Dezvăluire: Afacerista Carmen Palade și tatăl securist de la contrainformații economice. Vasile Costache Palade, avansat maior de către unul din cei mai loiali oameni ai lui Ceaușescu

de Andrei Mărgăritescu , 10 februarie 2017 - stire actualizata la ora 15:02, 10 februarie 2017

Păsuită în mod ciudat pentru încălcări de legislație fiscală de către personaje cu legături cu regimul comunist, Carmen Palade are, la rândul ei, legături cu Securitatea ceaușistă. Tatăl acesteia era, în 1972, maior de Securitate și adjunct al șefului contrainformațiilor economice Bacău.

Contabil înainte de stagiul militar obligatoriu și puțină vreme după, Palade Vasile Costache și-a folosit cunoștințele economice în Securitate. I-au fost necesare pentru a fi avansat cel puțin până la gradul de maior cu atribuții în contrainformații economice, în 1972, de către unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Ceaușescu din Ministerul de Interne.


Citește și: Scrisoare deschisă. Alexander Adamescu și sora lui Dan Adamescu: Nu avem cuvinte să ne exprimăm șocul și durerea provocate de gestul ipocrit al doamnei Carmen Palade


 

Maiorul Palade de la contrainformații economice

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut publice mai multe documente din arhivele instituției, documente referitoare la ordinele semnate de către adjuncți ai Ministerului de Interne comunist. Unul dintre aceste ordine poartă numărul 04341, este datat 1 ­noiembrie 1972 și semnat de către general-locotenent Grigore Răduică, prim-adjunct al ministrului de Interne. Conform acestui document, “maiorul PALADE V. COSTACHE, din Inspectoratul județean Bacău, se promovează în funcția de adjunct șef serviciu la Serviciul contrainformații economice din același inspectorat (...)” (vezi facsimil jos). 

Era vorba despre Inspectoratul de Securitate al județului Bacău. Atașată acestui ordin era o caracterizare extinsă despre maiorul Palade. Un rezumat al caracterizării era plasat la începutul descrierii: 

“ - Membru de partid din 1955;
  - Născut la 15 aprilie 1928 în comuna Măgura, județul Bacău;
  - Naționalitatea: română;
  - Originea socială: țărani cu gospodărie mijlocie (co­operatori agricoli);
  - Studii: Facultatea de ­drept cu examenul de diplomă;
  - Profesia: contabil 2 ani; ofițer 19 ani;
  - Căsătorit are un copil
  - Încadrat în securitate la 15 februarie 1953, în prezent șef birou la Serviciul contrainformații economice”.

În UTC la 19 ani

Caracterizarea extinsă menționează că Palade și-a început drumul către Securitate prin intermediul UTC. “După absolvirea celor 4 clase de liceu, a stat la casa părintească un an, ocupîndu-se cu diferite treburi gospodărești, după care a urmat școala de contabili cooperatori din Bacău, pe care a absolvit-o în 1948. (...)


Citește și: Dezvăluire. Fosta doamnă Adamescu a simțit mirosul banilor. Carmen Palade a pus piedici înmormântării omului de afaceri Dan Grigore Adamescu


 

În 1947, a fost primit membru al U.T.C., activînd în organizația școlii pînă la absolvire, timp în care a dovedit spirit revoluționar și de acțiune. (...) Pe linie de U.T.C., a continuat să fie activ, ceea ce a făcut ca de mai multe ori să fie trimis de către județeana U.T.C în îndeplinirea diferitelor sarcini de răspundere, concretizate în îndrumarea unor organizații de tineret din județ. A avut o comportare corespunzătoare atît în serviciu, cît și în societate”, se notează în documentul semnat de șeful Securității Bacău din 1972, generalul maior Radu Dumitru.

În 1953, „încadrat în Securitate“

Costache Palade a ajuns în Securitate după terminarea stagiului militar obligatoriu. “Între anii 1949-1952 a îndeplinit stagiul militar în termen la Unitatea militară de marină nr. 03429 Constanța, fiind trecut în rezervă cu gradul de sergent major. 

Ca militar, a fost ordonat și disciplinat, cu rezultate bune în pregătirea de luptă și politică. I s-a acordat insigna «Militar de frunte», permisii, premii în bani și înaintat în grad pînă la sergent major inclusiv. La trecerea în rezervă s-a reîncadrat în funcția de contabil la fostul loc de ­muncă, unde a ­funcționat pînă la 15.02.1953 cînd a fost încadrat în Securitate.”, mai arată documentul ­menționat. Intrarea în partidul unic a venit doi ani mai târziu: “În 1955, a fost primit în rîndul membrilor de partid, în perioada octombrie 1955 – mai 1956 a urmat și absolvit un curs de perfecționare la Școala nr. 4 București”.

„Bine pregătit politic și profesional“

Finalul actului certifică îndeplinirea condițiilor pentru avansare: “În concluzie: maior PALADE COSTACHE este bine pregătit politic și profesional, are experiență în munca de Securitate și se străduiește să execute în bune condițiuni sarcinile de serviciu. Are comportări frumoase, este ordonat și respectuos.

Față de cele de mai sus, propunem să fie promovat în funcția de adjunct șef serviciu la Serviciul contrainformații economice din Inspectoratul județean Bacău”. Recomandarea e semnată atât de șeful Securității Bacău, generalul maior Radu Dumitru, cât și de maiorul “PLATON E.”, șeful Serviciului.   

CONEXIUNI. Sancțiuni palide de la Negrițoiu

Președinte al Consiliului de Administrație al Unirea Shopping Center (USC), Carmen Palade refuză de aproape un an, în mod ilegal, să depună situațiile financiare ale USC (companie deținută în proporție de peste 74% de către The Nova Grup Investments).

Cu toate acestea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a dat sancțiuni absolut insignifiante: abia în luna august a anului trecut, reglementatorul pieței de capital le-a amendat pe Carmen Palade cu 7.500 de lei și pe Marina Leu, director economic al USC (societate listată la bursă), cu 5.000 de lei. Pe 12 octombrie 2016, ASF a emis o decizie prin care societatea era sancționată cu avertisment pentru netransmiterea raportului anual aferent exercițiului financiar 2015. Praf în ochi, pentru că decizia menționată nu stabilea nici o răspundere financiară pentru cei vinovați.

În ciuda unui proces intentat de către acționarul majoritar The Nova Grup Investments, care a cerut detronarea lui Carmen Palade de la șefia CA al USC, situația e neschimbată. În mod ciudat, de nouă luni, Curtea de Apel București s-a încâlcit în chestiuni colaterale ridicate de acționari nesemnificativi și nu reușește să rezolve cererea acționarului majoritar.

Mișu Negrițoiu, șeful ASF, este suspect de colaborare cu Securitatea în perioada în care se ocupa de comerț exterior pentru statul comunist.

 

 

Comentarii

 • goe

  11 februarie 2017 14:37

  Gunoaiele securiste , ramase in masa in SRI, isi apara oamenii , indiferent de infractiunile comise, mai ales daca au ajuns milionari. Oamenii de rand sunt sanctionati pentru orice maruntis, iar milionarii securisti sunt aparati pana si pentru jefuirea economiei nationale. Cum striga , de pe tanc, securistul Dumitru Mazilu la Revolutie ? "Moarte pentru moarte !!!". Asta trebuia sa le dam securistilor in decembrie 89, nu functii in aparatul de stat central si local si salarii si pensii nesimtite, iar acum Romania era un stat puternic si respectat.

  raspunde comentariului
 • Giani

  11 februarie 2017 7:40

  Dragi ROMANI sunt de 27 de ani AFARA cum se vorbeste ACUM !! AFARA este mai bine ca in TARA !!!! Ma speriu de mine singur cit de mult am avut eu dreptate cind mi-am parasit TARA mea draga unde ma-m nascut!!!! acum suntem in Decembrie 1989 !!!! De vina a fost ILIESCU si PETRE ROMAN lambada schlampelor KOMUNISTE!!! NOI am avut 2 SECURITATI pt. cei care nu stiu !!!! O Securitate a partidului komunist,a doua SECURITATEA ea insasi.!! DAR securitatea normala nu putea trece peste Securitatea Partidului Komunist !!! Aceste 2 Securitati sa-u luptat intre ELE !!! Securitatea Partidului Komunist a invins si ca dovada a aparut ILIESCU cu PETRE ROMAN cu lambada pt. femeile KOMUNISTILOR !!! Dupa ce i-am vazut pe sticla cum se spune astazi eram departe de TARA mea !!! AM SA MA INTORC CIND NU VA FI PCR, FSN, PSD la cirma TARII !!!!!!

  raspunde comentariului
 • lmihai

  10 februarie 2017 14:52

  Si d-stra d-lor ziaristi al RL il plangeti pe raposatul sef adamescu? Sa-l odihneasca Dumnezeu in pace!Acum devoalati modul in care si-a construit imperiul financiar, cu ajutorul securitatii comuniste, reinviata in SRI, iar socrul statea cu mainile in san, nu isi ajuta fiica si ginerele, sferele de influienta securisto- comuniste au devalizat Romania! acum urmeaza sa puna mana si pe justitie, pe banii de la UE si gata, sunt stapanii acestei natii imbecilizate, nu poti vota cu cei care te-au ruinat decat doar daca esti anormal la cap!

  raspunde comentariului
 • catavencu

  10 februarie 2017 13:16

  sa fie traba clara si bine inteleasa pentru toata lumea cei care azi au reusit in afaceri, au furat, sint in politica si asa mai departe, provin din rindurile securitatii militiei, armatei, partidului comunist in general. Fie ca ei personal, fie copiii sau in fine, familia, sint numai ei, nu este nimeni altul. Cei ce am fost vai de noi traind din leafa pe vremuri sintem vai de noi si azi in democratia asta romaneasca. Nu trebuie sa dea nimeni exemple deoarece cunoastem cu totii, si ei si noi. De astia se scapa mai greu decit de paduchi, a se citi nu se poate scapa..

  raspunde comentariului
  • Afacerista Carmen

   10 februarie 2017 14:19

   Ca paduchele in Frunce! ...ei, si tot neamu Lor. NU pe vreum merit, ci pentru ca formeaza o retzea mafiota care detine statul captiv. Pile Cunostinte Relatii

   raspunde comentariului
 • Afacerista Carmen

  10 februarie 2017 13:13

  pai, si despre Afacerista Carmen, chiar nimic? Cum cat a muncit ea sa ajunga proprietareasa - cu cine - pe UNIREA? Ca ta-su o fi pensionar, daca nu mort ca taticu Marelui Basescu - fost ceist, n-asa?

  raspunde comentariului
 • Sorin

  10 februarie 2017 12:13

  Unul din multi tovarasi care partidul i-a ridicat. Adica intai au intrat in pcr si sau securiate, apoi dosarul a mers mai departe la facultate ajungand mari specialisti.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design