Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională. 20.000 de angajaţi din serviciile secrete, MAI și MApN s-au pensionat, profitând de legea iniţiată de Victor Ponta | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petru Zoltan , 04 august 2017 - stire actualizata la ora 14:34, 04 august 2017
Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională

Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională, care se confruntă cu o criză severă de personal. În ultimul an și jumătate, peste 20.000 de angajați din serviciile secrete, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au ieșit la pensie în baza Legii 223/2015, inițiată de fostul premier Victor Ponta.

În aprilie 2015, fostul premier Victor Ponta a inițiat legea pensiilor militare, un act normativ susținut și votat de toate partidele parlamentare. Printre susținători s-au aflat Gabriel Oprea, atunci șeful UNPR, Mircea Dușa și Ion Mocioalcă, de la PSD, Iulian Radu Surugiu, de la PNL.

Conform acestei legi, pensia ajunge să fie mai mare ca salariul. Cea mai mare pensie a ajuns astfel la 31.700 lei pe lună și acești bani îi primește un magistrat militar.

Lege menită să scape de oamenii lui Băsescu

„Prin această lege, le facem dreptate militarilor, dar facem mai mult decât atât: construim o societate solidară, un stat puternic și o Românie capabilă să stea cu fruntea sus în faţă încercărilor istoriei, oricare ar fi acestea și oricând ar putea apărea”, declara Gabriel Oprea de la tribuna Parlamentului. 

Surse din cadrul Ministerului de Interne au explicat pentru „România liberă“ că, inițial, legea pensiilor militare a fost dată cu dedicație pentru a-i scoate din sistem pe greii din ministerele de Interne și Apărare, dar și din serviciile secrete: „La început, legea trebuia să se aplice timp de șase luni, apoi trebuia modificată. În cele șase luni, trebuia să se pensioneze majoritatea directorilor și generalilor promovați în regimul condus de președintele Traian Băsescu. Era foarte atractiv să te pensionezi, pentru că pensia era mai mare ca salariul. Din păcate, s-au pensionat foarte mulți specialiști tineri la 40 de ani, exact la vârsta la care aveau randamentul maxim”.

Cea mai mare pensie din Armată: 31.727 lei

Legea pensiilor militare a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2016. De atunci, s-au pensionat și au trecut în rezervă mai mulți generali din Armata Română, inclusiv magistrați militari. Unul dintre aceștia este generalul cu patru stele Ilie Botoș, care s-a pricopsit cu o pensie de 24.000 lei lunar. Însă cea mai mare pensie este de 31.727 lei, pe care o primește un magistrat militar.

„În luna aprilie a anului curent (2017 – n.r.), la nivelul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale, cuantumul net al celei mai mari pensii de militar este de 12.741 lei, iar cea mai mare pensie în plata Casei este de 31.727 lei (acordată unui magistrat militari) a precizat Biroul de Presă al Armatei la solicitarea RL.

Peste 4.000 de ofițeri din Armată, în rezervă

Până în aprilie 2017, la nivelul Ministerului Apărării Naționale s-au pensionat 3.879 de cadre militare. Cei mai mulți s-au pensionat din structura centrală a Ministerului Apărării și a structurilor subordonate. Conform informațiilor furnizate de Biroul de Presă al Armatei, din structura centrală a ministerului s-au pensionat 1.413 cadre militare, 1.230 de la Statul Major al Forțelor Terestre, 543 de la Forțele Aeriene, 307 de la Forțele Navale, 300 de la Comandamentul Logistic și 86 de la Comandamentul comunicațiilor și informaticii. În ultimele patru luni, alte câteva sute de militari și-au depus dosarele de pensionare. 

Ministerul de Interne: peste 11.000 de pensionari

Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu o criză de personal fără precedent în urma pensionărilor pe bandă rulantă. Din ianuarie 2016 până în aprilie a.c., s-au pensionat nu mai puțin de 11.467 de persoane. Numai de la Poliția Capitalei au ieșit la pensie peste 600 de polițiști. De la „Doi și-un sfert” s-au pensionat alți 600 de ofițeri, majoritatea încă tineri, cu vârste cuprinse între 40 și 45 de ani. De exemplu, un șef serviciu de la Direcția Generală de Protecție Internă a ieșit la pensie cu aproximativ 7-8.000 lei, după 20 de ani de muncă.

De la Direcția Generală Management Resurse Umane a Ministerului de Interne s-au pensionat alți 570 de ofițeri. Din structura centrală a Poliției Române s-au pensionat 420 de ofițeri, iar alte câteva mii de polițiștii au ieșit la pensie la nivel național.

Pensia lui Tobă: 18.000 lei

„Toți angajații MAI care au ieșit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare și statutele profesionale. Au existat situații în care personalul a ieșit la pensie la vârste cuprinse între 40 și 45 de ani. În toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condițiile legale de pensionare și s-a respectat voința angajatului care îndeplinea aceste condiții”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne.

Printre pensionarii de lux ai Ministerului de Interne se află chestorul Petre Tobă, care s-a pricopsit cu o pensie lunară de aproximativ 18.000 lei. Pe lista pensionarilor de lux se află și Irina Alexe, care a trecut în tabăra tehnocraților în echipa „România100”. După ce s-a pensionat, aceasta s-a transferat la Academia Română, unde este cercetător științific asociat la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”. Irina Alexe a fost cel mai tânăr chestor al Internelor, înainte de 40 de ani.

Zece generali SRI, „pensionați“ la țanc

La scurt timp după ce s-a vehiculat în mass-media că Guvernul condus de Mihai Tudose vrea să emită o ordonanță de urgență pentru a modifica legea pensiilor militare, zece generali de brigadă cu o stea din cadrul Serviciului Român de Informații au fost trecuți în rezervă. Aceștia sunt Daniel Zărnescu, Gheorghe Ceaușu, Sorin-Gabriel Cozma, Viorel-Adrian Stan, Marioara Morgoș, Vasilică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia-Cristina Posaștiuc, Constantin-Marius Stoica, dar și Elena Istode. Generalul Elena Istode, poreclită „Anaconda”, a fost șefa Diviziei C din SRI, divizie care  gestionează acoperiții din presă. Aceasta a intrat în atenția opiniei publice după ce au fost date publicității fotografii din vacanța petrecută de aceasta pe Coasta de Azur împreună cu familia fostului deputat Cristian Rizea.

1.337 de rezerviști a dat SRI

Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, generalul Florian Coldea, este un alt pensionar de lux care a părăsit sistemul în urma scandalului iscat de înregistrările făcute publice de fostul deputat Sebastian Ghiță.  Potrivit informațiilor vehiculate în presă, acesta ar avea o pensie lunară de aproximativ 30.000 lei. La solicitarea „României libere“, Serviciul Român de Informații a precizat că „în evidența Casei de Pensii Sectoriale a Serviciului Român de Informații au intrat, până la nivelul lunii aprilie 2017, 1.337 de persoane”.

10% din spionii SIE s-au pensionat

Serviciul de Informații Externe (SIE) a pierdut 10% din personal după apariția legii pensiilor militare.  La solicitarea RL, Serviciul de Informații Externe a precizat că „de la intrarea în vigoare a Legii nr.223 din 2015 privind pensiile militare de stat și până în prezent, din SIE s-au pensionat anticipat aproximativ 10% din efective”.

Totodată, SIE, întrucât nu are casă proprie de pensii, a mai precizat următoarele: „Nu calculăm cuantumul pensiilor de serviciu și, în consecință, nu avem o evidență cu valorile acestora. SIE pune la dispoziția caselor de pensii la care sunt arondate fostele cadre documentele solicitate în vederea calculării drepturilor”. Pensiile ofițerilor SIE sunt plătite prin casa de pensii a SRI.  

Adrian Țuțuianu: „E anormal ca pensia

să fie mai mare decât salariul“Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat pentru „România liberă“ că legea pensiilor militare va fi modificată. Motivul: nu este normal ca pensia să fie mai mare decât salariul. Ceea ce, într-adevăr, este de bun-simț, deși Țuțuianu se face că uită că această lege a fost propusă și votată tocmai de partidul din care face parte, PSD. În plus, pensiile militarilor nu ar scădea, dar nici nu ar mai crește odată cu salariile.

RL: Ce se întâmplă cu legea pensiilor militare?

Adrian Țuțuianu: Când o să avem un act normativ pe masă, putem discuta.

Va fi modificată acum?

Va fi modificată. Sunt câteva lucruri. Prima chestie: nu mai facem mărirea pensiilor în același cuantum cu creșterea salariilor. Pentru că nu-i normal. Dacă am mărit cu 25% salariul din sistem, aceasta înseamnă și creșterea cu 25% a pensiilor. Vi se pare normal? Nu! Atunci am spus așa: pensiile rămân în plată cum sunt astăzi. A doua regulă va fi indexarea pensiilor cu rata inflației, ca la toate pensiile. Al treilea lucru este principiul că pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Astăzi, în sistemul Apărării sau în sistemul de securitate națională, se iese cu o pensie mai mare decât salariul. Ceea ce este anormal. Nu există nicăieri în lume.

Cine sunt magistrații militari cu pensii mari?

Nu știu numele. Am spus public că primele 100 de pensii din Sistemul Național de Apărare sunt între 14.000 lei și 33.500 lei. Toate pensiile peste 17-18.000 lei sunt de magistrați militari.

Foarte mulți militari au ieșit la pensie de la 1 ianuarie 2016. Este o problemă de securitate națională?

Legea le-a creat un avantaj mare de cuantum al pensiei. Pensia este mai mare ca salariul. Este o problemă de securitate națională pe care încercăm să o rezolvăm promovând alți oameni din eșaloanele pe care le avem la dispoziție. Poți să oprești omul să plece? Nu am o altă modalitate să-i opresc să plece.  

Cine a inițiat legea pensiilor militare

În plenul Camerei Deputaților, deputatul PSD Ion Mocioalcă (de la Comisia de Apărare) a prezentat raportul asupra proiectului de lege inițiat de Victor Ponta. Tot atunci, deputatul Mocioalcă a declarat că la dezbaterile pe lege au participat din partea Guvernului, următorii: domnul prim-ministru interimar Gabriel Oprea, domnul Mircea Dușa, ministrul Apărării Naţionale, doamna Otilia Sava, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul din MApN, doamna Irina Alexe, secretar general adjunct al MAI, domnul general Florin Maciu, locţiitor al secretarului de stat pentru relaţia cu Parlamentul din MApN, domnul Valeriu Roșu, director al Casei sectoriale de pensii a MApN, domnii Nicolae Cheșnoiu și Matei Stănciuc, din partea Ministerului Afacerilor Interne. Girul și l-au dat și domnii Marian Corici, Ion Alexandru și Eugen Iorga, din partea SRI.

Consiliera ministrei Carmen Dan, pensionară de lux

Un caz aparte, dar nu singular, îl reprezintă comisarul-șef de poliție Alina Popescu, „mâna dreaptă” a ministrului de Interne Carmen Dan. Alina Popescu s-a pensionat din funcția de consilier al ministrului în iunie 2017, apoi a fost reangajată pe același post. În prezent, aceasta primește pensie de lux, dar și salariu de consilier de la Ministerul de Interne.

Comisarul Alina Popescu a fost șef serviciu cabinet în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Olt până în ianuarie 2017. Adică era șefa de cabinet a șefului IPJ Olt, Cătălin Florescu. Atunci, ministrul de Interne Carmen Dan a emisun ordin prin care Alina Popescu a fost avansată în structura centrală a Ministerului de Interne, pe postul de consilier al ministrului.

„Referitor la Alina Popescu, consilierul ministrului, menționăm că aceasta a fost eliberată din funcție și pusă la dispoziție în luna iunie, ca urmare a încetării mandatului demnitarului – odată cu schimbarea Guvernului Grindeanu. La acel moment, aceasta a optat pentru a ieși la pensie, în condițiile art. 69 alin. 1, lit. j din Statutul polițistului, modificat prin OUG 21/2016, vârsta acesteia fiind de 44 ani și 7 luni. Ulterior, în luna iulie, după numirea noului Guvern, persoana a fost încadrată în funcția de consilier al ministrului, ca personal contractual, în condițiile Ordonanței 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administrația publică centrală”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne.

„România liberă“ a relatat în ediția de ieri și faptul că secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne Cornel Ciocoiu a fost demis de Guvernul Grindeanu pe 19 iunie, pensionat pe 29 iunie și reangajat de Guvernul Tudose pe 30 iunie. Acum are o pensie de 13.736 lei și un salariu de 8.187 lei.

Ponta nu anticipa creșterea pensiilor militarilor

Fostul premier Victor Ponta justifica modificarea legii pensiilor militare, în 2015, prin faptul că valoarea pensiilor aflate în plată pentru membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională a fost stabilită în urma unui proces de revizuire care a presupus luarea în calcul a tuturor veniturilor obținute pe parcursul întregii cariere. Ceea ce ar fi dus la scăderea pensiilor. „Acest lucru a creat nemulțumiri majore manifestate prin mii de contestații și chemări în judecată ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”, argumenta Victor Ponta.

Prin inițiativa de modificare a pensiilor militare, fostul premier Victor Ponta dorea să înlăture sursa majoră de nemulțumiri a militarilor. „Se revine la un statut adecvat în ceea ce îi privește pe membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. Se înlătură sursa majoră de nemulțumiri în ceea ce privește revizuirea pensiilor militare și stabilirea unui cuantum dezavantajos”, scria Victor Ponta la capitolul „impactul social”, din expunerea de motive a legii.

Totodată, Victor Ponta menționa că proiectul de lege nu avea ca scop majorarea pensiilor. „Baza de calcul avută în vedere la stabilirea pensiei nu determină creșterea cuantumului pensiei medii, cu impact asupra bugetului, aceasta reprezentând doar o parte din veniturile lunare ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor”.

 

Comentarii

 • Vasilescu

  09 septembrie 2017 18:29

  Se impune o Lege numai pentru pensionarii M.Ap.N.și nu pentru toți pseudomilitarii și alți neaveniți! O lege în care ofițerul să rămână tot ofițer,cu pensia adecvată potrivit gradului și responsabilității pe care a avut-o,m.m. și subofițerul la fel.Nu v-ați întrebat niciodată de ce dispar,,în loc cu verdeațăatâția ofițeri pensionari? Asta în timp ce m.m. și subofițeri,cu pensii uneori mai mari ca ale ofițerilor să fie,,bine merci. Chestia cu contributivitatea nu ține aici știm destui prea bine. Nu mai vorbesc de nefericiții ce,ani de-a rândul s-au nenorocit pe șantiere. De noi nici o vorbă,de parcă am fi ,,pariaarmatei. Câți tineri ofițeri au ajuns,,legumeși câți fericiți întruDomnul zac sub glie. Trebuie făcută ordine,,milităreascăîn acest haos legislativLegea 223 fiind expresia tembelistică și de interese atât de apăsătoare pentru contribuabilul de rând.Se vorbește de uriașele pensiice or fi făcând cu eleale magistraților militari.Ce merite mai au și ăștia-în afară de a acuza și condamna niște fraieri ce au tulit-o din cazărmi sau de pe șantiere sătui de ploșnițe și păduchi?

  raspunde comentariului
 • moise

  31 august 2017 14:20

  Toti care s-au pensionat au " participat " activ la PRIVATIZARILE DEZASTRUOASE FACUTE DE FACTORI DECIDENTI IN PERIOADA 1997 - 2017 CARE AU CONDUS ROMANIA LA NISTE CIFRE CATASTROFALE, CARE PRIN PENSIILE EXAGERATE ALE CELOR DIN ISNTITUTIILE DE FORTA, VOR INDATORA ROMANIA SI MAI MULT IN ANII VIITORI.ACUMS E BUCURA DE PENSII MARI, PRIN LEGI ABERANTE - PENSIE MAI AMRE CA SALARIUL9 SOLDA 0 AVUTA, ESTE DE NOAPTEA MINTII. ROMANIA A FOST VADUVITA IN TOTI ACESTI ANI, PRIN POLITICA ECONOMICA DEZASTRUOASA ,CA O AMRE PARTE DIN ECONOMIE SA SE PRABUSEASCA SUB OCHII ROMANILOR. ACEAST LUCRU TREBUIE SA IA SFARSIT, PENTRU CA ORICE INCEPUT ARE SI UNS FARSIT. DAR MILIOANELE DE ROMANI CARE AU MUNCIT ANI DE ZILE, EI CE SUNT DE FAPT ? CUM I-A RESPECTA SOCIETATEA, PRIN PENSIILE MARI ATRIBUITE UNOR CATEGORII SOCIO-PROFESIONALE,CARE PRIN FISA POSTULUI TREBUIAU SA APERE ROMANIA DE TOTI JNAPANII VENITI DE AFARA,CU UN SINGUR OBEICTIV SA SE IMBOGATEASCA, SA INVARTA NISTE AFACERI CU ACEST STAT.NU, DRAGI ROMANIA, SI VOI CEI CARE ATI MUNCIT ZECI DE NAI SI VOI AVETI DREPTUL LA PENSII SPECIALE ! O SOCIETATEA NEDREAPTA ,CARE PRACTIC IN 2030 D ENAI VA AJUNGE LA 1314 MILIOANE D EORMANI, PENTRU CA RESTUL AU PELCAT SA-SI CAUTE UN TRAI MAI BUN INS TRAINATATE!.CUMD E ESTE POSIBIL SA LE DAI PENSII MAI AMRI DECAT SALARIUL CARE L-AU AVUT ETSE IMPOTRIVA LOGICII ,DA S-A VAZUT FOARTE BINE CE FLE DE MUNCA, CA ROMANIA ESTE PE BUTUCI SCRTIA UN DOMN, PSOTAND, DAR MILIOANELE DE ROMANI, ESTEUN HAOS, CARE SE VA ADNCI SI MAI MULT INA NII CARE VOR VENI !

  raspunde comentariului
 • emil savu

  24 august 2017 13:49

  te pricepi tu la toate...unii fac serviciu iar altii munca....iaR MUNCA NU E NUMAI LOPATA SI HARLET..!

  raspunde comentariului
 • ion

  24 august 2017 10:11

  nu este normal ca pensia să fie mai mare decât salariul...Da?Dar la alte categorii sociale este perfect normal sa fie asa,nu?Si este la fel normal ca la acele categorii sociale pensiile sa fie actualizate ca si pana acum,in functie de cresterile salariale ale celor aflati in activitate?Nu o fi normal,dar va e frica si sa pomeniti numele acelor categorii,daramite sa procedati ca si in cazul militarilor....Si sunt pensii de cate 6-8 ori mai mari decat cele militare....Evident ca cea mai mare pensie din armata....e a unui magistrat,doar nu era sa fie a unui....mmilitar,nu?

  raspunde comentariului
 • r adu

  20 august 2017 19:02

  Avansarea fulminantă a unor cadre din sistemul de Apărare și Ordine Publică a dus la apariția de generali-chestori cu 3-4 stele la vârste tinere, de sub 45 de ani. Aceștia nu mai au cum avansa în sistemele unde au evoluat și ..... ies la pensie, conform legislației. Nu sunt nesimțiți ei personal, ci cine le-a facilitat o asemenea evoluție fulminantă. Pensia ar trebui primită ....... NU după perioada de stagiu minim în sistem, ci după atingerea unei vârste standard, deci după vârsta de 55, sau 57, sau 60 de ani, Dacă iese la pensie de boală ......... este altceva.

  raspunde comentariului
 • Alexandru

  08 august 2017 6:47

  20000 Hm! Nu e cam mult d-na Olguta, acum cand Rusia devine din ce in ce mai agresiva. Nici armament modern , nici oameni, ne apara Olguta in caz de ceva?

  raspunde comentariului
 • Parpalescu Grigore

  07 august 2017 9:57

  UNII AU RAMAS LA DATORIE SA FACA CAMATARIE. ASTIA CU SALARII SI PENSII SPECIALE ERAU OCUPATI CU NUMARATUL BANILOR. PANA AU INVATAT... AU TRECUT ANI DE ZILE. IN TIMPUL ASTA GRUPUL INFRACTIONAL DIN JANDARMERIE ERA IN PLINA CRESTERE ECONOMICA. CEA MAI MARE DIN UE.

  raspunde comentariului
 • TILICA

  06 august 2017 13:07

  Pentru situatia actuala ABERANTA privind SALARIILE banditesti al bugetarilor si PENSIILE golanesti ale TICALOSILOR din Ro se face vinovata MAFIA statala a Izmenarului Oprea ........................

  raspunde comentariului
 • gica

  06 august 2017 9:49

  astia sunt argintii pe care sau vandut militarii romani ce trebuiau conform juramantului militar,cel vechi nu cel nou,sa apere tara de tradatori,sa apere integritatea si suveranitatea Romaniei.Sistemul corupt i-a cumparat si s-a asigurat ca nu scoate nimeni capul la cutie dintr-un exces de patriotism,nationalism si dreptate pentru amaratul de popor roman.De 27 de ani cuvintele de ordine in Romania suntjaf,hotie,tradare si vanzare de neam si tara!

  raspunde comentariului
 • spartacus

  05 august 2017 19:28

  ACESTE PENSII SPECIALE CU TOT CU PENSIILE NESIMTITE SI DE ALTFEL SALARII NESIMTITE SUNT UN ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA PRIN SEGREGARE A PATURILOR SOCIOPROFESIONALE SI A DOMENIULUI PUBLIC SI PRIVAT. PRIN LEGEA CARE AU ADOPTATO IN 2001 SUNT VINOVATI ILIESCU SI NASTASE. CORUPTIE DE STAT . NE MAI MIRAM CA ILIESCU N A PATIT NIMIC. AL DOILEA MARE VINOVAT ESTE USL PRIN PONTA SI ANTONESCU PT CA AU READUS ACEASTA LEGE IN 20122013 DUPA CE BASESCU SI BOC AU ANULAT O. ACESTIA CU TOTI ACOLITII DIN SPATE TREBUIE SA RASPUNDA . CE A PAYIT SRI CU 14000 OAMENI IN SPATE CAND MOSSADDUL ARE 1200 PERSONAL SI CE VALOARE ACESTIA.

  raspunde comentariului
 • un militar

  05 august 2017 11:35

  Pensiile militare nu sunt speciale ci Pensii Militare de Stat, in toate țările, la toate popoarele si, la noi, de când exista România modernă. Pentru că militarii si politistii actionează după alte legi decât ale civililor Sistemul de Apărare, Ordine Publică si Sigurantă Natională a avut o lege după revenirea noastra din pozitia dezonorantă de asistati social,.. la situatia de Rezervisti Legea nr. 2232015, care poate fi numită Legea Dobritoiu nu Legea Oprea, initiată de P.S.D. si votată si de P.S.D. si de P.N.L., care a fost practic desfiintată prin distrugerea bazei de calcul, de catre OUG 572015 dată de Ciolos, care pune generalii si chestorii iesiti in rezervă inainte de 1 ianuarie 2016, in situatia de a avea pensii mai mici decât proprii lor soferi iesiti astăzi. Baza de calcul este 65 nu 80 cum bate câmpii doamna in cauza iar limitarea este la 85 nu la 100. În plus, am fost furati, băgându-se in baza de calcul si pensia privată instituită in 1967 si anii lucrati și banii câstigati in calitate de civili, după trecerea in rezervă. Or, doamna Vasilescu vrea să continue opera lui Ciolos distrugând ultimile rămășite ale Legii Pensiilor Militare de Stat, al cărui obiectiv era la grade, functii si vechime egale aceeași pensie Doamna Vasilescu face confuzie intre Indexare si Cresterea pensiilor. Indexarea cu rata inflatiei se acordă tuturor pensionarilor fie civili fie militari. Cresterea pensiilor civile se face prin mărirea punctului de pensie pe care militarii nu-l au iar Cresterea pensiilor militare se face dintotdeauna cu o COTĂ parte din cresterea venitului salarial al activilor. Neștiind aritmetică, Doamna Ministru vrea sa introducă discriminarea, TĂIND doar militarilor în rezervă dreptul legal la Crestere a pensiei pentru că, in mintea domniei sale, dacă salariul unui colonel ACTIV crește cu 3000 lei și pensia omologului REZERVIST ar creste tot cu 3000! FALS! Alinierea pensiilor la militari se face DOAR cu un PROCENT din cresterea acelor elemente ale venitului activului care contează la calculul pensiei. Dovadă faptul că au crescut în M.Ap.N. luna trecută, soldele de functie ale ACTIVILOR cu 15, Cresterea la pensii fiind 0 ZERO pe motivul aberant, sub aspect juridic și financiar, că Indexarea de 5,25 de la inceputul anului ar fi mai mare decât respectiva Crestere de 15. Iar noi, militarii, REZERVIȘTI primim ORI una ORI alta, fiind DISCCRIMINAȚI față de civili care au primit ȘI Indexarea ȘI Cresterea punctului de pensie. Multumesc pt. atentie stimate domnule ..civil! Si cu toate acestea va respect!

  raspunde comentariului
 • USA

  05 august 2017 3:53

  Daca a-ti obosi votati si stati cu RusiiNimeni nu va condamna si Hungurii si Pulonezii o facnene...esti liberOr la MUNCA or cu Rusi - dar nu amindoua

  raspunde comentariului
 • Radu

  04 august 2017 23:34

  Toti acesti JENERALI CANALII SI MIZERII AU FOST PUSI POLITIC ACOLODar voi mincati bine acum ca inainte de 89' sa vedem ce ve-ti faceVe-ti sta cu cu rul strins ca si toti mitocanii din PSD,PLD, Basescu coclea, UDMR,etc

  raspunde comentariului
 • Rusicus

  04 august 2017 23:31

  In curind v-a fi o alta revolutie si de data asta scapam de BOLSHEVICI

  raspunde comentariului
 • Nu disperati

  04 august 2017 18:11

  raman in continuare pe baza de convectie.

  raspunde comentariului
 • ZORO

  04 august 2017 17:33

  "Comisari ca Alina Popescu" a existat si EXISTA DUPA 1990 SI la nivelul MAI, JANDARMERIEI, POLITIEI ROMANE SI DE FRONTIERA , PASAPOARTE , PERMISE SI IMATRICULARI AUTO, POMPIERI, ANA, etc. in fiecare INSPECTORAT de politie, de politie de frontiera de JANDARMERIE, DE POMPIERI, Prefectura, Consiliu Judetean, Primarii, dar si in toate MINISTERELE, PARLAMENT, CCR, Curtea de Conturi, CSM, etc. Romania este tara africana condusa de pungasi si ticalosi............

  raspunde comentariului
 • Buttuk

  04 august 2017 15:35

  cum sa nu puna pe butuci o Romanie dupa Ceausescu ce si-a platit toata datorie externa, cand banda instalata de Iliescu numai jaf face de 28 de ani ??? JAF NATIONAL SI IMPRUMUTURI la FMI si BM de 100 miliarde pe care le va plati MUTUL, tara vanduta corporatiilor, tot AURUL din Banca Nationala scos afara de masonul Mugur Isarescu - CEAUSESCU i-ar fi IMPUSCAT PE TOTI.

  raspunde comentariului
 • Marius

  04 august 2017 15:09

  Am lucrat 10 ani in armata, 10 ani in MAI. Acum lucrez afara. Am cunoscut in cele doua institutii oameni ok, cam 50 dar restul sunt efectiv de o calitate morala sub orice critica, efectiv sefi de retele mafiote sau de o rapacitate iesita din comun, lingai obedienti. Nu merita aceste venituri. Sincer mi-e rusine si cred ca si celorlalti care raman la munca, de aceste pensii nemeritate dau impresia ca toti suntem niste milogi de lux.

  raspunde comentariului
 • catavencu

  04 august 2017 14:59

  si amaritii care au muncit prin fabrici sau spitae au 1700 - 2000 lei pe luna.

  raspunde comentariului
 • Sandor

  04 august 2017 9:05

  Ușor ușor ne vom îndrepta spre dezastru.Cu așa pensii și salarii la stat nimeni nu mai vrea să muncească în mediul privat unde se produce plusvaloare.Majoritatea tinerilor vor locuri de munca în MAI,SRI,ANAF,etc.Vom deveni un popor de polițiști,sri-sti etc.Cam cum e în Coreea de Nord.Halal stat halal democratie...

  raspunde comentariului
 • Sandor

  04 august 2017 9:05

  Ușor ușor ne vom îndrepta spre dezastru.Cu așa pensii și salarii la stat nimeni nu mai vrea să muncească în mediul privat unde se produce plusvaloare.Majoritatea tinerilor vor locuri de munca în MAI,SRI,ANAF,etc.Vom deveni un popor de polițiști,sri-sti etc.Cam cum e în Coreea de Nord.Halal stat halal democratie...

  raspunde comentariului
  • Vae victis

   04 august 2017 18:01

   esti pierdut cu plua tipule...in CN pensiile militarilor nu depasesc salariile medii pe economie...

   raspunde comentariului
 • Ion

  04 august 2017 9:00

  Haiducie la pensiile de stat nemaiintalnita vreodata in tarile civilizate.

  raspunde comentariului
 • STAT DE FORMA

  03 august 2017 22:32

  Politicienii romani au subminat increderea cetatenilor in STAT ca forma de organizare menita sa transpuna morala societatii in legi juridice si in capacitatea acestuia de a impune respectarea acestor legi. Daca increderea in stat dispare, acesta va disparea si odata cu el si PROFITORII DE STAT.

  raspunde comentariului
 • CETATEANUL

  03 august 2017 17:30

  NENOROCIRILE IN DOMENIU PENSIILOR SI A SALARIZARII VIN DE LA IZMENARUL handicapat Oprea -gura stramba- care au fost elaborate cat timp PONTA a stat la turci sa se rezolve.

  raspunde comentariului
 • Parjoala

  03 august 2017 17:15

  De ce avem gheneralul si osteanul?Cand general devii extrem de greu ca si maresalul doar in urma marilor merite de razboi?Ce razboi a castigat Oprea?Ce virtuti de cucerire are Coldea?Ce navaliri a oprit Anaconda?

  raspunde comentariului
 • Parjoala

  03 august 2017 17:09

  Nu zice nimeneia ca nu trebuie sa ne tratam osteanu cu onoare de ce un general are 20.000 si un veteran tot general 1000?De ce un tortionar fie ofiter are 7000 si o victima 700?De ce nu se iese la 65 toti?De ce nu se intra in plata atunci pe salariul luat.Un politai de 65 de ani sau un caporal in privirea mea sunt vrednici si atunci.

  raspunde comentariului
 • Siii,

  03 august 2017 17:05

  ce asteptari aveati de la hoardele de generali care la lovitura din "89 au NEUTRALIZAT 1050 de romani, la mineriada din "90 au scapat tarisoara de 105 golani iar la Pungesti au salvat Romania de babutele si mosnegutii ce nu au au vrut sa inghita cianuri! Acum chiar ne simtim datori sa le platim pensii speciale! In ce patagonie mai sunt pensii speciale??

  raspunde comentariului
 • Av gheneral Abraham

  03 august 2017 16:39

  Înțelegerea dintre Ponta si Dogaru,respectiv minuta semnata prin care Ponta creste pensia lui Dogaru si a colegilor sai daca prin ajutorul dat câștiga alegerile are deja rezultate,pe lângă legea pensiilor speciale,nesimtite,creste si numărul membrilor din sindicatul lui Dogaru si poate să-și facă armata din umbraasemenea guvernelor din umbra,

  raspunde comentariului
 • TRISTETE

  03 august 2017 16:23

  ATI DISTRUS TARA ASTA, ATI CREAT PENSIONARI DE LUX, CLASE PRIVILEGIATE , PENSII CARE SUNT PLATITE DE PERSOANE CARE AU SALARII DE MIZERIE - SA VA FIE RUSINE .

  raspunde comentariului
 • Statul Militienesc

  03 august 2017 16:06

  al unchiului lu' viorel pontacchio e o facatura de tip stalinist, acum intelegeti de ce nu s-a vrut de-militarizarea politiei si a ,,serviciili''-lor, ca sa se poata ascunde toata sleahta de militieni-politruci care au omorit si au complotat pentru pastrarea modelului sovietic si a tov. Nelu Ilici-escu la putere, la butoane si la banii. Asa se explica si legea absolut ticaloasa si dedicata, cu complicitatea unor gunoaie ca mega-generalissimul izmana, chesorul ,,percutie'' si alti micimani din ministerul de interne al lui ceasca analfabetul.

  raspunde comentariului
 • Parjoala

  03 august 2017 15:05

  Ce asa prostavani sunt?

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  03 august 2017 14:40

  20 mii! Mai muloti decat o divizie motorizata in 1980!!!! Injsa nu crez ca se pune tara pe butuci. 1.230 de la Statul Major al Forțelor Terestre,?! SI ce a dnei mqa-si facea regimentu asta acolo? Ce avem armata Chi9njei cu dotari SF si baze pe Marte? Stiti ce efectiv ar Armia Romana ? 73.000!!! Adica la 2 plontoane un stat majorist?Si caralii - nu crwz ca o sa fie mai putini caralii pe tern. Doar mai putini sefi care sa incurce traba!

  raspunde comentariului
 • Marian

  03 august 2017 13:47

  Intrebare domnii Dogaru , Pricina sau Coarna , aia ce au de zis ACUM ??? Acum nu ameninta cu proteste ?

  raspunde comentariului
 • Marian

  03 august 2017 13:45

  Foarte bine , este dreptul lor este posibila o chestie dintr-asta la nici cincizeci de ani oriunde in Europa ? sa se pensioneze dar , tu Minister al Finantelor Publice.... IMPOZITEAZA-LE PENSIILE CU MINIM 85 sa vedem daca le mai convine sa fie ...pensionari !

  raspunde comentariului
 • goe

  03 august 2017 13:33

  Trecerile in rezerva ne demonstreaza cat de "patrioti" au fost cei pe care ii platim regeste, din impozitarea salariilor noastre minuscule. Astia, care "se bat in piept" cu patriotismul cand vin in controale, trag la bani sau la ciolan, nici decum la munca pentru tara. ******* ca si Ponta , Dragnea sau Ghita.

  raspunde comentariului
  • Marian

   03 august 2017 13:50

   goe Nu din patriotism se duce acreva sa " se faca politai sau militar d e cariera ! Nu din patriotism ci....pentru a avea o certitudine a locului d e munca si-a salariului !

   raspunde comentariului
   • hector

    03 august 2017 14:08

    Reiese ca Basescu avea dreptate cand a hotarat taierea pensiilor nesimtite, Si ca Ponta i-a indemnat pe bietii militari milionari sa manifeste impotriva lui Basescu. Iesi afara ***** ordinara ! Ponto, nu ti se potriveste mai bine ?

    raspunde comentariului
   • goe

    03 august 2017 14:01

    De acord cu tine, dar pe la noi , in secuime, militarii si mai ales politistii majoritatea din Moldova, se bat in piept cat sunt de patrioti. Patriotii astia de carton, m-au sanctionat pentru ca vorbeam prea des ungureste desi sunt roman, cu prietenii mei de o viata, la sediul politiei. Daca suntem patrioti cu vorba , sa fim si cu fapta. La astia nu e cazul.

    raspunde comentariului
 • viktor

  03 august 2017 12:23

  infantila si imberba corcitura halbanezoiuda, pe numele sau blestemat pontea-moscheistul, "pretenul" placintarului de stanbul, in nemernicia lui stupida se da "pro-rrromanika" dupa ce l-a pus cu gura la ugerul patriei pe cumatru' izmana generala si pe alte asemenea javre nesatule pe veci si in veci !

  raspunde comentariului
 • gogu

  03 august 2017 12:08

  Ziarele scriu ca nu e corect, la fel spun si posturile tv, la fel si politicienii, dar nimeni nu indreapta aceasta murdarie psdista kazona. Neamul romanesc si clicda aleasa sa-l conduca vor disparea. Ce va fi in locul lor ? Praful si cenusa.Un desert, ca si pamintului ii e scirba!

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  03 august 2017 12:04

  Condamnam oficial comunismul, dar ii iertam pe comunisti si se-curisti, recompensandu-i pt. crimele savarsite impotriva acestui popor, cu pensii barosane de mii de euro pe luna. Ii injuram pe ciripoii, gusatii si turnatorii securitatii, dar ii facem directori, ii salutam pe strada cu "sa traiti" si in general ne comportam ca si cum in Decembrie 1989, nu s-ar fi intamplat absolut nimic important pt. aceasta tara. Ca si cum, jertfa a a peste 1500 de copii, tineri, barbati si femei, n-ar valora nici macar cat o ceapa degerata. Iar in acest timp, un fost detinut politic care a trecut prin Gulagul romanesc, se chinuie cu o amarata de pensie de vreo 250 de euro pe luna. Fritzule, ce faci dom'ne, ne dormi in post, hmm?

  raspunde comentariului
 • cuvioasa

  03 august 2017 11:39

  Cat de tembeli si lipsiti de constiinta trebuie sa fie politicienii astia sa-si bata joc de adevaratele elite ale tarii si sa favorizeze o tagma de vesnic profitori? Cum e posibil sa platesti aceste sume inimaginabile doar unor categorii profesionale sub forma de pensii si mai ies la pensie si la tinerete? Si unor ingineri de geniu inventatori, unor medici de exceptie, unor umanisti si oameni de cultura plini de har si de profunzime intelectuala, unor invatatori si profesori dedicati educarii si cercetatori care isi chinuie mintea si se streseaza pentru si descoperiri care imping lumea inainte, spui tu politician ******* ca nu ai bani pentru ei. Unde este corectitudinea ca tu platesti unor oameni salarii si pensii de mii si zeci de mii de lei? Iar eu mi-am tocit nervii pe pregatire si specializari, cercetare, formare a mii de studenti, renunatre la viata personala, si dupa 28 de ani ca universitar ma uit cu invidie la cei cu salarii de 3000 de lei? La pensie nici nu indraznesc sa ma gandesc, acum trebuind sa mai muncesc cel putin inca 15 ani, ca sa ies daca mai ajung pana atunci cu o pensie de 1700-1900 de lei. Asta e dreptate? Sa va fie clar spurcati si nemernici de politicieni la urmatorul mare protest nu va vom mai tolera. Va vom cauta si va vom gasi si in gaura de sarpe, si veti plati cu varf si indesat! Asa ne trebuie daca ne purtam ca domnii, astia profita si iar ies la inaintare cu alte porcarii care ne fac viata si mai groaznica.

  raspunde comentariului
  • Marian

   03 august 2017 13:52

   cuvioasa Cum sa fie taman astia tembeli cuvioaso ? Tembeli suntem doar noi....vulgul !

   raspunde comentariului
 • Emil Aluas

  03 august 2017 11:37

  Se va confirma cine suntem prin ceea ce urmeaza sa se intample in aceasta parte a Europei. Prof. Emil Aluas, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  03 august 2017 11:33

  FIECARE CU DORINTELE SALE. In ce ma priveste, mult as da sa vad ministrii Guvernului Dragnea 2 ducandu-se la serviciu, nu in masini luxoase, ci calare pe magari. Si sa nu mai existe nici pensii nesimtite, nici salarii neobrazate, nici politicieni hoti si natarai.

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei Obt

  03 august 2017 9:55

  Pai ce va mirati ca niste curci ? Asta au vrut neocomunistii de 30 de ani ! Oare de ce le-a luat atat de mult !

  raspunde comentariului
 • Dggg

  03 august 2017 8:11

  Jeguri securiste , in nici o tara europeana nu e asa ca atare sa se aștepte la taieri masive , mai ales ca astia sunt cei ce au facut trafic de influență si mult rau Romaniei. Diaspora merita pensiile astea nu infectiile astea

  raspunde comentariului
 • 3cce Fomistul

  03 august 2017 7:54

  Și iată un alt geniu pustiu strânge din bucci cu versuri în stil fomist. Kurismul franjurează fraiere, vezi că de aia nu poți șede în banca ta

  raspunde comentariului
 • Eugen

  03 august 2017 7:37

  Oportunitate super in anul 2017. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem cunostinte minime utilizare calculator word, pdf, email, internet, seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii coltadigmail.com

  raspunde comentariului
 • clencix

  03 august 2017 7:15

  Prostii nu-si cunosc masura! Datul degeaba se razbuna! Nu risipi orzul pe gaste! Daca-i dai nas lui Ivan el se suie pe divan. Populismul ucide!

  raspunde comentariului
 • Make United States of Arianus Bleed Again

  03 august 2017 4:10

  Bă repetent strategic, noi depunem armele nu le întoarcem, deocamdată... Dar probabil ecce bine să ai un tub de Preparation H la îndemână că nu se știe...

  raspunde comentariului
 • USA

  03 august 2017 1:56

  Traiesc bine tziganii din PCR nu noi Romanii

  raspunde comentariului
 • USA

  03 august 2017 1:56

  Traiesc bine tziganii din PCR nu noi Romanii

  raspunde comentariului
 • Legionar

  03 august 2017 0:41

  numai noi nu avem pensii desi am luptat pana la moarte cu bolshevicii lui Iliescu. Toti caakanarii astia de la MApN, si alte securitati merita toti cate un glont in ceafa, sau mai ieftin, streangul - asa cum i-au facut si ei criminalii Capitanului nostru Sfant.

  raspunde comentariului
  • Nu te lua de Iliescu ca e pe acolo prin piramida....poate va dati si voi seama ce vi-se pregateste...

   03 august 2017 9:17

   .

   raspunde comentariului
 • ipse

  03 august 2017 0:17

  Greva fiscala iar truditorul nu va mai plati niciun bir. Sa-i vedem pe dogari si alti ticalosi de aceias teapa de unde **** mea o sa mai suga banu. Basca, am cativa cunoscuti care sunt conectati la varsta de 45 de ani la tata tarii. Ii rad cu familii cu tot. ...fara resentimente, cu sange rece.

  raspunde comentariului
 • Nas Case

  03 august 2017 0:09

  Sa le fooot mortii in guraaa de trafatori de tara. Si celor care au dat si celor care incaseaza. Este total injust. Atat. O sa emigram toti sa vedem de unde *** o sa incaseze

  raspunde comentariului
 • Ecce Arianus

  02 august 2017 23:27

  Strategicul minciurian a făcut-o lată, a dat țeapă kurcubeului care l-a făcut... Suplinitorul va rămâne la kuru gol

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design