Călători spre centrul Pământului. America la pas: 18.000 de kilometri, în trei săptămâni, cu familia | DOCUMENTAR ROMÂNIA LIBERĂ

de Petre Badica , 23 iulie 2017 - stire actualizata la ora 17:59, 23 iulie 2017
  • Dragoș Ciuparu. Trăiește la Ploiești.
  • A călătorit cu mașina, alături de soție și de cei doi copii, în mai multe state ale Americii.

 

Povestea lui Dragoș se distinge și prin curajul de a străbate, alături de cei doi copii ai săi – de patru și zece ani –, o distanță impresionantă prin America rurală și a peisajelor care îți taie respirația. La acel moment, Dragoș Ciuparu era profesor la Yale University, una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din SUA.

La țară, în SUA

„Călătoria a început în luna august a anului 2004 și a durat aproximativ trei săptămâni în care am parcurs, cu toate devierile necesare pentru a vedea diverse obiective, 18.000 de kilometri. Ne-am propus să vizităm parcurile naționale, iar ca obiectiv secundar am vrut să vedem cum trăiesc americanii în localități mici. Am luat America la pas, America rurală, care este mult mai frumoasă decât America urbană. Parcurile naționale sunt minuni ale naturii, cu munți împăduriți, dar și cu ținuturi aride și deșert, cu o varietate uriașă de structuri calcaroase. În Yellowstone am stat trei zile. Dacă vrei să vezi ceva în SUA trebuie să mergi cu mașina. Obiectivele naturale sunt în zone unde accesul cu avionul e dificil și mult prea costisitor. Am considerat interesant să vedem și ce se află între obiective. Sigur, am ales să vizităm SUA și nu Asia sau America de Sud, pentru că e mai ușor de călătorit cu doi copi mici și mult mai sigur“, spune Dragoș. Frapante au fost zonele foarte sărace ale Americii, precum cele din statul Tennesse, exemplifică Dragoș, unde oamenii trăiesc în rulote, o imagine care contrastează cu America filmelor de la Hollywood.„Agroturism nu se face în SUA, nu poți sta în gazdă în casele unor localnici așa cum se întâmplă în zonele istorice ale României. Viața la țară în SUA este dominată de zone de ferme, unde există culturi agricole, cu cirezi de vaci. În rest e foarte mult deșert“, spune Dragoș, care rememorează traseul ales: „Am pornit din nord, din New York, am coborât în Tennessee și de acolo am traversat spre Phoenix. Am apucat în direcția sud-nord prin munții Stâncoși, până în Idaho, apoi pe direcția vest-est și ne-am întors prin Chicago - Cleveland la New York“.

Lecția simțurilor

Pentru copii excursia a fost o referință, consideră Dragoș. „Fata mea, fiind mai mică atunci, își amintește mai puține lucruri. O ajută filmele și pozele la care, adesea, se uită cu interes și curiozitate. Orice ­călătorie constituie pentru un copil o școală extrem de eficientă, o experiență senzorială complexă, nu doar pentru ceea ce poate vedea. Mirosul florilor, atingerea unei stânci cu mâna sau a unui luciu de apă, toate aceste lucruri reprezintă o cunoaș­tere mult mai profundă decât dacă ai preda-o prin mijloace multimedia sau prin cărți. Degeaba vezi imaginile din Parcul Yellowstone, mai important e să simți mirosul de sulf, să vezi unduirea plantelor în apă și culorile vii pe care algele le reflectă. De neprețuit sunt acele dialoguri care se înfiripă spontan, răspunsurile părinților la curiozitățile copiilor. Modul în care copiii au interacționat cu nativii-indieni a fost extraordinar“, spune profesorul.


 

Laptopul, obligatoriu în kitul de călătorie

O călătorie cu familia trebuie să țină seama de câteva elemente de confort, iar răbdarea celor mici nu trebuie pusă la încercare. „Cei care vor să călătorească alături de copii pe distanțe foarte mari, așa cum am procedat noi, trebuie să își segmenteze călătoria cu pauze destul de dese unde copilul să poată vedea diverse obiective care să le țină interesul viu. Am programat călătoria astfel încât să ne oprim, în fiecare zi, la cel puțin un obiectiv, pentru a avea o dinamică alertă, iar copiii să nu se plictisească. Obiectivele ar trebui să fie la două ore de mers, dacă se poate. Noi am avut de parcurs 2.500 de mile într-o zonă săracă din punct de vedere al peisajului. Pentru astfel de momente, am avut cu noi un laptop la care copiii au văzut filme. Selectarea hotelurilor sau a motelurilor, tot din perspectiva lor, este foarte importantă. Ideal ar fi să aibă o piscină sau un jacuzzi“, susține Dragoș Ciu­paru.Sfat. Nu alimentați pe autostrăzi

Principala cheltuială o reprezintă biletele de avion care, pentru patru persoane, poate ajunge la 2.000 de euro. „Hoteluri și moteluri bune găseai la prețul de 40-50 de dolari pe noapte. Alimentați pe drumuri secundare unde benzina este mult mai ieftină decât pe autostradă“, spune Dragoș. E de preferat să cumpărați un pass pentru toate parcurile naționale care, pe un an, costă 60 de dolari. Dragoș estimează un buget de aproximativ 3.000 de dolari pentru o călătorie similară.

Comentarii

  • Arhanghelul Mihail

    25 iulie 2017 6:18

    18000km in 21 de zile. Asta inseamna aprox 900kmzi. Nici un truck driver nu face 900kmzi timp de 18 zile. Nici vorba sa mai ai timp si energie sa mai si vizitezi ceva in perioada asta.Apoi hotelurile alea 'bune' la 40-50 pe zi sunt in realitate niste 'bombe' pline de prostituate, traficanti, homelessi, bed bugs, lenjerie de pat din anii '60 cand a fost deschis motelul, gandaci peste tot, aparate de aer conditionat silentioase precum un motor de tractor etc. Iar 'pass-ul de 60 pentru toate parcurile nationale este tot un fel de vrajeala. In primul rand costa 80.In al 2lea rand sunt multe locuri in care nu poti sa-l folosesti. De exemplu in Adirondacks, care este unul din cele mai mari parcuri din nord estul american. Sau in Vermont, New Hampshire, Maine, il poti folosi doar in cateva locuri.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design