Miniștrii care și-au „măsluit” viața, Răzvan Cuc și Liviu Pop, și-au modificat CV-urile, după dezvăluirile României Libere. Mihai Tudose se prezintă acum într-o frază, iar Carmen Dan nu explică de ce a terminat facultatea în 10 ani

de Petre Badica , 09 august 2017 - stire actualizata la ora 20:11, 09 august 2017

Răzvan Cuc și Liviu Pop și-au modificat biografiile după dezvăluirile „României libere”. Mihai Tudose se prezintă într-o singură frază, iar Carmen Dan nu explică de ce a terminat facultatea într-un deceniu. Victor Ponta și-a epurat, retroactiv, patru CV-uri oficiale.    

„România liberă” a deconspirat faptul că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se laudă cu un doctorat din care a fost exclus. Ministru în ambele mandate PSD de după 1 ianuarie 2017, demnitarul a scris în CV-urile oficiale (printre care și în cel depus în decembrie 2016 la Camera Deputaților) că este, din 2008, doctorand la Academia Română.

Într-un răspuns oficial, acordat în exclusivitate pentru „România liberă”, Academia Română a arătat că Răzvan Cuc a fost exmatriculat de la cursurile școlii doctorale pe la care nu a mai ajuns niciodată după anul 2010.

„Întrucât, până la data de 25.07.2013, nu s-a mai prezentat pentru susținerea a două examene și a două referate, prevăzute în cadrul stagiului de pregătire doctorală, și nici nu a mai făcut solicitare de prelungire a stagiului, pe baza hotărârii Secției de «Științe Economice, Juridice și Sociologice» a Academiei Române, Biroul Prezidiului Academiei Române a -aprobat cererea Institutului Național de Cercetări Economice «Costin C. Kirițescu» ca domnul Cuc Răzvan Alexandru să fie exmatriculat, potrivit prevederilor legale, de la Școala Doctorală a Academiei Române“, a fost răspunsul Academiei pentru „România liberă”.

Amnezia s-a încheiat în 24 de ore

Răzvan Cuc ne-a precizat că nu mai știa nimic despre doctoratul său pe care l-a abandonat atunci când „s-a luat cu afacerile și cu politica”. Ministrul -Transporturilor a susținut că va corecta eroarea. Și a făcut-o. După ce a mințit timp de patru ani că este doctorand la Academia Română, în numai 24 de ore Răzvan Cuc și-a găsit timp și a îndepărtat din CV-ul său oficial de la Camera Deputaților faptul că, din septembrie 2008, este doctorand la Academia -Română, având domeniul de interes „Impactul -integrării în Uniunea Europeană asupra comerțului exterior al României“. Această referință a fost scoasă și din formatul PDF al CV-ului de pe cdep.ro. Astfel, Cuc a -rămas licențiat în economie europeană la Universitatea Româno-Americană. A absolvit Universitatea „Hyperion“, Facultatea de Drept și Administrație -Publică.

Din păcate pentru Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor apare în continuare ca doctorand la Academia Română în paginile numeroaselor ziare, portaluri de știri sau de televiziuni care i-au prezentat pe larg CV-ul când a fost numit ministru al Transporturilor în guvernele Grindeanu și apoi Tudose.

Liviu Pop, schimbare bruscă la față

Pe 11 iulie, “România liberă” atrăgea atenția asupra modului lipsit de profesionalism și de rigoare academică în care ministrul Educației, Liviu Pop, se prezenta pe pagina oficială a ministerului pe care îl conduce. La două săptămâni de la validare, ministrul Liviu Pop a publicat în loc de CV, pe www.edu.ro, la categoria “Despre ministru”, o compunere cu accente naționaliste, din care lăsa să se înțeleagă faptul că oamenii ar avea parte de o carieră mai promițătoare în societatea capitalistă dacă sunt din popor. Asta, deși originile sănătoase erau, mai degrabă, o condiție necesară pentru a promova în comunism.

“M-am născut în Vişeul de Sus, în Maramureşul Voie-vodal, un loc cu oameni sinceri, deschişi şi gata să sară în ajutor ori de câte ori este nevoie. Sunt mândru că am primit o educaţie aleasă de la părinţii şi bunicii mei… Aşa cum spun bătrânii, «omul cât trăieşte învaţă», iar eu sunt deschis la tot ce este nou. Sper că v-am demonstrat până acum că sunt un om modest, din popor, iar cariera de politician este doar un prilej optim de a veni în sprijinul nostru, al tuturor celor care ne dorim un trai mai bun, un viitor mai fericit pentru copiii noştri.”

După dezvăluirile “României libere”, Liviu Pop a scos această prezentare de pe pagina Ministerului Educației și a înlocuit-o cu o biografie riguroasă.

Educație prin omisiune

Fostul ministru al Educației Remus Pricopie a menționat în propriul curriculum vitae că a făcut studii de “Politici publice” în învăţământul superior, la Universitatea George Washington, în perioada 2003-2004. Potrivit B1TV, reprezentanţii universităţii au spus că Remus Pricopie nu apare în baza de date ca având cursuri finalizate la instituţia în cauză în acea perioadă. De asemenea, nici la o verificare ulterioară reprezentanţii universităţii nu au putut confirma studiile ministrului. Cel mai probabil, Remus Pricopie a făcut un artificiu vinovat. Dacă în biografia din 2012 fostul ministru spune că a obținut o diplomă la respectiva universitate, în schimb, în CV-ul său actual, Pricopie mai menționează doar că a urmat mai multe cursuri de specializare, printre care și cel de la George Washington University (de unde înțelegem că nu e licențiat).

Corina Dumitrescu a fost nominalizarea, de numai câteva zile, a lui Victor Ponta ca ministru al Educației. În 2012, reprezentanții Universității Stanford au precizat că nu au găsit date oficiale care să ateste că ministrul Corina Dumitrescu ar fi fost înscrisă sau ar fi absolvit vreun program finalizat cu diplomă. La acea dată, Corina Dumitrescu a scris într-un CV că a urmat cursuri de drept internațional la Universitatea Stanford. Dumitrescu s-a apărat spunând că la acea dată se numea altfel. Ea nu a adus dovezi că a urmat cursuri la Stanford. RL nu a găsit un CV actualizat al Corinei Dumitrescu pentru a vedea dacă aceasta își păstrează studiile americane.

Sunt Mihai Tudose și mă prezint într-un singur rând

În urmă cu un an, Mihai Tudose a decis să facă o cerere pentru a-i fi retras titlul de doctor. Actualul premier fusese acuzat că a plagiat 50 de pagini pentru care a și plătit mai multe mii de euro. O decizie, ulterioară, a Curții Constituționale a stipulat că renunțarea la titlul de doctor nu se poate face unilateral, astfel încât teza de doctorat a lui Tudose urmează – la solicitarea “României libere” – să fie analizată de CNATDCU.

În acest context, era esențial ca actualul premier să își facă o prezentare completă pe site-ul Guvernului (gov.ro). La capitolul “prim-ministru” pe portalul Executivului României găsim scris: “Biografie: Mihai Tudose a fost învestit în funcţia de prim-ministru în data de 29 iunie 2017”. Tot din propria sa prezentare aflăm că, “potrivit Constituţiei, prim-ministrul este desemnat de Preşedintele României, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate”.

Și cum o fotografie face mii de cuvinte, la capitolul „Album foto” găsim 8 fotografii cu „prezentare premier și cabinet miniștri”.

Galop după titluri

Pe site-ul Camerei Deputaților, Mihai Tudose prezintă un CV falsificat. Premierul susține că din 2013 este „conferențiar universitar, Protecția infra-structurilor critice” la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. În 2011, fusese lector în cadrul aceleiași instituții de învățământ. Într-un răspuns oficial, Serviciul Român de Informații a precizat că Tudose nu a predat niciodată la Academia Națională de Informații. Deși în urmă cu un an Tudose s-a rușinat cu propriul său doctorat, cerând să renunțe la el, pe site-ul Camerei Deputaților regăsim informația potrivit căreia în 2010 a devenit “Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, Protecția infrastructurilor critice”.

“România liberă” a scris despre existența a numeroase semne de întrebare în CV-ul lui Tudose. Acesta a terminat facultatea la 28 de ani. La vârsta de 40 de ani a început fulminanta ascensiune educațională și academică a lui Mihai Tudose: face 11 cursuri în zece ani. Există ani de-a dreptul prolifici. În 2006, în timp ce era deputat, urmea-ză – în același timp – patru cursuri postuniversitare și un masterat. Unul, la Constanța.

Șova a intrat, dar nu a finalizat

În anul 2012, Dan Șova a fost acuzat că nu are un master în Drept Fiscal, obţinut în Marea Britanie, la London School of Economics. La acea dată, fostul ministru a avut o explicație ciudată: a fost la cursuri, dar a cerut doar eliberarea unui certificat de participare. În CV-ul său de la Senat – mandatul 2012-2016, Dan Șova nu menționează niciun rând despre masterul său londonez. Ministrul interimar al Educației Liviu Pop i-a sărit în ajutor declarând: „Nu scrie nicăieri în CV ce poți să scrii sau ce ai dreptul să scrii. Dacă am făcut, le-am trecut. Și eu am șters poate anumite lucruri din CV sau am scos o diplomă pentru că nu am considerat că sunt relevante”.

Ponta nu are „educație și formare”

Victor Ponta este politicianul nevoit să își cosmetizeze de cele mai multe ori CV-ul.

Fostul premier și-a revizut toate CV-urile oficiale din ultimii 13 ani, din care a șters orice referire la formarea sa educațională. În CV-ul său oficial de la Camera Deputaților, Victor Ponta nu mai oferă nicio informație despre școlile urmate. Nu putem afla nici măcar dacă are bacalaureatul luat. Ponta a modificat, retroactiv, toate cele patru CV-uri ale sale care corespund tot atâtor mandate de deputat avute din 2004. În primele -variante ale -acestor CV-uri (anterioare anului 2012), Ponta a menționat că a dobândit un doctorat la Universitatea de Drept din București. De asemenea, Ponta preciza, într-un CV din 2013, că a urmat 7 studii și specializări și 5 seminarii și cursuri. Acestea au dispărut complet din CV-ul de la Camera Deputaților.

La puțină vreme după acuzațiile de plagiat, din iunie 2012, Ponta și-a revizuit CV-ul, din care a scos Masterul de la Universitatea din Catania.

În septembrie 2015 scriam că premierul Victor Ponta a decis să își șteargă studiile și cursurile universitare pe care le-a absolvit de pe variantele în limba engleză și în limba franceză ale site-ului Guvernului.

Carmen Dan: studii și programe sub acoperire

Există și politicieni care își întocmesc CV-ul lacunar și pentru că experiența lor educațională nu este un motiv de mândrie. După cum a precizat și publicația liberinteleorman.ro, la vârsta de 19 ani, ministrul de Interne Carmen Dan a absolvit Liceul de Filologie Zoia Kosmodemianskaia din București. S-a înscris la Facultatea de Drept – Universitatea Ecologică Bucureşti fără să precizeze anul. Apoi, la 30 de ani, dă examen de licență la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Doamna ministru și-a dat licența la zece ani distanță de la absolvirea liceului. În totalul -dispreț pentru transparența publică, ministrul Carmen Dan a scris că a urmat: program-pilot de formare, program de formare specializată, program perfecționare, studii postuniversitare, fără să ofere detalii despre instituția la care le-a urmat.

 


Citiți și:

EXCLUSIVITATE. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se laudă cu doctoratul, deși a fost exmatriculat acum patru ani | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Răzvan Cuc a păstrat în biografia sa oficială că este înscris la studii doctorale, în timp ce Academia Română a precizat pentru „România liberă“ că acesta a fost dat afară în urmă cu patru ani.

Cu ce se laudă ministrul Liviu Pop în CV-ul oficial postat pe site-ul Ministerului Educației: „Sunt un om modest, din popor“

Noul ministru al Educației a publicat, pe site-ul oficial al ministerului pe care îl conduce, povestea romanțată a vieții sale, populată cu amintiri din Vișeul natal, dragostea față de catedră și referiri la ani în care era lider sindical.

 

 

Citiți textul integral în ediția de miercuri a ziarului „România Liberă”, disponibilă la toate punctele de difuzare a presei din țară și prin abonament.

Puteți consulta ziarul și în format .PDF aici.  

 

 

 

Comentarii

 • catavencu

  16 august 2017 4:03

  primii 10 ani sint grei.... pin-ajungi in anul 3

  raspunde comentariului
 • spartacus

  13 august 2017 12:34

  BAI PNL-ULE , BAI ORBANE , AVETI CURAJ SA FITI RADICALI SI SA CERETI RESTARTAREA INTREGULUI APARAT DE STAT ? AVETI CURAJ SA DEPOLITIZATI INSTITUTIILE DE STAT ? AVETI CURAJ SA ANULATI PENSIILE SPECIALE ? AVETI CURAJ SA REDUCETI PENSIILE NORMALE LA PRAGUL MAXIM DE 1500 EURO? AVETI CURAJ SA RESTRUCTURATI PERSONALUL DIN APARATUL DE STAT? AVETI CURAJUL SA-L INDEPARTATI PE ISARESCU SI SA SCHIMBATI REGULAMENTUL BNR ? AVETI CURAJ SA RESTRUCTURATI SI SERVICIILE ? AVETI CURAJ SI SA NU MAI ACCEPTATI SOT SI SOTIE , MAMA SI FIICA,TATA SI FIU ETC RUDE DE GRADUL 1 SI SA CONCEDIATI UNA PERSOANA DIN FAMILIE ? ETC ETC ETC . CAND TOATE ASTEA VOR FI PREZENTATE ACUM IN PROIECTUL VOSTRU DE GUVERNARE VA VOM VOTA . IN CAZ CONTRAR NU VETI CASTIGA ALEGERILE SI VOM RAMANE IN CONTINUARE PE MANA ACESTOR PSD-ISTI ANALFABETI FUNCTIONALI . ORBANE, NU UITA DE SLOGANUL TAU " TOTUL PT TARA , NIMIC PT MINE !!!!"

  raspunde comentariului
 • Lorica

  12 august 2017 16:26

  Ar trebui stiut ,despre ce se invata,ce educatie se face la Scolile de Politie si discutat si cu cetatenii despre toate acestea,cetatenii fiind interesati direct.De pilda mie,care sunt terorizata de 6ani,zi si noapte,continuu, de zdranganitul de chitara electrica,trezindu-ne din somn si nelasindu-ne sa dormim,Seful de Politie de la Iasi imi raspunde ca nu e asa de grav sau ca e o "expunere subiectiva" ! Institutiile Statului,isi bat joc de noi,cei care ii platim.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  11 august 2017 17:25

  Ati gasit ciudatenii in CV-uri, se prea poate. Insa ma uit atent la scriitura, apoi la comentarii. Nu va suparati, nici voi nu sunteti mai breji, sunteti un cor al frustratilor. Si nu care cumva sa-mi opuneti modele din vechiul regim basist, fiindca acolo gasesti politruci odiosi, la auzul numelui lor vomitand instantaneu. Cutare, decretat savant planetar, remarcat prin calculul pumnului in freza copchilului si introducerea camerelor de supraveghere la bac, in rest un impostor sinistru. Betivi, *****, analfabeti, trogloditi, dilii, oportunisti, plagiatori, ticalosi, toate categoriile stralucit reprezentate. Activisti pcr-securitate, profitori nerusinati ai jefuirii tarii, in numele valorilor euro-atlantice. Popi, cu facultati de pupat icoane la baza, decretati mari oameni de stiinta. Uitasem sa adaug securistii, cu specializari stiintifico-fantastice la cacademiile de securitate nationala. Bai, lua-v-ar *****` pe toti, de basisti abjecti, cand a fost vorba de aia n-ati suflat o vorba. O fac si o prezicere, anume ca daca pesedistii vor avea simtul masurii, mai castiga inca 10 randuri de alegeri consecutive. Trebuie sa faca un singur lucru- SA NU REPETE ORORILE REGIMULUI BASISTO - PEDELISTO - SECURIST. Atat, si nimic mai mult. In rest, va transmit un democratic hai sictir.

  raspunde comentariului
 • CHARLIE

  11 august 2017 16:56

  Corina Dumitrescu a "luat" cursuri de "drept" la Universitatea Stanford din California. Mai curand de stramb.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  10 august 2017 10:32

  Numirile de ministri s-au facut pe criterii de pupincureala tipic PSD-ista !.Ce vrei de la Dragnea ?- un repetent ,un cartofor-un bisnitar de pe vremea studentiei , ajuns la butoane face ceea ce stie ,se inconjoara cu cei de o teapa cu el ,iar rezultatele sunt un dezastru.Un fapt este de remarcat l-au ajuns minciunile din urma ,a piedut sirul lor , iar fuga de raspundere este tot mai evidenta. Dragnea are sindromul puiului de cuc !!cucul isi pune ouale in cuib strain ,dupa clocit cand iese din ou puiul de cuc arunca din cuib ouale celelalte sau puii ceilalti ,astfel este singurul beneficiar al hranei aduse de parintii adoptivi.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  10 august 2017 10:32

  Numirile de ministri s-au facut pe criterii de pupincureala tipic PSD-ista !.Ce vrei de la Dragnea ?- un repetent ,un cartofor-un bisnitar de pe vremea studentiei , ajuns la butoane face ceea ce stie ,se inconjoara cu cei de o teapa cu el ,iar rezultatele sunt un dezastru.Un fapt este de remarcat l-au ajuns minciunile din urma ,a piedut sirul lor , iar fuga de raspundere este tot mai evidenta. Dragnea are sindromul puiului de cuc !!cucul isi pune ouale in cuib strain ,dupa clocit cand iese din ou puiul de cuc arunca din cuib ouale celelalte sau puii ceilalti ,astfel este singurul beneficiar al hranei aduse de parintii adoptivi.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  10 august 2017 8:11

  Daca esti ministru-cuc, Nu-i destul sa canti in nuc, Iar de Dan, cea incruntata, Nu stii de-i baiat sau fata.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  10 august 2017 7:56

  Daca esti un Liviu Pop, Mai ai de sarit un hop Ca sa fii cioban la stana, Nu-i destul sa stii ce-i lana. Si-n cultura, sa iei opt, Nu poti, cand esti semidoct. O sa iei cumva doar sase, Doctorand marca Nastase.

  raspunde comentariului
 • InteleptuL

  09 august 2017 19:57

  Toti ministrii PSD au facut facultatile cu studii aprofundate adica in 7-15 ani. Au invatat sa fure, sa minta si sa faca puscarie, unde devin scriitori. SINGURA LOR SUPARARE ESTE CA NU LE CONFISCA NIMENI BUBURILE FURATE.

  raspunde comentariului
 • Scarmen Supradotata

  09 august 2017 19:51

  Ce intrebare? Nu v-a raspuns de ce a facut facultatea in 10 ani!??!!!SIMPLU CA SA AJUNGA DIRECT MINITREASA.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design