13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportFormula 1DEZVĂLUIRI. Statul continuă să lucreze cu firmele controlate de un penal care...

DEZVĂLUIRI. Statul continuă să lucreze cu firmele controlate de un penal care s-a ascuns de procurori. Inculpatul Ghiță e dispărut și își bate joc de statul român. Contracte cu bani publici de la BNR și Armată merg însă strună

O societate controlată de mogulul de Ploieşti a primit cadou de sărbători un contract de aproximativ șase milioane lei de la Banca Națională a României, pentru a dezvolta infrastructura de comunicații a băncii și a rețelei de comunicații interbancare. Ministerul Apărării a anunțat că a cumpărat de la aceeași companie licențe în valoare de aproximativ zece milioane lei.


EDITORIAL de Mălin Bot: Ghiță e sprijinit de o gașcă din SRI. De ce e paralizat Iohannis?

Faptul că Ghiță uneltește pervers, prin pârghiile de care dispune, pentru a bloca Justiția e firesc pentru un asemenea individ. Cu totul anormală este paralizia unor instituții importante. Este grav faptul că nimeni nu a fost demis după ce Ghiță a fost lăsat să scape. Șefii SRI nu sunt întrebați de ce mai este susținut Ghiță de grupări din interiorul servi­ciului. Șeful CSAT, președintele Klaus Iohannis, ar trebui să-i ia la întrebări pe tema aceasta pe Hellvig și Coldea. Faptul că nimeni, dar absolut nimeni nu plătește pentru fuga lui Ghiță demonstrează că instituții întregi sunt paralizate de grupurile care îl susțin pe inculpatul fugar. Citți aici detalii!




Fostul deputat Sebastian Ghiță a dispărut fără urmă în data de 21 decembrie, deși se afla sub control judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Parchet și Poliție. În a doua zi de Crăciun, polițiștii îl căutau pe fostul deputat pe la pensiunile turistice din comuna suceveană Vama.

Între timp, afacerile politicianului continuă să prospere. Banca Națională a României a organizat o licitație electronică pentru „achiziția de echipamente și servicii necesare dezvoltării infrastructurii de comunicații proprii, precum și a rețelei de comunicații interbancare RCI operată de autoritatea contractantă“.

Reţeaua de Comunicaţii Interbancare (RCI) este un sistem electronic pentru comunicaţii de date cu caracter financiar, care asigură infrastructura pentru aplicaţiile derulate în cadrul Sistemului Informatic Bancar (SIB) între băncile – persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor – persoane juridice străine, celelalte persoane juridice publice sau private care au fost autorizate sau care au conturi la BNR şi centrala instituţiei.

La licitație s-au înscris două societăţi, însă a fost acceptată doar oferta depusă de Ymens Teamnet, parte a grupului Teament, controlat de Sebastian Ghiță. Valoarea contractului a fost de aproximativ șase milioane lei, fără TVA, și a fost atribuit pe 23 decembrie, la două zile după dispariția lui Sebastian Ghiță. Anunțul a fost făcut public pe 28 decembrie.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat următoarele pentru „România liberă“: „Câștigătorul licitației a fost desemnat în urma unei licitații publice. S-a făcut totul conform procedurii de licitație SEAP. Acesta a fost rezultatul.“.

Zece milioane de lei de la Armată

Tot pe SEAP, Ministerul Apărării, prin Unitatea Militară 02499 – Centrul de Cercetare și Proiectare Informatică (CCPI), a anunțat că a semnat un acord-cadru în valoare de aproximativ zece milioane lei cu Ymens Teamnet, pentru furnizarea unor „Licențe Office Standard VL“. Contractul a fost atribuit pe 14 decembrie, însă anunțul a fost făcut public de abia pe 29 decembrie.


Opinie de George Mioc: Statul român, în genunchi: după eşecul Bechtel, SRI l-a „pierdut” şi pe Ghiţă
Mă întrebam în aceste zile: oare ce reacţie ar avea opinia publică din SUA dacă un senator din comitetul pentru controlul comunităţii de informaţii ar disparea din ţară, după ce Parchetul l-a inculpat în mai multe dosare de corupţie? Citiți aici tot editorialul!



Prin acordul-cadru, Ymens Teamnet va furniza timp de trei ani licențe de tip Office pentru CCPI. Concurența a fost mare (au mai depus oferte companiile Asseco SEE România, Net Brinel, HP Romania și Pheonix IT), dar Ymens pare să fi avut prețul cel mai bun: zece milioane de lei, deși MApN era dispus să ofere aproape 16 milioane.

Ymens implementează și sistemul pentru falimentul personal

Datele persoanelor fizice vizate de procedura de insolvenţă se vor afla într-un registru online specializat, realizat de firma Ymens Team-net pentru Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). RL a scris despre această afacere în noiembrie 2016, atunci când a fost atribuit contractul. Practic, se va extinde modul informatic „Buletinul Procedurilor de Insolvență – Persoane Fizice“ (BPI-PF), ce va funcționa pe o infrastructură externalizată de tip cloud computing. Procedura de achiziție publică pentru BPI-PF a fost derulată în perioada mai – noiembrie 2016. A fost depusă o contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, respinsă ca nefondată. Valoarea totală a acordului-cadru este de 1.690.856 de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 36 de luni, începând cu luna no-iembrie a anului 2016.

ONRC a arătat, pentru „România liberă“, că „în urma derulării procedurii de achiziție publică, a fost declarată câștigătoare oferta depusă de societatea Ymens Teamnet SRL.“.   

RUTINĂ

În perioada 2013-2014, instituțiile publice au semnat nu mai puțin de 26 de contracte direct cu Ymens Teamnet, de la care au cumpărat diverse servicii și echipamente. Printre clienții acestei firme se află și Senatul României, care a cumpărat licențe Microsoft în valoare de aproximativ 10.000 euro. Însă cele mai bănoase contracte au fost semnate cu Inspecția Muncii, de la care a obținut un contract în valoare de aproximativ 1,8 milioane euro pentru servicii de mentenanță. Consiliului Județean Călărași i-a vândut servere în valoare de peste un milion euro, iar Agenției Naționale de Administrare Fiscală servere în valoare de 216.000 euro.

REPROFILARE. O fostă judecătoare, control indirect la Ymens

Societatea Ymens Teamnet a fost înființată în 2012 sub numele More Teamnet SRL și era deținută inițial de Teamnet Internațional și Mihai Cătălin Butunoi. În 2013, și-a schimbat numele în Ymens Teamnet. Între timp, s-au schimbat și asociații firmei. În prezent, Ymens Teamnet este deținută de Teamnet International S.A. (52,02%), TNI Stock Invest SRL (25,25%) și Invest Guidance (22,73%). Președintele consiliului de administrație al Teamnet International este Bogdan Padiu, considerat mâna dreaptă a lui Sebastian Ghiță. Mai mult, Padiu și Ghiță au fost colegi de liceu. Bogdan Padiu este căsătorit cu Maria Luiza Padiu, fostă judecătoare la Judecătoria Sector 3. Judecătoarea Padiu și-a dat demisia din magistratură la începutul anului 2012. Soții Padiu dețin împreună societatea Invest Guidance. Maria Luiza Padiu deține și 25% din firma TNI Stock Invest, restul părților sociale fiind deținute de oamenii lui Sebastian Ghiță.


Pe aceeași temă. Investigaţie Rise Project: Ghiţă din Panama. Firmele secrete ale inculpatului care a fugit de Justiția din România. Ce rol joacă fratele acestuia
Cartelul e format din zeci de companii-ventuză care s-au capitalizat reciproc cu infuzii masive din bugetul național sau european. Banii puşi în circulaţie prin acest sistem au ajuns în conturile familiei și ale firmelor sale fanion, Teamnet și Asesoft. Perioada de glorie a fost guvernarea Victor Ponta, prietenul asumat al mogulului Ghiță. Citiți aici detalii!



 

 

 

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă