ungaria,Cehia,Bulgaria dau dovada de responsabilitate si de simt istoric." E de data asta ai gresit ,ungurii se aliaza cu nperdantul si mai rau s-ar putea sa ofere romanilor ocazia sa devina o tara de incredere si serioasa care apara Europa alaturi de Polonia.

  raspunde comentariului
 • corbu

  30 iunie 2014 19:18

  Daca's cu rusii, dati-le afara din UE. Sa se intoarca la secera si ciocanul.

  raspunde comentariului
 • Tani

  30 iunie 2014 18:19

  Ungaria,Cehia,Bulgaria dau dovada de responsabilitate si de simt istoric.Vecinii mari nu pot fi ignorati.In cazul Romanika asistam la iresponsabilitate politica si oportunism sfruntat.Romanika merge pe politica "licuriciului" .In cel mai scurt timp Romanika va avea parte de o foarte dureroasa trezire la realitate.Probabil prin semnificativa reducere a teritoriului.Prostia se plateste.

  raspunde comentariului
 • unu altu

  30 iunie 2014 16:03

  Cred ca este un articol de adormirea rusilor. Ca sa-i faca pe rusi sa creada ca Europa e desbinata. O diversiune reusita la care cred ca rusii au pus botul.

  raspunde comentariului
 • ion

  30 iunie 2014 10:55

  America a divizat Europa de Est, si nu numai.Ei sunt adevaratii dusmani, aceasta lipitoare ce incepe razboaie ca mai apoi sa acapareze resursele tarilor pe care le destrama.

  raspunde comentariului
 • aryan

  30 iunie 2014 10:33

  dorinteodorda, vreau razboi de anihilare a rusilor. pentru ca rusi sunt dusmanii naturali ai Romaniei eseu de Panfil Seicaru rusii in toata istoria lor asculta doar de bici..

  raspunde comentariului
 • a divizat fraerii platitsa dezinformeze

  30 iunie 2014 10:20

  putin omul care a terminat rusia a pirdut capul rusiei ukraia si va mai pierde -puti a divizat capetele fraerilor sau celor platiti cu bai grei de catre rusi sa deziformeze i cotinuare fraerii care mai pun botul

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  30 iunie 2014 10:06

  aryane, tu chiar vrei razboaie si distrugeri si suferinta? cehii si slovacii s-au separat civilizat, fara razboi. iugoslavia nu a pricept metodele lumii civilizate si dupa atitea crime si atita suferinta, acum serbia se conformeaza cerintelor lumii civilizate. cred ca daca nu erau sprijiniti de rusi nu erau asa de agresivi. acum tot rusii vor sa aduca suferinta ucrainienilor. daca rusii aplicau metodele lumii civilizate referendum cu control international dupa o campanie electorala civilizata.... si ucraina se putea fragmenta fara razboi si suferinta. un astfel de proces are loc acum cu scotia. rusii se adapteaza greu lumii civilizate dar se vor adapta pina la urma.

  raspunde comentariului
 • aryan

  30 iunie 2014 8:45

  Trebe loviti cu arme nucleare acesti rusi nespalati-comunisti- trogloditi-asiatici-necivilizati-betivani-maimute-untermensch. Hail NATO!

  raspunde comentariului
 • aryan

  30 iunie 2014 8:44

  Trebe loviti cu arme nucleare acesti rusi nespalati-comunisti- trogloditi-asiatici-necivilizati-betivani-maimute-untermensch. Hail NATO!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  30 iunie 2014 8:40

  Pt.Ostafi Florea.Domnule Florea,probabil ca la RL,CITITORI,COMENTATORI,ZIARISTI nu suntem asa ''comentatori politici'' si nu avem '' intuitie si stofa de politicieni''!Probabil ca dvs. sunteti,comentator politic,de bagati asa cu ''animalul rapitor care isi disimuleaza prezenta'' si ''cum isi folosec aromele animalelle vanate '' !Stimate domn ,rusii au intrat de'a dreptul in Ucraina,fara sa mai tina cont de drept inernational,relatii internationale s.a.m.d.,au inceput cu Crimeea ca aveau aici a doua baza navala externa dupa Tartus,Siria erau ingrijorati,,si acum fac balamuc cu ...Noua Rusie,adica,probabil ce a cedat Stalin,parsiv,banditesc,la RSS Ucraina,daca sunt rusi si iau ceva pe deasupra asa bonus ...,sa fie asa siguranta intre fosta URSS si ...Vest,dupa ce impreuna au data laba in foanfa criminalului Hitler!Rusia condusa de Putin utilizeaza de toate tertipurile stiute si nestiute de teoria fsb-ista,si peste granitele Ucrainei,dar in Crimeea si zona asta Noua Rusiei ,ma scuzati,da in foanfa,ucrainienilor si organelor lor omoloage inteligente,croite pe calapod kgb-ist,sa fiu mai clar asa-''le da in gura ca la coasa''deoarece sunt penetrate sunt facute svaiter de fsb-ul rusesc al lui Putin care ,place nu place,este un artist in meseria lui de baiat cu ''ochii albastrii'',pacat ca este ...rus!In rest sa ascultam pe mai departe corul U.E.,unit cu corul din SUA al sanctiunilor impotriva Rusiei,sper sa nu se intinda reglementarea asta de contur a lumii ...slave,Rusia si vasalul lor Ucraina care pofteste in granitele stabilite de Stalin si Hrusciov LA U.E si probabil N.A.T.O.,sper ca hacuiala asta dintre Ucraina si Rusia sa nu se transforme int-un sucar mondial,ar fi ultimul!p.s.-miresmele pe care le degaja ''animalel vanate ''in cazul asta de Ucraina este de ...buda,deoarece s-au cam scapat pe ei de frica,au vrut sa treaca cu tot cu mostenirea fostei URSS in barca ...Vest ,iar Rusia a fost ''ochi si ...urechi'' adica a fost atenta ,Putin este un presedinte ''numai ochi si urechi ,atent'' la interesele Rusiei ''meseria este bratara de aur',pacat ca este rus...!Sa auzim si de mai bine !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  30 iunie 2014 7:55

  Pt.gica.Madame ''gica'' vad ca ai...poftit la ostenii,soldateii,soldatoii, lui...Putin,adica probabil ca ai ascultat povestile de la parinti, ,bunici-''davai ceas davai mosie ,davai si hazaica mie ''!

  raspunde comentariului
 • RBelu

  30 iunie 2014 2:27

  Europa de Est nu esyte divizata in nici un fel.. Tari cu adevarat europene ca Romania,Polonia sau tarile balitce sunt si au fost anti ruse. Rusi sunt un popor asiatic, necivilzat de trogloditi si betiavni, iar resturlie unguri, sarbii sau bulgarii cu aceasi orgine si mentalitati si nu au cum sa nu se adune. In rest sunt vorbe de claca. Rusia este in cadere libera si sper sa-i atraga in groapa si pe unguri, bulgari, greci sau sarbi, popare asiatice de trogloditi nu popoare europene. civilizate.

  raspunde comentariului
 • Ostafi Florea

  30 iunie 2014 1:33

  Nici o entitate nu poate fi divizata daca ea nu este divizibila. Acest lucru diviziunea se putea intampla acum, la un an de la sarbatorirea disparitiei UE, sau la calendele grecesti."Putin a avut termen pana astazi", "UE, in coperare cu SU vor adopta al treilea set de sanctiuni" va pot intreba ce contin cele 3 "seturi"?, "Aghelei Merkel, nu i-a fost deloc usor", "vanzarea de portelicoptere catre Rusia", "Polonia, liderul regional" plin de succesuri, "Praga joaca la 2 capete" cand orice polician de bun simt, joaca la 3.Prietene, esti pana la urechi in confuzie, ce urmaresti tu sunt doar agentiile de stiri. Ca sa fii un bun comentator politic, iti trebuie intuitie si stofa de politician, pe care este clar ca nu o ai.Articolul tau este zero, chiar daca tu crezi ca ai facut "o analiza". Pentru a ajunge in acel punct al analizei, trebui sa intelegi cum isi disimuleaza prezenta un animal rapitor si cum isi folosesc "aromele", animalele vanate.Restul e statistica sau opinii expirate in fundul paharului.

  raspunde comentariului
 • gica

  30 iunie 2014 0:02

  A ajuns tavalugul capitalist,tavalugul banilor la portile Rusiei.Nu e de vina nimeni si nimeni nu-l poate opri.Acum sa vedem ce va face Rusiaori e cucerita,ori riposteaza armat,ca in alt fel nu poate.Ar trebui sa va mai faceti niste stocuri de alimente si medicamente,caci daca riposteaza armat,vad ca prefera ofensiva fulger si seara va culcati langa nevasta,iar pe la 4 dimineata va trezeste din somn gemetele de placere ale sotiei cu soldatul rus peste ea.Acum sa recunoastem,soldatii aia ce au intrat in Crimeea aratau impecabili.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  29 iunie 2014 22:31

  Nu cred ca numai Italia,Austria,Grecia,Cipru,Spania,Ungaria,Slovacia,Bulgaria,au veleitati pro-Rusia!Chiar si grei U.E.,Franta ,Germania,Marea Britanie au pozitii uneori ingaduitare catre Rusia!Ucraina este o tara care acumueaza multe probleme legat de granitele actuale ale tarii ,inchegate in timpul razboiului rece,cand se numea RSS Ucrainieana si era membra a URSS,are teritorii si populatii inglobate cu japca de catre Stalin in secolul trecut din-Polonia,Slovacia,Ungaria,Romania si ...Rusia !Admiterea la preaderare a Ucrainei in conditiile cand este ciuntita de Rusia de Crimeea,cand zona...Noua Rusie se poate desprinde de Ucraina cand practic Ucraina este cam pe picior de razboi cu Rusia este destul de ciudata!Tot destul de ciudata este propunera Cehiei prin Presedintele Zeman,daca ceva cumva cu Noua Rusie,adica Estul Ucrainei,soldati N.A.T.O. sa intre in Ucraina ...DE CE !?Ucraina este un stat umflat in granitele actuale de Stalin ca o zona tampon intre fosta URSS si ...Vest,azi Rusia nu accepta intrarea Ucrainei in granitele actuale in U.E si eventual ...N.A.T.O.si face tot felul de jocuri cu tarile din U.E. deoarece isi permite...!Invitarea Ucrainei la U.E a declansat din partea Rusiei reactii neconforme cu practica normala internationala intre state,deoarece stiu cum au cladit statul asta si in ce scop si nu accepta ca U.E si SUA sa includa Ucraina in granitele actuale in sfera lor de influenta,mai clar sa profite U.E si SUA de ''lucrarea ''facuta de Stalin si Hrusciov pe vremea URSS,este o situatie periculoasa care poate genera un conflict ...mondial si ultimul!Sa auzim si de mai bine!

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  29 iunie 2014 22:02

  desi analiza este corecta si arata situatia reala in acest moment, alte actiuni arata o rusie in cadere libera, cu tot mai putina putere inclusiv in domeniul santajului cu gaze. rusii pierd dar sistemul lor propagandistic da impresia ca sint puternici. sanctiunile economice euro-americane au efect iar occidentul nu le intensifica prea mult pentru a da o sansa rusiei sa se conformeze cerintelor occidentale fara a da impresia ca este infrinta. eu sint optimist....

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design