9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportFormula 1DEZVĂLUIRI. Hoțul de stele. Președinția României confirmă ilegalitatea avansării lui Gabriel Oprea....

DEZVĂLUIRI. Hoțul de stele. Președinția României confirmă ilegalitatea avansării lui Gabriel Oprea. Președintele Iohannis poate anula decretul prin care Oprea a devenit general

Președintele Klaus Iohannis poate anula decretul prin care fostul vicepremier a primit gradul de general. Primul pas este sesizarea procurorilor militari de către Ministerul Apărării.

Administrația Prezidențială îi dă lovitura de grație lui Gabriel Oprea și confirmă că gradul de general a fost obținut de către acesta în mod ilegal. Pe cale de consecință, Ministerul Apărării trebuie să facă plângere la Parchetul Militar, pentru ca procurorii să ceară în instanță degradarea fostului vicepremier. În final, președintele Klaus Iohannis ar trebui să anuleze decretul prin care fostul președinte Ion Iliescu l-a avansat pe colonelul Gabriel Oprea la gradul de general de brigadă (cu o stea).


Citește și: DEZVĂLUIRI. General făcut la apelul bocancilor. Gabriel Oprea este un impostor: a avansat halucinant în grad. Din căpitan a fost făcut direct colonel și apoi a devenit general cu încălcarea legii. Totul în regimul Năstase

O comisie burdu­șită cu generali ai Armatei, ministrul Apărării, Puiu Pașcu, și președintele Ion Iliescu au conlucrat impecabil pentru ca, în 2001, Gabriel Oprea să fie avansat la gradul de general. Avansarea, însă, s-a făcut ilegal. În exclusivitate, „România liberă“ a obținut de la Ministerul Apărării probele care arată fără dubiu cum mai multe articole de lege au fost încălcate cu bună știință. Rezultatul: un căpitan în rezervă a sărit peste două grade (maior și locotenent-colonel) total misterios, a fost reactivat colonel și, într-un an, a devenit general de brigadă (general cu o stea)… citește mai departe aici


„România liberă“ îi cere ministrului Apărării, Mihnea Motoc, să constituie o comisie de anchetă care să verifice legalitatea propunerii de avansare trimise de către Ministe-rul Apărării Naționale în 2001 la Cotroceni. Acesta ar fi primul pas spre degradarea militară a lui Oprea. Îi amintim ministrului că o asemenea comisie de anchetă a funcționat cu succes în cazul celor aproape 1.500 de persoane care au primit grade sau au fost avansate ilegal. În urma activității acelei comisii, sute de ordine de acordare de grade și de avansare au fost retrase.

Dezvăluire RL: Oprea, general ilegal

Ziarul nostru a demonstrat, în ediția de luni, că avansa-rea lui Gabriel Oprea la gradul de general cu o stea (general de brigadă) s-a efectuat fără îndeplinirea condițiilor legale. O comisie burdușită cu gene-rali ai Armatei, ministrul de atunci al Apărării, Puiu Pașcu, și președintele Ion Iliescu au conlucrat impecabil pentru ca, în 2001, Gabriel Oprea să fie avansat. Mai multe articole de lege au fost încălcate cu bună știință. Rezultatul: un căpitan în rezervă a sărit peste două grade (maior și locotenent-colo-nel) total misterios, a fost reactivat colonel și, într-un an, a devenit general de brigadă (cu o stea). Totul se întâmpla în ultimul mandat de președinte al lui Ion Iliescu, la doar un an după ce Gabriel Oprea devenise doctor prin plagiat. Pretextul a fost că, în noiembrie 2001, acesta era președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, dar deținea doar gradul de colonel activ al Armatei Române, în timp ce funcția în cauză era prevăzută în statutul de organizare cu gradul de general-locotenent.

Așadar, la Gabriel Oprea, în 2001, funcția bătea gradul: colonelul ocupa o poziţie menită unui general-locotenent. Pro-blema, însă, a fost rezolvată rapid. Și nu pentru că pe post ar fi fost numit un astfel de ofiţer de rang înalt, ci pentru că Gabriel Oprea a fost avansat direct la gradul de general-locotenent. Primul pas spre promovare a fost făcut de către generalii Ion Gurgu și Mircea Mureșan, care l-au propus spre avansare la gradul de general de brigadă. Ion Gurgu era, pe atunci, șeful Direcției Mana-gementul Resurselor Umane din Ministerul Apărării, iar generalul Mircea Mureșan era președintele comisiei de selecție a Ministerului Apărării Naționale pentru funcțiile de general/amiral.

Ministerul Apărării recunoaște

Pentru a justifica avansarea fantastică a lui Gabriel Oprea, Ministerul Apărării a comunicat următoarele pentru „România liberă“: „Comisia de selecţie a analizat propunerea de acordare a gradului de general de brigadă domnului Gabriel Oprea, în baza documentelor cuprinse în dosar, din care reiese că ofiţerul a absolvit Școala Militară de Ofiţeri Activi «Nicolae Bălcescu» în anul 1983, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii București în anul 1990 și Colegiul Naţional de Apărare în anul 1997 – condiţie necesară și suficientă pentru acordarea respectivului grad”. Practic, fostul vicepremier și ministru de Interne din Guvernul Ponta a fost avansat la gradul de general în baza studiilor absolvite la Colegiul Național de Apărare; aceasta a fost condiția determinantă, după cum spune, oficial, MApN.

Ministerul Apărării, însă, s-a făcut că uită că Legea 80/1995 prevedea nu doar îndeplinirea condiției referitoare la studii pentru avansare, ci și susținerea unui examen. Articolul 58 din Legea 80/1995 prevede negru pe alb că, „pe timp de pace, pentru acordarea gradelor de general de brigadă (…), coloneii (…) trebuie să promoveze examenul în acest scop. Pentru a participa la examenul de acordare a gradului de general, coloneii trebuie să îndeplinească cumulativ trei condiții: să fie apreciați în ultimii cinci ani cu calificativul minim «foarte bun»; să aibă vechime în grad de cel puțin 3 ani și să fie încadrați pe funcții prevăzute în statele de organizare cu grade de general de brigadă, similare sau superioare”.

Deși, în decursul anului 2001, vechimea în grad a mai fost micșorată prin alte acte legislative, condiția examenului a rămas în vigoare. Dar Gabriel Oprea nu a susținut nici un examen pentru a primi gradul de general.

Anchetarea avansării, responsabilitatea lui Motoc

Poziția oficială a Ministerului Apărării și cea a Administrației Prezidențiale în cazul avansării lui Gabriel Oprea sunt, în acest moment, contradictorii. Legislația consultată de către ziarul nostru, dar și opiniile militarilor și juriștilor pe acest subiect, arată că punctul de vedere corect este al Cotroceniului. Concluzia este, deci, una singură: Gabriel Oprea a obținut ilegal gradul de general cu o stea. Ce trebuie să se întâmple, însă, de acum încolo? Evident, acestuia trebuie să i se retragă gradul de general cu o stea. Firește, în consecință, nici celelalte trei stele de general care au urmat nu pot rămâne pe umerii lui Gabriel Oprea. Dar este posibilă, legal, degradarea fostului vicepremier?

Jumătate de răspuns afirmativ l-a oferit chiar Ministerul Apărării, atunci când a răspuns unei alte solicitări a „României libere“. Astfel, MApN a arătat că, după dezvăluirea scandalului prin care aproape 1.500 de persoane au primit grade sau au fost avansate ilegal în mandatul de ministru la Apărare al lui Gabriel Oprea, s-a constituit o comisie de anchetă. „Referitor la modul de remediere a situaţiei existente, menţionăm că, în urma analizei Comisiei mai sus menţionate, au fost constatate unele neconcordanţe privind modul de aplicare a Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare (…). De asemenea, au fost constatate inadvertenţe privind competenţa de semnare a ordinelor de acordare/înaintare în grad (…), îndeplinirea stagiului minim în grad și a limitelor de vârstă. Pe cale de consecinţă, pentru situaţiile mai sus menţionate, au fost dispuse măsuri de revocare în parte a ordinelor emise, în vederea res-tabilirii situaţiei de drept (…), de către o comisie stabilită la nivelul Statului Major General în acest scop”.

Pe scurt: o comisie de anchetă a MApN a constatat că unele grade fuseseră acordate ilegal, așadar o altă comisie a dispus revocarea ordinelor de avansare. Poate fi, însă, folosită această procedură și în cazul acordării gradului de general cu o stea lui Gabriel Oprea? Parțial, da.

Un general din cadrul unei organizații a militarilor în rezervă a precizat, sub protecția anonimatului, că degradarea unui general este foarte greu de realizat. Motivul: la gradul de general avansarea se produce prin decret prezidențial, și nu prin ordin de ministru, ca la ceilalți ofițeri aflați sub gradul de general. Cu alte cuvinte, degradarea unui general nu se poate face de către ministrul Apărării sau de către o comisie din MApN, ci de către președintele României.

Totuși, ministrul Apărării poate iniția această procedură, prin emiterea unui ordin de ministru care să înființeze o comisie de anchetă. Dacă această comisie de anchetă constată că avansarea în gradul de general s-a făcut ilegal, pasul următor este sesizarea autorităților judiciare. Adică a Parchetului Militar, care, la rândul lui, să solicite în instanță anularea decretului prezidențial. „Este aproape imposibil să degradezi un general. Nu avem o legislație foarte clară, pentru că există foarte multe ordine de ministru și legile s-au tot schimbat în ultimii ani. Din câte îmi amintesc, doar generalul Victor Stănculescu a fost degradat în urma unei sentințe judecătorești prin care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Revoluției“, a mai afirmat generalul consultat de „România liberă“.

Trebuia să dea examen

Administrația Prezidențială a citit cu atenție legislația care reglementează avansarea la gradul de general. Conform unui răspuns primit la solicitarea „României libere“, legalitatea dosarului de avansare trebuia verificată exclusiv de către Ministerul Apărării. „Gradul de general de brigadă i-a fost acordat domnului Gabriel Oprea prin Decretul Președintelui României nr. 990 din 29.11.2001, având în vedere propunerile Ministrului Apărării Naţionale, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare la acea dată. (…) Anterior înaintării propunerii către Președintele României, semnatarul acesteia, Ministrul Apărării Naționale – prin structurile specializate din subordine – verifică îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru acordarea gradului de general și decide asupra oportunității acestei propuneri.”.

În orice caz, însă, printre condițiile pe care Gabriel Oprea trebuia să le bifeze era și susținerea unui examen. Administrația Prezidențială a confirmat textual acest lucru pentru „România liberă“: „Privitor la documentele emise de instituțiile de învățământ și dosarul de avansare al domnului Gabriel Oprea (incluzând și susţinerea examenului pentru acordarea gradului de general), acestea se regăsesc în dosarul personal, de la Ministerul Apărării Naţionale. În cadrul Administraţiei Prezidenţiale nu se constituie astfel de dosare, ci numai la nivelul instituţiilor care, conform legii, sunt abilitate să înainteze propuneri de avansare la acest nivel.”

„România liberă“ a cerut amănunte suplimentare de la Palatul Cotroceni în legătură cu susținerea examenului de către Gabriel Oprea. Administrația Prezidențială a comunicat că nu are cunoștință dacă Gabriel Oprea chiar a susținut examenul, dar a insistat că examenul era o condiție fără care avansarea nu se putea face.

Amnezie. Generalii și ministrul care au propus avansarea lui Oprea

Ministrul Ioan Mircea Pașcu

Ce spun cei responsabili de avansarea ilegală a lui Oprea? Ioan Mircea Pașcu, fostul ministru al Apărării care i-a propus fostului președinte Ion Iliescu avansarea lui Oprea, nu a comentat. „Nu am nimic de spus pe acest subiect“, a declarat acesta pentru „România liberă“.

Generalul Mircea Mureșan

Generalul în rezervă Mircea Mureșan, președintele comisiei de selecție a Ministerului Apărării Naționale pentru funcțiile de gene-ral/amiral în 2001, se dă lovit de amnezie. „Nu îmi amintesc să îl fi propus pe Gabriel Oprea pentru gradul de general. Nu mai țin minte, probabil eram în comisie (era chiar președintele comisiei și cel care a făcut primul propunerea de avansare, conform unui răspuns oficial trimis „România liberă“ de către MApN – n.r.). Dacă scrie așa, probabil că așa e. Nu îmi amintesc. Trebuie văzut procesul-verbal de la ședința respectivă. Au trecut o grămadă de ani.

Nu îmi dau seama dacă trebuia să dea examenul de general. Erau două comisii. Una care analiza propune-rile și una care dădea examenele. Nu mai știu dacă era în vigoare susținerea examenului. Trebuie văzut care e chestiunea. Dacă nu s-a dat examenul, trebuie să scrie de ce nu s-a dat. Dacă s-a dat, trebuie să se găsească lucrarea sau interviul. Toate trebuie să existe undeva. Nu mai știu ce scria în instrucțiuni. Totul există consemnat undeva. Nu le au la minister, există la arhive. Dacă nu se dădea examen, știe cel care a emis instrucțiunea, care trebuia emisă de ministru sau de Guvern. Numai cel care a emis instrucțiunea putea aproba derogare de la instrucțiuni“, a comentat Mircea Mureșan.

Generalul Gheorghe Rotaru

Un alt general în rezervă, Gheorghe Rotaru, fost membru în comisia de selecție a MApN pentru funcțiile de general/amiral în 2001, are de asemenea goluri de memorie. „Am făcut parte din comisie? Nu mai știam! Vă spun sincer, dar sincer, chiar nu îmi aduc aminte. Nu îmi aduc aminte să fi participat la așa ceva, dar dacă apare pe hârtie, așa e. Comisia funcționa cu aprobarea ministrului. Nu cred că am participat în comisie. Ca să te pună pe funcție de general, nu să te avanseze, trebuia să ai Colegiul Național de Apărare sau să ai titlul de doctor. Eu nu îmi aduc aminte să fi susținut un asemenea examen“, a declarat Gheorghe Rotaru.

Generalul Mihail Tăpârea

Generalul în rezervă Mihail Tăpârea, membru al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, susține varianta avansării cu examen. „Erau niște condiții pentru a fi avansat la gradul de gene-ral. Mai întâi, trebuia să ocupi o funcție de general. După asta, trebuia să ai Colegiul Național de Apărare absolvit. De asemenea, se susținea un examen în fața unei comisii legat de securitatea și apărarea națională. Sunt niște chestii la nivel înalt.

Din câte îmi amintesc, Gabriel Oprea își obținuse doctoratul în științe juridice. La cei care aveau doctoratul, cred că nu mai era nevoie de examen. Erau niște norme interne care se schimbau“, a declarat Tăpârea pentru „România liberă“. Totuși, Gabriel Oprea, deși era doctor din 2000, nu a invocat deținerea titlului de doctor în fața comisiei de selecție a Ministerului Apărării Naționale pentru funcțiile de general/amiral în 2001.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă