Secretele „bibliotecii de piatră“ a României

de Manuela Golea , 22 februarie 2016 - stire actualizata la ora 14:50, 22 februarie 2016

Institutul Geologic al României (IGR) administrează una dintre cele mai importante colecţii din ţară: Litoteca ­naţională, un depozit de prospecţiuni geologice cu zeci de mii de tone de foraje structurale. Dar, colecția este implicată într-un litigiu cu firmele lui Ovidiu Tender.

Litoteca naţională este practic o „bibliotecă” a zăcămintelor din subsolul României, un material de lucru vital pentru oricine are dreptul să facă exploatări miniere pe teritoriul ţării.

Litoteca, constituită începând cu anul 1938 când s-a efectuat primul foraj structural care a intrat în această instituţie de patrimoniu, conţine circa 600 de tone de carote - respectiv 6.000 de kilometri de coloane de foraj.

Carota este, practic, un cilindru scos din pământ, care arată ce conţin straturile geologice din zona forată. Cel mai adânc foraj realizat în România se apropie de 2.000 de metri. Fiecare carotă este însoţită de o fişă în care geologii au descris structura sa. Orice mină deschisă în ţara noastră a fost însoţită obligatoriu de un studiu tehnico-economic, sau Studiu de Fezabilitate, care are la bază datele acestor carote.

Valoarea ştiinţifică a Litotecii este inestimabilă. Economic, s-au cheltuit 36 de miliarde de euro pentru obţinerea acestor date. Forajele pot fi şi sunt valorificate prin studiile pe care le solicită companiile private de minerit. Vrei să dezvolţi o afacere în minerit? Nu trebuie decât să consulţi datele bibliotecii de piatră a României: în locul cutare este cupru, în locul cutare este aur, dincolo argint, titan etc. Cum ajungi însă în Litotecă?

Nicole Tender: „Nu ştiam ce conţin clădirile acelea“

În urmă cu aproape 16 ani, fostul Fond al Proprietății de Stat (FPS) a privatizat societatea Prospecţiuni SA, aflată în aceeaşi curte cu Institutul Geologic al României, care a intrat în posesia SC Tender SA. Tranzacţia a costat peste 24 de milioane euro, la un curs de 2,05 lei/euro.

În patrimoniul acestei vânzări a intrat practic şi sediul Litotecii de lângă Şoseaua Chitilei, un imobil cu o suprafaţă de peste 1.700 de mp. Potrivit soției lui Ovidiu Tender, ca reprezentant al SC Prospecţiuni SA, în anul 2000, când s-a făcut tranzacţia, cumpărătorul nu ştia de existenţa Litotecii. „Nu ştiam ce conţin clădirile acelea. Nu ştiam unde sunt  garajele, atelierele şi tot ce aveam în patrimoniu. Cu atât mai mult nu aveam de unde să ştim de Litotecă. Litoteca nu a fost niciodată în proprietatea mea. Să şi-o ia şi să scăpăm de ea. Este proprietatea statului. Ţin clădirea de 9 ani, de când am câştigat în instanţă procesul de evacuare. Evacuarea e dificilă, înţeleg asta, pentru că sunt zeci de tone de material forat acolo”, a declarat Nicole Tender pentru „România liberă“.

De altfel, în 2006, Prospecţiuni SA a câştigat definitiv procesul cu IGR, prin care cerea evacuarea imediată a depozitului. Numai că Institutul Geologic al României nu are surse şi mijloace de a face acest lucru. „În consecinţă, de aproape 10 ani, Prospecţiuni SA este nevoită  să suporte cheltuielile de pază ale Litotecii. Să le mute şi să facă ceva cu ea. De 9 ani nu se plăteşte nici punctul de pază, care este 25 de cenţi pe lună”, a mai declarat Nicole Tender, precizând că tot ea achită utilităţile şi paza obiectivului.

În timp ce Prospecţiuni SA a început demersurile cu IGR prin care caută soluţionarea litigiului, societatea a dat din nou în judecată Institutul pentru evacuarea depozitului, urmând ca în curând să înceapă procesul.

„Sunt un simplu pion“

Plecăm din căldura biroului doamnei Tender şi traversăm curtea pentru a intra în clădirea Institutului Geologic, un imobil de peste 10 nivele cu geamurile sparte la etajele superioare. Portarul, gros îmbrăcat, sună la secretariatul directorului IGR, dar Gabriel Bindea este cam speriat de jurnalişti.

Curioşi să vedem Litoteca şi să scriem despre importanţa acestui patrimoniu naţional, deocamdată un mega-secret pentru public, acesta ne-a respins categoric. De la telefonul portarului, Gabriel Bindea ­ne-a refuzat, spunând că nu poate să ne lase să vedem depozitul. „Eu sunt un simplu pion aici şi nu pot să fac nimic. Cu atât mai mult nu aş putea niciodată ­să-mi permit să rog un geolog să vă arate Litoteca. Este imposibil. Nu este un bun public (sic!), n-are ce să vadă aici, nu este un muzeu! Este doar pentru munca de cercetare şi atât. Dacă vreţi, cereţi autorităţilor superioare să vă acorde liberul acces la Litotecă, dar eu nu pot să fac asta, sunt un simplu pion”, a declarat Gabriel Bindea.

În organigrama Institutului Geologic există Departamentul Instalaţii de Interes Naţional unde figurează şi Litoteca naţională. Aici figurează numele a trei cercetători, oameni care ar fi putut să ne povestească despre acest patrimoniu inedit.

Drept urmare, la solicitarea „România liberă“ trimisă Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, indicată ca for superior de directorul IGR, am primit un răspuns concis. Directorul Direcţiei Generale Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Minerale din ANMR, Aurel Gheorghe, a precizat că Litoteca Naţională se află “sub autoritatea Institutului  Geologic al României” şi drept urmare ne indică: “să vă adresaţi instituţiei menţionate”. Adică să mergem înapoi de unde am plecat şi unde ni s-a spus că nu putem avea acces la această bibliotecă de piatră.

Secretul de la Roşia Poieni

În anul 2013, România a început să exporte minereu de cupru (în loc de cupru) de la Roşia Poieni. Acolo se află 60% din zăcămintele de cupru ale țării. Conform Enciclopediei Economiei Resurselor Minerale din România, cantitatea totală de cupru curat din subsolul ţării noastre este de aproximativ 9 milioane de tone – din care aproximativ 5 milioane de tone sunt la Roşia Poieni. Cuprul se tranzacţionează la valoarea de aproximativ 4.450 de euro pe tonă. Dacă socotim, aflăm că cetăţenii României au la Roşia Poieni un zăcământ care valorează 22,3 miliarde euro. Ce se întâmplă concret la Roşia Poieni? Oficial se vând 331.890 de tone de concentrate de cupru, despre care actele nu spun ce conţin de fapt. Este secret! Suma pe care România ar urma să o câştige din această afacere ar fi de aproximativ 300 de milioane de euro.

De ce este secret? Pentru că în realitate zăcământul de la Roşia Poieni conţine, pe lângă cupru, şi o cantitate de 85 de tone de aur curat! Demn de reţinut este faptul că minereurile de cupru din România sunt de tip hidrotermal, care conţin şi aur (Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România, Editura Agir, 2014). 

Zăcăminte

România are peste 4.000 de tone de aur

„Din străvechime până acum, din Carpaţii României s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plasează pe locul cinci în lume, după Africa de Sud, Canada, Statele Unite şi Australia. După cum se vede în grafice, cea mai mare parte a fost folosită de altcineva decât poporul român. Vestea bună este însă că mai avem, în sediment, cel puţin de două ori cât s-a exploatat până acum. Rămâne de văzut cum vor fi folosite. Deocamdată, pe noi, pe specialişti, nu ne întreabă nimeni nimic“, a declarat profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur.

Ca să revenim: dublul lui 2.070 este 4.140 de tone de aur în zăcământ! Tradus în bani, înseamnă 140,7 miliarde euro la cotaţia BNR de săptămâna aceasta.

Momentan din România nu se mai extrage aur, în urma scandalurilor apărute după privatizările în acest domeniu. Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primeşte din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevenţă de doar 4% din tot ce se extrage. Adică, dacă se câştigă 100 de milioane de euro din extracţia aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina. „Trebuie să facem extracţie, dar în beneficiul nostru, cu respectarea normelor de mediu. Legislaţia trebuie modificată“, a fost concluzia profesorul Gheorghe Popescu.

ANRM

„De unde aveţi aceste informaţii?“

Aur ul de la Roşia Poieni este vândut la preţ de concentrat de cupru de 880 de euro pe tonă (deşi cotaţia BNR în acest moment este de 34 de milioane de euro pe tona de aur)! Menţionăm că acest concentrat de cupru este, tehnic, produsul prelucrării primare a minereului scos din mină. Concentratul vândut este transportat în afara României, unde intră în unităţile de metalurgie a metalelor neferoase, pentru a separa cuprul pur, aurul pur şi alte minereuri neferoase care se găsesc în minereu.  Ţara noastră a avut şi ea aseme­nea unităţi de metelurgie neferoasă, arondate minelor de cupru, argint, aur etc., dar au fost scoase din funcţiune în anii ’90, pe motiv că zăcămintele româneşti de toate tipurile s-au epuizat. După ce a fost închisă metalurgia neferoasă şi toate minele, a început privatizarea zăcămintelor despre care se spusese că s-au epuizat. Aceasta este, pe scurt, istoria din ultimii 25 de ani a industriei extractive din ţara noastră. Revenim la Bilbioteca de piatră a României: cine intră în ea ar putea avea acces la carotele şi fişele pe baza cărora s-a deschis exploatarea de la Roşia Poieni, de exemplu, şi poate afla ce alte metale neferoase rare conţine acel zăcământ. Ar putea începe să-şi pună întrebarea de ce vindem minereu de cupru şi nu cupru, şi de ce vindem aur la preţ de minereu de cupru… cum am făcut şi noi. Astfel, la întrebarea trimisă în scris către Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale ­(ANRM), de ce se vând 85 de tone de aur la preţ de mineru de cupru la Roşia Poieni, răspunsul ­telefonic de la ANRM a fost: „De unde aveţi aceste informaţii?“

Prof. dr. Gheorghe Popescu: „Trebuie să facem extracţie, dar în beneficiul nostru“

Sursa:  „Aurul, Considerații geologico-economice“

Comentarii

 • Stefan

  26 februarie 2016 12:09

  Litoteca are ferestre mari din sticla prin care se pot vedea rastelele cu sertare in care sunt pastrate valoroasele carote esantioane de roca, dintre care unele pot avea si o anumita incarcatura radioactiva. Nu se pot observa insa carotele, ci numai sertarele la exterior, montate in rastele pe 10 - 12 niveluri, privind "peste gard" de pe terenul fostei I.T. Dacia, in spatele Penny Market de langa statia de metrou Jiului.

  raspunde comentariului
 • Tabita

  23 februarie 2016 13:05

  Nou si special! 100-285 de euro lunar! Castigati bani din prima luna! Selectam urgent oameni seriosi si foarte interesati sa colaboreze cu noi in timpul liber sau full-time, la alegere, intr-o activitate foarte usoara, cu castiguri de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, chiar din prima luna. Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email tabita_podeayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Nicolae

  23 februarie 2016 12:47

  Pentru ziaristii care nu sunt bine informati precizez ca Litoteca IGR nu este in sediul Institutului Geologic din Str. Caransebes, ci in incinta Bazei de reparatii a SC Prospectiuni SA din Intr. Modestiei nr.1 intrarea dispre Sos. Chitilei, sector 1, in spatele fostei Intr. Textile Dacia - httpwikimapia.orglang=rolat=44.481527lon=26.038799z=17m=b. Cladirea care o adaposteste este permanent incuiata si nimeni nu are acces in interior. De aceea ii si deranjeaza pe membrii fam. Tender prezenta acesteia pe teritoriul primit odata cu SC Prospectiuni SA, intentia acestora fiind sa demoleze toate cladirile de acolo, iar pe terenul acela, extrem de scump la pretul pietei, sa ridice un cartier rezidential sau un centru comercial. Din pacate si zestrea litotecii a avut de suferit, o cantitate foarte mare de carote care nu au mai avut loc in interiorul cladirii ajungand la groapa de gunoi pentru a elibera terenul din vecinatate. Iar afacerea Rosia Montana a avut acea "schimbare de directie" la 180* de la intentia de a spala sterilul provenit de la fostele exploatari miniere s-a trecut la ideea de a rade de pe fata pamantului si "cernerea" a doi munti pentru a acapara intreaga cantitate de aur s-a facut exact dupa ce Tender Ovidiu unul dintre actionarii de la RMGC a primit firma Prospectiuni impreuna cu intreaga arhiva geologica a Romaniei, detinuta de aceasta firma, ca si accesul la acea litoteca.

  raspunde comentariului
 • Alexandru VLAHU

  22 februarie 2016 14:34

  Stimata Manuela GOLEA,Cu umilinta va aduc la cunostinta ca in prezentul articol comiteti o suita de erori, pe care le voi sublinia mai jos si pe care, din respect pentru public, va rog sa le corectati1.In Litoteca IGR sunt depozitate fragmente din carote si alte esantioane de roci si minerale, care insumeaza cateva ZECI de tone si nu ZECI DE MII de tone N.B. Pentru adapostirea a zeci de mii de tone ar fi nevoie de CASA POPORULUI!2.Transformarea a 600 tone de carote aici ati devenit mai ingaduitoare, dar la fel de generoasa in a da amploare subiectului in 6000 de kilometrii de foraj asta ar insuma aproape tot ce s-a forat in Romania, care cuprinde o majoritate necarotata comiteti o exagerare matematica regretabila3.Cel mai profund foraj executat in Romania si din care s-au prelevat carote se apropie de limita a 5000 m si nu 2000 m cum sustineti4.Studiul de fezabilitate, care fundamenteaza obtinerea Licentei de exploatare si nu este singurul, la care va referiti, este elaborat pe baza unor lucrari de explorare inclusiv foraje, dar nu neaparat, analize chimice, incercari de exploatare in faza pilot etc., dar catusi de putin pe baza datelor oferite de Litoteca IGR. Cunoasteti un singur asemenea caz? Eu nu!5.Biblioteca de piatra este o licenta artistica pe care v-o asumati si care este mai mult romantica decat corecta Ca sa fi fost o adevarata biblioteca, asa cum in alte tari vestice exista, ar fi trebuit ca intreg patrimoniul foratcarotat de unitatile statului cel putin din bani publici sa fie inclus in acest deposit mai exact, jumatatea neanalizata a carotelor cum bunul Dumnezeu ati calculat valoarea tiinifică a Litotecii, pentru care economic, s-au cheltuit 36 de miliarde de euro???6.Va informez ca Litoteca IGR cuprinde sporadice secvente de carote, socotite representative din coloanele forate, restul fiind distrus, la momentul constituirii Litotecii7.In orice fel de zacamant din subsolul globului terestru, nu exista cupru curat, aur curat etc. Continutul mediu al cuprului din zacamantul Rosia Poieni, nu depaseste 0,3, iar extragerea acestuia impreuna cu aurul subordonat induce actualei si trecutei activitati PIERDERE ECONOMICA. Adica fiecare tona de minereu sau de concentrat, sau echivalent cupru pur, echivalent aur pur se face cu pierdere economica, acoperita de stat adica de noi toti prin alocarea de subventii. Iar lucrurile asa au stat in cazul tuturor minelor inchise de feroase si nefereoase, fara a fi fost vreodata in discutie epuizarea rezervelor mai exact, a resurselor, asa cum lasati sa se inteleaga8.Cele de mai sus ma ajuta a va atrage atentia asupra erori savarsite. Valoarea unei operatii de exploatare miniera este cea a profitului obtinut. Cu alte cuvinte, valoarea zacamantului Rosia Poieni nu este de 22,3 miliarde de euro ar fi asa, doar daca in zacamant ar exista seifuri cu lingouri sau cufere cu bani. Acest gen de calcul - rezerva x valoarea metalului pur = valoarea zacamantului - se poate face in clasele primare, dar nu mai departe9.Romania este departe a fi al 5-lea producator istoric de aur evaluarile sunt relative si greu de documentat. ResurseleRezervele de aur omologate si nu visate de specialistii citati sunt mult, mult sub cele prezentate de dv. 4.140 t. Oricum, astazi exclusiv prin operatiile de la Rosia Poieni tara noastra se situeaza pe locul 77 in lista tarilor extractoareproducatoare de aur dupa Bulgaria, Serbia, Grecia, desi detinem cel mai mare zacamant din Europa10.Repetati o grava eroare comisa de majoritatea neavizatilor ma mir ca d-l professor, va lasa sa intelegeti asa ceva si care se refera la calculul redeventei miniere 4 DIN PROFIT. Redeventa miniera vezi, Legea minelor 2003 si nu 2009 cum mentionati este o taxare suplimentara pe langa multe altele si se calculeaza drept din valoarea produsului extras adica valoarea bursiera a aurului, sau cuprului, sau argintului etc., in echivalent metal pur si nu din profitul obtinut de unitatea extractoare, care poate fi 0 sau minus. Daca sunteti atenta la calcul si nu nesocotiti, costurile explorarii, ale exploatarii, ale prepararii, ale metalurgiei, ale impozitarii etc, toate suportate exclusiv de operator, veti ajunge la o cota de profit a unitatii extractoare, uneori sub 4... vezi statisticile mondiale de profitabilitate a operatiilor minieretipuri de produse, in timp ce statul se alege, fara nici un risc sau efort, cu venituri de peste 30-40 din valoarea echivalentului aur pur extras. In expresia aur pur extras, pe care am folosit-o, rog a nu se intelege ca in mina exista lazi cu lingouri din metalul pur. Exista minereuri bogate in continut de metal candva aveam asa ceva sau sarace majoritatea de astazi, in tara noastra. In al doilea caz, extractia, prepararea, metalurgia etc. costa foarte, foarte mult11.Expresia Trebuie să facem extracie, dar în beneficiul nostru, ma pune pe ganduri... Ce-ar insemna asta in cazul zacamintelor noastre de aur? Sa primim toti locuitorii cate un lingou? Unitatea de exploatarea sa genereze pierderi, asa cum se facea pana la interventia din 2005 a BM? Asa cum actualmente de intampla la Rosia Poieni ca sa nu mai vorbim de Bazinul Petrosani, unde lucrurile sunt mult mai grave si unde prin subventii ale statului, alocate sub diverse forme in activitati generatoare de piederi, ne priveaza pe noi cetatenii tarii de o buna parte a beneficiilor bugetului national sanatate, invatamant, aparare etc.?Cu speranta ca veti corecta si restul greselilor minore savarsite vezi aur in sediment si nu aur in zacamant - cum ar fi corect Litoteca ... constituită începând cu anul 1938, si nu infiintata in 1982 - cum ar fi corect etc., imi exprim intreaga solicitudine si ingaduinta.Alex VLAHU

  raspunde comentariului
 • Nick29

  22 februarie 2016 12:41

  Pe doamna Tender o deranjeaza, pe buna dreptate, faptul ca trebuie sa intretina si sa asigure paza la Litoteca geologica nationala.In schimb, doamna Tender nu scoate un sunet despre faptul ca odata cu cladirile cumparate mai pe nimic de la fosta Prospectiuni_S.A fostul I.P.G.G.Bucuresti, a intrat ilegal in posesia intregii Biblioteci geologice a acestei societati, care cuprindea rapoarte de prospectiuni si explorari geologice, geochimice, geotehnice, geofizice de pe intreg teritoriul Romaniei si nu numai. In baza de date a fostei societati se aflau documentatii geologice asupra lucrarilor de prospectare si explorare geologica efectuate anterior anului 1989, in tari din Africa Zambia, Tanszania, Mozambic, Congo Cooperbeltul Africii etc, din Asia Mica etc. Cum credeti ca a descoperit asa, tam-nesam, domnul Tender oportunitatile din Africa, cand el nu poate deosebi un cuart de o caramida ?Cei care au fost in conducerea fostei societati de prospectiuni geologice ar trebui sa de-a socoteala pentru faptul ca nu au inventariat si evacuat aceasta arhiva deosebit de importanta, care a fost de fapt adevaratul scop al asa- zisei privatizari. Au tacut vinovat, mai mult sau mai putin interesat eu cred ca mult, fosrte mult interesat si au lasat ca aceasta Biblioteca de valoare sa intre pe mana lui Tender si a acolitilor sai, iar organismele statului SRI s-au facut ca nu vad. Acum este tarziu sa mai poata fi facut ceva, iar in ceea ce priveste litoteca, acesta ar trebui sa fie predata Institutului Geologic al Romaniei, iar Guvernul sa aloce sumele necesare pentru reconditionarea bazei, imprejmuirea si asigurarea pazei, interzicerea accesului tuturor persoanelor neautorizate. Cine doreste sa consulte aceasta litoteca, sa obtina acordul I.G.R. si A.N.R.M. si sa plateasca pentru datele preluate.

  raspunde comentariului
 • nu mai durează mult...

  22 februarie 2016 0:14

  Da... Miticii balkanici vînd subsolul Transilvaniei central-europene pe COMISIOANELE ce le bagă ei în buzunarele personale ! Asta în paralel cu distrugerea sistematică demografică, spirituală, morală, culturală, economică și administrativă ce au practicat-o în Transilvania timp de 96 de ani. Se comportă ca o putere metropolitană într-o COLONIE anexată ! ...de 96 de ani !

  raspunde comentariului
  • Grigore

   22 februarie 2016 11:26

   Asa este , din pacate ! Miticii balkanici ieseau in strada in anii 90 si mobilizati de reprezentatii lor Iliescu -FSN , strigau -,, noi nu ne vindem tara '' , ,, moarte intelectualilor '' , ,,noi nu gandim, noi muncim '' . Acesti mitici balkanici , - prosti da' multi !- au sustinut pe Iliescu - FSN de la inceputuri si pana s-au asezat bine la putere si au pus mana pe tot avutul national ! Acum , miticii batrani , majoritarii sustinatori ai lui Iliesci , se plang ca nu traiesc bine , nu le ajung pensiile , etc . Acum sa beleasca p.la ! Datorita lor s-a instalat si s-a imbogatit mafia comunista care adistrus si jefuit economia nationala ! De unde au avut sute de milioane de dolari sa cumpere proprietati economice ale statului ? Natia romana este puternic mitici zata si indobitocita de televiziuni anticultura , dezinformatoare , toxice , precum latrinele varanice la care fac ratig acesti mitici de toate varstele , rusinea natiunii ! Cum arata acesti mitici ? Ia-ti vazut la adunarea din P. Constitutiei , decrepiti , fara prea mult discernamant , pe fetele si in gesturile lor se vedea prostia si inconstienta 1 Si cand ne gandim ca acestia mai au si drept de vot ....

   raspunde comentariului
  • Grigore

   22 februarie 2016 11:26

   Asa este , din pacate ! Miticii balkanici ieseau in strada in anii 90 si mobilizati de reprezentatii lor Iliescu -FSN , strigau -,, noi nu ne vindem tara '' , ,, moarte intelectualilor '' , ,,noi nu gandim, noi muncim '' . Acesti mitici balkanici , - prosti da' multi !- au sustinut pe Iliescu - FSN de la inceputuri si pana s-au asezat bine la putere si au pus mana pe tot avutul national ! Acum , miticii batrani , majoritarii sustinatori ai lui Iliesci , se plang ca nu traiesc bine , nu le ajung pensiile , etc . Acum sa beleasca p.la ! Datorita lor s-a instalat si s-a imbogatit mafia comunista care adistrus si jefuit economia nationala ! De unde au avut sute de milioane de dolari sa cumpere proprietati economice ale statului ? Natia romana este puternic mitici zata si indobitocita de televiziuni anticultura , dezinformatoare , toxice , precum latrinele varanice la care fac ratig acesti mitici de toate varstele , rusinea natiunii ! Cum arata acesti mitici ? Ia-ti vazut la adunarea din P. Constitutiei , decrepiti , fara prea mult discernamant , pe fetele si in gesturile lor se vedea prostia si inconstienta 1 Si cand ne gandim ca acestia mai au si drept de vot ....

   raspunde comentariului
  • Tzepesh

   22 februarie 2016 11:23

   Băi terminati-o cu miticii,oltenii,moldovenii....etc suntem toți un neam si-o țară iar cei care ne asmut unii împotriva altora profita furandu-ne și manipulandu-ne!!Toți avem familii formate din toate colțurile țării.....Nu avem timp de așa ceva.....STOP la furatul din bogăția națională a noastră a tuturor!!!DNA rugăm autosesizare urgență în acest caz!!!!

   raspunde comentariului
  • Nu mai spune!

   22 februarie 2016 7:57

   Mai nene cu miticii tai balkanici. Cred ca tu esti un komentator, rus, maghiar sau imbacsit de ambele parti de-acolo care urasc Romania. Ce ti-au facut tie si Transilvaniei 99 din mitici, adica taranul, somerul, vanzatorul de la paine, sau taximetristul din miticie? Si-atunci ce colonie, ce nu mai dureaza mult? Cred ca tu fierbi la refuz, si nu o sa mai durezi mult... Nu mai incurca oalele romanilor la ei acasa, nu ei se asupresc unii pe altii. Cred ca adurile din secuime nu miticii le-au taiat, mai vezi si tu... Igen? Pajalusta!

   raspunde comentariului
  • D.N.A. doarme...

   22 februarie 2016 0:18

   ...de dosarele cu prospecțiunile geologice de la Roșia Montană, pe decenii întregi, date de Ilici și Vodkăroiu în octombrie 1995 pușcariașului Timiș, ce se mai aude ? Nimic-nimic ?

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design