Guvernatorul BNR și Grupul Operativ „Negoiul“. Mugur Isărescu nu a fost doar informator, ci și ofițer acoperit! DOCUMENTUL care probează calitatea șefului Băncii Naționale a României de agent al Securității

de Catalin Prisacariu , 20 martie 2017 - stire actualizata la ora 14:10, 14 martie 2017

Conform unei “note de prezentare” întocmite de Securitate în 1979, Mugur Isărescu făcea parte din “Grupul «NEGOIUL»“. Iar “Grupul Operativ Negoiul” era “legenda” — numele conspirativ — al Oficiului pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale (parte din Institutul de Economie Mondială), structură folosită pentru acoperirea misiunilor de spionaj.

Într-un articol publicat ieri de către pressone.ro (sub titlul “Mugur Isărescu, ofițer pe deplin conspirat. Rețeaua DIE de la Institutul de Economie Mondială”), Institutul de Economie Mondială este prezentat drept “principala instituție de acoperire a Centrului de Informații Externe”.

IEM, acoperirea CIE

Institutul de Economie Mondială (IEM), la care Mugur Isărescu a lucrat până în 1990 ca cercetător științific, a “beneficiat” de o atenție specială din partea Securității. Conform articolului invocat mai sus, “în Raportul cu propuneri pentru Deschiderea dosarului de obiectiv «Institutul de Economie Mondială», semnat de colonelul de Securitate Florin Ionescu, se menționa că schema de organizare a Institutului prevedea 170 de salariați, la acel moment (1979 – n.r.) fiind ocupate efectiv 150 de posturi. În raport este precizată importanţa Institutului în structura de spionaj extern: Institutul de Economie Mondială era principala instituţie de acoperire a Centrului de Informaţii Externe”.

„Grupul Operativ Negoiul” din IEM

Mai interesant decât atât, însă, este că articolul Pressone arată că doar o anumită structură din IEM se ocupa, cu precădere, de spionaj. „Documentul menţionează că Institutul era folosit în mod legal «pe linia muncii de informaţii externe», în baza articolului 4 din Anexa nr. 3 a Decretului 426/1976, în care se stipula: «În cadrul Institutului de Economie Mondială funcţionează Oficiul pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale (OSDEM), unitate bugetară condusă de un director adjunct». Din documentele aflate în dosarul de obiectiv reiese că Oficiul pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale era folosit pentru acoperirea misiunilor de spionaj, denumirea legendată fiind «Grupul Operativ Negoiul». Legendare înseamnă crearea unui scenariu, a unei situaţii fictive, cu scopul de a conspira misiuni sau persoane care acţionează sub acoperire”, arată articolul publicat de către pressone.ro.

Document exclusiv: Isărescu, în “Grupul «NEGOIUL»”

Portalul prezintă și documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității referitoare la Oficiul pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale. În unele dintre acestea este menționat expres “Grupul «Negoiul»”. Nici un astfel de document, însă, nu conține referiri atât la Grupul “Negoiul”, cât și la Mugur Isărescu.

RL deține, însă, un astfel de document. Este vorba despre o “Notă de Prezentare privind pe Isărescu Constantin-Mugurel, cercetător științific”. Documentul este datat “20.06.79” și, în partea superioară stângă, conține adnotarea “Grupul «NEGOIUL»”. Actul menționează datele de identificare ale actualului guvernator BNR, numele părinților, adresa de domiciliu din acel moment, parcursul educațional și alte date personale culese în mod normal de către Securitate în astfel de cazuri.

Menționarea, în același document, atât a numelui legendat al Oficiului pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale din Institutul de Economie Mondială, cât și, în clar, a numelui lui Mugur Isărescu demonstrea-ză fără dubiu că actualul guvernator al Băncii Naționale a României făcea parte din rețeaua Grupului “Negoiul”, adică era spion sub acoperire al Securității.  

FRUSTRARE. SRI nu a „periat“ corespunzător dosarul lui Isărescu

Conform pressone.ro, publicarea în exclusivitate de către RL a informațiilor și documentelor potrivit cărora Mugur Isărescu a dat note către Securitate sub numele de sursă “Manole” ar fi produs nervozitate în Serviciul Român de Informații. “Surse din SRI ne-au declarat că, după apariţia articolelor din «România liberă», în cadrul SRI s-a declanşat o anchetă pentru identificarea persoanei care s-a ocupat de inventarierea documentelor, pe motiv că aceasta nu ar fi «periat» suficient de bine dosarul Institutului de Economie Mondială înainte de a-l trimite la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în anul 2008”, se menționează în articolul pomenit anterior.

INTERES. IEM, cel puțin trei dosare la Securitate

Pressone.ro a arătat și că “De-a lungul timpului, Departamentul Securităţii Statului a deschis cel puţin trei dosare care au vizat IEM, aşa cum reiese din documentele de la CNSAS. Unul a fost Dosarul de obiectiv «Fundaţia», iar celelalte două au avut denumire identică – Dosarul de obiectiv «Institutul de Economie Mondială». Două dintre dosare au fost deschise de UM 0544 (Centrul de Informaţii Externe) şi erau axate pe probleme de contrainformaţii, pe când cel de-al treilea a fost deschis de Direcţia a III-a de Contraspionaj a Securităţii. (...) Surse din SRI ne-au explicat că, procedural, dacă o persoană cu o anumită calitate în fosta Securitate a rămas în activitate şi după 1990, dosarul său de dinainte de 1989 nu se declasifică şi nici nu se predă la CNSAS”.

EXCLUSIV. „Manole“, deconspirat de către „România liberă“

Acum o săptămână, RL a publicat, în exclusivitate, informația (însoțită de documente) că Mugur Isărescu a turnat la Securitate sub numele de sursă “Manole”. “Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. Turnătoriile sursei «Manole» vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomați, cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de «notele» pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195”, scria RL pe 7 martie a.c.

În replică, Isărescu a invocat declarații furnizate anterior cotidianului “Jurnalul național”: “Eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceiași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”.

Comentarii

 • George

  12 octombrie 2017 20:23

  Raportat la bec de 10lei pa 4ani credi tc?

  raspunde comentariului
 • barbu brailou

  18 martie 2017 20:00

  un fel de nu a fost numai porc, ci și măgar!? domnule Prisăcariu, chiar e sarcină redacțională să vă țineți de gogorița asta cu informatorul? de ce nu vă place nu e de-ajuns că a fost ditai ofițerul acoperit? sau numai ăia foarte buni dintre ofițerii de securitate erau multilateral dezvoltați, primind și gradul de informator?!uite-așa se pierde crdibilitatea unui ziar. câtă mai rămăsese din ea...dar dv. cum de riscați să vă faceți de râs cu asemenea - iertați-mă - prostii?

  raspunde comentariului
 • Cititescu

  17 martie 2017 16:35

  Nu stiu in interesul cui lucreaza Romania Libera, dar daca Isarescu a facut spionaj in INTERESUL Romaniei, e meritul lui si nu trebuie blamat pentru aceasta. Daca acelas Isarescu a facut lucruri contrare interesului Romaniei, doar de aceste fapte ar trebui sa se ocupe presa noastra "libera" si nu de denigrarea lui in totalitate. "Desvaluirile" astea par sa ascunda un interes. Macar o fi un interes national?!!

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  17 martie 2017 10:11

  daca isarescu a fost ofiter inseamna ca a actionat la ordin deci nu a fost informator. cred ca avem o furtuna intr-un pahar de apa....

  raspunde comentariului
 • nea fane

  16 martie 2017 21:08

  isarescu si altii ca el au condus O ECONOMIE SOCIALISTA. treaba lor.spre rusinea noastra ,A ROMANILOR, noi am ales DEMOCRATIC sa fim condusi cam tot DE ACEIASI.oare numai ei sunt inteligenti si bine pregatiti in tara noastra???

  raspunde comentariului
 • Alexandru Florea

  16 martie 2017 16:41

  Este bine ca autorul articolului sa se decida asupra situatiei lui M Isarescu. Ori a fost turnator, ori a fost ofiter acoperit. Amandoua nu se poate. Personal cred ca a fost ofiter acoperit.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  16 martie 2017 16:22

  Degeaba ne facem ca nu intelegem. Lovitura de stat din decembrie 1989 a dato Securitatea, ca sa-l inlocuiasca pe Ceausescu, asa cum s-a inteles Brucan cu Gorbaciov la Moscova, cu Ion Iliescu. Si Securitatea a ramas, in continuare, stapana noastra si este stapana si acum. In toate institutiile care ne-au decis soarta au fost prezenti ei, vechii securisti, ori progeniturile lor, ori colaboratorii lor cei mai de incredere. Si, cum bine stim cu totii, n-au permis sa se voteze in Parlament legea lustratiei, care timp de zece ani le-ar fi barat accesul in Parlament, in Guvern, in functii inalte din Ministere, Armata, Politie,Justitie, Parchete, Prefecturi, Primarii, SRI si SIE. Si stiti cine s-a opus cel mai mult ? Valer Dorneanu. Si ce este Dorneanu acum ? Seful CCR. Si cine a fost procurorul general care a blocat cu NUP la PICCJ dosarul 6311-2-2012 cu 7,5 milioane euro evaziune fiscala ? Nitu. Care a tras de pe coperisul Tv in bucuresteni. Si cine a fost stapanul BNR ? Isarescu. Si cine au fost sefii stapanitorilor ? La vedere, doar Iliescu, Voiculescu, Nastase, etc. Si cine a trimis in neant industria, padurile, petrolul, gazele, etc ? Nastase, Tariceanu, Patriciu, Vacaroiu, Hrebenciuc, Ilie Sarbu, etc. Ce vreau sa spun ? Ca prin proteste masive si zilnice de strada, putem impune Guvern neutru si REFERENDUM pentru LUSTRATIE. Nu lasati Justitia in ghiarele PSD !

  raspunde comentariului
 • LEX

  16 martie 2017 15:44

  l-ati uitat pe Misu Negritoiu, Teodor Nicolaescu Dorulet si toata sleahta de ofiteri securisti . Ei aveau arme si au tras in oameni la Revolutie ca asa era ordinul ! Astia sunt criminalii !

  raspunde comentariului
 • Nelu

  16 martie 2017 2:10

  Draga Neagu Mircea !!! Nu fi suparat ! Uitate in spate 27 de ani pina in1990 !!!Peste 20 de Milionari in Euro au fost UCISI !! Nici unul nu a facut SINUCIDERE !!!Fii bucuros ca mine cu saracia noastra si TRAIM !!! Toate bune pt.tine. CIAO !!!!

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  16 martie 2017 1:02

  IAR OAMENII BOGATZI NU POT SA SE UITE LA OAMENII SARACI , DEOARECE EXISTA O INCOPTATIBILITATE FOARTE MARE INTRE CLASELE SOCIALE ! IN ANUL 2017 ! OAMENII BOGATZI , AU ETICHETA , BUNELE MANIERE , RESPECT , PE CAND LA CEALALTA CLASA A SARACIEI , ESTE LA LIMITA SUPRAVIETUIRII UMANE , IAR DIN CAND IN CAND MAI PRIMESTE SI CATE UN PRIVIRE RAUTACIOASA DREPT IN FATZA , CA OMUL E SARAC ! DOAR O PRIVIRE CU SPERANTZA MAI ARE OMUL SARAC , CATRE SUFLETE DIN CER , SI SFINTI , DE PE PAMANT , CE NE MAI INCARCA CATEODATA CU ENERGIE , CHIAR SI LA DISTANTZA , DE NE MIRAM CATEODATA , DE UNDE VINE CATEODATA , ASA REPEDE IN VALURI , ENERGIE , INSPIRATIE , SI ENERGIE DE NE SIMTIM , UN PIC MAI BINE . PROBABIL , SI DIN CER . CINE STIE CE O MAI FI SI PE ACOLO PROBABIL EXTRATERESTRII , DAR PROBABIL , SUNT CAM GREU DE VAZUT .

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  16 martie 2017 0:32

  CAND AM VRUT EU SA SPUN IN 23 NOIEMBRIE 1988 , LA CEI CU DOSARELE DE SECURITATE DACA POT SA SCRIU EU SI DESPRE CEAUSESCU , A SPUS SA NU SCRIU ! CAND A TRECUT UN ARO , PE SOSEAUA MORARILOR DIN BUCURESTI , CINE CREDETI CA M-A SALUTAT PE MINE , DIN ARO ? GHICITI ? NU GHICITI ! ERA MIHAIL GORBACIOV ! IAR LANGA SOFER ERA CEAUSESCU ! MIHAIL GORBACIOV , S-A MAI INSENINAT LA FATZA SI M-A SALUTAT DIN ARO ! LA DATA DE 23 AUGUST 1989 , CINE CREDETI CA M-A SALUTAT PE MINE DE LA INNALTA TRIBUNA ? CEAUSESCU ! A ARATAT CU DEGETUL JOS LA MINE , CARE EIU ERAM CU UN TABLOU AL SOTIEI SI A ZIS PROBABIL SOTIEI , CAM ASA , UITA-TE ACOLO ! ADICA LA MINE ! CARE EU ERAM CU TABLOUL ! IAR LA MINE SE UITAU DECAT CEI CE MI-AU INTOCMIT MIE UN DOSAR DE SECURITATE , IAR DUPA 1989 , LA MINE SE UITA DOAR SARACIA !

  raspunde comentariului
 • node

  15 martie 2017 20:38

  scarbosii au condus si conduc romanica

  raspunde comentariului
 • Bere.. voiesti?

  15 martie 2017 4:20

  O fi vreo campanie sa il scoata pe Isarescu din BNR ca nu face jocurile PSD. Un eminent finantist, bancher. Un caracter deosebit ajuns subiect de batjocura in gura unor ******* adevarate, exact genul de ******* care îl lingea pe ceașcă toata ziua. L-a tradat Isarescu pe Ceausescu? Asa o fi. Merita toata stima ! nemernicul ala nici nu putut sa ia cate gloante i se cuveneau. Ca altfel, se vede bine ca PSD nu are niciun gand sa scoata tunratorii securitatii din viata publica. Ba ni-i baga si mai in fata.. Altfel, ce draq ar cauta Severin la CA SRTv ?

  raspunde comentariului
 • nelu

  15 martie 2017 1:01

  ISARESCU !!!! UN VIERME CARE A TRADAT ROMANIA SI VA AVEA UN SFIRSIT INFIORATOR !!!!!!COLEGUL LUI LA BURSA DIN LONDRA UNDE ISARESCU II CURATEA PANTOFII A SALVAT ROMANIA DE DOBINZI INTERNATIONLE BEA WISKY SI A MURIT SARACUL!!!!BAAA ISARESCU TIE NU ITI ESTE RUSINE SA IESI PE STRADA INTRE OAMENI VIERME , TRADATOR CE ESTI ?????????????????????????????

  raspunde comentariului
 • AlinaP

  14 martie 2017 18:20

  "Nici un astfel de document, însă, nu conține referiri atât la Grupul Negoiul, cât și la Mugur Isărescu". Restul articolului e fantezia nelimitata a autorului folosita insa cu scopul de a crea scandaluri nejustificate si a discredita nevinovati - strategia securitatii din epoca comunista. Sa va fie rusine Romania Libera pentru ceia ce faceti, credeam ca ati schimbat macazul de la a suporta comunismul cu toate viciile lui la libertate dar ceva a ramas "curat murdar" in redactaia asta.

  raspunde comentariului
 • Catavencu

  14 martie 2017 17:33

  Stimata redactie v-am trimis de 3 ori actele de securest ale lui Besescu. Ce va tine sa le publicati? Oameni de legatura, nume, si tot ce vreti, cautati pe google si veti gasi fotografii si tot ceea ce vreti si nu vreti

  raspunde comentariului
 • Catavencu

  14 martie 2017 16:36

  ***** MARE, ca toti de genul acesta care din pacate conduc azi alesi de romanii care declarau ca s-au saturat de ei

  raspunde comentariului
 • vasile

  14 martie 2017 11:08

  cand oare scapam de jigodia asta? cat il mai suportam? un bugetarfunctionar public pur sange care nu a adus nici un aport in asta 27 de ani ba dimpotriva, a fost o frana

  raspunde comentariului
 • ca si Basescu

  14 martie 2017 10:44

  Asa, si? Ei sunt o retea care detine un avorton statal, si o Banca Nationala, voi doar ati descoperit in docu ce stiati si intuiati de mult! Ce credeti ca o sa faca ei cu descoperirile voastre? cu referendumul cu privire la numarul de parlamentari ce au facut? Ei sunt cei care va stapanesc si mimeaza integrarea euro-atlantica capatuindu-si avortonii, voi sunteti niste nimeni care veti da faliment si veti iesi la pensii de ra hat dupa care veti si muri fara sa va stie nimeni, fara ca cineva sa-si aminteasca de voi, in deplina uitare. De isarescu, Pontalau, iLiescu si chiar Dragnea, cronicile vor aminti peste veacuri chiar daca istoria nu va catadixi sa spuna multe despre Ponta cu OO, plagiatorul va fi in EA voi nicaieri!

  raspunde comentariului
 • Lespezi-Călţun

  14 martie 2017 8:46

  Lipsesc stelele, nimeni nu primea titulatura de ofiter fara ornamentele specifice.

  raspunde comentariului
 • HAHAHAHA ! Aghientu' 0,07%...

  14 martie 2017 3:36

  Șpionu' puIii... A făcut "joc dublu" în Marele Centru... Juvetele ăsta cu tikiye l-a trădat pe Ceașkă deja din prima lună când a stat "dincolo", probabil s-a oferit chiar el personal "pe tavă" okțidentalilor, la fel cum s-a oferit să penetreze pentru Ceașkă Ambasada britanică de la BukaIe... Probabil era recrutat de okțidentali deja din Rrromnika. De ce a fost preluat din start de Ilici pentru finanțuri, și apoi de ce nu a fost NICIODATĂ atacat de presa de "dincolo" ? ...tocmai pentru că e "omul lor" ! ...la fel cum și Ilici Cel Roșu a devenit "omul lor" când a dat aprobarea pentru închisorile secrete de la BukaIe ale C.I.A., în 2001, iar în 2003 deja stătea umăr-la-umăr în gașka N.A.T.O. cu i diotu' Bush Jr., și ăla recita poezii cu kurkubău' dă BukaIe... Și Băse' e "omul lor", de aceea "face pe ni znayu" în chestiunea închisorilor C.I.A. ! ...și Stolo' e "omul lor", că nu degeaba a fost acceptat la Banca Mondială ! ...și komisara puIii de la Bruksăl, pupila lui Ilici, e "fetița lor", după ce a trecut prin așternutul lui Powell, că altfel nu ajungea în Komisiya Europenisă a nespălatului infractor Juncker ! ...și Tănăsescu a ajuns la B.E.I. la Strassburg ! ...și mai sunt, zeci, ajunși toți în Masonerie și preluați sub pulpana Administrației de la Washington ! ...iar asta face-parte din tradiția politikă și geo-stratejikă amerlokă !...cu cine s-a pus-bine F.B.I. în 1943, înainte de debarcarea amerlokă în Sicilia ? CU Mafia siciliană ! ...pentru ca să aibă o grupare internă ce să îl saboteze pe Mussolini ! ...ce a urmat apoi, în deceniile de "democrație" ale Italiei ? DISEMINAREA Mafiei în toate domeniile de activitate, și penetrarea de către ea a vîrfului societății italiene, pentru că "avea spate" la Washingtonul ce i-a eliberat din închisori în 1943 pe mafioții americani de origine italiană, special pentru obținerea bună-voinței celor sicilieni, "verii" și "nașii" lor. Apoi, ce a urmat ? "Gladio", etc. TOATE, operațiuni amerloce secrete ale C.I.A., cu băgarea _ooIii in popolo italiano... This is America ! Hallelujah, brothers !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design