Nume grele din politică, implicate în frauda de la Casa de Sănătate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Cristi Ciuperca , 07 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:54, 13 noiembrie 2017
Nume grele din politică, implicate în frauda de la Casa de Sănătate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Unul dintre greii vizați în această anchetă este liderul PSD Cluj, Ioan Rus, alintat ”Șeful”. La DNA s-a mai vorbit și despre implicarea fostului consilier al lui Ioan Rus, chestorul Nicolae Chesnoiu, în a schimba modul în care unii furnizori de servicii medicale erau sancționați pentru neregulile descoperite

Sancțiuni „domolite”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție se apropie de nume mari în dosarul în care anchetează modul în care au fost fraudați banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). După arestarea mai multor șefi ai CNAS, la începutul acestei săptămâni anchetatorii au extins ancheta penală și asupra altor 16 furnizori privați de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu.

Surse judiciare au declarat, însă pentru „România Liberă“ că audierile făcute în ultima perioadă de anchetatori îi duc pe aceștia către „numele grele” implicate în diferite combinații care au vizat bugetul Casei de Sănătate. Este vorba atât de oameni politici din toate partidele, cât și de personaje care au deținut funcții cu greutate în aparatul public.

În această ultimă categorie se încadrează persoana chestorului Nicolae Chesnoiu, fost director financiar în Ministerul de Interne pentru o perioadă lungă de timp, un apropiat al fostului ministru Ioan Rus, puternic membru al Grupului de la Cluj. Cei doi sunt atât de apropiați, încât pe scurta perioadă cât a fost ministru al Transporturilor clujeanul Rus și l-a luat consilier pe Chesnoiu. La Casa de Sănătate acesta a fost consilierul președintelui Marian Burcea.

Persoanele audiate au declarat la DNA că Chesnoiu era una din persoanele care cerea domolirea „sancțiunilor” la adresa furnizorilor de servicii medicale.

„Chesnoiu a susținut că ar trebui aplicată un soi de prevenție, precum și că ar trebui să se renunțe la unele măsuri și constatări ale funcționarilor cu atribuții de control. Tot el dorea ca funcționarii de servicii să fie sancționați la a treia abatere”, au spus martorii audiați la DNA despre implicarea lui Nicolae Chesnoiu.

Unul dintre cei arestați în primă fază în dosar, Alin Costache le-a declarat procurorilor DNA că Chesnoiu era foarte interesat de situația controalelor efectuate la furnizorii de servicii medicale de îngrijiri medicale la domiciliu având diferite pretenții.

Despre Ioan Rus se discuta prin bilețele

Tot Alin Costache le-a povestit anchetatorilor despre cum susțineau liderii politici diferite persoane pentru numirea în funcția de șefi ai Caselor Județene de Sănătate.

Astfel, conform informațiilor indicate de cel audiat, la Alba Iulia liderul PSD din zonă, deputatul Ioan Dîrzu a venit la București la conducerea Casei Naționale însoțit de Silvia Puie,  șefa Casei Județene.

La Hunedoara, după ce candidatul inițial a picat examenul desfășurat anul acesta, președintele organizației județene a PSD, Laurențiu Nistor, a venit la conducerea Casei Naționale însoțit de Liliana Wainer, persoană pe care liderul social -democrat o dorea numită cu delegație în fruntea instituției. Tot la fel s-a prezentat și candidatul de la Sibiu care a venit însoțit de liderul PSD Sibiu. 

Surpriza mare apare la Cluj și nu din perspectiva candidatului susținut, care era persoana care ocupase funcția de director relații contractuale la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Conform celor indicate în declarația dată de Costache la DNA, omul dorea să își pună șef era chiar importantul lider PSD din Cluj, Ioan Rus. În discuțiile purtate la nivelul conducerii Casei Naționale de Sănătate Rus era denumit ”șeful”.

”Cunosc că Chesnoiu Nicolae a fost la un moment dat consilierul lui Ioan Rus. Această discuție prin bilețele a avut loc înainte de concursul din vara anului 2017 pentru ocuparea funcției de președinte – director general”, a spus Alin Sergiu Costache în declarația dată la DNA. 

Același om a spus că pentru Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea s-ar fi făcut o intervenție din partea unui deputat Rădulescu pentru revenirea la conducerea Casei a unui anume Alin Voiculeț.

În ceea ce privește situația de la Timișoara, Costache le-a spus procurorilor DNA că cel care a revenit în funcția de director al Casei Județene, Victor Dumitrașcu, era în relații foarte bune cu Cristian Celea, consilierul președintelui CNAS. 

Comentarii

 • gica

  11 noiembrie 2017 16:24

  ia sa vad daca iese cineva in strada pentru jaful din banii nostri,hai tefelisti cu joc de glezne ca la multinationala,mars in strada ca si la CAS sunt banii vostri

  raspunde comentariului
 • mit

  11 noiembrie 2017 13:03

  Sigur ca toti au putut sa fure sau au si furat pentru care trebuie pusi in zege si recuperarea prejudiciului dar trebuie sa fim corecti si sa nu duucem in eroare cititorul punand poza sefului si nu a hotului !.

  raspunde comentariului
 • mit

  11 noiembrie 2017 13:03

  Sigur ca toti au putut sa fure sau au si furat pentru care trebuie pusi in zege si recuperarea prejudiciului dar trebuie sa fim corecti si sa nu duucem in eroare cititorul punand poza sefului si nu a hotului !.

  raspunde comentariului
 • Șeful

  09 noiembrie 2017 7:02

  Romania n-a fost jefuita de rusi cat a fost jefuita de penalii autohtoni.

  raspunde comentariului
 • anto

  08 noiembrie 2017 21:07

  La Hunedoara se intampla lucruri foarte grave in sistemul de sanatate, dar nimeni nu poate sa faca ordine deoarece implicatiile duc la personaje influente si nu doar din sfera politica. De acor, Nistor e un bou, dar aceasta doamna Wainer "invarte" bani in sistemul de sanatate de pe vremea cand alianta PDL-PSD a inceput "ofensiva" asupra fondurilor din sistemul de sanatate. Si orice ilegalitate au facut toti cei ce s-au perindat in functii de conducere, daca au virat banii "acolo" unde trebuia, au scapat nepedepsiti. In schimb au murit si mor in continuare multi oameni din cauza managementului defectuos, mai exact a jafului din sanatate. Rus, fost ministru la interne, reprezinta un exemplu despre modul in care oameni din structurile de forta sunt implicati in aceste fraude. E o pista pe care nu cred ca va avea cineva curajul sa mearga si oricum nu vor fi pedepsiti adevaratii vinovati.

  raspunde comentariului
 • costica

  08 noiembrie 2017 18:17

  Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Pisdeata

  08 noiembrie 2017 16:40

  Nu era ala cu acasa creste un derrbedeu iar masa e la produs in Italia?de ce nu a luat masuri?de ce ne-a vandut nenorocitul votul?cum poate ramane dupa sufragerie un debil inca 2 ani la putere inpotriva a 7 mil de romani?asta in caz ca nu mai e si acum,drracu stie.

  raspunde comentariului
 • Pisdeata

  08 noiembrie 2017 15:24

  Iar lhabagiu ala de Rus?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  08 noiembrie 2017 14:37

  CEREM ARESTAREA INFRACTORILOR DRAGNEA SI TARICEANU, pentru mare coruptie si actiuni antistatale neintrerupte. In momentul de fata, cand sindicatele chiama oamenii in strada, pentru a impiedica pucistii PSD sa schimbe legile Justitiei si Codul Fiscal, cerem ca DNA sa inceapa anchetarea lui LIVIU DRAGNEA in Dosarul TURRIS si anchetarea lui C. P. TARICEANU in Dosarul STERLING. Dragnea, uzand de calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a cumparat Hotelul Turris, in 2009, pe numele sotiei sale, cu numai 214.000 de lei, cand costa 110 milioane de lei. Si mai are de platit statului 31 milioane de lei, aprox. 7,5 milioane de euro, pt evaziunea fiscala precizata in dosarul penal 3611-2-2012, care a fost blocat cu NUP, de catre NITU, la Parchetul General. Tariceanu, in calitate de premier, a concesionat firmei canadiene Sterling Resources, fara licitatie, prin H.G. nr.1446 si ANEXA 11 secreta, din 12 noiembrie 2008, inlocuind contractul semnat de fostul Guvern Stolojan, care ar fi dat Romaniei dreptul sa beneficieze de 51 procente in faza de exploatare, doar cu dreptul sa primim 6 la suta pana la 12 la suta redevente la finele fiecarui an pentru petrolul si gazele extrase de firma Sterling din zona Insulei Serpilor. Modificarea contractului Stolojan, prin ANEXA 11, s-a facut hoteste, in ultimile zile de mandat ale premierului Tariceanu, cu prejudicii probabil de sute de milioane de euro pentru tara noastra. Ceea ce miroase a hotie la nivel inalt, garnisita cu spaga uriasa.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  08 noiembrie 2017 14:34

  CERETI, PE FORUM, CA DRAGNEA SA PLATEASCA HOTELUL TURRIS ! Trebuie sa iubim ROMANIA si NEAMUL ROMANESC inaintea oricarui partid. Pe megaescrocul DRAGNEA trebuie sa-l renegam toti, pentru ca a escrocat statul cu sute de milioane de euro, in fel si chip, cum nu a mai facut-o nimeni. Si banditul vrea sa ajunga presedintele Romaniei. Sa lasam la latitudinea DNA si a ICCJ, cand il ancheteaza pe Dragnea in dosarele, Tel Drum, Restaurantele si magazinele comerciale din Tr. Magurele, luate cu japca de la stat in 2005 si vandute pe bani grei, CAP-ul din Salcia luat si facut cadou fiului sau Valentin, cu 13 mii hectare de pamant roditor si ferme de vaci si de porci, Insula Belina adusa in stadiul de Insula Dragnea, Matrasirea fondurilor de la Ministerul Dezvoltarii, care au ajuns la Tel Drum, Afacerile dubioase din Brazilia, unde a facut 7 deplasari numai intr-o singura vara, in 2014 si unde banuim ca a depus sute de milioane de euro in banci. Eu fac apel la toti postacii cinstiti si patrioti, sa scrie pe forum si sa cerem doar atat ca banditul DRAGNEA sa fie obligat de JUSTITIE sa plateasca 7,5 milioane de euro, impunerea de catre ANAF, in 2011, pentru evaziune fiscala la Hotelul Turris din Turnu Magurele, fiindca nu a platit impozitele, du-pa ce l-au furat. Precizez ca Liviu Dragnea a cumparat Hotelul Turris, cu 8 etaje, pe numele sotiei sale Bombonica, in 2009, cand DRAGNEA era presedintele CJT, platind doar 214 mii de lei, cand costa 110 milioane de lei. Familia DRAGNEA nu a platit nici impunerea ANAF de 7,5 milioane de euro, deoarece dosarul penal 6311-2-2012, care ajunsese la ICCJ nu a putut fi judecat, fiindca procurorul general Nitu a blocat dosarul cu NUP la PARCHETUL GENERAL, unde sta blocat si astazi. Din datele existente pe net, aflam ca DRAGNEA a vandut Hotelul Turris si a incasat milioane multe. Toti oamenii de buna credinta, sunt cnvinsi ca Dragnea nu ar fi putut infaptui uriasele ilegalitati din Teleorman, fara sprijinul autoritatilor locale din Alexandria si in mod deosebit al doamnei Carmen Dan. CERETI, PE FORUM, CA HOTUL DRAGNEA SA PLATEASCA HOTELUL TURRIS, LA VALOAREA DE 110 milioane de roni pe care a avut-o cand l-au furat, si sa achite si datoria de 31 milioane de roni pentru evaziunea din dosarul 6311-2-2012, tinut blocat cu NUP la Parchetul General.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  08 noiembrie 2017 14:31

  UN ACT DE SUBMINARE A ECONOMIEI NATIONALE a fost savarsit hoteste de C.P.Tariceanu pe 12 noiembrie 2008, in ultimele zile ale mandatului sau de premier. ROMANIA avea un contract cu firma canadiana STERLING, incheiat de guvernul Stolojan, in care firma respectiva se angajase SA EXPLOREZE un platou maritim romanesc din zona Insulei Serpilor, pe proprie cheltuiala, urmand ca in faza de EXPLOATARE sa beneficiem de 51 din petrolul si gazele extrase. Pe 12 noiembrie 2008, in ultimile zile de mandat, premierul Tariceanu a semnat hoteste, fara licitatie, o HOTARARE DE GUVERN Nr. 1446 si o ANEXA 11 secreta si tradatoare, care a modificat contractul incheiat de Guvernul Stolojan cu firma Sterling Resources, cu prejudicii de sute de milioane de euro pentru tara noastra, pe care procurorii DNA ar trebui sa le stabileasca. Anexa 11 a tradarii e ilegala, fiindca o parte a platoului nici nu era inca restituit. Ca urmare, RO o poate contesta. Intrebarea este CATA MITA A INCASAT TARICEANU, in 2008, in afacerea murdara Sterling ? Este revoltator sa ne impacam cu situatia actuala, in care un mare infractor C.P.TARICEANU, care mai este acuzat si de marturie mincinoasa intr-un mare proces de retrocedari frauduloase, sa ocupe inalta functie de presedinte al Senatului Romaniei, post din care a atacat fara incetare JUSTITIA, pe care este pe cale sa o cucereasca, impreuna cu Dragnea, pentru PSD. ,,HOTĂRÂRE nr. 1.446 din 12 noiembrie 2008privind aprobarea Actului adiional nr. 11 la Contractul de explorare i împărire a produciei pentru perimetrele XIII Pelican i XV Midia, încheiat între Agenia Naională pentru Resurse Minerale i Sterling Resources Ltd. Emitent Guvernul. Publicat in M. O. nr. 780 din 21 noiembrie 2008.În temeiul art. 108 din Constituia României, republicată, i al art. 31 alin. 3 din Legea petrolului nr. 2382004, cu modificările i completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.Articolul 1Se aprobă Actul adiional nr. 11 la Contractul de explorare i împărire a produciei pentru perimetrele XIII Pelican i XV Midia, încheiat între Agenia Naională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, i Sterling Resources Ltd., în calitate de concesionar, prevăzută în anexa* care face parte integrantă din prezenta hotărâre.----------Notă * Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii,,.

  raspunde comentariului
 • tif

  08 noiembrie 2017 10:49

  Scuze pt cateva semne de punctuatie, care nu stiu cum au disparut...

  raspunde comentariului
 • tif

  08 noiembrie 2017 10:08

  Nu pot fi prea obiectiv fiind fost medic military si printre ``fondatorii`` CASOPSNAJ casa de sanatate a armatei, etc.,care l-a ``exportat`` pe Burcea la CNAS, iar pe de alta parte cunoscandu-ma cu trei nume grele mentionate cu doua din ele am lucrat in aceeasi institutie, dar NU am lucrat IMPREUNA, din pacate, dar si din fericire pt mine.Cu toate acestea, cel putin parcursul logic al articolului este correct, inclusive in ce privesc metodele daca nu jucai credibil rolul de obedient sau collaborator in combinatii n-aveai nici o sansa de acces la nivelul de varf al, sa zicem M.A.I., indifferent de calitatea profesionala-din pacate valabil si in relatiile cu dl. ministru Rus- cat despre neispravitii atarnatori de prin judete, chiar ca nu merita apasat pe taste.In concluzie, daca se probeaza hotia, atunci nici o mila! Daca nu, ramane reprosul ca niste oameni cu calitati individuale certe,valabil si pt dl. ministru Rus si pt dl general Chesnoiu nu au promovat calitatea umana si profesionala, ci indivizi de cu totul alta facture. Inca o data, PACAT!

  raspunde comentariului
 • stoica

  08 noiembrie 2017 9:46

  faimosul grup de la cluj, la care i se face atata looooooooooooby in toata massmedia controlata sau nu de acestia, dancu, maior, rus, bogdan, hoandra, ca sa ii enumeram pe cei mai faimosi, caci anexele din domeniul medical, economic, interne, externe etc sunt nstrumentele lor, ce clamau ca ies din grupul infractional organizat, niste ipocriti cu totii. politicul din punct de vedere al calitatii umane este CATASTROFA, inclusiv prin slugarnicia acestor anexe.

  raspunde comentariului
 • spartacus

  08 noiembrie 2017 8:13

  jigodia asta a pus din greu umarul la vanzarea romaniei pe 2 lei in timpul mandatului lui adrian nastase

  raspunde comentariului
 • Theodor Iliescu

  08 noiembrie 2017 1:52

  "toarasu" Rusu - acum cateva zile - incerca sa ne convinga ca daca iesa presedinte A. Nastase Romania era.... undeva prin slavi ! Cred si eu ca era bine cu Nastase presedinte pentru pungasi, hoti si mafiotii din ALDE-PSD ! Deci "toarasu" Rus regreta alegerea lui Basescu - presimtind ce-l asteapta curand !!! Puscaria ? Alt pungas mrca PSD care incepe sa .... guite !

  raspunde comentariului
 • Iliutza

  08 noiembrie 2017 1:04

  In concluzie ce trebuie sa facem ???Fiiind situatie extrem de grava in Sanatate, sistemul sanitar fiind adus in faliment astfel se aduce grava atingere fiinte nationale - TOTI vinovatii trebuie aspru pedepsiti prin EXECUTIE PUBLICA - pentru ca numai puscaria nu mai sperie nici un hot acum dupa 27 de ani de "democratie-hotie".

  raspunde comentariului
 • Emilita

  07 noiembrie 2017 21:32

  Rusu asta este un talhar care fura banii Romanilor.

  raspunde comentariului
 • Heldon

  07 noiembrie 2017 20:53

  Singurii milionari cinstiti din tara asta este Hagi si Halep.

  raspunde comentariului
 • Pesedistu Codrin...

  07 noiembrie 2017 20:15

  Nimic senzațional,se știe că Rus și toți că el au furat de s-au rupt fără a fi deranjați de procurori,servicii..erau frați de cruce la jaful țării. În rest,să vedeți ce vine... trăiască PCR,trăiască unitatea de monolit a pulimii in jurul infractorului draqnea comp.,trăiască și înflorească partidul,tudosii,Stroii,****,pardon,miseii,pardon,misaaaaa,pisa și olgoaiele...

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design