12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodBBC: De ce mor tot mai multe celebrități

BBC: De ce mor tot mai multe celebrități

Anul 2016 s-a dovedit a fi unul tragic încă din prima lună, astfel că, până în aprilie, lumea s-a confruntat cu pierderea unor figuri semnificative din lumea artei. La jumătatea lunii ianuarie, cântărețul David Bowie a pierdut lupta pe care o ducea cu cancerul. O săptămână mai târziu, s-a stins din viață și mult iubitul actor Alan Rickman, renumit pentru rolul profesorului Snape, în saga „Harry Potter”. Joi, iubitorii de muzică bună din lumea întreagă au avut parte de o altă veste proastă, marcată de moartea cântărețului Prince.

Potrivit editorului Nick Serpell, care scrie necrologuri pentru televiziunea, radio-ul și site-ul BBC, anul 2016 a fost marcat de un număr „extraordinar” de decese. Analizând o serie de statistici, jurnalistul a descoperit că numărul celebrităților care încetează din viață este în creștere. Dacă în perioada ianuarie – martie 2012 au fost înregistrate doar cinci decese, numărul celebrităților care au murit a crescut la 24, anul acesta. 

Nick Serpell a observat această creștere analizând necrologurile scrise pentru BBC, dar și analizând informațiile apărute în alte publicații. De exemplu, publicația britanică Daily Telegraph deține o galerie foto a personalităților care au încetat din viață, pe care o actualizează periodic. Astfel, datele analizate arată că, în 2014, numărul celebrităților care au murit era de 38, în 2015 – 30, iar în primele patru luni ale lui 2016, numărul a ajuns la 75.

Totodată, site-ul deathlist.net listează, la începutul fiecărui an, o listă care cuprinde numele a 50 de persoane celebre care ar putea muri în anul respectiv. În șase din ultimii 10 ani, doar două sau mai puține predicții s-au adeverit. Cu toate acestea, anul acesta, cinci dintre persoanele de pe listă și-au pierdut viața.

Jurnalistul BBC Nick Serpell încearcă să găsească o explicație privind acest fenomen. Potrivit acestuia, oamenii care au început să devină celebri în anii ’60 au, în prezent, peste 70 de ani, astfel că morțile celebrităților mai în vârstă nu ar trebui să ia mapamondul prin surprindere.

Multe dintre personalitățile care încetează din viață, în ultimii ani, fac parte din generația născută imediat după Al Doilea Război Mondial, între 1946 și 1964, când s-a înregistrat un „boom” al populației. Ținând cont că în această perioadă s-au născut foarte mulți copii, numărul persoanelor care au devenit faimoase a crescut. Aceasta ar putea fi o explicație pentru care numărul de decese ale personalităților cu vârste între 52 și 70 este în creștere.

De exemplu, în Marea Britanie, procentul persoanelor cu o vârstă de peste 65 de ani a crescut, în ultimii 40 de ani, de la 18% din populație la 47%.

Totodată, Serpell consideră că, în prezent, sunt mult mai multe persoane celebre, în comparație cu generația tatălui sau bunicului său, când singurele personalități celebre erau cele din lumea cinematografiei: „Pe vremea aceea, dacă cineva nu era la tv, nu era considerat o persoană faimoasă”, mai spune el.

Apariția rețelelor de socializare a redefinit, însă, noțiunea de „celebritate”, argumentează el. Astfel, avem impresia că tot mai multe personalități își pierd viața, din cauză că „este mult mai ușor să afli vești despre moartea unei persoane, decât era în trecut”, mai spune Nick Serpell.

Totodată, el consideră că acest fenomen va căptăta și mai multă amploare în următorii 10 ani, întrucât celebritățile născute după Al Doilea Război Mondial vor avea peste 80 de ani.

 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă