Familiile care conduc România

de Andreea Nicolae , 26 octombrie 2014 - stire actualizata la ora 10:55, 27 octombrie 2014
Familiile care conduc România

În aceeași zi în care a fost arestat preventiv Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, ieșea din sediul DNA, cu cătușe la mâini, omul de afaceri Paltin Gheorghe Sturdza, împroprietărit ilegal cu peste 40.000 de hectare de pădure. Potrivit procurorilor, acesta mai are o calitate pe lângă cea de beneficiar al retrocedării ilegale: este naș de cununie pentru deputatul PSD de Brașov Ioan Adam. Cu alte cuvinte, Adam a intervenit la judecători pentru ca aceștia să admită o cale extraordinară de atac în favoarea nașului său. În același dosar al retrocedărilor ilegale, găsim a treia relație de rudenie: Viorel Hrebenciuc este naș cu fostul șef al SPP Dumitru Iliescu, de la care a și aflat că „este pe mandat“ la DNA. „El (Viorel Hrebenciuc – n.r.) este nașul meu, m-am văzut de multe ori cu el. (...) L-am căutat eu și l-am rugat să mă ajute să o angajez pe fiica mea. El a zis că o să încerce să mă ajute“, preciza Iliescu, într-un interviu la B1 TV. Din interceptările aflate la dosar, aflăm și cum vroia să îl ajute Viorel Hrebenciuc: „Să vorbesc cu Andrei (fiul său – n.r.), să văd, că el e cu zona asta“.

Nași, fini, frați, surori, socri și gineri

Relațiile de rudenie care îi leagă pe cei implicați în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri readuc în atenție modul în care politicienii ce conduc țara au și legături personale, nu doar de afaceri sau derivate din statutul de membru al unui partid. Practica nu este tocmai nouă și a fost observată la toate partidele ajunse la putere, dar social-democrații și aliații lor par să fi perfecționat mecanismul, atât în ceea ce privește funcțiile guvernamentale, cât și Parlamentul. Schema este simplă: un lider local influent, care a dovedit, de-a lungul anilor, că poate aduce multe voturi în județul pe care îl conduce, forțează obținerea unui loc eligibil la alegerile generale pentru un frate, o soră, un văr sau măcar un prieten de încredere pe care l-a cununat sau căruia i-a botezat copilul, după posibilități. În acest fel, baronul local își asigură o pârghie directă în Parlament, lucru deloc mărunt, deoarece nu se știe când are nevoie să fie depus un anumit proiect de lege sau vreun amendament-cheie. În funcție de puterea respectivului lider, el poate chiar forța obținerea unui post guvernamental, de la „simplu“ director la secretar de stat sau chiar ministru (să ne amintim, de pildă, cum spunea, prin 2012, primarul Radu Mazăre că a vorbit cu vicepremierul Dragnea și cu ministrul Turismului pentru ca la șefia ANAT să fie persoana propusă de el). Dacă, în trecut, situații de genul celor descrise mai sus erau relativ puține, o dată cu alegerile parlamentare din 2012 ele s-au înmulțit vertiginos, social-democrații și aliații lor simțindu-se, probabil, încurajați și de uriașa simpatie populară de care se bucurau la acel moment.

Iată, în cele ce urmează, doar câteva din nenumăratele exemple de înrudiri politice aflate la putere:

Familia Cosma din Prahova. Fiul, Vlad Cosma, a ajuns deputat, la doar 29 de ani, datorită tatălui, Mircea Cosma, de trei mandate aflat la șefia CJ Prahova. „Dacă nu era accidentul nefericit al lui Adrian Năstase, nu candida. Îl lăsam să mai crească, are 29 de ani. Dar PSD trebuia să continue proiectele de infrastructură acolo“, explica tatăl, în 2012, pentru gandul.info, intrarea în politica la vârf a fiului. Între timp, cei doi au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, într-un dosar de corupție. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită și trafic de influență după ce ar fi primit aproximativ 1 milion de euro de la firme care au contracte cu CJ Prahova. Fiul, Vlad Cosma, este acuzat de trafic de influență.

Familia Mazăre din Constanța. În comparație cu juniorul din Prahova, Alexandru Mazăre poate spune că este deja un parlamentar cu experiență: este senator din 2004. Adică a intrat în Camera Superioară la patru ani după ce fratele său mai mare, Radu Mazăre, a câștigat Primăria Constanței și la un an după ce același frate a preluat șefia PSD Constanța. Legătura celor doi Mazăre nu s-a limitat aici: mezinul este urmărit penal, din aprilie 2014, în dosarul în care Radu Mazăre este acuzat de luare de mită (ar fi făcut demersuri pentru ca o anumită firmă să câștige licitația pentru construirea de locuințe modulare în cadrul Campusului social „Henri Coandă“).

Nicușor Constantinescu și finul deputat. La alegerile parlamentare din 2012, și-a găsit loc în Camera Deputaților Radu Babuș. Dacă numele nu vă spune ceva, aflați că politicianul are un atu imbatabil: nașul său de cununie este tocmai Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al CJ Constanța (fugit la tratament în SUA și cu două mandate de arest preventiv pe numele său). Fost director al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat, regie subordonată Primăriei Constanța, Babuș este cercetat de procurorii DNA în dosarul în care Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu. Mai precis, deputatul de Constanța este urmărit penal deoarece ar fi stabilit, cu intenție, o valoare diminuată a unei suprafețe de teren pe care instituția pe care a condus-o a scos-o la vânzare.

Valeriu Zgonea și cei peste 30 de fini. O altă relație de rudenie la nivel înalt a ieșit la iveală în august anul acesta, când premierul Victor Ponta l-a propus pe deputatul Claudiu Manda pentru postul de ministru delegat pentru Buget. Liberalii au arătat, atunci, că Manda este finul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și că nu ar avea pregătirea necesară pentru a ocupa funcția. Premierul Ponta l-a apărat pe Claudiu Manda spunând că „miniștrii sunt oameni politici“, iar specialiști sunt funcționarii din ministere. Deputatul PSD de Dolj Claudiu Manda nu este singurul fin parlamentar al lui Valeriu Zgonea. În iulie 2013, Zgonea a mai nășit un ales, pe deputatul PSD de Constanța Ileana Cristina Dumitrache, fiica lui Ion Dumitrache, cunoscut consilier județean constănțean. Cu ocazia evenimentului, la care erau așteptate 500 de persoane, președintele Camerei Deputaților a dezvăluit presei că are peste 30 de fini.

Familia Mocanu de la Buzău. În 2008, când Adrian Mocanu devenea deputat, la doar 25 de ani, tatăl său, Victor Mocanu, era la al doilea mandat de președinte al CJ Buzău. La alegerile generale din 2012, familia Mocanu s-a reînregit în Parlament: fiul a luat al doilea mandat de deputat, iar tatăl a lăsat șefia Consiliului Județean pentru un post de senator de Buzău. În decembrie 2013, Victor Mocanu a fost trimis în judecată sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal opt contracte de furnizare echipamente medicale la Maternitatea Buzău, unitate care, la mai mult de doi ani de la inaugurare, este tot nefuncțională.

Mircea Geoană și finul traseist. Florentin Gust Băloșin a devenit deputat după cum a declarat singur, mulțumită lui Mircea Geoană, pe atunci președinte al PSD. „În 2008, am fost cooptat în PSD de domnul Geoană. El a «vânat» tineri pe care să-i pună pe listă“, spunea Gust, în 2012, într-un interviu pentru Adevărul. La doi ani de la intrarea în Parlament, Gust se căsătorea, iar naș îi era tocmai Mircea Geoană, devenit între timp al doilea om în stat (președintele Senatului). Norocul nu a mai prea ținut, însă, în continuare, cu tânărul politician. După ce nașul său intră în dizgrația noii conduceri a PSD, Gust schimbă partid după partid, trecând pe la PDL și PC, înainte de a se întoarce în sânul PSD. În martie 2010, Agenția Națională de Integritate a cerut procurorilor instanței supreme să-l ancheteze pe Gust sub suspiciunea de fals în declarații, deoarece nu și-ar fi trecut în declarația de interese funcția de administrator la două firme. Soluția Parchetului a fost, însă, de netrimitere în judecată.

Lista România Curată. Cu ocazia alegerilor parlamentare din 2012, Alianța pentru o Românie Curată a trecut în revistă și alte relații de rudenie între politicienii centrali și cei locali. Pe listă apar deputatul PSD de Constanța Eduard Stelian Martin (fiul fostului prefect PSD de Constanța Gheorghe Martin), deputatul PSD de Constanța Mircea Titus Dobre (fiul consilierului local Mircea Dobre, prosper om de afaceri), deputatul PSD de Constanța Manuela Mitrea (soția liderului PSD Miron Mitrea), senatorul PSD de Prahova Ștefan Radu Oprea (fiul lui Nicolae Oprea, fost viceprimar PSD al Ploieștiului), deputatul PSD de Olt Alexandru Stănescu (fratele șefului CJ Olt Paul Stănescu), deputatul PSD de Hunedoara Cornel Cristian Resmeriță (fiul primarului PSD din Lupeni, Cornel Resmeriță), senatorul PSD de Ilfov Gabriela Firea (soția lui Florentin Pandele, primar al orașului Voluntari, vicepreședinte al UNPR), senatorul PSD de Vaslui Gabriela Crețu (soția lui Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui) și deputatul PSD de Brăila Cristian Rizea (finul fostului ministru și europarlamentar PSD Alexandru Athanasiu).   

Victor Ponta și relațiile sale

Socrul său, Ilie Sârbu, este liderul senatorilor PSD. Soția sa, Daciana Sârbu, reprezintă România în Parlamentul European din 2007. Fiul său, Andrei, este botezat de Gabriel Oprea, fost ministru și lider PSD, actual vicepremier și președinte al UNPR (care l-a cununat și pe miliardarul Nicolae Dumitru „Niro“, implicat în dosarul Microsoft). Fiica sa, Irina, îl are ca naș de botez pe George Maior, directorul SRI. Același George Maior a fost și naș de cununie pentru Victor Ponta și Daciana Sârbu. Într-un interviu pentru Revista VIP, actualul șef și prezidențiabil al PSD explica apropierea de aceștia, precum și de Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, prin colaborarea care i-a legat în vremea lui Adrian Năstase.

„Eram toți în aceeași echipă, secretari de stat în garda tânără a lui Adrian Năstase“, spunea Ponta.

Dar relațiile de rudenie ale acestuia nu se termină aici.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, îi este văr prin alianță. Rodica Cazanciuc, soția ministrului și verișoara lui Ponta, este din martie anul trecut director la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, post pe care l-a obținut în urma unei selecții de dosare.

O altă rudă prin alianță a premierului este deputatul PSD Marius Manolache. Finul lui Ponta, acesta a fost pus sub învinuire, în octombrie 2013, în dosarul Realitatea Media, fiind acuzat de fals în act.

Un alt fin al premierului, Claudiu Preoteasa, a ajuns, la scurt timp după ce PSD a preluat puterea, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu. De o decizie de numire într-o funcție publică (în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării) a beneficiat și Ioana Cazacu, fină a lui Victor Ponta. Întrebată despre relația de rudenie cu premierul, aceasta a declarat că „munca politică“ a recomandat-o pentru funcțiile obținute. „Eu nu am ars nici o etapă. Nu cred că mi se poate imputa vreo relație. La partid, eu nu mă recomand ca soția, fiica sau fina cuiva“, explica, în mai 2013, pentru gandul.info, Ioana Cazacu.

Întrebat fiind, în același interviu pentru Revista VIP, câți fini are, premierul răspundea sec: „Destui“.

Ulterior, a spus că ar fi mai mulți decât degetele de la cele două mâini, dar a ținut să precizeze că nu a mai acceptat să fie naș de când a ajuns președintele PSD. „Tocmai ca să nu fie discuții“, a mai spus Ponta.  

Comentarii

 • ATENȚIE, VINE BĂSEanis 2 !!!

  18 noiembrie 2014 20:34

  ATENȚIE, VINE BĂSEanis 2 !!! 18 noiembrie 2014 1655 ROMÂNII VOR VEDEA REPEDE CĂ SAS-NEAMȚUL jOHANS NU.I AȘA DE AURIT, el începe să.și bage nasul unde nu.i fierbe oala, deși știe bine că la Diaspora sa respecat legea, nu puteau fi deschise alte secții de votare, și totuși , el calcă.n străchini și vrea să fie schmbați ambasadri, vrând să mulțumească DIASPOREI penru voturile ce i lea dat lui. Pentru omul SĂRAC DIN rOMÂNIA, CEL PĂCĂLIT LA ALEGERI, el nu va face nimic, el, IOHANIS, va aduce pe nemți peste români.. Românii să se roage la Dzeu să rămână PONTA ȘI PSDul a guvernare, căci dacă ar veni acum pdl și pmp , PDL.PMP la putere în locul PSDului, atunci așaZIȘIII caPitaliști flămânzi din PDL.PMP ȘI PNL.ul lui Johanis, BLAGA, Udrea, VIDEANU , Basescu ȘI Co. ar instaura peste români CAPITALISMUL SĂLBATIC CARE VA LOVI PUTERNIC ÎN CEI CARE AU SALARII MICI, PÂNĂ ÎN 4, 5 SUTE DE EURO... ACU I.ACU ! NEMȚII VOR Bucureștiul !!!

  raspunde comentariului
 • BANDUI IOAN

  10 noiembrie 2014 3:02

  DOMNILOR DIN PSD CU O ASEMENEA CARACATITA MAFIOTA SI AN ANTREGIME RESPONSABILA PENAL AN FATA JUSTITIEI CARE LA RANDUL EI ESTE METASTAZIATA DE ACELASI CANCER CU UN ALT TRATAMENT CRED CA AVETI CEL MAI RAMIFICAT ARBORE GENEALOGIC DE ANRUDIRI MAFIOTE DIN LUMEA PRETINSA DEMOCRATA . PACAT CA CEA MAI MARE PARTE DIN ELECTORATUL CARE VA VOTEAZA NU STIU SA CITEASCA IAR ACEST HANDICAP VOI PSDISTII FARA SCRUPULE AL EXPLOATATI AN ATU PENTRU MITUIRE SI MANIPULARE AN CAMPANIE!!! DAR POATE INSTITUTIILE STATULUI DE DREPT CARE ANCA NU SANT ATAT DE METASTAZIATE DE CANCERUL PSDIST VOR ADUCE AN LUMINA ADEVARATUL SISTEM MAFIOT DE RELATII ANTRE MEMBRII MAFIEI SI VOR ANCEPE ACTIUNEA MAINILOR CURATE CU MANUSI UNEORI MURDARITE DE SPAGILE LUATE DE UNII PROCURORI SI JUDECATORI!! TREBUIE SESIZATA CURTEA EUROPEEANA DE JUSTITIE SA ANCHETEZE CLASA POLITICA A ROMANIEI CU ANCRENGATURI SI LA BRUXELLES !!!

  raspunde comentariului
 • alex

  28 octombrie 2014 16:01

  Locul perfect sa te gandesti la copilul tau !!!!www.minyme.ro

  raspunde comentariului
 • maria

  28 octombrie 2014 9:59

  Vrei sa obinei un venit suplimentar lucrând online câteva ore pe zi? Nu e joc piramidal i nu e MLM! Cautam operatori online pentru publicare anunturi.Cerinte calculator cu conexiune internet si cunostinte minime de utilizare a calculatorului varsta minima 18 ani rabdare si seriozitateInstruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Veti trece mai intai prin instruire, apoi cine doreste,incepe sa lucreze.Pentru detalii trimiteti textul Info la adresa de email publi_cartyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Gabi

  27 octombrie 2014 20:20

  Oferta noua de locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul Info la adresa de email afacere17gmail.com

  raspunde comentariului
 • Gabi

  27 octombrie 2014 20:18

  Oferta noua de locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul Info la adresa de email afacere17gmail.com

  raspunde comentariului
 • gheorghe silvestrovici

  27 octombrie 2014 19:55

  NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi. Politicienii oportuniști, profitori și corupți în buna parte își voteaza legi pentru hotie. 10 DECEMBRIE 2013 - MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI.25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța simțul cetățenesc necesar pentru a reforma clasa politica ?1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnati penal un prim ministru, 3 miliardari, 7 ministri, 15 presedinti de consilii judetene, 28 de parlamentari. 54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI ! Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala.40 din populatie traieste in conditii de risc de saracie. O mare parte a populatiei este disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic.Multi oameni sunt abrutizați de sărăcie si aflați la limita supraviețuirii sunt înșelați prin manipulări abjecte. Conducerile judetelor si oraselor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE. Guvernul conduce tara si tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588 ? De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral! Acestia sunt politicienii care ne conduc? Cei care fug cat pot de justitie si cei care fac legi pentru POHTA ce-au poftit ? Ce valori morale au respectat si aparat politicienii ? Cum au promovat cei care ne conduc dezvoltarea virtutilor morale pentru fiecare cetatean?O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE DEMOCRATICE, PAȘNICE! DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ?

  raspunde comentariului
 • N-am ce fu

  27 octombrie 2014 18:32

  Skaraotzky cel Batran este Ivan Ilici Iliescovici Si, familia lui continua cu Bombonel,Prostanacu'Coppy-Paste,Sorin Oprescu, Gabriel Oprea, Miron Mitrea, Marian Oprisan,Radu Mazare, Nicusor ConstantinescuTata-Socru, Viorel Hrebenciuc,Tariceanu, Crin Antonescu, Radu Stroe,Iohanis,Ion Adam,Gabriela Firea,Pinalti,Vasile Blaga, Dan Constantin,,Zgonea, Uioreanu, Gadea, Dana Grecu, Ciuvica,Valentin Stan,Victor Ciutacu,Mircea BadreaRubrica e mica sa trec si alti N E C U R A T I DACA NU.I STARPIM LA ALEGERI, SE INMULTESC IN PROGRESIE GEOMETRICA!!!E Clar???

  raspunde comentariului
 • ROMAN ASA ZIS LIBER

  27 octombrie 2014 15:43

  Dar famiglia Ilie Sarbu ?! Sau el e mielusel ?? Dar unde este famiglia vestitului Cherestoy of Harghita ??!! Ca asta a furat paduri cat 4 famiglii la un loc.....

  raspunde comentariului
 • DUMITRU

  27 octombrie 2014 15:29

  De ce nu mentzionatzi si pe basescu si c...a lui, elena udrea cu fostul ei cocos?multe ******* s-au adunat si la voi pe banii din munca ns.!

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  27 octombrie 2014 14:23

  Auziti ce ABERATII a debitat doamna Elena Udrea, cu ceva timp in urma, pe un post de televiziune, IN DIRECT, fara ca nimeni sa o corecteze. .........Spune dansa ca PRESEDINTE ARE IMUNITATE TOTALA pe durata desfasurari mandatului.............. Poate cineva, care stie bine constitutia Romaniei sa ne expliciteze si noua UNDE SCRIE asa ceva in consttutie ?????????.. Pai va avea dansa sau Victor Ponta, daca ajung presedinti parte de o asemenea aberatie ?........Da, special pentru Traian Basescu, pentru ca AVEA CATEVA DIPOSARE PENALE la inceperea mandatului, Monika Macovei si pupilul domniei sale, Daniei Morar AU INVENTAT o asemenea imunitate, EXTRACONSTITUTIONALA..............Cum insa cateva sute de mii de romani si-au propus sa le ceara IN INSTANTA celor doi sa explice de unde au scos asemenea aberatie, eu cred ca pe cei doi ii asteapta pedepse grele pentru aceasta frauda, mai exact FAVORIZAREA INFRACTORULUI, prin invocarea unor legi INEXISTENTE

  raspunde comentariului
 • c.g.

  27 octombrie 2014 13:20

  Pt.''raul marius''.Aprecierile dumneavoastra le sustin si eu,numai ca ''strivit'' ''scos ...din istoria romaneasca'' legat de haita asta ...PSD-ista,in democratie ...fie si originala ,nu merge decat cu...VOTUL la patru ani ...,iar in 2012 stiti foarte bine cam care a fost realitatea ...ABSENTEISM la romanii cu drept de vot ,''sfertul rusinii '' au impus haita ...PSD-ista cu majoritate zdrobitoare cam 70 la suta ...,in parlament,deoarece s-au prezentat la vot numai 47 la suta dintre romanii cu drept de vot,restul au stat acasa ascunsi in spatele perdelelor si au facut jocurile oamenilor Rusiei,adica actuala haita... la Putere,PSD si restul de slugoi ...! JUSTITIA TREBUIE SA STRIVEASCA CORUPTIA fara granite de partid ...asta este NORMALITATE ...,iar romanii sa mearga la vot si sa aleaga pe cei mai putini ...corupti,sa incerce sa se impuna in fata politicienilor,sa solicite alegeri anticipate sa puna mana pe ...par daca nu se mai poate cu atata hotie,coruptie,dezmat politic ...,sunt exemple in Spania,Turcia,generalul Franco,generalul Kenan Evren ...,altfel ne risipim ca tara si popor ,adica facem pe plac imperiului...Rusia !Trebuie sa ne pastram tara in trendul lumii civilizate alaturi de SUA si taraile U.E.,garantii securitatii noastre nationale conform statut N.A.T.O.,in zona asta codosita de 67 de ani de imperiul Rusia !O zi cu bine ! p.s.- asa inteleg eu ''striviti cu orice pret...'' asa cum spuneti dvs. oripilat in comentariu ...!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  27 octombrie 2014 13:18

  Pt.''raul marius''.Aprecierile dumneavoastra le sustin si eu,numai ca ''strivit'' ''scos ...din istoria romaneasca'' legat de haita asta ...PSD-ista,in democratie ...fie si originala ,nu merge decat cu...VOTUL la patru ani ...,iar in 2012 stiti foarte bine cam care a fost realitatea ...ABSENTEISM la romanii cu drept de vot ,''sfertul rusinii '' au impus haita ...PSD-ista cu majoritate zdrobitoare cam 70 la suta ...,in parlament,deoarece s-au prezentat la vot numai 47 la suta dintre romanii cu drept de vot,restul au stat acasa ascunsi in spatele perdelelor si au facut jocurile oamenilor Rusiei,adica actuala haita... la Putere,PSD si restul de slugoi ...! JUSTITIA TREBUIE SA STRIVEASCA CORUPTIA fara granite de partid ...asta este NORMALITATE ...,iar romanii sa mearga la vot si sa aleaga pe cei mai putini ...corupti,sa incerce sa se impuna in fata politicienilor,sa solicite alegeri anticipate sa puna mana pe ...par daca nu se mai poate cu atata hotie,coruptie,dezmat politic ...,sunt exemple in Spania,Turcia,generalul Franco,generalul Kenan Evren ...,altfel ne risipim ca tara si popor ,adica facem pe plac imperiului...Rusia !Trebuie sa ne pastram tara in trendul lumii civilizate alaturi de SUS si taraile U.E.,garantii securitatii noastre nationale conform statut N.A.T.O.,in zona asta codosita de 67 de ani de imperiul Rusia !O zi cu bine ! p.s.- asa inteleg eu ''striviti cu orice pret...'' asa cum spuneti dvs. oripilat in comentariu ...!

  raspunde comentariului
 • petru

  27 octombrie 2014 13:02

  Cu astia nu mai reusim niciodata sa o scoatem la capat. Mafia e mic copil pe langa astia.

  raspunde comentariului
 • raul marius

  27 octombrie 2014 12:49

  PSD-ul , partidul cel mai murdar cuib de excroci ,pe care o societate si-o poate imagina. Trebuieste strivit cu orice pret si scos pentru totdeauna din istoria romaneasca !!!

  raspunde comentariului
 • BIBICU

  27 octombrie 2014 12:45

  Daca se impunea, nici acum nu-i tarziu, ca orice candidat ales intr-o functie publica sa respecte un minim de criterii de competenta, eperienta, pregatire si integritate si sa nu poata detine aceeasi functie intr-o organizatie sau institutie publica decat doua mandate, acum POLITICIENI nu mai ajungeau in *****, iar puterea publica exercitata in Ro avea mai multa onorabilitate, moralitate si responsabilitate. Datorita lipsei acestei rigurozitati sau exigente juridice SOCIETATEA ROMANEASCA este mai mult decat MAFIOTIZATA,de catre politicieni, parlamentari, primari,lideri de sindicat, etc

  raspunde comentariului
 • arabela

  27 octombrie 2014 11:52

  avea dreptate iliescu cu " capitalismul de cumetrie"

  raspunde comentariului
 • arabela

  27 octombrie 2014 11:52

  avea dreptate iliescu cu " capitalismul de cumetrie"

  raspunde comentariului
 • Ficken Ioana

  27 octombrie 2014 11:21

  Vai de capul acestui popor narod, care precis ca-l va alege pe Ponta. Ce semeni, aceea culegi.Nu vad comentariile antibasestilor,ale comunistilor, coruptilor. Au disparut peste noapte banditii ?

  raspunde comentariului
 • PONTA UNS PE 1 MARTIE DE VATICAN

  27 octombrie 2014 11:06

  Ponta a fost uns sef de stat pe 1 martie la vatican restul e "circul" de rigoare democraticcautati pe you tube Plecarea domnului Prim ministru Victor Ponta de la VaticanUnde se vede in cele cateva zeci de secunde cum da mana sluga cu stapanii lumii DUPA ungere.....bineinteles presa spune ca s-a intalnit cu papa FRANCISC si atat

  raspunde comentariului
 • mircea

  27 octombrie 2014 11:05

  Nu mai stati cu capul in sanie dragi romani,inlaturati aceasta haita de sobolani care ne-au invadat viata dupa 89 ! Acum la vot aveti ocazia sa va exprimati optiunea PENTRU BINELE NATIUNII si al ratiunii !

  raspunde comentariului
 • La fel in mediul universitar !!

  27 octombrie 2014 10:52

  La fel se intampla si in universitatile nostre si de stat, si particulare. Ele sunt, practic, institutii PRIVATE conduse de clanuri si camarile care funtioneaza pe baza de interese personale sau de grup infractional. Adica sifoneaza sistematic fonduri publice alocate cercetarii si invatamantului. S-au imbogatit peste noapte, au tupeu cat cuprinde, fac politica, si sunt nulitati stiintifice si profesionale. De asta universitatile nostre nu vor avea sansa sa produca plus valoare si sa contribuie la dezvoltatrea unei economii avansate in urmatorii 100 de ani .... RUSINE UNIVERSITARILOR SI KAKADEMICIENILOR DE CARTON !! MAI mergeti la specializari pe la universitatile din clasa Jilava-Rahova !!

  raspunde comentariului
 • Theodor

  27 octombrie 2014 10:04

  Un scenariu pentru un nou film "Nasul",mai estic dar si mult mai inspaimantator decat cel celebru este pe cale sa se scrie.Pana se va gasi curajosul regizor,finii candideaza pentru parlamentul Romaniei,iar domnul Dragnea Co va face totul pentru ca acesti neispraviti sa faca legi pentru prosti.Asta numai daca prostii nu se vor trezi.

  raspunde comentariului
 • mircea

  27 octombrie 2014 9:17

  votati in continuare aceasta haita de sobolani, i"diotilor !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  27 octombrie 2014 9:00

  Haita ...actualei Puteri este tesuta cu legaturi de rudenie prin alianta intre ei,colcaie haita asta spurcata de nasi si ...fini,fosti securisti sau actuali acoperiti din diverse structuri ale statului,probabil ca de aici se trage si dihonia ...dintre ei si gajbeala JUSTITIEI care se pravaleste peste ei ...alega'se praful si pulberea de toata cangrena asta a clasei politice din ROMANIA!Toata haita ...asta a actualei Puteri este in fapt o falanga,o inaintare,a intereselor Rusiei in ROMANIA,singura cale sa degajam din lucratura asta tesuta de fosta URSS prin ,,batranul edec'' Ion si Iliescu dupa dec'89 si cirarcii sai principali,Nastase Adrian si Petre Roman,este alegerea in functia de PRESEDINTE al ROMANIEI a ''neamtului'' KLAUS JOHANNIS,eu c.g. ,cred ca omul asta nu este omul Rusiei,omul asta este un cetatean roman de origine germana,credincios ROMANIEI si poporului roman,a demonstrat asta cu prisosinta in cei 14 ani de cand este Primarul Sibiului,un oras la locul lui,asezat intr-o tara ravasita de democratia originala,capitalismul jegos de cumetrie,instalate de Rusia cu ajutorul lui Ion si Iliescu si a gastii lui de fosti comunisiti si fosti securisti credinciosi fostei URSS actualei Rusii care are ca efect ruina ...TOTATLA de azi,starea de colonie a ROMANIEI jefuita salbatic de resursele solului si subsolului in dispret pentru mediu cu preturi si redevente bajaocoritor de mici!VOTATI,VOTATI,VOTATI, KLAUS JOHANNIS PRESEDINTELE ROMANIEI,NUMAI ASA RAMANEM IN TRENDUL LUMII CIVILIZATE ADICA ALATURI DE SUA SI TARILE U.E.GARNTELE SECURITATII NOASTRE LANGA O RUSIE IMPERIALA DORNICA SA NE DESFIINTEZE DUPA HARTA LUMII,DORNICA SA IMPRASTIE POPORUL ROMAN IN LUME ,CODOSESTE LA LUCRAREA ASTA DE 67 DE ANI ! KLAUS JOHANNIS PRESEDINTELE ROMANIEI !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  27 octombrie 2014 8:41

  Pt.ardeleanu'.Esti dat ...naibii rusule,cum le potrivesti tu asa stalcit dar le potivesti ...,bata'te sa te bata ...necazul!

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  27 octombrie 2014 8:38

  Nu cred,sau nu mai cred,ca se realizeaza propunerile subsemnatului....Am spus repetat,ca "democratia originala" a organizat falimentul economic al tarii,in favoarea unor neispraviti,care s-au adunat,ca mustele la miere si au pradat tara.Peste tot acum,-de ce nu mai de mult,ma întreb-sunt gasiti corupti si fraude.La nivelul de sus.Daca adaugam,si infractiunile necunoscute-de exemplu abuzurile la proprietatea privata,furtul din locuintele oamenilor si multe altele-realizam tabloul coruptiei generalizate.Morala e la pamânt.Culmea mafiotii "agatati" vor sa ramâna.Schimbati "democratia originala" cu democratia autentica,in care legile, expresia solidaritatii sociale,sunt respectate si exista statul de drept.Nu votati corupti.Dr.Samarescu

  raspunde comentariului
 • ANA

  27 octombrie 2014 6:55

  Oferta noua de locuri de munca!Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul Info la adresa de email gaabbrriieellayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Aservitul

  27 octombrie 2014 6:06

  Si eu " ca,care" credeam ca incepeti cu famiglia bishnitzarului de TroCoceni !--Romania NeLibera care esti...

  raspunde comentariului
 • mircea 2

  27 octombrie 2014 0:52

  Cum de s-a uitat pe lista asta capo di tutti capi, fagmilia Ponta ??? Tata-socru fost ministru cu terenuri intinse, mama Ponta si cumnatii cu afaceri, varul pus ministru, nevasta pusa pusa europarlamentar, prietena de shopping a nevestei pusa comisar european, prietenii VVP pusi in functii, nasi director SRI sau vicepriministru, fini...si citi or mai fi.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  26 octombrie 2014 23:01

  Ia să vedem cum profețea moldoveanu' Aliksandri diespri toati aistea - "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" adeka pe versanții dîn giudiețu' Sușiava șî dîn giudiețu' Bacau... "Iată vin în cale, se cobor la vale" adeka în "vizită de lucru" cu Merțanele... "Trei turme de miei, cu trei ciobanei" adeka, figurat vorbind, cele trei partide din blatul elektoral aktual... "Unu-i moldovan" Hrebenciukul, "Unu-i ungurean" nu-i MRU, chiar dacă-i și el moldovan ! ..."și unu-i vrâncean" s-o fi gândit la Oprișan, sau la un vrâncean-firean ? ..."Că la nunta mea, a căzut o stea" adeka, să șpețifikăm, nunta lui Paveliuk Lambrino bitangul cu suprafețele de pădure, și căderea sforarului remarkabel Hrebe' în plasa D.N.A. ... "Soarele și luna, mi-au ținut cununa" adeka Ilici și Băse', cei doi "nași" ai impostorului roayal Pavle ot Rrromînika, dă coloare rrromă... "Brazi și păltinași, i-am avut nuntași" Brad Adam și Paltin Sturdza... "Preoți, munții mari" adeka Prea-Întunericitu' Suprem Dănilă... "Păsări lăutari" Mădălin Voiku... "Păsărele mii, și stele făclii!", adeka oltenașii cu-mintea-iute-ka-akțăleratu' "mândri că-s rrromîni" și kă nu-s străini ka Klaus, și de aceeași coloare și ei ca pontănakele cu tikie și ca Omar Hayssam, și oare cum se numea firma aia de iluminat stradal a EBă'-ei colorate - și ea... - și botoxate ?

  raspunde comentariului
 • Periscop

  26 octombrie 2014 22:43

  Foarte interesant ! Și când te gândești că acesta-i numai vârful aisbergului ! Suntem proști, naivi sau orbi ? Ăștia-s crema societății românești ? Această nouă aristocrație bazată doar pe avere furată și nu pe competență reprezintă inteligența și intelectualitatea română ? Nicolae Filimon a scris Ciocoii vechi și noi. Era roman de anticipație ? Popor român zău că-ți meriți soarta de sclav !

  raspunde comentariului
 • Gabi

  26 octombrie 2014 22:37

  Oferta noua de locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul Info la adresa de email afacere17gmail.com

  raspunde comentariului
 • La Familia Tattoo Mafia

  26 octombrie 2014 22:28

  N-au ce le face, a disparut Voicu s-a nascut Hrebenciuc.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design