7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFormula 1Manipulare. Regele sindicatelor a jucat cartea grevei pentru PSD: Ordonanța de urgență...

Manipulare. Regele sindicatelor a jucat cartea grevei pentru PSD: Ordonanța de urgență privind veniturile bugetarilor a fost deblocată politic în campanie

Social-democrații au tergiversat adoptarea ordonanței privind salarizarea în sănătate, așteptând declanșarea grevei generale, pentru a poza în salvatori.

Ordonanța de urgență privind salarizarea bugetarilor, con-testată de sindicaliștii din sănătate prin greva organizată ieri, a făcut, de mai multă vreme, obiectul unor negocieri între parlamentarii PSD și reprezentanții sindicatelor.


Citește și:  FOTO. UPDATE. Medicii renunță, temporar, la grevă. Ministrul Sănătății a contestat în instanță acțiunea Sanitas


Pe 13 septembrie, reprezentanții PSD au anunțat că au preluat o serie de amendamente de la sindicate pentru „corectarea” ordonanțelor privind salarizarea – OUG nr. 20/2016 și OUG nr. 43/2016. La întâlnire au participat reprezentanți de la 28 de confederații sindicale și câțiva dintre greii PSD, printre care președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, liderii grupurilor PSD, Mihai Fifor și Florin Pâslaru, precum și Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților. Potrivit promisiunii PSD, legea urma să fie votată de Senat într-o săptămână, cu amendamentele dorite de sindicate, pentru a ajunge cât mai repede la Camera Deputaților. În realitate însă, legea a trecut de Senat abia pe 5 octombrie, prin aprobare tacită, adică fără dezbatere.

Ulterior, legea a ajuns la Ca-me-ra Deputaților, fiind trimisă pentru raport  la Comisia de Muncă și la cea pentru Buget, cu termen 27 octombrie. Acest termen nu a fost respectat, pentru că legea nu a figurat pe ordinea de zi a Comisiei de Muncă în niciuna dintre cele șase ședințe care au avut loc între 17 octombrie (data sesizării comisiei de către Biroul Permanent) și 27 octombrie. Potrivit unor surse, Adrian Solomon, șeful comisiei le-ar fi explicat parlamentarilor că mai așteaptă depunerea unor amendamente.

După amânare, s-a trecut la viteză

În contextul amânării unei decizii, greva s-a declanșat și, ieri, a ieșit la rampă președintele PSD, Liviu Dragnea, în postura de salvator al sindicaliștilor și de critic al Guvernului Cioloș. „Guvernul ZERO a băgat în grevă 80.000 de cadre medicale şi personal tehnic. În acest moment, sistemul medical este blocat. Revendicările salariale sunt -legitime, iar PSD le va susţine urgent în Parlament pentru a rezolva problema şi a încheia greva. Vom veni cu soluţii pentru ca cei care au grijă de sănătatea noastră să fie respectaţi”, a postat Dragnea pe pagina de Facebook.

Zis și făcut. La două ore după postarea lui Dragnea, conducerea Camerei a convocat Comisiile de Muncă, pentru Buget și cea juridică pentru ora 16.00, pentru a discuta amendamentele sindicatelor, ținute la sertar din luna septembrie. Mutarea PSD a produs conflicte procedurale. Parlamentarii PNL s-au deplasat în sala Comisiei Juridice, pentru a afla, ulterior, că ședința nu are loc unde fusese programată ci în sala Comisiei de Muncă. În sala Comisiei de Muncă, în prezența social-democraților și a liderilor sindicali, Eugen Nicolăescu (viceliderul grupului PNL) a contestat organizarea ședinței, invocând faptul că nu sunt prezenți și membrii Comisiei Juridice, așa cum decisese Biroul Permanent.

Social-democrații au răspuns că, până la finalul ședinței, Biroul Permanent se va reuni și va schimba lista comisiilor convocate. „Sunt 80.000 de oameni în stradă. Să fim constructivi și să terminăm dezbaterile pe ordonanță cât mai repede, să nu căutăm pretexte pentru amânare”, a îndemnat președintele Comisiei de Buget, Viorel Ștefan (PSD). Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, le-a transmis parlamentarilor că nu există fonduri pentru majorări suplimentare în sănătate. La închiderea ediției, parlamentarii dezbăteau amendamentele sindicatelor.  

 

Sistemul de sănătate, paralizat 

Peste 82.000 de cadre medicale și personal tehnic, membri ai sindicatului Sanitas, au declanșat, ieri, greva generală pe termen nelimitat în spitalele din toată țara. Ca urmare a protestelor, sistemul medical a funcționat cu doar o treime din personal, fiind tratate doar urgențele.

Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că, de fapt, singurul inconvenient provocat de grevă este creșterea timpului de așteptare în preluarea cazurilor medicale. Iar prim-vicepreședintele Sanitas, Marius Sepi, a susținut că protestul lor, deși a ținut medicii și asistentele departe de paturile bolnavilor, are susținerea asociației de pacienți.

“Am făcut apel şi prin ei, şi prin presă ca, în aceste zile, până la deblocarea situaţiei, cei care nu au strictă nevoie de servicii medicale să nu acceseze spitalele din România”, a declarat Sepi. Principala revendicare a sindicaliștilor se referă la introducerea personalului tehnic, aproximativ 23.000 de oameni, în corpul Ordonanței 20 privind salarizarea. De asemenea, ei cer să se țină cont și de cei 1.500 de salariați din creșe și grădinițe, ca medicii și asistentele din domeniul asistenței sociale să fie plătiți pe grila spitalelor neclinice, iar plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016. 

Președintele Sanitas câştigă 7.500 de euro pe lună

Liderii sindicali  primesc salarii impresionante, mult peste cele ale medicilor specialiști, și au conexiuni politice cu PSD.

În fruntea sindicatului Sanitas, care a declanșat greva generală și solicită noi majorări salariale în sectorul sanitar, se află acum Leonard Bărăscu, un fost asistent medical, care în 2015 a câștigat circa 90.000 de euro, adică 7.500 de euro pe lună.

Într-un clasament realizat de presă în august 2016, Bărăscu era cel mai bine plătit lider sindical, obținând venituri anuale de 404.951 lei. Federația Sanitas i-a oferit un salariu anual de 134.637 lei, adică peste 11.000 de lei pe lună. Probabil că în sistemul medical de stat nu există nici un medic care să primească un astfel de salariu, indiferent de calificarea sa. Sanitas îi oferă un plus de 81.761 lei pentru activități „în afara funcției de bază”. Alți 98.252 lei i-au intrat în cont de la CNSLR-Frăția, confederație pe care o conduce din 2012. În fine, 89.941 lei a primit în 2015 întrucât este și vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medi­cali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Ro­mânia.

„Prestaţia este internă şi internaţională. Adică tot ceea ce fac împreună cu colegii mei la Sanitas, ei au decis că această sumă trebuie să fie reprezentativă pentru cei care îi conduc”, explica în august Bărăscu, pentru Digi 24. În plus, el ar fi fost „manager de proiect”, calitate în care ar fi „autorizat tot ceea ce înseamnă educaţia medicală continuă a asistenţilor medicali”.

Bărăscu a preluat conducerea Sanitas de la Marius Petcu, ­aflat în pușcărie. Petcu execută o pedeapsă de 7 ani întrucât a primit aproape 1,4 milioane de RON de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unui contract pentru lucră­ri la “Centrul de educație, perfecționare și recreere  Snagov”, aparținând SANITAS. Presa susține că Bărăscu e finul lui Petcu. Secretar general al Federației este în continuare Claudia Petcu, soția lui Marius Petcu, ea fiind salarizată cu circa 6.000 de lei pe lună.

Legături cu PSD

Prim-vicepreședintele Sanitas, Marius Sepi, are și el venituri mult peste orice medic din sistemul de stat. Poziția de prim-vicepreședinte i-a adus, în 2015, 87.355 de lei. Încă 55.902 lei îi vin din funcția de președinte al Sindicatului Sanitas din Alba, 27.903 lei de la Federația Sanitas, pe C.I.M., (contract individual de muncă) și 4.800 lei pentru că se află la conducerea filialei din Alba a CNSLR-Frăția. În total, el a avut venituri de circa 3.250 de euro pe lună.

Sepi este cunoscut pentru legăturile sale cu PSD-ul. Până în 2011, el a fost vicepreședinte al PSD Alba, funcție obținută în urma unui acord între CNSLR-Frăția și acest partid. „Nu ascund faptul că o să încercăm să folosim Partidul Social Democrat la maximum posibil. Şi ei, la rândul lor, o să ne folosească pe noi, ceea ce mi se pare până la urmă corect”, spunea Sepi în 2010.

Întrebat de „România Liberă“, de ce Sanitas nu a organizat o grevă în perioada guvernării PSD, prim-vicepre­ședintele confederației a evitat un răspuns. „Vă contrazic, pe vremea USL am organizat un marș de protest cu 11.000 de oameni”, a răspuns el. În ceea ce privește veniturile sale impresionante, Sepi a susținut că este „o măgărie” faptul că presa scrie despre ele. „Nu pot să nu remarc faptul că măgăriile astea despre liderii Sanitas apar în presă întotdeauna când organizăm vreun protest”, a susținut liderul sindical.

Sepi a absolvit un liceu agricol și, ulterior, a făcut cursuri post-liceale sanitare.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă