Scandalul decontărilor ilegale: Pionii grupării Maior-Oprea, plasați strategic în afacerile din Sănătate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Silviu Sergiu , 05 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:54, 06 septembrie 2017
Scandalul decontărilor ilegale: Pionii grupării Maior-Oprea, plasați strategic în afacerile din Sănătate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Stenogramele din dosarul decontărilor ilegale de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti ­(CASMB), în care judecătorii au operat, săptămâna trecută, nu mai puţin de 14 arestări preventive, scot la iveală interesele pe care le au în acest domeniu fostul director al SRI, George Maior, şi fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea.

Nicolae-Sergiu Ciobanu, finul şi omul de încredere al lui George Maior, fost ofiţer MApN şi SRI, a fost înregistrat de DNA când povestea cum a avut soţia fostului director al SRI, actual ambasador al României la Washing­ton, o contribuţie esenţială la ascensiunea în funcţii publice importante a fostului preşedinte CNAS, Marian Burcea, arestat preventiv în această speţă.  

Mai mult,  Oana Magdalena Ciobanu, soţia finului lui Maior, este unul din ofiţerii avansaţi de Gabriel Oprea la „apelul bocancilor”. Ea a primit gradul de locotenent-­colonel de infanterie (în prezent este colonel) şi a fost instalată pe funcţia de șefă a Biroului de Comunicare și Relații Publice la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Ca de fiecare dată, această avansare ilegală a beneficiat de complicitatea gen. Marian Hăpău, actualul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA). Potrivit fostului jurnalist Robert Turcescu, Oana Magdalena Ciobanu este corespondent al revistei SRI, „Inteligence”, publicaţie care-l are trecut în caseta tehnică drept fondator pe George Maior. 

Stenograme acuzatoare

În stenograme, Nicolae-­Sergiu Ciobanu dezvăluie amănunte senzaţionale  despre George Maior, dar şi despre soţia acestuia, Anamaria, fiica scriitorului Augustin Buzura. 

Într-una din interceptări, el povesteşte cum a ajuns mâna dreaptă a fostului director în SRI: „Eu lucrez cu, cu Maior din anul 2000, cu ­Maior ăsta. El când a fost numit la SRI, eu am fost primul lui consilier, prim-consilier al directorului SRI. Deci, eu am plecat pentru că n-au vrut să… (...) Am trecut în rezervă pentru că mă avantaja foarte mult pensia şi toate lucrurile astea şi n-am vrut să risc să schimbe ăştia legislaţia, să schimbe legislaţia şi să mă trezesc că, vezi Doamne, ce ştiu eu ce... Şi ideea e că luam salariu când eram la ei 9.400 şi am pensia de... 10.800. Eu, în sistemul ăsta medical, am foarte multe cunoştinţe. E mult mai simplu acuma să te ocupi din... să faci anumite chestii de afară pentru că nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influenţă, nici... nimic.  Adică acuma lucrez pe aşa-zis lobby şi aşa mai departe. Eu m-am ferit întotdeauna de chestiile astea pentru că în spatele meu am şi nişte naşi şi aşa mai departe care sunt destul de vizibili şi n-au vrut să se... să fie vreodată pus în...”

Într-o altă stenogramă, Nicolae-Sergiu Ciobanu dezvăluie că soţia lui George Maior, Anamaria, a avut un rol important în ascensiunea lui Marian Burcea până în func­ţia de preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Din relatările lui reiese că familia ­Maior era foarte interesată să-şi impună fideli în fruntea unor instituţii ce controlau fondurile din Sănătate, cum este cazul OPSNAJ, casa de asigurări de sănătate a Armatei:

Interlocutor: Bine, am înţeles că naşul dumneavoastră este domnul Maior.

Nicolae Sergiu Ciobanu: Da, e naşu’ (...) Actualul ambasador al României în SUA este naşul meu. El este căsătorit şi el cu o doamnă. Acea doamnă l-a cărat pe Burcea în spate din 2004. L-a promovat, ba acolo, ba la Casa OPSNAJ, ba la Casa nu știu ce. Burcea în sus, Burcea în jos... El i-a făcut tot, el i-a făcut operații, el a făcut tot, înțelegi? Deci, aici e o chestie... nu mai e o chestie că vii din partea cuiva, este o chestie sufletească... În plus de asta, nevastă-mea (Oana Magdalena Ciobanu) i-a făcut PR-ul tot timpul.”

Nicolae Sergiu Ciobanu: „Toți au avut probleme ca să fie ajutați, printre care și Burcea. Să ajungă la Casă, ar trebui să ajungă și el la mine. Eu l-am împrietenit cu familia (familia Maior - n.red.)… Nu vorbesc de acuma, eu vorbesc din anii 2000. Eu vorbesc din anul 2004, din 2003, 2004, vorbesc de ani. De atunci vorbesc eu, că atunci a fost pus Burcea pe linie dreaptă cu cine trebuie. Și fiecare, ca să ajungă...”  

Decontări fictive de 3 milioane de euro

Săptămâna trecută, Marian Burcea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care procurorii DNA investighează decontări ilegale de la CASMB. Potrivit DNA, fostul președinte al CNAS este cercetat pentru “constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.”

La rândul său, Nicolae-Sergiu Ciobanu este cercetat pentru “trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale) și instigare la folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.“ Alături de aceştia au mai fost arestate preventiv alte 11 persoane, iar una va fi cercetată în stare de arest la domiciliu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un „grup infracțional organizat prin care sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane de euro - n.red.) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CASMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).”

Astfel, “în multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.”  

 

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Comentarii

 • Emil Aluas

  06 septembrie 2017 13:07

  Inlocuirea Ambasadorului Roman la Washington este imperativ NECESARA si URGEANTA. Ambasadorul trebuie sa raspunda in fata legilor din Romania, privind traficul de influenta, cardasia bazata pe CUMETRII, ect.. Cu stima, Prof. Emil Aluas, Activist Plitic, Editorialist, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Bolg emilaluas.blogspot.com

  raspunde comentariului
 • Un A

  05 septembrie 2017 20:25

  Natiunea romana, atat cat a mai ramas din ea ... sufera un proces masiv de degradare calitativa ... evidenta in situatia de fata prin lipsa solidaritatii, a umanitatii.... E evident ... NOI si VOI!Pentru NOI ... Romania e generoasa, buna, bogata, darnica .. de VOI nu ne pasa, sa va descurcati puteti pleca, va chiar si dam la naiba! ... ne cam incurcati! Va veni o zi in care aici vom fi doar NOI!

  raspunde comentariului
 • Emil Aluas

  05 septembrie 2017 14:02

  Rog participati la eliminarea acestor NULITATI din fruntea tarii si a institutiilor statului roman. Emil Aluas, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  05 septembrie 2017 12:48

  PUTREGAIUL si LEPRELE acestei natii s-au ingramadit in politica in servicii in MAI ,in MAPN CAPUSIND -PARAZITIND orce firma de stat sau privata pentru capatuiala lor.Raul facut de acesti viermi nu poate fi platit prin funie sau glonte , ei trebuie sa moara in puscarii la sapat canale ,la munca silnica. Neam de neamul lor acesti hoti,mafioti,excroci trebuie sa plateasca pina la ultimul leu plus dobanda la ce au furat. Cu legi permisive Romania nu are nici o sansa sa supravietuiasca ca tara .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  05 septembrie 2017 12:48

  PUTREGAIUL si LEPRELE acestei natii s-au ingramadit in politica in servicii in MAI ,in MAPN CAPUSIND -PARAZITIND orce firma de stat sau privata pentru capatuiala lor.Raul facut de acesti viermi nu poate fi platit prin funie sau glonte , ei trebuie sa moara in puscarii la sapat canale ,la munca silnica. Neam de neamul lor acesti hoti,mafioti,excroci trebuie sa plateasca pina la ultimul leu plus dobanda la ce au furat. Cu legi permisive Romania nu are nici o sansa sa supravietuiasca ca tara .

  raspunde comentariului
 • CETATEANUL

  05 septembrie 2017 9:07

  Bai nenorocitii BULII , VOI trantorii natiunii din 1944 incoace va bateti joc de poporul roman amarat. Din 1944 pana in 1989 ati trandavit, betivit, curvasarit si dormit pe voi..... Dupa 1989 ca niste nemernici ce sunteti TRADAND O CAUZA NOBILA ati tras in propriul popor facand mii de victime, dupa care in loc sa fiti bagati in puscarie pt crimele comise v-ati dat titluri de revolutionari cu drepturi si privilegii. Dupa ce sunteti ca oameni vai mama voastra , cu pregatire stiitifica de talie mondiala ZERO v-ati facut generali si colonei mai mult de jumatatea din efectivele militare ale tarii, dupa care v-ati dat in mod abuziv si ilegal FUNCTII SI CASE luxoase vile,etc. V-ati dat dreptul de a face TRAFIC DE INFLUIENTA de la PRESDDINTE la portar V-ATI dat salarii si pensii speciale, v-ati creeat legi desi in UE nu exista asa ceva, ca sa puteti face politica si sa lucrati ca pensionari in functii publice platite extravagant , primind cumulat si pensie si salariu de nababI. Cu toate acestea dovediti practic ca sunteti PREOCUPATI DE A FRAUDA DE A FURA TARA DUPA CE ATI JURAT ca militari PE BLIBIE SI PE DRAPEL CA O VETI APARA CU PRETUL VIIETII VOASTRE PANA LA MOARTE, IN ACESTE CONDITII VOI DOVEDITI CA SUNTETI NISTE TRADATORI NEMERNICI PERVERSI, drept pt care trebuie sa fiti PEDEPSITI EXEMPLAR , degradati sa vi se anuleze gradele profesionale, pensiile speciale si alte privilegii . SUNTETI NISTE OMIZI, VIERMI SAU RAME.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design