12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Dosarul Revoluției. Jurnalistul Corneliu Mihalache: Vreau rația mea de adevăr (II)

Dosarul Revoluției. Jurnalistul Corneliu Mihalache: Vreau rația mea de adevăr (II)

Am văzut zilele trecute comunicatul Secției Parchetelor Militare care „a dispus în cauza cunoscută generic sub denumirea «Dosarul Revoluției» extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul infracţiunii contra umanității“.

Şi uite-așa, am devenit prima știre din Jurnal. Dumitru Iuga, șef de sindicat și membru în CA al TVR, cu Mircea Radu pre­zentator, vorbesc despre mine la Jurnalul din 16 martie și despre viitorul meu, aproape negru. Și datorită mie, sau din cauza mea, se înființează Comisia de Etică și Arbitraj a TVR. 


Citeşte şi: Dosarul Revoluției. Jurnalistul Corneliu Mihalache: “Vreau rația mea de adevăr” (I)

Am văzut zilele trecute comunicatul Secției Parchetelor Militare care „a dispus în cauza cunoscută generic sub denumirea «Dosarul Revoluției» extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul infracţiunii contra umanității“.

Jurnaliștii zic, printre care și maestrul Ion Cristoiu, că ”…În mai multe rînduri am scris și am zis că Redeschiderea Dosarului Revoluției pentru perioada 22 decembrie – 27 decembrie 1989, intrată în Istorie drept cea a fenomenului terorist, e o cotitură istorică. Pentru prima oară după 26 de ani, se recunoaște oficial responsabilitatea noii conduceri a țării pentru Măcelul terorist.” – Ion Cristoiu blog, Gîndul de joi, 3 noiembrie 2016.


Toate ziarele scriu. Telefoanele sună mult, lung, și când răspund se aude doar o respirație ordonată, calmă, răbdătoare. 

Mă apără doar puțini, foarte puțini prieteni sau oameni pe care îi cunosc. Printre ei, Claudiu Iordache, de la Timișoara, care scrie un fax președintelui-director general al TVR, Cristian Hadjiculea, în apărarea dreptului meu la exprimare și la opinie. Apoi Liviu Ioan Stoiciu, la ziar.

Radu Tudor, colegul meu jus­tițiar de azi de la Antena 3, scrie negru pe alb: „Ca și în decembrie 1989 Televiziunea Română manipulează opinia publică!

Acesta este titlul unui curajos comunicat al MApN, care pune la zid TVR pentru o emisiune diversionistă difuzată săptămâna trecută.

Ministerul Apărării Nationale a remis presei un comunicat privind un material difuzat de TVR în seara zilei de 10 martie 1999. Comunicatul, curajos și coerent, demasca atitudinea diversionistă a TVR, care a dorit prin emisiunea respectivă să arunce vagoane de lături filmate asupra Armatei Române și structurilor speciale din România. Îl reproducem integral. În orice regim politic ce are cât de cât tangență cu democrația, o emisiune ca aceea din seara zilei de 10 martie nu ar fi rămas fără sancțiuni drastice din partea unui organism cum este CNA, care la noi se grăbește să sancționeze televiziuni particulare numai pentru faptul că își permit din când în când să fie obiective din punct de vedere politic. Emisiunea difuzată de o televi­ziune plătită din banii publici a fost o mostră de intoxicare și diversiune, un amalgam de nepricepere și talibanism politic, pe scurt, un eseu mizerabil, plătit din banii noștri.

MApN a avut curajul să spună adevărul. Sunt însă alte instituții incriminate în acel material TV care tac mâlc. Ele nu sunt deranjate de emisiune sau sunt complice, așa cum au făcut-o în decembrie 1989 și în multe alte momente după acele evenimente?“

În schimb, Bogdan Comaroni, de la „Ziua“, mă apără.  

„Armata declară război Televiziunii Române

Într-un documentar al TVR s-a apreciat că teroriștii sunt creația unei anu­me «structuri». * Acest grup, condus de Ion Iliescu, trebuia să motiveze preluarea puterii. * MApN ripostează! * Conducerea ministerului se întreabă dacă nu cumva «chiar cei care au girat întocmirea și difuzarea materialului respectiv pe TVR fac ei înșiși parte din vreo infamantă structură». * Operațiunea «Atenție la flori» – lichidarea elevilor-militari de la Câmpina. * Truțulescu – pion principal în evenimentele din decembrie ’89. * Ministrul amenință TVR cu CNA. 

Iată că tema «teroriștilor» din decembrie ’89 continuă să stârnească aprige controverse. Nu demult, șeful Secției Parchetelor Militare, generalul de brigadă Dan Voinea, a declanșat ceea ce presa a numit «Operațiunea T», anume o amplă anchetă ce a condus la ideea că «teroriștii» care au deschis focul în seara de 22 decembrie 1989 ar fi făcut parte din trupele de diversiune ale Ministerului Apărării Naționale și care nu trebuiau decât să legitimeze preluarea puterii de către grupul Ion Iliescu.

În fapt, lovitură de stat. Considerând că, în fine, după aproape 10 ani, Parchetul Militar dorește cu adevărat să facă lumină în acest caz, ziarul ZIUA a încurajat acțiunea, dedicându-i un «cap de ziar», pe cât de simplu, pe atât de percutant. «ÎNCEPE!», am titrat atunci cu gândul la marile dezvăluiri pe care le va afla, pe merit, poporul român. Tot cotidianul nostru, la puțin timp, a mai montat o rotiță în mecanismul de aflare a adevărului: «teroriștii» au aparținut fostei Direcții de Informații a Armatei (DIA) și trupelor de cercetare-diversiune ale celebrului Batalion 404 de la Buzău, al cărui șef era nimeni altul decât locotenentul-colonel Gheorghe Truțulescu. În paralel cu dezvăluirile din ZIUA, și postul de televiziune național și-a început propriile cercetări, demers soldat cu un documentar intitulat «Vreau rația mea de adevăr».

În cadrul acestuia s-au regăsit și unele dintre afirma­țiile din ziarul nostru, dar și altele pe care și le-au asumat exclusiv reporterii TVR. Unele au avut puterea să convingă, precum teoria că lichidarea, la Otopeni, a elevilor militari de la Câmpina a făcut parte dintr-un plan monstruos numit «Atenție la flori!». Altele, asemenea legăturilor dintre «Mineriade» și «Țigarete», rămânând sub semnul întrebării. 

În aceste condiții, este totuși un mister de ce Ministerul Apărării Naționale a reacționat atât de violent în fața unui documentar care transmitea, în principal, ipotezele pe care Parchetul Militar e chemat să le descifreze. Pe cine oare sperie atât de mult acțiunea Parchetului de a demara ancheta împotriva celor ce au montat lovitura de stat?! Cu atât mai mult cu cât actuala conducere a MApN nu face parte din rândul conspiratorilor din decembrie ’89.

Fără a încerca să dăm dreptate vreuneia dintre părți, prezentăm punctele de vedere ale TVR și MApN, care au declanșat un veritabil război între două importante instituții ale statului. Atragem doar atenția că acest conflict nu face altceva decât jocul acelorași KGB-iști care, amăgind națiunea cu «teroriști» aflați în solda lor, au preluat în 1989 puterea pentru a o depune la picioarele Moscovei.“ (Bogdan COMARONI)

Este sesizat Consiliul Națio­nal al Audiovizualului. Într-o ședință furtunoasă (ah, ce mi-ar plăcea să îi citesc stenograma cândva…), Mircea Diaconu, actorul, membru al CNA, reușește, ca în „12 oameni furioși“, cu Legea în față, să nu fiu deloc sancționat. Cuvântul „mea“ din titlu m-a salvat. „Vreau rația MEA de adevăr“. O opinie personală, singulară, de jurnalist. Nu vorbeam în numele televiziunii. 

Iar cel care îmi dă ocazia unică să mă explic și să explic că în Țara lui Caragiale ironia și bășcălia nu pot fi interzise este Cătălin Ștefănescu, care îmi dă, la Cluj, 90 de minute de emisie pe TVR 2, minunata lui emi­siune din 20 martie. Și totul se liniștește: „Cornel Mihalache, cercetat de o comisie TVR.

Comitetul Director al Televiziunii Române s-a întrunit ieri și a decis înființarea unei comisii care să vizioneze filmul «Vreau rația mea de adevăr», realizat de Cornel Miha­lache și difuzat pe canalul 1 al TVR, miercuri, 10 martie, la ora 21.00, în cadrul emisiunii «Impact». Comi­sia, alcătuită din Ștefana Bratu, redactor-șef al redacției emisiunilor pentru sate, Cornelia Rădulescu, redactor-șef al redacției Educație-Știință, și Cristian Țopescu, re­dactor-șef al redacției Sport, va beneficia, din punct de vedere juridic, de consultanța și coordonarea Ștefaniei Duțu de la Oficiul Juridic. Pe de altă parte, Consiliul Național al Audiovizualului a luat în discuție acuzațiile aduse PDSR și MApN, în urma unei analize serioase, a constatat și a făcut public faptul că Legea 48 a audiovizualului nu a fost încălcată, iar filmul a prezentat opinia unui jurnalist. CNA a propus un drept la replică al PDSR și MApN la o ediție viitoare. Biroul de presă al TVR, reprezentat de Irina Corbu, precizează că Televiziunii Române nu i s-a solicitat până la această dată nici un drept la replică. – Gabriela Bunea“

„Vreau rația mea de adevăr“. Un documentar de care sunt mândru.  O atitudine. Au trecut 17 ani și parcă e făcut ieri. La o lună după ce scrie că sunt schizofrenic și că am creier de bibilică, domnul Ion Cristoiu, președintele juriului APTR, mă premiază, pentru același film, cu Premiul pentru curaj publicistic „Jean Louis Calderon“. 

Au fost luni de zile când nu vorbea nimeni cu mine. Pe culoarele televiziunii, cei cu care mă întâlneam întorceau capul în altă parte și se prelingeau pe lângă ziduri. Iar George Borcescu nu mă lăsa să lucrez. Eu îi ceream să fac orice, un film despre flori, de pildă. Și el spunea: «Flori, da?! Păi tu filmezi o floare, și deschizi și vedem că floarea e pe un mormânt din cimitirul revoluției… Stai liniștit».

În octombrie m-a chemat și am avut liber să fac orice, dar absolut orice pe tema Decembrie 1989. Drept pentru care am făcut un documentar mult mai rău: „Dulce ca sângele e glonțul patriei“. Despre cazul Trosca. Gelu Voican mi-a spus, într-o lungă discuție telefonică nocturnă, mai în glumă, mai în serios, că e pregătit un glonț și pentru mine.    

CORNEL MIHALACHE

(n. 11 mai 1963, București) Este jurnalist român. Lucrează în Televiziunea Română din 1997, unde a realizat emisiunile „Cu ochii în patru“ și „Curat Caragiale! Parol!“. În calitate de regizor, a lucrat la filmele „Căpșuni în aprilie“ și „Brâncuși“. A primit un premiu APTR pentru anchetă (1997), un premiu UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru (2002), dar și premiul Clubului Român de Presă pentru ancheta „1989. Sânge și catifea“ (2005).

Din decembrie în decembrie, din comisie în comisie, structura se adună la Cimitirul Eroilor, depune coroane, se închină şi comemorează cu tăcere eroii revoluţiei, cei care s-au jertfit pentru libertatea poporului român.“

Fragment din documentarul „VREAU RAŢIA MEA DE ADEVĂR“

17 ani. Doar atât. Asta e diferența. Mici nuanțe și 17 ani plus 9; 26 de ani de ascundere a adevărului, de așteptare a prescripțiilor, de depuneri de coroane.

Eu nu cred în comunicatele Procuraturii Militare

„2 noiembrie 2016. Din actele dosarului rezultă că, pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității prevăzute de art. 439, alin. 1, lit. a, g, i și k Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal.“

Care e diferența dintre comunicatul de mai sus și următorul comunicat:
„Mediafax, 1 martie 1999. Procurorii militari au identificat mai multe persoane – militari şi civili – care în timpul revoluţiei din decembrie ’89 făceau parte «dintr-un anumit grup de putere, care a creat diversiunea cu teroriştii pentru a putea stăpâni situaţia». «Aceste acţiuni ale aşa-zişilor terorişti nu trebuiau decât să justifice manevre militare de apărare ale unei noi puteri instalate printr-o lovitură de stat mascată într-o revoluţie.».

17 ani. Doar atât. Asta e diferența. Mici nuanțe și 17 ani plus 9; 26 de ani de ascundere a adevărului, de așteptare a prescripțiilor, de depuneri de coroane. Iată ce scriam în comentariul acestui film din 1999: 

„Din decembrie în decembrie, din comisie în comisie, structura se adună la Cimitirul Eroilor, depune coroane, se închină şi comemorează cu tăcere eroii revoluţiei, cei care s-au jertfit pentru libertatea poporului român.

Pentru că jertfa face parte din mitologia noastră, iar structura mizează pe vocaţia mioritică a poporului român. Structura ştie, şi mizează pe asta, că poporul român pendulează între Mioriţa şi legenda meşterului Manole. 

Manole face un pariu cu băieţii, cu gaşca, cu subalternii, că poporul român e prost şi se lasă zidit în numele ideii de revoluţie. Manole câştigă pariul, şi începe să sacrifice în stânga şi în dreapta, cu şi fără discernământ. Omoară peste o mie de Ane şi Ioni, îi declară eroi care s-au jertfit în numele construcţiei, şi construieşte revoluţia. Nu contează pentru el că sângele ţâşneşte printre cărămizi, că poporul se adună şi întreabă ce-i cu vaietele astea îngrozitoare, el termină construcţia, măreaţa împlinire, idealul de revoluţie, despre care nu ai voie să vorbeşti, pentru că o denigrezi. Pe care nu ai dreptul s-o critici pentru că e făcută cu «jertfa de sânge a acestui tineret minunat», pe care trebuie să-l cinsteşti prin consens, tăcere şi coroane, multe coroane. Apoi, Mioriţa şi Meşterul Manole devin lecturi zilnice, obligatorii, în timp ce elevii, neastâmpăraţi şi neascultători, citesc pe sub bancă… Baltagul.

Pe Meşterul Manole, pe această ideologie a crimei, se bazează miile de reportaje şi articole manipulate de această structură despre «tineretul minunat care s-a jertfit». Pentru că, dacă arta, împlinirea se bazează pe jertfă, atunci îl înţeleg pe Van Gogh, care şi-a tăiat o ureche, dar nu pot să-l înţeleg pe Manole, care omoară o femeie gravidă, zidind-o de vie, în loc să-şi taie o mână. 

Iar dacă se dovedeşte că acest grup de putere, această structură vine de zece ani şi-şi face cruci la mormintele celor pe care i-a asasinat, înseamnă că suntem în plin Ev Mediu, şi că ar trebui să ne fie ruşine nu că suntem români, ci pentru că existăm.“

Cred că acest comunicat, din noiembrie 2016, este o perdea de fum. Aruncat pe pia­ța media înainte cu o lună de alegeri, el as­cun­de ceva, el aco­peră ceva. De ce să pui clopoței acțiunilor tale? Nu era de-ajuns că s-a redeschis dosarul revoluției în aprilie 2016? De ce trebuie să anunți ce vrei să faci în loc să faci? Mai ales când e vorba de o acuzație atât de gravă – infrac­țiuni contra umanității?

 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă