21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1Ofertă pentru ştabi, la Galați: Apartamentele construite pentru activiștii PCR au ajuns...

Ofertă pentru ştabi, la Galați: Apartamentele construite pentru activiștii PCR au ajuns la clientela noilor partide. Zeci de magistrați, militari și politicieni vor să cumpere case cu 800 lei

Acuzația adusă de judecătoarea Camelia Bogdan președintelui CSM, judecătoarea Mariana Ghena, că a primit o locuință socială la care nu avea dreptul, repune pe tapet un caz în care sunt implicați persoane cu importante conexiuni la vârful statului.

Oamenii cu funcții din Galați au primit locuințe sociale din fondurile locative ale Consiliului Județean (CJ) și Consiliului Municipal (CLM) Galați și acum încearcă să le cumpere la prețuri modice. 

Dincolo de disputa din magistratură, la Galați problema este alta. Majoritatea chiriașilor nu au renunțat la apartamente și au obținut în instanță dreptul de a le cumpăra la prețul „de inventar”, pentru că apartamentele construite în centrul Galațiului în perioada 1989-1994 nu fuseseră evaluate. Erau la preț de deviz. Un apartament cu o cameră din blocul B4 poate fi cumpărat la preţul de 152,82 lei, dacă e la etajul 4 şi cu 167,30 lei dacă e la parter sau etajul 1. Cu 800,02 lei poate fi cumpărat un apartament cu două camere, de 48,82 mp şi finalizat în 1994, din blocul Delta. La blocul L e cel mai mare preţ la care va fi vândut un apartament cu 3 camere, de 76,5 mp: 1.596,80 lei! 

Prețul la care poate fi cumpărat un apartament cu o cameră e mai ieftin decât tariful pentru o noapte la hotel. La hotelul Centrum din Galați tariful pentru o zi de cazare într-un apartament e de 240 lei, iar un apartament cu o cameră costă 152,82 lei!

Printre chiriași, multă clientelă PSD și PNL

În 1989, în centrul Galaţiului începea construirea mai multor blocuri, în care urma să se mute clientela PCR, activişti, turnători la Securitate şi fruntaşi în producţie. Blocurile V2, V3, V5, B4, L, Delta şi A16, au fost finalizate cu fonduri de la CJ Galaţi şi Primăria Galaţi. În perioada 1993-1999, 65 de apartamente au fost preluate de CJ, iar alte 140 de primărie. Şi unele şi altele au ajuns la noua clientelă. Dumitru Buţurcă (PDL), fost şef al Direcţiei Agricole Galaţi (1997-2000) şi director la APIA Galaţi (2010-2012), a primit apt. 2 din blocul V3. Valentin Huciu (PNL, PSD), fost director la Protecţia Plantelor, locuieşte în apt. 7, din blocul V5. Lidia Nica (PSD), fostă şefă la „Protecţia Copilului”, a primit un apartament în blocul V2. Apartamentul 13 din blocul “Delta” i-a fost repartizat lt. col. (r) Angel Iancu (PNL), în prezent patron al unei societăți de pază care încheie contracte în serie cu instituțiile bugetare, era atunci când a primit apartamentul șef de cabinet al deputatului PNL Victor Dobre, fostul ministru al Administraţiei. Alt chiriaş este Adrian Chivu, şef la Protecţia Civilă, cuscrul fostului preşedinte al CJ, Dan Lilion Gogoncea (PSD). În apt. 8 din blocul L s-a mutat Ion Căşuneanu, fost comandant al Garnizoanei Galaţi. Printre chiriași se află și angajați ai CJ, Laura Angheluţă, șefa Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ, adjuncta acesteia, Aurelia Domnițeanu și o duzină de consilieri în cadrul CJ.

Printre chiriaşii din apartamentele CJ se afla judecătoarea Mariana Ghena, fostă președintă a Curții de Apel Galați, care a returnat apartamentul, dar se mai află în continuare judecătorii Simona Bacşin, Benone Fuică, Alina Savin, de la Curtea de Apel, fosta judecătoare Valentina Vrabie de la Curtea de Apel, judecătorii Florin Meleacă și Eugen Mortu de la Tribunalul Galați, dar și procurori cu funcții importante în parchetele gălățene: Luparu Carmen, Sorin Leau, Dorina Leau, Mihaela Gurzu, Dumitru Baciu, Roșca Costache Caloenescu, accesta primind un apartament din fondul CLM. Printre chiriași se mai aflau Gheorghe Pufu, comisar-șef la IPJ și Iulian Vlad și Mihai Honțaru, ambii comisari șefi la DNA Galați.

Chiriașii au declanșat război în instanță

Dacă cele 140 de apartamente „locuinţe de intervenţie” ale Primăriei Galaţi au fost vândute la preţuri ceva mai mari, oricum sub cele ale pieței, preţul apartamentelor CJ era ridicol de mic. Prin adresa nr. 155/28.01.2008, regia Loconfort S.A. Galaţi comunica CJ preţurile de deviz, prin urmare preţurile la care urmau să fie vândute apartamentele. Grila începea de la 152 lei. În 2008, 37 dintre chiriaşi au cerut CJ în-cheierea contractelor de vânzare-cumpărare, iar preşedintele CJ de atunci, Eugen Durbacă, le-a răspuns că apartamentele vor fi vândute, dar la licitaţie.

Nemulţumiţi, cei 37 au deschis acţiune în instanţă. Prin sentinţa 9.676/16.12.2008, în dosarul 5.545/233/2008, Judecătoria Galaţi a stabilit că apartamentele CJ vor face obiectul vânzării directe, la preţul rezultat din valoarea lucrărilor executate, adică cel din deviz. CJ a făcut recurs şi a cerut strămutarea, dar Tribunalul Buzău le-a dat dreptate chiriaşilor. CJ a făcut din nou recurs, iar Curtea de Apel Ploieşti a emis sentinţa 634/14.10.2010 prin care a respins, definitiv şi irevocabil, recursul CJ.

Dosarul a ajuns şi pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care le-a dat dreptate tot chiriaşilor, dar impunând, evaziv, că vânzarea se va face „în condiţiile legii”. Șase dintre chiriași au acceptat să cumpere apartamentele la prețuri mai mari, de la 42.000 la 65.000 lei, oricum sub prețul pieței. Alții au continuat procesul.

Consiliul Județean, amendat de Judecătoria Vaslui

Pe 21.02.2012 majoritatea PSD-PNL (USL) dădea lovitura de grație, aprobând Hotărârea CJ nr. 763/2012, prin care îl delega pe preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, să vândă apartamentele la preţ de deviz, până pe 30.04.2012. Chebac, care tocmai plecase din PSD pentru că nu era susținut pentru un nou mandat la șefia CJ, a refuzat să pună în practică hotărârea și a comandat o evaluare a apartamentelor. Preţul unui apartament cu o cameră era acum de 35.000-40.000 lei, în loc de 150-160 lei, unul cu 2 camere costa 43.000-59.000 lei, iar un apartament cu 3 camere ajungea la 83.000 de lei. Dar chiriașii au obținut anularea în contencios a Hotărârii CJ nr. 799/2012 ce introducea noile prețuri și au continuat procesele. În iunie 2016, -Judecătoria Vaslui a amendat CJ Galați cu 365.000 lei deoarece a refuzat să vândă chiriașilor apartamentele la prețuri de deviz.

Final incert: o nouă expertiză se decide la Constanța

Noul președinte al CJ Galați, Costel Fotea (PSD) a cerut instanței o nouă expertiză a prețurilor apartamentelor și perfectarea contractelor de vânzare-cumpărare. Dosarul 25065/212/2013 este pe rolul Judecătoriei Constanța. „Procesul este la Constanța. Noi, Consiliul Județean, am cerut să fie aprobată de către instanță o nouă expertizare a apartamentelor și ulterior o perfectare a contractelor de vânzare-cumpărare de către instanță. Magistrații au dispus o nouă expertizare a apartamentelor”, ne-a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

DNA a anchetat „tunul“ unui procuror şpăgar

Chiar un procuror a dat tonul afacerilor penale cu „locuinţele de intervenţie” la care ne referim, numai că e vorba de cele ale primăriei, nu ale CJ. Fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Galaţi, Roşca Costache Caloenescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. El primise ilegal un apartament de serviciu, dar nu de la CJ, ci de la Primăria Galaţi. Acestea le-au fost vândute chiriaşilor în 2008, la preţuri ceva mai mari. Apartamentul cu 3 camere al procurorului Caloenescu costase 162.000 de lei.

Repartiţia fusese ilegală, pentru că prim-procurorul mai avea un apartament la Râmnicu Sărat. Caloenescu a dat o declaraţie falsă, dar nu s-a mulţumit cu atât. După ce a cumpărat apartamentul de la primărie, Caloenescu i-a cerut căpitanului de port Georgel Neculai, pe care îl cerceta, tot pentru luare de mită, să îi cumpere apartamentul la preţul de 300.000 de lei, cu mult peste preţul pieţei. Tranzacţia s-a făcut şi Caloenescu a dat „NUP”-ul de 300.000 de lei. DNA l-a anchetat şi l-a trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii.   

Cazul șefei CSM

Președintele CSM, Mariana Ghena, este un caz special pentru că a renunțat la apartament. A primit apartamentul în 2001 și l-a predat în 2006, în această perioadă folosindu-l ca sediu al biroului de avocatură al soțului judecătoarei. Restituirea apartamentului a fost recunoscută chiar de Camelia Bogdan, care însă îi impută șefei CSM că ar fi dat declarații în fals în 2001, la preluarea apartamentului și în 2005, la prelungirea contractului de închiriere și după ce în 2009 Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale a Marianei Ghena, cere reluarea cercetărilor. „Plana suspiciunea că împreună cu Ghena Tudor, avocat în Baroul Galați, doamna judecător ar fi dobândit pe baza contractului de închiriere 24.142/09.05.2001 un apartament, locuință socială, în strada Tecuci, bloc V3. contractul a fost înnoit pe data de 08.06.2005. Apoi, a fost predat apartamentul la 23.12.2006.

Împreună cu soțul dețineau la data dobândirii acestei locuințe -sociale un alt apartament, în Galați, la o altă adresă, dobândit în 21.02.2000. Mi-a fost pusă la dispoziție declarația notarială pe care doamna judecător a dat-o împreună cu soțul la data dobândirii locuinței sociale, conform căreia nu deține nicio locuință proprietate personală sau din fondul de stat”, declara Camelia Bogdan zilele trecute. Actualul deputat ALDE, Eugen Durbacă, care era președinte al CJ Galați, în 2005, la prelungirea contractelor, nu-și amintește cum s-a făcut verificarea dosarelor: „N-am ce să vă răspund, pentru că nu știu”.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă