Generalul Dan Voinea, coordonatorul cărţilor lui Cătălin Voicu: “Nu i le-am scris eu, am făcut doar o caracterizare. Nu ştiu cine l-a ajutat”

de Razvan Chiruta , 09 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 14:57, 10 ianuarie 2016

Fostul procuror militar Dan Voinea este unul dintre numele importante care au girat cărţile de care se folosesc deţinuţii de lux pentru a-şi micşora pedepsele cu închisoarea. Magistratul, cunoscut mai ales pentru că a instrumentat dosarele Revoluţiei din 1989, apare în datele furnizate de Ministerul Justiţiei drept coordonatorul ştiinţific a cinci din cele șase lucrări publicate de fostul senator Cătălin Voicu. Acesta din urmă ispăşeşte o sentinţă de şapte ani de închisoare, pentru trafic de influenţă.

Citește și: Fostul secretar de stat Dan Dungaciu, coordonatorul a trei cărţi scrise de un deţinut de lux: “Nu ştiu, o să verific, mulţumesc”

Generalul Dan Voinea a declarat, pentru România liberă, că avocatul lui Cătălin Voicu i-a cerut să scrie câte o caracterizare pentru lucrările fostului senator (vezi galeria foto). “A venit avocatul cu ce a scris Cătălin Voicu şi m-a rugat să îi dau o caracterizare. Tema este bună, de actualitate, şi am acceptat să îi dau caracterizările. Nu am avut nici un interes material”, a răspuns magistratul.

Totuşi, Dan Voinea a precizat că nu poate spune cu certitudine dacă respectivele lucrări ştiinţifice au fost scrise sau nu de Cătălin Voicu: „Nu i-am scris cărţile. Eu i-am făcut doar o caracterizare, de fapt aşa se şi intitulează hârtia pe care am făcut-o. (...) Nu ştiu cine l-a ajutat sau... Nu pot să spun”.

Întrebat dacă nu era obligatoriu să ştie acest lucru, din moment ce a recomandat favorabil cărţile fostului senatorul, Dan Voinea a răspuns că „eu m-am referit doar la conţinutul cărţii, la temă. M-am ferit să îi fac o apreciere ştiinţifică, academică”.

Generalul a precizat că ultimul cuvânt în evalurea lucrărilor îl are judecătorul. Potrivit legii, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă de un deţinut şi girată de un cadru universitar, i se scade celui închis 30 de zile din pedeapsă. În aceste condiţii, peste 400 de cărţi au apărut în ultimii trei ani în penitenciarele din România, apogeul fiind înregistrat în 2015. În cazul de față, Cătălin Voicu și-a redus pedeapsa cu 180 de zile. 

Listele cu cadrele universitare care le-au acordat recomandare scrisă deţinuţilor pentru fiecare titlu scris de aceştia în detenţie, cu scopul de a ieşi mai repede din penitenciar, au fost publicate de portalurile Republica şi Hotnews.

 

INTERVIUL INTEGRAL CU GENERALUL DAN VOINEA

România liberă: De ce aţi acceptat să deveniţi coordonator ştiinţific pentru patru dintre cărţile pe care fostul Cătălin Voicu le-a publicat din închisoare?

Dan Voinea: Eu pe Cătălin Voicu îl ştiu de mult, de când era militar. A fost pe lângă noi la Revoluţie, a fost la cabinetul procurorului general. A venit la mine avocatul lui, care mi-a spus că Voicu a scris. I-am răspuns: „Foarte bine că scrie, nu-i nimic de criticat că în penitenciar oamenii se duc şi la bibliotecă şi scriu cărţi”. Este adevărat că le folosesc pentru a fi eliberaţi mai devreme, dar trecând peste aspectul acesta, pe care-l apreciază judecătorul, eu zic că e bine să îi încurajăm pe oamenii ăştia să stea departe de restul deţinuţilor. În penitenciarele noastre nu e o lume deloc bună, există regimul ăsta de detenţie în comun de unde nu iese nimeni mai bun decât a intrat. Or, faptul că sunt unii care, într-un interes subiectiv, ce-i drept, se duc şi scriu, stau prin bibliotecă şi iau legătura cu profesori e bine. Eu nu pot să îi refuz dreptul de a învăţa.

Problema este că în cazul mai multora dintre deţinuţii care au publicat cărţi pentru a scăpa de închisoare există suspiciunea că lucrările nu sunt ştiinţifice, de fapt. Cât de ştiinţifice sunt volumele lui Cătălin Voicu?

Cărţile au nişte teme cu caracter mai mult militar, strategic, cu terorism, cu securitate naţională, lucruri care lui Cătălin Voicu îi sunt cunoscute, că a lucrat în instituţiile astea. Nu era departe de politica de apărare. Eu mi-am dat cu părarea, de fapt, i-am făcut o caracterizare.

Care a fost, aşadar, rolul dumneavoastră concret?

A venit avocatul cu ce a scris Cătălin Voicu şi m-a rugat să îi dau o caracterizare. Tema este bună, de actualitate, şi am acceptat să îi dau caracterizările. Nu am avut nici un interes material, din contră. Nu trebuie să ne supărăm pe ei, neapărat, că scriu.

Totuşi, după cum am menţionat, problema este că de fapt, de multe ori, nu scriu ei. Gigi Becali a recunoscut că lucrările publicate i-au fost scrise de îndrumător, el doar le-a semnat. În aceste condiţii, girând cărţile lui Cătălin Voicu, apare firesc suspiciunea că dumneavoastră i-aţi fi scris cărţile şi fostul senator doar le-a semnat.

Nu, nu i-am scris cărţile. Eu i-am făcut doar o caracterizare, de fapt aşa se şi intitulează hârtia pe care am făcut-o. O caracterizare pe lucrare.

Şi, din ce aţi citit dumneavoastră, cărţile sunt scrise de Cătălin Voicu?

N-aş vrea să spun un lucru pe care nu îl stăpânesc. Nu ştiu cine l-a ajutat concret sau... Nu pot să spun.

Dar acea caracterizare nu presupunea să fiţi convins că le-a scris Cătălin Voicu?

Eu m-am referit doar la conţinutul cărţii, la temă. M-am ferit să îi fac o apreciere ştiinţifică, academică. Asta o va decide piaţa, publicul. Dacă o carte se vinde, prezintă interes, dacă nu, nu.

 

 

 

 

Comentarii

 • hi hi ho

  10 ianuarie 2016 17:45

  caracatitza......comunista...interlopa

  raspunde comentariului
 • escobar

  10 ianuarie 2016 13:52

  in "traducere juridica",un fost procuror militar SEF = Voinea a facut "TRAFIC DE INFLUENTA",FAVORIZAND in reducerea condamnarii cu PATRU LUNI,pentru un CONDAMNAT PENAL tot pt."trafic de influenta"=CORUPEREA UNUI JUDECATOR de la ICCJ,cea mai inalta institutie de judecata din Romania....cazul este cu atat mai grav cu cat INFRACTORUL VOICU favorizat,a "desfasurat faptele penale exact in domeniul JUSTITIEI",domeniu in care si-a desfasurat activitatea si procurorul Voinea si de pe urma caruia BENEFICIAZA DE PENSIE SPECIALA si alte AVANTAJE MATERIALE ENORME fata de "romanii de rand"......"MILOGI cu venituri de SUTE DE MILIOANE LEI LUNAR",in conditiile in care guvernul IMPOZITEAZA si romanii FARA VENITURI,iar Dogariu-alt "APVIST CEAUSIST",la RTV a spus ca pensionarii din agricultura SUNT HOTI pentru ca primesc ajutorul instituit de Boc de 350 leiluna !!!!!.....CINE SUNT HOTII din ROMANIA,cei care "SUG SANGELE POPORULUI"?!

  raspunde comentariului
  • escobar

   10 ianuarie 2016 14:32

   pt. ministrul justitiei-intrebaridezvoltarirecomandari- cei care "indrumadau recomandarifac recenzii sau ce mai fac" din punct de vedere al "DREPTURILOR DE AUTOR" cum se incadreazaexista plagiatetc.?!.....dar a legilor "financiare" drepturile banesti obtinute cum sunt declarate ep cartile "altora"=infractorilorexista "EVAZIUNE FISCALA"?!.....in cadrul proceselor de "reducere a duratei de stationare a penalilor" prin caeste "opere de stiinta",actele anexate in justitie de "indumatoriscriitori in fapt" pot fi incadrate la FALS INTELECTUALFALS IN INSCRISURIUZ DE FALS s.a,respectiv acte "penale" conexe condamnarii principale dar si FAPTE PENALE ale "indrumatorilor" pentru ca STIU in ce SCOP SE FOLOSESC si mai ales sunt si RASPLATITI de cele mai multe ori "LA NEGRU"!!!!

   raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  10 ianuarie 2016 12:12

  de la astia a inceput Justitia Democratia, in directie gresita de la procesul Ceausestilor, in decembrie 89, insecenare, executarea rapida, teroristi neprinsi. iar rodul rezultatelor se vad coruptia, nivelul de trai, 26 de ani de mafioytizare a statului nu democratizare, normalizare= mafiotizare.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  10 ianuarie 2016 12:06

  procurori militari, fosti comunisti, relicvele, care au judecat printre alti detinuti politici, cei care se ocupau de dosarele fugarilor, cei care incercau sau care erau dati inapoi cu precadere din RSJ.Yugoslavia, Ungaria ani 88-89.

  raspunde comentariului
 • sam

  10 ianuarie 2016 9:48

  domnu general ,ala e un escroc,nu ofiter.ti-ai minjt onoarea cu o ******* ca ala....

  raspunde comentariului
 • dorin

  10 ianuarie 2016 4:57

  Dupa ce au furat o tara intreaga , acum de ce-ar trebui sa ne fie mila de ei. Tara asta are prea multi oameni fara coloana pe metru patrat.

  raspunde comentariului
 • Petru

  10 ianuarie 2016 0:27

  Eu nu cred ca ar putea considera cineva ca acest cetatean Dan Voinea ar duce lipsa de bani. Si totusi s-a pretat la aceasta mizerie. Un pic porcuror d-l Dan Voinea !

  raspunde comentariului
 • psihiatrul

  09 ianuarie 2016 21:06

  Mai mare rusinea ! Ce cloaca in capitala asta de bucuresti !

  raspunde comentariului
 • Ciobanel

  09 ianuarie 2016 18:02

  CV se incadra linistit in orice alta tara la tradare.Ne prostim unii pe altii in timp ce porcii sunt mai egali ca restul.Acest kleptocrat ar trebui trimis in aceiasi temnita cu faimosul infractor.

  raspunde comentariului
 • Zoro

  09 ianuarie 2016 17:35

  Rusinos sa fi procuror si sa pui umarul la ajutarea unui infractor libidinos sa scape de puscarie....Ai mancat leafa MARE 25 de ani tovarase procuror, facand ancheta crimelor savarsite de Ilici Co la revolutie,in care se vede cu ochiul liber ca ARMATA ROMANA s-a facut de c--t tragand ca tampitii milioane de cartuse in TERORISTI FANTOMA...

  raspunde comentariului
 • Academia penala

  09 ianuarie 2016 17:09

  Romania are cei mai dotati mafioti din lume.

  raspunde comentariului
 • Ion_Roaita

  09 ianuarie 2016 16:33

  Asta a fost din categoria`va iau la mishto ca-s seful dosarelor`. Cine l-a pus la butoanele dosarelor `Revolutiei` a stiut ce face, pentru ca cucuveaua si gorbi au avut grija de tovarasii de drum tot timpul, nu?

  raspunde comentariului
 • Grume

  09 ianuarie 2016 14:44

  Voi nu intelegeti ca toti sunt prieteni? Dar toti!

  raspunde comentariului
 • raul marius

  09 ianuarie 2016 13:46

  Acest derbedeu ,voinea,trebuia de mult timp Spinzurat,o ******* securisto-comunista ,greu de imaginat !!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design