EXCLUSIV. Premierul Mihai Tudose, la al doilea plagiat. A copiat într-o carte scoasă de Academia SRI | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Sorin Semeniuc , 04 iulie 2017 - stire actualizata la ora 22:58, 03 iulie 2017

Malpraxis academic pentru 220 din cele 368 de pagini dintr-o carte semnată, în 2009, de actualul premier Mihai Tudose. Volumul, suspect de plagiat pentru peste 60% din pagini, este parte a unui puzzle care devoalează, în fapt, un întreg sistem de relaţii la vârful puterii. Cartea a apărut la Editura Academiei Naţionale de Informaţii din subordinea Serviciului Român de Informaţii. Instituţie de învăţământ superior la care Tudose era, în momentul publicării cărții, doctorand.

Deschide galeria foto pentru a vedea paginile plagiate de Mihai Tudose, în cartea ”Schimbarea managerială. Managementul schimbării”. 

Ceilalţi autori ai cărţii sunt Gheorghe Toma şi Ştefan Teodoru, şefi în Academia SRI, dar şi Severin Florian Lungu, fost şef SRI Brăila. Cu soacra acestuia, Tudose a avut o firmă. Cei patru au copiat până şi dintr-una din cele mai cunoscute cărţi ale secolului trecut, „Şocul viitorului“ de Alvin Toffler. Este ca şi cum ai prelua paragrafe din Biblie şi ai spune că le-ai scris tu. 


 Aceasta este a doua suspiciune de plagiat pentru Tudose, după cea din lucrarea de doctorat. În acel caz, politicianul PSD a recunoscut tacit încălcarea regulilor academice, depunând, anul trecut, o cerere de renunţare la titlul de doctor. Fără efect, deocamdată.

Cinci capitole copiate integral

Principala „victimă“ a celor patru autori ai cărţii „Schimbarea managerială. Managementul schimbării. Manageri înnăscuţi. Manageri formaţi“ (Editura Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“, Bucureşti, 2009) se numeşte Dumitru I. Popescu. Acestuia îi apăruse, în 2005, volumul „Managementul modern al organizaţiilor“ (Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti), din care se regăsesc în „Schimbarea managerială“, integral, FĂRĂ GHILIMELE ȘI FĂRĂ VREO NOTĂ DE SUBSOL, cinci capitole: 8, 13, 14, 15 și 16. În total, 63 de pagini din volumul celor patru sunt copiate de la Popescu. Volumul acestuia nu este prezent în nici o notă de subsol din lucrarea semnată de Tudose, ci doar în bibliografie, ceea ce nu este suficient. Deciziile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din ultimii ani arată că această metodă este considerată plagiat. Contactat de RL, coordonatorul platformei plagiate.ro, profesorul universitar Dorin Isoc, a susţinut acelaşi lucru.

„Victime“ celebre: Toffler și Chelcea

Pe lista celor de la care s-au preluat fragmente, mai mici sau mai mari, fără precizarea sursei, se mai numără Alvin Toffler („Şocul viitorului“, Editura Politică, Bucureşti, 1973, p. 38-39), Septimiu Chelcea („Tehnici de cercetare sociologică“, Ed. Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti, 2001, p. 135-136), Edit Németi în articolul „Dialogul social şi managementul conflictelor“ coordonat de Aurelian Burcu, Alexandru Burcu, Ştefan Neamţiu - coordonatori, „Dimensiuni fundamentale ale dezvoltării comunitare: educaţia, economia şi mediul social“, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2005, p. 236), Iustina Radu (articolul „Managementul schimbării în organizaţii“ în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“, nr. 3, anul 2008, p. 317) şi Constantin Teleşpan, Elisabeta Emilia Halmaghi (articolul „Managementul schimbării“ în Buletinul Ştiinţific al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu, nr. 2, anul 2002). Nici una dintre aceste lucrări nu apare în vreo notă de subsol sau în bibliografie. „Eu ţin minte că, la acel moment, nu trebuia să pui sursa în nota de subsol, dar trebuia să o faci în bibliografie. S-a schimbat legea după aceea“, a declarat Iustina Radu, una dintre „victime“, care a susţinut că, în afara paragrafelor care conţin legislaţie, a avut o lucrare originală.

Autoplagiate în serie după Toma de la SRI

Aproape 140 de pagini din volumul apărut în 2009 sunt „reciclate“, o parte chiar de două ori. Lucrurile stau în felul următor: paginile 15-141 de la Tudose, Toma, Ştefan şi Lungu sunt identice cu paginile 125-261 din volumul „Instantanee manageriale“, publicat în 2002, la Editura Academiei de Înalte Studii Militare, de acelaşi Gheorghe Toma, alături de alţi autori: Eugen Bădălan (fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române), Tudor Cearapin (fost comandant al Jandarmeriei Române), Dumitru Popescu (cel mai probabil, autorul cărţii din care s-au plagiat 63 de pagini; de data aceasta, apare fără iniţiala I.), Constantin Romanoschi (conducător de doctorat la Academia Naţio­nală de Informaţii) şi Costică Voicu (fost inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române). Alte 27 de pagini sunt preluate integral dintr-o carte apărută în 2001, la Editura Ceres: „Secretul managementului. Abilitatea conducerii“. Cea din urmă îi are ca autori pe acelaşi Toma şi pe Corneliu Baltă (un fost general ajuns în puşcărie la câţiva ani după publicarea acestui volum).

„Cuvânt înainte“ identic după opt ani

De fiecare dată, capitolele cărţii din 2009 dau impresia că sunt „noi“, deşi au mai fost publicate cu şapte, respectiv opt ani înainte. Nicăieri în corpul lucrării din 2009 nu este indicat faptul că aceste capitole au fost publicate anterior, prezenţa „Instantaneelor“ şi „Secretului“ în bibliografie nefiind suficientă. În plus, ca nişte păpuşi Matrioşka, există mai multe pagini care au apărut identic şi în volumul din 2001, şi în cel din 2002, şi în cel din 2009. Reproducerea lipsită de onestitate pare tehnică de bază în aceste volume: în două dintre aceste trei cărţi până şi „Cuvântul înainte“ semnat de Toma este reluat aproape identic.

Isoc: „trafic de influență“ cu „lucrări poștite“

„Cum pentru o carte publicată sunt responsabili toţi autorii declaraţi, schimbarea echipei de autori, fără a anunţa, în mod explicit, contribuţia autorilor este forma cea mai evidentă de existenţă a unui plagiat“, a spus profesorul Isoc de la plagiate.ro.

El a venit cu o explicaţie inedită pentru această situaţie aparent particulară, dar care pare că există în lumea academică. Fără a cunoaşte numele autorilor celor trei cărţi, ci doar faptul că unul singur apare peste tot, profesorul Isoc a declarat că „apariţia aceluiaşi nume în toate formaţiile indică «traficul de influenţă». În mod practic, autorul care apare în toate lucrările este, de regulă, «şeful» şi el face cadouri supuşilor lui. Nu este necesar ca autorul care apare în toate situaţiile să fie şi autorul lucrării «poştite», dar este important că acesta este şef. Ulterior, aceşti «supuşi» vor trebui să plătească şefului, fie prin tăcere şi ascultare, fie prin includerea şefului în lucrările lor viitoare, fără ca acesta să facă ceva, de exemplu, să scrie vreun capitol. Aşa se naşte omerta universitară din România, cu nenumărate fire şi relaţii!“.  Toma, președinte al Academiei lui Oprea

Poate că astfel de „fire şi relaţii“ au stat şi la baza alegerii lui Gheorghe Toma, în 2015, drept preşedinte interimar al controversatei Academii de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN). Anterior, Toma fusese secretar general al acestei instituţii. Un detaliu care poate avea relevanţă în contextul celor precizate de profesorul Isoc: în 2012, Eugen Bădălan, ajuns parlamentar, a fost fondator al academiei la care Toma a ajuns, apoi, preşedinte.

Nici Toma şi nici Tudose nu au putut fi contactaţi, în ciuda eforturilor repetate.

O bibliografie rușinos întocmită

Bibliografia cărţii lui Tudose şi a celorlalţi este un haos absolut. Iată câteva exemple:

 • La litera C, între „Culda, Lucian“ şi „Cowling, A.G.“ (de când e „u“ înainte lui „o“?) apare „Col. prof. univ. dr. Irimia, Ion“;
 • Un acelaşi autor apare uneori cu numele mic complet, alteori doar cu iniţială: şi „Baltă C.“, şi „Baltă, Corneliu“. Asta, pentru aceeaşi carte, indicată în bibliografie de două ori;
 • La „E“ figurează Emil Hedeşiu, deşi numele de familie este criteriul după care ar fi trebuit aşezaţi autorii în ordine alfabetică;
 • Rubrica „Aşa nu“ - Două resurse bibliografice consecutive:
 • „Culda, Lucian, Situaţia naţiunilor, Editura Licorna, Bucureşti, 1999“;
 • „Culda, Lucian, col. prof. univ. dr. Deac, Aron Liviu, Situaţia naţiunilor, Editura Licorna, Bucureşti, 1999, Fenomenul militar, curs AISM; 50 de ani care au zguduit lumea 1944-1994, Editura Ştiinţifică şi Tehnică, Bucureşti, 1995“.

Citește ziarul în format .pdf AICI!

Comentarii

 • Hoti si mincinosi

  07 septembrie 2017 12:49

  Ce pretentii mai aveti cand minte ca un golan intrega natiune ca avotat impotriva cianurilor...

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  14 iulie 2017 15:40

  Pai, la ce mecla in dotare poseda toasu', nu ma mir! Asta-i in stare de orice manevra dragnisto-bolsevica, indreptata impotriva pulimii votante, toasi! Lustrationnen!

  raspunde comentariului
 • CHARLIE

  05 iulie 2017 13:57

  Imi scot palaria in fata lui Tudose. A reusit sa fie campion la plagiat. Merita sa fie promovat. El pretinde ca a cumparat teza si a platit mii de euros, deci nu e furat. E om cinstit !

  raspunde comentariului
 • costica

  04 iulie 2017 9:08

  Oferta speciala munca la domiciliu cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Black Lion,hacker de la Anonymous

  03 iulie 2017 23:01

  Iacomi Florin Cristian,Sanda Donciu,Luiza Mester si prof.ing Octavian Baston, aduc multumirile lor vrajitoarei Ramona Constantin din Galati.Leaga si dezleaga toate farmecele,imbrobodeste toti barbatii incornorati.Poate fi contactata in Galati,cartier Cantemir,la adresa de email ram.constantinyahoo.com sau la secretariatul Liceului de Arta din Galati,Rezultate garantate,preturi modice,.

  raspunde comentariului
 • Black Lion,hacker de la Anonymous

  03 iulie 2017 23:01

  Iacomi Florin Cristian,Sanda Donciu,Luiza Mester si prof.ing Octavian Baston, aduc multumirile lor vrajitoarei Ramona Constantin din Galati.Leaga si dezleaga toate farmecele,imbrobodeste toti barbatii incornorati.Poate fi contactata in Galati,cartier Cantemir,la adresa de email ram.constantinyahoo.com sau la secretariatul Liceului de Arta din Galati,Rezultate garantate,preturi modice,.

  raspunde comentariului
 • 3cceAnaliza

  03 iulie 2017 22:33

  Acum kuriștii îl pedepsesc pentru toată cunoștința suptă tainic cu atâta sete de la toți profesorii formatori

  raspunde comentariului
 • Cuminecătura Priori

  03 iulie 2017 22:10

  Era la modă să-ți iei doctorat cum îți iei o pereche de pantaloni de piele... A probat și el o pereche și văzând că sunt decupați la bucci a vrut să-i dea înapoi dar prea târziu, asta ecce, ce să-i faci...

  raspunde comentariului
 • Ene

  03 iulie 2017 19:17

  Plagiatura premierului a fost una din cauzele care l-au promovat , doar Adragnea e si el un condamnat si pune premieri , ministrii . Clanul Becali e buna si el pt guvernare la fel si Borcea . Asta-i tara noastra , ajunsa pe mina borfasilor si a tunatorilor la securitate.

  raspunde comentariului
 • ion

  03 iulie 2017 18:19

  SA-ti fie rusine,slugoiule!

  raspunde comentariului
 • oana

  03 iulie 2017 18:18

  Facet i ce faceti si uitati de Dracnea,cel care l-a ales cu grija pe noul prim -ministru! O intoarceti ca la Ploiesti!Obsedatilor!!!

  raspunde comentariului
 • STOIAN STANCIU

  03 iulie 2017 18:04

  OPORTUNITATE pentru dumneavoastra,lucrati acasa pe calculator,beneficiati de instruire pas cu pas ve-ti fii platit in functie de realizarii.Daca va hotarati cere-ti detalii la email stoian.stanciuyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Sanicolaian din Sinicolau ,sinicolagist

  03 iulie 2017 17:20

  Pai ma,o plagiat el Luluta zana corupti spaima constituti zeita libertatii si dreptati si nu copie el Tudosie,sa fim reflectivi da nu refractari.Pleaca Luluta da Tudosie sa plece alegeri anticipate.Reforma generala institutii de condescendenta universal galaxtice da nu soparliene.

  raspunde comentariului
 • HandoCiordel Dottorelu

  03 iulie 2017 15:45

  Haoleo,praleo! Ham scos acu cea mai tare mandea, ascultați la mandea .... .... Să trăiască doctoratu.... C-așa e dăștept băiatu.... Cu cioideli dă paragrafe.... A ajuns la vârf dăparte..... S-a făcut și prim-ministru.... Numai plagiind sinistru! Ciordeala și plagiatu.... Asta e baza la statu.... Prădăciunea la bugetu.... Te face-n Prazilia șefu!

  raspunde comentariului
 • SINISTRUL CULTURII

  03 iulie 2017 15:12

  CINE FURA AZI UN ou MAINE VA FURA UN Bou

  raspunde comentariului
 • VOICAN MARIN

  03 iulie 2017 13:35

  Domnilor, nu e cinstit! Dacă omul a ciordit un cuvânt, o frază două, că nu-i bai de-au fost vreo nou, bietul om a transpirat copiind s-a săturat, doctratul aruncat, Toffler nu l-a ajutat, ba mai mult l-a încurcat numai satu i mă întreb a citit ce-a plagiat, sau a rămas curat i luminat cum l-a lăsat Domnu un sărac la minte, precum gâsca ce nu-i udă penele când trece prin apă, iar dacă este aa mai zc să-i dăm pace, vai de el, are atâtea pe cap i destule uturi în fund de la Dragnea, că se prostete omul, i mai avem nevoie de el, că un aa de om cinstit, de unde Klaus l-ai găsit, că ne-ai pricopsit..

  raspunde comentariului
 • Victor Goliac

  03 iulie 2017 13:30

  Da ce voi n-aveti salarizare minima ? Platiti in plus daca cineva are studii superiosre si doctorat ?

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  03 iulie 2017 8:07

  Presedintele neamt, Seful SRI evreu, Prim Ministru un plagiator, doi la suta di PIB caci neoficial sunt cu mult mai multi bani care se duc pe ARMAMENT AMERICA! in loc sa ne reactivam INDUSTRIA DE APARARE si sa revenim la SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU - zic ei ca nu mai avem nevoie nici de industirie nici de aramata ca ne apara americanii daca le dam si Rosia Montana si chiar si camasa de pe noi!...alogeni si la guvern, si in senat si in parlament si in mai toata mass media...pai chiar credeti ca Academiile Romaniei -s-au inmultit si ele dupa mareata lovitura de stat din decembroie 1989- are probabil plagiayorii ei! de nu pre este interesata de Tara si NEAM Marea Finanta cu neamul lui Soros - finantat si el de catre Departamentul de Stat - a facut treaba buna cu revolutiile portocalii si loviturile de stat! Ceausescu si alti cativa conducatori de stat au fost ASASINATI pentru interese financiare si geostrategice cat si pentru RADICALIZARE SI IMBECILIZARE RELIGIOASA dar in nici un caz pentru DEMOCRATIE .....si nu numai alogenii sunt mandrii ca Romania a devenit COLONIE caci sunt destui adepti ai globalizarii de origine romana - finantati, manipulati - amenintasti chiar cu trecutul dubios - si aparati de Apus - care au tradat TARA pentru GRADE si libertati homosexuale Made int he USSINGURA CALE pentru a scapa de statutul actual de COLONIE si a ne REINTREGI TARA este sa sprijinim INSTAURAREA DICTATURII MILITARE CU AJUTORUL POPORULUI - deci pe cale pasnica, asta ca sa nu-mi aud vorbe- pentru cel putin doua mandate prezidentiale! Ceausescu a fost ASASINAT tot pe cale pasnica! iar TRADAREA generalior armatei si securitatii a fost un mizilic!Virgil CiucaBucuresti 3 iulie 2017

  raspunde comentariului
 • Victor Goliac

  03 iulie 2017 0:05

  Dle Presedinte,Va multumim pentru nominalizarea acestui hot sa conduca Romania. Numai asta ne trebuia !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design