15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Rubedenii și apropiați ai șefilor din servicii căpușează bugetul public. Vărul lui...

Rubedenii și apropiați ai șefilor din servicii căpușează bugetul public. Vărul lui Coldea, afaceri cu șpăgarul lui Brădișteanu

Peste 55 de milioane de euro, bani publici, au plecat spre o constelație foarte suspectă de protejați ai serviciilor secrete. În combinație au intrat vărul generalului SRI Florian Coldea, Tudor George Coldea, dar și cel acuzat că l-a mituit pe doctorul Şerban Brădișteanu.

Miza constelației de protejați ai serviciilor a fost construirea spitalului orășenesc cu 295 de paturi din Mioveni, Argeș. În campania electorală din 2012, primarul Mioveniului, pesedistul Ion Georgescu, le-a promis localnicilor că va construi un spital modern dacă îl vor vota din nou. Doi ani mai târziu, în noiembrie 2014, Georgescu anunța că organizează o licitație pentru construirea spitalului orășenesc „Sf. Spiridon”.

Spital nou de 244 de milioane de lei

Lucrările pentru noul spital erau estimate la aproximativ 270 milioane lei, adică în jur de 60 milioane euro. Au fost depuse două oferte, dar Primăria Mioveni a acceptat doar una. Conform anunțului făcut public pe portalul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), contractul a fost atribuit firmei Medicare Technics SA. Oferta acesteia, pentru realizarea spitalului „la cheie”, era de 244 milioane lei, adică în jur de 55 milioane euro.

Medicare Technics SA, însă, nu a câștigat în nume propriu licitația de construire și dotare a spitalului, ci într-o asociere de firme. Restul companiilor din asociere erau Guerrato SPA, Ital TBS Telematic Biomedical Services SPA (TBS Group SPA), Editronic International SRL și Eyecon Medical SRL.

Proiectul viitorului spital prevede că stabilimentul va avea șase etaje, cu secții de maternitate, ginecologie, pediatrie, neurologie, chirurgie, cardiologie, bloc operator și spații auxiliare cu birouri. Spitalul va avea 295 de paturi și va fi dotat cu aparatură medicală complexă (computer tomograf, echipament pentru RMN, angiograf și echipament de radiologie).

Șpagă de 4 milioane de euro

Firma Medicare Technics SA are o vastă experiență în lucrul cu statul: a încheiat contracte cu instituții publice de 85 de milioane de euro. Acționarul majoritar al firmei este un ož-shore cipriot, Compenia Associates Limited. Off-shore-ul este reprezentat de Mugurel Stancu. Același Stancu apare ca martor în mai multe dosare de corupție. În cel mai răsunător dintre acestea, Stancu a fost martor în calitate de reprezentant al firmei CC MED. Această firmă i-a dat, conform DNA, o parte consistentă dintr-o șpagă de patru milioane euro medicului Șerban Brădișteanu pentru trucarea unei achiziții de echipament medical. RL nu a reușit să ia legă- tura nici cu Tudor George Coldea, director general al Medicare Technics SA, nici cu altcineva responsabil de funcționarea firmei. Contactele Medicare Technics SA, de altfel, par a fi decorative, nefiind active.

Coldea, asociat și cu soţia lui Codruţ Șereș

Până de curând, director general al Medicare Technics SA a fost Tudor George Coldea, vărul generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI. Acesta a mai fost implicat și în firmele Eurorad Invest și Medical Gazplus SRL. În ultima, Tudor George Coldea este asociat cu societatea Ginza Invest, patronată de Lorina Ioana Șereș, soția lui Codruț Șereș (fost angajat al grupului de firme Grivco al lui Dan Voiculescu, fost senator și fost ministru al Economiei și Comerțului; în 2016, Codruț Șereș a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica). Actualii reprezentanți ai Medical Gazplus SRL sus- țin, însă, că vărul lui Florian Coldea nu mai controlează compania și că s-ar fi retras din aceasta. 



La Mioveni apare și fiul generalului Cârstocea

Din consorţiul care a câștigat contractul pentru construcţia spitalului orășenesc din Mioveni face parte și firma Eyecom Medical, care îi aparţine lui Ioan Răzvan Cârstocea. Acesta este fiul generalului Benone Cârstocea (decedat în 2011 – n.r.), fost șef al Societăţii Române de Oalmologie. Generalul Cârstocea a condus și clinica de oalmologie a Spitalului Militar Central, dar a înfiinţat și clinica privată Laser Optics. La această clinică privată lucrează și locotenentcolonelul Ovidiu Mușat, oamolog la Spitalul Militar. Mușat a semnat mai multe lucrări știinţifice împreună cu Uliana Ochinciuc. Aceasta din urmă a fost soţia lui Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, companie implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Dan Condrea a murit într-un accident de circulaţie în timp ce presa dezvăluia afacerile penale și conexiunile cu serviciile secrete ale acestuia. Întâmplător sau nu, Ioan Răzvan Cârstocea și-a extins afacerile și în Republica Moldova, unde a livrat ambulanţe pentru Serviciul de Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Chișinău. Cârstocea junior a cerut eventuale întrebări de la RL pe adresa de e-mail a firmei, însă nu a răspuns la solicitarea noastră. 



SERVICII. Asociaţii italieni, protejaţi de șefii SRI Timiș

Italienii de la Guerrato Spa, altă firmă din asocierea câștigătoare de la Mioveni, și-au deschis o filială în orașul argeșean. De aceasta se ocupă italianul Luca Serena, fost șef al Euroholding Grup din Timișoara, parte a grupului italian „Industrie Maurizio Peruzzo” – IMP (apropiat, conform presei italiene, de premierul Silvio Berlusconi). Grupul italian IMP a fost reprezentat în România de Danilo Vettore, implicat în scandalul de evaziune „Interporto”, în care statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 12 milioane euro în 2004. Contabilitatea italienilor era deţinută în acea perioadă de Carmen Matargiu, prin firma Econometrica. Soţul acesteia este fostul colonel SRI Constantin Mataragiu, care conducea Divizia Economică din cadrul SRI Timiș. Prin atribuţiile de serviciu, Mataragiu era obligat să monitorizeze afacerile controlate de cetăţenii străini pe raza judeţului Timiș. În urma scandalului de evaziune fiscală, colonelul Mataragiu a fost destituit din funcţie la ordinul șefului SRI de atunci, Ioan Timofte.



EFECT. Generalul Coldea, răpus de Ghiţă

Florian Coldea a deţinut până acum o săptămână funcţia de prim-adjunct al SRI, în care fusese numit în 2005. După dezvăluirile video ale lui Sebastian Ghiţă, însă, care a arătat că și-a petrecut mai multe concedii în străinătate cu Coldea, prim-adjunctul a fost anchetat de SRI. Deși investigaţia internă nu a scos la iveală ilegalităţi sau încălcări ale normelor Serviciului, șeful SRI, Eduard Hellvig, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-l treacă în rezervă pe Coldea. Ceea ce președintele a și făcut.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă