DOCUMENT EXCLUSIV. Baroul București: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor. Premierul ar putea returna banii încasaţi. Vezi celelalte efecte

de Petre Badica , 08 ianuarie 2015 - stire actualizata la ora 22:15, 08 ianuarie 2015

Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor, se arată într-un răspuns oficial al Baroului București, trimis RL. În aceste condiţii, persoanele reprezentate de actualul premier în procese i-ar putea cere acestuia compensații financiare, dacă se vor considera prejudiciate. O altă problemă ridicată este aceea dacă Ponta ar putea fi reprimit în barou, după ce-şi termină cariera politică.

Baroul București a clarificat cea mai importantă necunoscută din ecuația tezei de doctorat a premierului Ponta. Într-un document oficial semnat de prodecanul doctor Ion Dragne, Baroul București a confirmat, în exclusivitate pentru „România liberă“, că premierul a devenit avocat pe -baza titlului de doctor. Pe de altă parte, lucrarea sa de doctorat - “Curtea -Penală Internațională” - pe baza căreia a obţinut titlul academic, a fost demascată drept plagiat de cea mai importantă revistă științifică din lume, „Nature”.

Dezvăluirea a fost confirmată de două comisii independente, dintre care una a Universității București, instituția unde premierul și-a susținut doctoratul în anul 2003. Altfel spus, premierul a fost admis în avocatură pe baza unui fals grosolan (mai mult de o treime din lucrarea de doctorat este considerată a fi un plagiat). Iar din postura de avocat a câștigat 380 de mii de euro.

Confirmarea Baroului

Documentul oficial al Baroului București care confirmă acest aspect are următorul conținut și ne-a fost oferit pe data de 7 ianuarie, în urma unei solicitări exprese a României libere: “Către domnul Petre Bădică. Cu referire la solicitarea dumneavoastră comunicată prin e-mail în data de 05.01.2015 și înregistrată la Baroul București cu numărul 94/C06.01.2015 în temeiul aprobării Consiliului Baroului București din ședința de la data de 06.01.2015, vă aducem la cunoștință că domnul avocat Ponta Victor Viorel a fost primit în profesie la data de 01.02.2005. Primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire. Cu considerație, prodecan Ion Dragne”.

Legea la care face referire Baroul București spune următoarele:

“Articolul 16 va avea următorul cuprins: Art. 16. - (1) Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei.

(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:

a) titularul diplomei de doctor în drept;

b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat“.

Concluzie: potrivit Baroului București, Ponta a intrat în profesia de avocat pe baza art.16, aliniatul 2, litera a), adică pe baza diplomei de doctor în drept.

Care sunt urmările

Decanul Baroului București, Ion Ilie Iordăchescu, ne-a confirmat într-o discuție telefonică faptul că premierul a intrat în Baroul București pe baza titlului de doctor și că răspunsul scris care ne-a fost oferit a fost aprobat într-o ședință a Consiliului Baroului București. Avocatul Iordăchescu spune că, în acest moment, nu se poate lua nici un fel de măsură împotriva faptului că premierul a intrat în profesia de avocat pe baza titlului de doctor în drept, deoarece nu există nici un fel de sesizare în acest caz.

Iordăchescu ne-a mai declarat însă că premierul nu poate în nici un caz să fie acuzat de fals, dar dacă anumiți clienți se consideră prejudiciați, ei ar putea să ceară să li se înapoieze o parte din onorariile achitate. Trebuie precizat că în acest moment premierul nu a renunțat oficial la titlul de doctor (doar și-a exprimat intenția). Pe de altă parte, Baroul București nu poate lua decizii pe baza raportului întocmit de Consiliul de Etică al Universității București, care consideră doctoratul premierului un plagiat. Ministrul Educației este cel care trebuie să valideze raportul de plagiat și apoi să ceară ca premierul să rămână fără doctorat. Asta deoarece Ponta trebuie judecat ca demnitar.

Ce se întâmplă

1. Dacă premierul renunță la titlul de doctor, așa cum a anunțat la sfârșitul anului trecut, atunci are o mare problemă. Teoretic, intrarea sa în profesia de avocat care s-a făcut pe baza titlului de doctor, nu ar mai avea o bază, din moment ce el renunță la acest titlu. Premierul, -însă, prin renunțarea la titlul de doctor nu admite faptul că lucrarea sa este un plagiat. Astfel încearcă să evite o eventuală decizie în justiție pe tema plagiatului său (de fals).

2. Premierul nu mai renunță la titlul de doctor. Va da dovadă de inconsecvență și, desigur, imaginea sa va fi serios afectată. Mai ales după ce a și creat cadrul legal prin celebra ordonanță de urgență care permite doctorilor să renunțe unilateral la acest titlu, dată la finalul anului trecut.

Bani și prestigiu universitar

Recapitulând, premierul a intrat în avocatură pe baza titlului de doctor dovedit un plagiat oribil. Fapt este consfințit de raportul Universității București, care a și cerut ministrului Educației de la acea dată, Ecaterina Andronescu, retragerea acestei demnități academice. Având titlul de doctor, Victor Ponta a evitat un complicat examen scris de intrare în barou (legea permitea accesul din oficiu în tagma avocaților a doctorilor în drept). Spre exemplu, în anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidaţi.

Intrând în profesia de avocat pe baza unui plagiat - care poate fi considerat un fals intelectual -, premierul a avut și alte beneficii, câștigând importante sume de bani, dar și prestigiu universitar. Astfel, potrivit propriei declarații de avere, cabinetul de avocatură al premierului a câștigat până în martie 2010 (ultima declarație de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură) suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. Pe site-ul oficial al Baroului Bucureşti, premierul este trecut acum, în tabloul avocaţilor, la categoria celor „fără drept de exercitare a profesiei”, iar motivul este că, între timp, a -devenit „incompatibil”. Ponta -şi-a suspendat, practic, activitatea de avocat din momentul în care a ocupat o funcţie publică.

De asemenea, premierul a câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană. În CV-ul de la Camera Deputaților, premierul scrie că între octombrie 2002 şi martie 2007 a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti (titlul de doctor se regăsește și acum pe site-ul cdep.ro). Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Premierul și-a însușit în fața elevilor o demnitate – aceea de doctor – pe care a obținut-o printr-un -plagiat. Foarte probabil, titlul de doctor a cântărit foarte mult atunci când corpul profesoral l-a ales pe -Victor Ponta pentru poziția de lector.

Va mai putea profesa Ponta ca avocat?

În momentul de față, activitatea de avocat a premierului este suspendată deoarece nu este compatibilă cu statutul de demnitar pe care îl deține. În situația în care Victor Ponta își menține decizia de a renunța la titlul de doctor, va mai putea el să profeseze ca avocat în momentul în care va ieși din politică?

Nu există un răspuns cert la această întrebare deoarece nu există un precedent, Ponta fiind primul doctor în drept care renunță la acest titlu. În orice caz, decizia finală privind posibilitatea ca premierul să profeseze din nou ca avocat aparține Baroului București. Decizia urmează să fie luată în cadrul Consiliului, care va trebui să analizeze dacă premierul – în urma renunțării la titlul de doctor – va mai putea profesa, în contextul în care el a intrat în Barou fără examen, prevalându-se tocmai de titlul de dotor.

Istoria unui plagiat

7 ianuarie 2005: Victor Ponta devenea avocat în Baroul Bucureşti.

18 iunie 2012: Revista științifică „Nature“ publică un articol în care arată că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat.

29 iunie 2012: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare decide că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat.

1 iulie 2012: Victor Ponta: Acuzația de plagiat este o „execuţie mafiotă”, nu voi renunţa la titlul de doctor şi nici nu voi demisiona.

19 iulie 2012: Consiliul Național de Etică (din cadrul Ministerului Educației) decide că premierul nu a plagiat.

20 iulie 2012: Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat 115 pagini din 297.

16 decembrie 2014: Premierul Victor Ponta anunță că intenționează să renunțe la titlul de doctor.

29 decembrie 2014: Guvernul dă o ordonanță care să permită titularului unui doctorat să renunțe unilateral la această distincție.

7 ianuarie 2015: Baroul București confirmă pentru „România liberă“ că Victor Ponta a intrat în rândul avocaților fără să susțină un examen, ci exclusiv pe baza titlului de doctor.

Dovada. Documentul emis Românei libere de către Baroul București în care se stipulează faptul că premierul Ponta a intrat în profesia de avocat pe baza titlului de doctor. Articolul 16 aliniatul 2 litera a) spune că „la cerere, poate fi primit în profesie, cu -scutire de examen titularul diplomei de doctor în drept”.

Comentarii

 • Nume GIM

  08 decembrie 2015 13:41

  De ce sunt mandri astazi, psd-istii.httpmcppress.roforumviewtopic.php?pid=9840p9840

  raspunde comentariului
 • O MOACA DE TAMP

  26 ianuarie 2015 22:44

  Daca era postat asa si pe benere,tot era votat,prinde la anume populatie.

  raspunde comentariului
 • Comisia Pop-eala

  13 ianuarie 2015 5:44

  Parlamentul 600, Temelia hotiei legale ,... obsesia infractorilor in extaz ! Sa propui, sa sustii si sa-ti votezi hotiile trecute si viitoare cu OG-uri si Legi imorale ...dar legale, subminind statul de drept si munca unui popor alungat in pribegie pt. generatii intregi.

  raspunde comentariului
 • Comisia Pop-eala

  13 ianuarie 2015 5:44

  Parlamentul 600, Temelia hotiei legale ,... obsesia infractorilor in extaz ! Sa propui, sa sustii si sa-ti votezi hotiile trecute si viitoare cu OG-uri si Legi imorale ...dar legale, subminind statul de drept si munca unui popor alungat in pribegie pt. generatii intregi.

  raspunde comentariului
 • Comisia Pop-eala

  13 ianuarie 2015 5:44

  Parlamentul 600, Temelia hotiei legale ,... obsesia infractorilor in extaz ! Sa propui, sa sustii si sa-ti votezi hotiile trecute si viitoare cu OG-uri si Legi imorale ...dar legale, subminind statul de drept si munca unui popor alungat in pribegie pt. generatii intregi.

  raspunde comentariului
 • Moldovan Daniela

  12 ianuarie 2015 15:31

  Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email vrg_danielayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Margareta

  11 ianuarie 2015 20:51

  O Comisie i-a dat titlul de Doctor lui Ponta.Judecatorii devin complici cu Comisia?Complicii sunt vinovati ca si hotii!

  raspunde comentariului
 • Leonora

  11 ianuarie 2015 20:32

  Dece mai sta in functia de premier al Romaniei si nu-si da demisia? Cine mai are incredere in el? Romanii NU! EU NU!

  raspunde comentariului
 • crinulescu

  11 ianuarie 2015 20:23

  Dar hotii care sunt in puscarii ce spun?Ei sunt pedepsiti si marele Hot sa nu fie pedepsit???

  raspunde comentariului
 • un om responsabil

  11 ianuarie 2015 18:10

  Prin cererea de renuntare la titlul de doctor si prin OG care sa reglementeze si sa legifereze cererea respectiva,V.Pontanu,nu a facut alceva decat sa amplifice scandalul mediatic despre faptele trecutului lui "academic".Adica, a vrut sa sara peste o balta de murdarie facuta din faptele lui si a cazut intr-o baltoaca si mai morciloasa si rau mirositoare.Am intalnit in viata mea astfel de personaje care se dadeau drept doctori,profesori etc.fara sa aiba nici o facultate si pe care societatea ia numit escroci.Cu ce este Ponta mai presus ca astfel de persoane?

  raspunde comentariului
 • Teodor

  11 ianuarie 2015 17:55

  LOCURI DE MUNCA SIGURE SI LA INDEMANA ORICUI!Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim detalii dupa ce trimiteti textul INFO la adresa de email simionteodor_PHclicknet.ro

  raspunde comentariului
 • BRAVO PONTA

  11 ianuarie 2015 17:08

  Nataraii care au votat PSD ul si pe Ponta sa fie mandrii.

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:43

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:43

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:43

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • nelu

  11 ianuarie 2015 10:42

  Nimeni nu este curios cum lua examenele la facultate?

  raspunde comentariului
 • NUMAI HOTI ???

  10 ianuarie 2015 13:20

  O viaă avem români... și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!" Dupa ce s-a imbolnavit fix cand un corp de control scotocea prin dulapurile CFR Calatori Cluj, Vasile Secara a fost uns in functia de director CFR Calatori la nivel national. Nu au contat neregulile gasite la Cluj, ci au fost mai puternice parghiile trandafirii de care Secara s-a ajutat sa ajunga in top. La Cluj, Secara se poate mandri cu un contract de inchiriere incheiat intre CFR Calatori Cluj si SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de catre directorul Secara, care nu a mai organizat o licitatie, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decat terenul respectiv si l-au si intabulat. Bravo domnule ministru RUS, PSD-ul o interminabila pepiniera penala. NU VA CRAPA OBRAZUL ??? Jolly-jokeri de la CFR Calatori. In urma cu ceva timp, compania CFR Calatori a incredintat, fara licitatie, catre societatea Informatica FeroviaraUNDE ESTE MARE SEFA , SOTIA FOSTULUI MANAGER PRIVATSMART DE LA CFR CALATORI, DOROBANTU VALENTIN, suma de 7.200.000 de lei pentru servicii informatice. De ce nu s-a facut licitatie? Numai bosul CFR Calatori, Vasile Secara, poate spune, dupa ce se va consulta cu stapana achizitiilor de la aceasta companie- Carmen Maria Popescu. Insa, nici pana in prezent, mersul trenurilor nu poate fi vizualizat on line, pe motiv ca site-ul este inactiv de un an de zile. Poate Corpul de control al ministrului Ioan Rus va verifica si achizitiile de la CFR Calatori pastorite de Carmen Maria Popescu, dar si aranjamentele acesteia cu Vasile Secara si Elena Miu. Ori poate se verifica cum un teren extrem de valoros de la Cluj al companiei a ajuns la un om de afaceri din anturajul lui Ioan Rus?

  raspunde comentariului
 • IU

  10 ianuarie 2015 12:36

  Cei care rascolesc in ***** ca sa gaseasca vinovatii si acolo unde nu sunt, sunt niste cretini. La fel sunt si cei care jubileaza.

  raspunde comentariului
 • IU

  10 ianuarie 2015 12:36

  Cei care rascolesc in ***** ca sa gaseasca vinovatii si acolo unde nu sunt, sunt niste cretini. La fel sunt si cei care jubileaza.

  raspunde comentariului
 • ??????

  10 ianuarie 2015 0:02

  Și din moment ce are diploma eliberată de cei abilitați de ce ar mai susține alt examen de doctorat cum bălmajea cu unele ocazii că tot voi îl făcurăți doctor ? Mă, voi vruserăți să aveți vreun mijloc de șantaj asupra lui de îl lăsarăți să-și ia doctoratul precum trece gâsca prin apă și acum ați găsit momentul să-l constrângeți pentru foloase ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 23:18

  Dacă vă amintiți mesajul că omenirea a risipit resursele planetei iar pericolul încălzirii globale vă bântuie, trind aproape un trimestru pe an din împrumuturi în viitor probabil veți ajunge la concluzia că trebuie să vă obișnuiți să economisiți resurse ?Acum, din moment ce tot ați făcut niște cheltuieli cu Victor Ponta din posturile voastre de profesori doctori universitar și ați făcut asemenea risipă el nemeritînd standardul la care l-ați promovat, probabil nu vă rămâne în ipoteza că sunteți și calificați, decât să-l duceți până la standardul pe care i l-ați atribuit ?Păi ce, Băzescu era de președinte ? Și cu chiu cu vai, cu bolovani aruncați în toate direcțiile, mai suspendat, mai în funcție, a ajuns de a încheiat și două mandate la Cotroceni ?În opinia mea, deci, nu vă rămîne decât să obțineți de la Victor Ponta ceea ce îi este necesar ca să îndeplinească standardele titlului de doctor despre care, oarecum din eroare, susțineți că i l-ați fi acordat ?Probabil nu așteptați și răsplată pecuniară că nu l-ați făcut doctor original de la primul examen de doctorat susținut ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 23:03

  Mă, se cam vede treaba că voi cam vreți să promovați comerțul cu lucrări de-a gata puse la dispoziție de profesori ? Sau cercetările doctorale sunt finanțate și ele din bani bugetari ?Aveți nevoie de finanțări bântuiți fiind de idei ?Oare câți dintre marii cercetători ai lumii au beneficiat de bani de la buget și câte descoperiri importante nu s-au făcut și fără asemenea finanțări de cercetări sau cercetări doctorale ?

  raspunde comentariului
 • moderatorul lui kautza

  09 ianuarie 2015 20:40

  bai moderatorul lui kakuta, unde mhortii ma'ti'mi sunt mesajele de aici?

  raspunde comentariului
 • Rusu

  09 ianuarie 2015 20:27

  Iohannis nu aude,nu vede,el dormiteaza.

  raspunde comentariului
 • Cornelia Neagu

  09 ianuarie 2015 18:16

  Ion IliescuV. Ponta a furat Un TEXTal altcuiva, pentru ca L-A SEMNAT si l-a PREZENTAT in fata comisei de doctorat ca fiind textul lui.- Nu conteaza cine a scris textul din lucrarea lui V. Ponta, CONFORM LEGII hot este V. Ponta, pentru ca si-a INSUSIT un text strain, prezentandu-l ca fiind al lui.- Daca alta persoana a scris lucrarea lui V. Ponta, acea persoana este vinovata NUMAI fata de V. Ponta.

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:52

  Observați că titlul nu și l-a însușit ci i-a fost atribuit de o comisie doctorală după serioase verificări ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:49

  Se cunoaște destul de bine că veniți de dinainte de 1989 din moment ce nu afișați textele comentariilor ?L-am postat în Gândul și cu comentariile de rigoare.

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:40
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:39

  Observați că rețeaua are probleme de transmitere a comentariilor ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:39

  Observați că rețeaua are probleme de transmitere a comentariilor ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:37

  Ce făcurăți mă cu comentariul,, ați afișat doar nickname-ul utilizatorului ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:37

  Ce făcurăți mă cu comentariul,, ați afișat doar nickname-ul utilizatorului ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:37

  Ce făcurăți mă cu comentariul,, ați afișat doar nickname-ul utilizatorului ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:37

  Ce făcurăți mă cu comentariul,, ați afișat doar nickname-ul utilizatorului ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:35
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:23

  Și o astfel de procedură s-ar aplica tuturor 'telectualilor și doctoranzilor din România care au plagiat ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:23

  Și o astfel de procedură s-ar aplica tuturor 'telectualilor și doctoranzilor din România care au plagiat ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:23

  Și o astfel de procedură s-ar aplica tuturor 'telectualilor și doctoranzilor din România care au plagiat ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  09 ianuarie 2015 17:14

  Voi încă nu ați învățat mă că legea nu dispune pentru trecut ? Păi ce fel de jurnaliști "pârâți" sunteți voi ?Păi atâta timp cât titlul a fost acordat în mod legal la vremea respectivă, cum ați putea voi să anulați ceea ce a făcut Ponta între timp, până ar fi renunțat la respectiva "decorație" ?Păi dacă vine un "tâmpit" ca Traian Băsescu, probabil nici mai deștept nici mai prost decât multe alte produe ale școlii românești, și vă aruncă o gogoașă ca la câini, voi o mâncați ?

  raspunde comentariului
 • FELICITARI

  09 ianuarie 2015 17:02

  votantilor lui Ponta,la asa prostanac idem alegatorii.

  raspunde comentariului
 • Petre Dan Constantin

  09 ianuarie 2015 15:27

  Titlul este impropriu formulat. Victor Ponta ar trebui să depună la buget banii câștigați în mod fraudulos, folosindu-se de acte false

  raspunde comentariului
 • Petre Dan Constantin

  09 ianuarie 2015 15:27

  Titlul este impropriu formulat. Victor Ponta ar trebui să depună la buget banii câștigați în mod fraudulos, folosindu-se de acte false

  raspunde comentariului
 • nemotoujours

  09 ianuarie 2015 14:46

  bre tanti, esti cu pluta rau de tot cu toata universitatea pe care o afisezi !Ia vezi-ti de viena matale si nu te mai baga in oalele noastre !Sarpele acesta numit ponta a infectat totul in jurul lui !Daca ai lui nu-i mai pun palma, te-ai gasit matale maica Tereza izbavnica???Si te mai crezi intelectuala?Sau ati plagiat impreuna ?

  raspunde comentariului
 • OBSERVATOR DE ANUS

  09 ianuarie 2015 13:31

  Plimbate prin alte locuri cu prostiile tale congenitale,pupa l in fu nd pe Ponta in particular.

  raspunde comentariului
 • Universitat Wien

  09 ianuarie 2015 13:26

  Daca privesti poza lui Ponta aferenta articolului,specialistii nostri au dat un verdictTAM PIT, RETARDAT MINTAL.Am tinut sa facem aceasta precizare deoarece Clarissa Ferenczi lucreaza la universitatea noastra dar nu are studii de specialitate,se ocupa cu higienizarea WC urilor.

  raspunde comentariului
 • Ficken Ioana

  09 ianuarie 2015 11:55

  Ce scursura de om avem ca Prim Ministru. Si când te gândesti ca mai sunt înca oameni care l-au vrut si-l mai vor înca ca Presedinte al tarii si chiar au obraznicia si o afirma în public cu nerusinare.Si daca mai poti gândi un pic mai departe îti poti aduce aminte ca BOR i-a facut în timpul alegerilor mare reclama. Deci cei de la conducerea BOR sunt alaturi de Ponta si la fel ca el. Proverbul - Spune-mi cu cine te unesti si-ti spun cine esti- este adevarat si acum iarasi confirmat.

  raspunde comentariului
 • Anonimul Gheorghe...

  09 ianuarie 2015 11:26

  Ce nume poartă aceste fapte? Pentru mine, anonimul Gheorghe, ele se încadrau în fraude, hoții curate și aș fi plătit imediat în fața autorităților. Așadar, hoție după hoție, dar autorul rămâne în continuare într-o înaltă poziție de demnitar public. ABSURD!!!

  raspunde comentariului
 • caplimpede

  09 ianuarie 2015 11:02

  este o rusine pentru PSD sa sustina un astfel de derbedeu nesimtit si impostor. Oare doamna Andronescu nu se jeneaza in fata elevilor ei sustinand aberatii pentru a ascunde sun pres mizeria facuta de acest golan?

  raspunde comentariului
 • max

  09 ianuarie 2015 11:00

  Anul trecut in campanie a facut praf fondul de rezerva al guvernului impreuna cu liviu si l-a intrebat cineva ceva?nastase a vindut toata tara si l-a intrebat cineva ceva?Ce mai conteaza un plagiat cand romanii au inghitit atatea mizeri,deci romani plati taxe si impozite,fiti corecti sa aiba domnu goe bani de campanie in 2016

  raspunde comentariului
 • Observator

  09 ianuarie 2015 10:35

  Auzi bai nea belitule,pardon Beliciu nu vezi cat de penibil esti? Vorbesti din ce citesti in ziare,tu nu ai nici o certitudine cu privire la acel procurer,iar de mintit nu amintit asa cum tu mananci kakat! A promis ca ca da salariile inapoi,le-a dat ,eu am primit cateva zeci de milioane din cei opriti de "celebra guvernare" Boc,fiica mea specialista in medicina a stat pe tusa 2 ani de zile ca aceeasi "celebra guvrenare" blocase psturile in sanatate si inchisese o multume de spitale! Cel care spui tu ca te-a mintit a deblocat posturile siu fiica mea s-a angajat! Unde vezi boule minciuna?

  raspunde comentariului
 • Observator

  09 ianuarie 2015 10:35

  Auzi bai nea belitule,pardon Beliciu nu vezi cat de penibil esti? Vorbesti din ce citesti in ziare,tu nu ai nici o certitudine cu privire la acel procurer,iar de mintit nu amintit asa cum tu mananci kakat! A promis ca ca da salariile inapoi,le-a dat ,eu am primit cateva zeci de milioane din cei opriti de "celebra guvernare" Boc,fiica mea specialista in medicina a stat pe tusa 2 ani de zile ca aceeasi "celebra guvrenare" blocase psturile in sanatate si inchisese o multume de spitale! Cel care spui tu ca te-a mintit a deblocat posturile siu fiica mea s-a angajat! Unde vezi boule minciuna?

  raspunde comentariului
 • Americanu

  09 ianuarie 2015 10:16

  Bine ca traieste in Romania,in USA pentru astfel de fapta primea o pedeapsa mai mare decat pentru crima.Ajungea bietii lui copii la batranete cu tatal lor dupa gratii.

  raspunde comentariului
 • DAC

  09 ianuarie 2015 9:07

  Pe baza avocaturii a ajuns PrimMinistru!!! E extraordinar de grava situatia. Trebuie luate masuri de urgenta. Nu degeaba e comunist.

  raspunde comentariului
 • Gabrielo

  09 ianuarie 2015 8:38

  Bun!Am inteles ceea ce era evident avand in vedere legislatia.Ceea ce ma intereseaza este cand va actiona baroul???? Cand il va exclude??? Ouuups! Nici Adrian Menorul Coordonatorul Nastase nu a fost exclus ci uuuusor suspendat.

  raspunde comentariului
 • xerox

  09 ianuarie 2015 7:31

  viata lui pontalau se bazeaza numai pe frauda si minciuna, trebuie deschis dosarul panait. n-a gresit basescu cand ia zis rusinea romaniei.

  raspunde comentariului
 • copiuta

  09 ianuarie 2015 7:20

  Legile cu dedicatie sunt facute la comanda sefilor de partid si cu intimidarea presedintelui tarii. Fiecare parlamentar care voteaza o lege trebuie sa aiba girul comunitatii care l-a ales, altfel totul este doar o joaca pe portofelul mamaligii. Iar judecatorii si ei partasi nu trebuie sa aiba afinitate cu clasa politica dar cu urbea, da! Micul Titulescu are nevoie de un loc linistit pentru studiu noului sau doctorat, cusca!

  raspunde comentariului
 • Dr.Ing.Dan-Florian Samarescu

  09 ianuarie 2015 5:53

  Mai ramâne "prim-ministru".?.E de pomina...Multe se mai intâmpla in justitia noastra...Pâna când?Dr.Samarescu

  raspunde comentariului
 • JURIST

  09 ianuarie 2015 5:52

  PE TIMPUL MEU...e foarte mult de atunci - ESTE VORBA DINAINTEA ANILOR 1945, CÂND NICI UN ABSOLVENT AL FACULTATII DE DREPT DIN BUCURESTI, CARE DOREA SA PRACTICE AVOCATURA, în particular sa la Stat, ERA ABSOLUT OBLIGAT SA DEA UN EXAMEN LA BAROUL DE AVOCATI SI DACA ÎL TRECEA, ERA ÎNSCRIS AUTOMAT SI PLATEA COTIZATIE ANUALA, DECI LIBER SA ACTIVEZE CA AVOCAT. ASA SE PRACTICA ACEASTA NOBILA PROFESIE ÎN TOATE TARILE EUROPEI, CANADEI, STATELOR UNITE. ÎN ROMÂNIA POST MONARHIE, ORICE NEAVENIT, PUTEA SA DEVINA AVOCAT SI FARA EXAMENUL DE BAROU SI CONSTATAM CA ÎN CONTINUARE A FOST POSIBIL. MAI MULT,DUPA 1945, MULTI STUDENTI ÎN CURS DE URMARE A FACULTATII, DIN MOTIVE INVENTATE, ERAU ELIMINATI ÎN SCHIMB AU ACCEPTAT FARA EXAMEN, POLITISTII DIN SECURITATE SI ORICE INDIVID CARE ERA MEMBRU PCR, ACEASTA IMPOSTURA CONSTAT CA S-A CONTINUAT, ÎNTRUCÂT, NUMAI CINE NU A VRUT, NU A DEVENIT AVOCAT, VEZI NASTASE - MARE PROFESOR SI MULI, FOARTE MULTI ALTI IMPOSTORI..TOT DUPA 1945 S-A INVENTAT SCOALA JURIDICA SI STEFAN GHEORGHIU, UNDE NEAPARAT TREBUIA SA FI MEMBRU PCR. S-AU ACORDAT DIPLOME FARA NICI O VALOARE ACUM ÎN ERA MONDIALIZARII. VINA ESTE NU NUMAI A CELUI PRETINS AVOCAT, VINA CEA MAI IMPORTANTA ESTE CA, DATORITA UNUI TITLU FALS DE DOCTOR ÎN...A FOST ACCEPTAT SA FIE AVOCAT.DE CE ACESTI TOVARASI DE LA BAROU S-AU TREZIT NUMAI ACUM ? DECI, "PESTELE DE LA CAP SE STRICA" - ADICA BELFARII CARE SE PRETIND MARII OAMENI AI LEGII, DECI SI EI AR TREBUI LUATI LA BANI MARUNTI - SUPERFICIALITATEA OBTINERII UNOR TITLURI, FARA DOCUMENTE SERIOASE SI BINE CONTROLATE, POATE AU PRIMIT SI EI CEVA SPAGA SAU ALTE "atentii" ACESTI TOVARASI, CARE ACUM VOR SA-L ATINGA PE PONTA LA BANI, AR TREBUI SA FIE SI EI SANCTIONATI, CA AU FOST SUPERFICIALI ÎN ATRIBUIREA FUNCTIEI DE AVOCAT UNEI PERSOANE, INDIFERENT CARE AR FI EA, FARA O BAZA LEGALA. ACESTA ESTE SI MOTIVUL PENTRU CARE MAJORITATEA ROMÂNILOR CARE SOSESC ÎN CANADA SAU STATELE, SUNT OBLIGATI SA URMEZE CURSURI DE 2-3 ANI PENTRU A-SI PUTEA ECHIVALA SI PROFESA MESERIA SCRISA ÎN DIPLOMELE ROMÂNESTI - FARA VALOARE, MULTI RENUNTÂND, DEOARECE NU ESTE USOR, MAI CU SEAMA CA NICI NU CUNOSC LIMBA TARII LA PERFECTIE SI REZULTATUL ESTE CA MAJORITATEA SE MULTUMESC CU PRACTICAREA UNOR MUNCI NECALIFICATE, TRAIESC DIN AJUTOR SOCIAL, SAU CARDURI DE CREDIT, PRACTIC SUNT NIMENI, ÎN SCHIMB SE LAUDA CA SUNT CANADIENI SAU AMERICANI, CA SA RUPA GURA CELOR DE-ACASA. ASTA-I ROMÂNASUL NOSTRU "CAPRA MOARE DE RÂIOASA, DAR TOT CU COADA-N SUS STA." CUNOSC FOARTE BINE UN CAZ AL UNUI ROMÂNAS, CARE A DECLARAT ÎN C.V. CA POSEDA LA PERFECTIE 6 LIMBI STRAINE, DAR EL NU CUNOASTE CORET NICI LIMBA MATERNA - ROMÂNA. ÎN C.V.POTI SCRIE TOT CE VISEZI, DAR CÂND SE AJUNGE LA PROBA - REZULTATUL ESTE NUL.

  raspunde comentariului
 • mircea

  09 ianuarie 2015 3:59

  acest prim-impostor ar cam trebui luat la puricat pentru a se stabili toate imposturile pe care le-a comis !

  raspunde comentariului
 • mihai

  09 ianuarie 2015 1:19

  Iohannis se aude? Da jos cu licheaua asta din fruntea guvernului ca de asta te-a votat lumea pe tine si nu pe el.Ne e greata pur si simplu de aceasta nulitate care a bagat tara in groapa, la propriu cu incompetenta sa!

  raspunde comentariului
 • Morgana

  09 ianuarie 2015 0:27

  Omul acesta e o frauda de sus pana jos si nu pare a fi dat niciun examen in viata lui. A intrat in procuratura pe baza de interviu, apoi s-a facut doctor cu o teza de doctorat falsa obtinuta doar ca sa intre in avocatura. A facut bani grei ca avocat si de la Universitatea Romana Americana fara sa aiba cunostintele si experienta necesara pentru nimic si apoi a ajuns prim ministru. Iar acum, culmea neobrazarii, isi da singur o ordonanta ca sa isi recunoasca renuntarea la titlul de doctor. Probabil maine isi va da ordonanta de modificare a legii avocaturii ca sa poata ramane avocat fara examen. Oare toti sunt orbi si corupti in Romanica?

  raspunde comentariului
 • gogu advocatu

  08 ianuarie 2015 23:42

  Pe timpuri auzisem pe cineva ca daca vrei sa fii advocat trebuia sa dai spaga cateva mii de dolari la alt advocat care sa fii ucenicu lui un timp.O mai fi si acum la fel ca acum 20 de ani.

  raspunde comentariului
 • DAR VOTANTII LUI

  08 ianuarie 2015 23:04

  NU AU STIUT CA ESTE UN DERBEDEU HOT?Ponta fara votul prostimii era un mare 0,deci si acestia sunt complici.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design