Toți oamenii mogulului: Ministerul de Interne a pompat 45 de milioane de euro în conturile firmelor controlate de Ghiță | DEZVĂLUIRE

de Petru Zoltan , 06 mai 2017 - stire actualizata la ora 16:49, 05 mai 2017

Cel mai generos cu firmele controlate de Sebastian Ghiță a fost ministrul PDL Vasile Blaga. Sub conducerea sa, Ministerul de Interne i-a acordat controversatului mogul IT trei contracte care au ajuns la valoarea totală de 33 de milioane euro. Firmele lui Ghiță au mai ciugulit câteva sute de mii de euro și de la inspectoratele județene de poliție.

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a deținut monopolul pe contractele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prin firmele 2K Telecom, Teamnet International și XOR-IT Systems în perioada 2009-2015. În toată această perioadă, miniștri au fost Dan Nica (PSD), democrat--liberalii (atunci) Vasile Blaga și Traian Igaș, liberalul Radu Stroe și polițistul Petre Tobă. Practic, indiferent de culoarea politică a miniștrilor, „copilul minune” al contractelor publice, Sebastian Ghiță, a fost un răsfățat al contractelor cu bani de la buget.    


Nica + Blaga = 3,9 milioane euro pentru Ghiță

Actualul europarlamentar PSD Dan Nica a fost ministru de Interne și vicepremier în Guvernul Boc în perioada februarie-septembrie 2009. În mandatul său de ministru, MAI a anunțat organizarea unei licitații pentru achiziționarea unor sisteme de informare și servere. Nica, însă, nu a mai apucat să finalizeze licitația, după ce a fost forțat să demisioneze în urma tensiunilor politice între PD-L și PSD. În locul său a fost numit ministru pedelistul Vasile Blaga, în mandatul căruia a fost -finalizată licitația. Astfel, pe 16 octombrie, MAI a anunțat că s-a semnat un contract pentru achiziționarea unor sisteme de informare și servere cu firma 2K Telecom, în valoare de 3,9 milioane euro. 

Firma 2K Telecom a fost înființată în anul 2000 și avea ca obiect de activitate furnizarea de servicii de telecomunicații, transport național și acces la internet. Această firmă i-a avut ca asociați pe Alexandru Ghiță – fratele lui Sebastian Ghiță, Domente Vasile (unchiul fraților Ghiță) și Radu Vasile (fiul lui Domente). Alexandru Ghiță a preluat controlul asupra 2K Telecom în noiembrie 2015, când a cumpărat -acțiunile deținute de Domente -Vasile. 

„Moș Nicolae“ Blaga, 28,3 milioane euro în ghetuțele lui Ghiță

Finalul anului 2009 a fost foarte profitabil pentru fostul deputat PSD în relația cu Internele. La două luni de la semnarea contractului de 3,9 milioane de euro, MAI semnează un nou contract cu 2K Telecom. Se întâmpla la jumătatea lunii decembrie 2009. Evident, semnătura de pe contract a fost a ministrului Vasile Blaga. De data aceasta, întreg procesul de licitație îi poate fi atribuit pedelistului, spre deosebire de contractul atribuit pe 16 octombrie. E adevărat că tot predecesorul Nica pornise procedura de licitație, în septembrie 2009, dar cu doar zece zile înainte să demisioneze. Practic, au trecut alte două luni și jumătate după demisia lui Nica pentru a se semna contractul de către Blaga.

Obiectul contractului a fost cumpărarea de „prestări servicii VPN”, adică firma lui Ghiță a realizat o rețea virtuală privată în minister (definită ca o conexiune între rețele locale cu ajutorul unui tunel -securizat; practic, -utilizatorii acestei rețele trimit și -primesc date -confidențiale ca și cum calculatoarele lor ar fi conectate la aceeași rețea locală). -Pentru acest -contract, firma 2K -Telecom a primit nu mai puțin de 28,3 milioane euro, în data de 15 decembrie 2009.

Nea Vasile a dat 700.000 euro și de la UE

Pe final de mandat, Vasile Blaga a mai semnat un contract pentru o altă societate din grupul de firme controlate de pesedistul Sebastian Ghiță. De această dată, firma Teamnet Interna-tional a primit un contract de peste 700.000 euro pentru realizarea arhitecturii sistemului informațional BDAPL. Banii au fost asigurați dintr-un proiect mai amplu, finanțat prin Fondul Social European cu suma de 37,7 milioane lei. 

„Necesitatea implementării proiectului este motivată de asumarea de către Guvernul României a priorităţilor de creştere a capacităţii administrative, de consolidare a procesului de descentralizare fiscală şi administrativă, de deconcentrare şi descentralizare a serviciilor – arii pe care proiectul propus le sprijină”, se menționează în fișa de descriere a proiectului. 

Baza de date a programului trebuia să fie disponibilă pe site-ul MAI, astfel încât atât administraţia publică centrală, cât şi administraţia publică locală - să o poată consulta în vederea realizării de analize şi simulări care stau la baza deciziilor adoptate în privinţa autorităţilor administraţiei publice locale. Între timp, baza de date a ajuns la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Igaș, „mărunțiș“ de 800.000 euro din bani de la UE

În septembrie 2010, Vasile Blaga a fost înlocuit cu Traian Igaș. Acesta a semnat, pe 5 decembrie 2011, un contract de servicii cu firma XOR-IT Systems pentru implementarea proiectului „Dezvoltarea capacității de monitorizare și evaluare de programe la nivelul Ministerului Internelor și Reformei Administrative – Sistem informatic de management al activității de audit intern”. Finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013 iar valoarea -contractului a fost de 805.000 euro. Procurorii anticorupție susțin că firma XOR-IT Systems face parte din grupul de firme controlate de Sebastian Ghiță.

De acești bani, firma -XOR-IT Systems a livrat Ministerului de Interne un server pentru bazele de date și aplicații, integrate, echipamente de stocare date, patru imprimante laser și 12 multifuncționale, 54 notebook-uri low configuration, 15 notebook-uri medium configuration, -licențe software, arhitectura portalului „Intraudit”, o platformă e-learning și -suportul de informare pentru utilizatori.

Ghiță a luat și praful de pe Tobă

În scurta sa carieră de ministru, Petre Tobă a continuat proiectul european atribuit de Igaș firmei lui Ghiță. În decembrie 2015, ministrul Petre Tobă a cumpărat servicii de suport și mentenanță pentru sistemul informatic -„Intraudit” de la firma XOR-IT Systems cu 182.000 euro.

Fostul ministru al Internelor Petre Tobă a fost acuzat de procurorii -anticorupție de favorizarea făptuitorului în dosarul de corupție în care sunt -trimiși în judecată mai mulți ofițeri de informații de la serviciul secret al MAI. În urma acuzațiilor făcute de DNA, Petre Tobă și-a dat demisia de la conducerea -Ministerului de Interne. 

USL a contribuit, prin Radu Stroe, cu 8,8 milioane euro

Totuși, și USL a contribuit la îmbogățirea firmelor controlate de Sebastian Ghiță. Ministru de Interne între decembrie 2012 și ianuarie 2014 a fost Radu Stroe, pe atunci membru PNL. Cu două zile înainte să fie schimbat din funcția de ministru, Radu Stroe i-a semnat lui Ghiță un contract de 8,8 milioane de euro, pe firma 2K Telecom. Banii au fost alocați pentru un contract ce viza un acord-cadru pentru prestarea serviciilor VPN la sediile unităților Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru cele de interes pentru acesta.

Conform caietului de sarcini, pentru acest contract, firma 2K Telecom a primit un aviz de securitate din partea Direcției de Informații și Protecție Internă, serviciul secret al Ministerului de Interne.   

Și inspectoratele de poliție au contracte cu Ghiță

Și instituțiile subordonate Internelor au cotizat, regulamentar, la firmele din sfera de influență a lui Sebastian Ghiță. Și nu vorbim doar despre inspectoratele județene de poliție, ci și de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Nelu Pop: afaceri cu -Ghiță, ode pentru Oprea

Fostul șef al Poliției de Frontieră, Nelu Pop, a fost numit în octombrie 2009 la conducerea Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). Nici nu fusese numit bine pe funcție, că a și semnat un contract de prestării servicii pentru consultanță și gestionarea proiectelor cu Teamnet International. Pentru acest contract, IGI a plătit aproape 100.000 euro. În iulie 2011, Nelu Pop a atribuit un alt contract, în valoare de aproximativ 35.000 euro, firmei lui Ghiță, pentru organizarea unor evenimente (de exemplu, schimburile de experiență cu alte instituții similare).

Dar Nelu Pop s-a făcut remarcat și în revista „Migrația și azilul”, editată lunar de IGI, cu un editorial în care îl ridica în slăvi pe ministrul Gabriel Oprea. „Reverberația noastră românească și exprimarea publică a bucuriei Zilei Drapelului a primit conotații înalte prin participarea inimoasă-demnă-bărbătească și însuflețirea întregii festivități de către ministrul nostru, comandantul nostru, Prim-Ministrul interimar domnul GABRIEL OPREA. Trăiesc sentimente de mare respect și aprecieri, alături de ceilalți colegi ai noștri din minister, față de OMUL MINISTRU și MINISTRUL OM – din fruntea Internelor”, delira Nelu Pop în paginile revistei editate pe bani publici.

17.000 de euro de la Gorj

În perioada 2007-2008, inspectoratele de poliție ale județelor Galați, Harghita și Gorj au semnat contracte cu firma Acces Net Internațional, controlată de Sebastian Ghiță, pentru a beneficia de serviciile rețelor de tip VPN. Gorjul a plătit aproximativ 17.000 euro pentru un contract de prestare servicii de tip VPN. Galațiul a plătit în jur de 6.000 euro pentru serviciul de trasnport date VPN, iar Harghita puțin peste 6.200 de euro.

Pentru același tip de servicii, inspectoratele de poliție ale județelor Covasna și Brașov au încheiat trei contracte cu firma 2K Telecom pentru care s-au plătit aproximativ 50.000 euro.

Cireașa de pe tort o reprezintă un contract încheiat de Inspectoratul General al Poliției Române, care a cumpărat plicuri și hârtie de peste 400.000 de euro de la firma DNS Birotica, despre care procurorii anticorupție spun că face parte din grupul de firme controlate de Sebastian Ghiță.

Comunicații prin microunde

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare a plătit aproximativ 80.000 euro pentru a achiziționa produse și servicii pentru realizarea rețelei de comunicații prin microunde între sediul central și subunitățile din Carei și Negrești. Contractul a fost semnat cu firma Teamnet International.

Udrea a descris -triunghiul Ghiță--Blaga-Coldea

Relația dintre Vasile Blaga și Sebastian Ghiță a făcut și obiectul unor dezvăluiri ale Elenei Udrea. Într-un interviu acordat de aceasta publicației electronice Hotnews.ro, Udrea a insinuat că, acum o vreme, exista o relație foarte strânsă în trei între Vasile Blaga, Sebastian Ghiță și Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI. “Toate documentele apărute pe surse (în campania alectorală – n.r.) se refereau la Elena Udrea. Toate dezbaterile, într-o anumită parte a presei, erau despre Elena Udrea. De aceea am și ieșit public să spun că nu mi se pare normal în momentul în care în acest dosar, spre exemplu, sunt numite, sunt pomenite de martori nume mari de lideri politici, cum ar fi Victor Ponta, dl Vasile Blaga, asta de către martorul (Claudiu Florică – n.r.) care l-a pomenit şi pe Dorin Cocoș. Tot acel martor a spus că i-a dat bani lui Vasile Blaga”, a afirmat Udrea în interviul menționat anterior.

În acest context, Udrea a adăugat: “În campanie a apărut pentru două ore, în scurt, la televiziunea domnului Ghiţă, a apărut acest document. Ulterior a fost retras. La întrebarea pe care am pus-o: «De ce nu s-a dezbătut la fel de intens documentul în care a apărut numele domnului Vasile Blaga, aşa cum s-a dezbătut în-continuu în campania în care candidam la prezidenţiale implicarea fostului meu soţ în acest dosar?», răspunsul lui Sebastian Ghiță a fost: «Pentru că generalul Coldea, de la SRI, i-a cerut să retragă acest document»”.

Nici Sebastian Ghiță, dar nici Vasile Blaga și nici Florian Coldea nu au confirmat sau comentat informația Elenei Udrea.

INTERESE - Stroe și Ghiță, colegi în Comisia de control al SRI

La începutul anului 2015, Radu Stroe a devenit membru în Comisia de control al SRI după demisia pesedistului Sorin Grindeanu, care fusese numit ministru al Comunicațiilor. Stroe era, la acea dată, membru al UNPR, după ce își dăduse demisia din PNL la presiunile lui Crin Antonescu, care l-a catalogat drept “trădător”. În acest moment, Stroe este membru ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Evident, în Comisia de control al SRI, Radu Stroe era coleg cu Sebastian Ghiță, deputat PSD. Adică, cu cel căruia îi dăduse contracte cu un an înainte.

Nu am nici o legătură cu contractele acordate firmelor lui Ghiță, un ministru nu se ocupă cu organizarea licitațiilor", a spus Vasile Blaga, fost ministru de interne

Puteţi citi aici ziarul România liberă în variantă PDF.

Comentarii

 • costica

  04 mai 2017 22:16

  Nou sistem de lucru la domiciliu! Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu si care dispun de circa 2 ore libere pe zi. Este necesar calculatorsau telefon, tableta, conexiune la internet, cunostinte minime de operare cu documente word si pdf, navigare pe internet. Simplu, usor si foarte avantajos!! Cereti acum detalii la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  04 mai 2017 19:20

  Desprinderea de trecut este numai formala, deoarece i-am lasat pe comunistii securisti sa ramana in continuare, dupa 1989, stapani de facto pe tara, pe legi si pe noi toti. Si stapani sunt si astazi si fac ce vor cu noi si cu tara. Uitati-va cate talharii a infaptuit banditul Liviu Draqgnea, progenitura unui fost militian din Teleorman. Talharii si escrocherii care sunt aduse pe rand la cunostinta publicului si care afaceri criminale au adus fiecare prejudicii Statului roman de zeci si de sute de milioane de euro. Si DNA stie despre toate aceste infractiuni uluitoare si nu solicita arestarea lui Dragnea. De ce ? Numai in trei ani 2012, 2013 si 2014 morisca Tel Drum a lui Dragnea a castigat 166 milioane de euro din contracte fara concurs si cu licitatii masluite obtinute de la CJ si Primarii. Si hotul hotilor ne decide soarta din umbra, ca stapan de facto al Guvernului Romaniei. Solutia este una singura SA NE UNIM SI SA IMPUNEM LEGEA LUSTRATIEI, sprijinindu-ne pe miscarea de strada. Indivizi ca Dragnea, Ghita, Nastase, Voiculescu, etc trebuie sa restituie tarii marile prejudicii pe care le-au adus si ii iertam.

  raspunde comentariului
 • costica

  04 mai 2017 7:32

  Super-oferta castiguri acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastrepacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  04 mai 2017 7:32

  Ca ma bucura faptul ca, desi toate structurile de forta au apelat la firmele lui Ghita pentru programe IT, doar DNA-ul a ramas curat, FARA MOGULUL GHITA, bravo DNA, bravo Kodrutza ! , in rest, sa fie arestati toti care au facut contracte cu firmele lui Ghita. ,.In catteva zile, cand se va intoarce Ghita din Serbia, sa-i gaseasca aliniati pe al de Blaga, Ingas, Nica, la aeroport, cu catuse pe maini, si sa-i dea onorul generalului Ghita

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  04 mai 2017 7:31

  Ca ma bucura faptul ca, desi toate structurile de forta au apelat la firmele lui Ghita pentru programe IT, doar DNA-ul a ramas curat, FARA MOGULUL GHITA, bravo DNA, bravo Kodrutza ! , in rest, sa fie arestati toti care au facut contracte cu firmele lui Ghita. ,.In catteva zile, cand se va intoarce Ghita din Serbia, sa-i gaseasca aliniati pe al de Blaga, Ingas, Nica, la aeroport, cu catuse pe maini, si sa-i dea onorul generalului Ghita

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design