Cum se sifonează banii publici. Comuna lui Liviu Dragnea a primit peste trei milioane de euro, care au ajuns în conturile firmei TelDrum

de Catalin Prisacariu , 31 martie 2017 - stire actualizata la ora 16:42, 30 martie 2017

Liviu Dragnea, ca ministru al Dezvoltării, a crescut de cinci ori bugetul comunei natale Gratia din Teleorman. Astfel, peste trei milioane de euro au plecat din bugetul Guvernului spre comuna teleormăneană. Banii, însă, nu au rămas în Gratia, ci au fost virați în conturile TelDrum SA.

De când se știe, administrația locală din Gratia mizează pe un buget anual de cam jumătate de milion de euro. În 2015, însă, acest buget de comună mică din Teleorman a sărit în aer: s-a mărit de cinci ori.

Evenimentul epocal care a dus la această creștere uriașă a fost acodarea unui contract de lucrări de către Consiliul Local Gratia companiei controlate informal de către Liviu Dragnea, TelDrum SA.

Buget anual al Gratiei: 500.000 de euro

Din date publice, bugetul comunei Gratia poate fi urmărit înapoi în timp până în 2011, inclusiv. În acel an, veniturile totale ale comunei natale a lui Liviu Dragnea erau de 2.674.000 de lei (facsimil 1). Nu era o întâmplare, cam acesta era nivelul mediu anual al bugetului acestei comunități. În 2012, de alt-fel, suma a fost similară: 2.357.000 de lei (facsimil 2). De fapt, chiar mai mică cu peste 300.000 de lei. 

Explicabil, de altfel: PSD, partidul lui Liviu Dragnea, fusese în opoziție până în mai 2012, deci bugetul țării fusese aranjat de către “ceilalți” (în cazul de față, guvernul Emil Boc, susținut de alianța politică PD-L – UNPR). În 2013, primul an în care PSD (prin alianța USL) a fost responsabil de bugetul țării după venirea la guvernare, Gratiei i-au crescut veniturile totale la 3.108.880 de lei (facsimil 3). Surprinzător, însă, în 2014, cu PSD la guvernare, bugetul comunei teleormănene a scăzut până la 2.428.000 de lei (facsimil 4). Era, însă, doar scăderea bugetară dinaintea creșterii.

Creștere de cinci ori a bugetului în 2015

În anul imediat următor, însă, în 2015, bugetul comunei Gratia a explodat: de la 2.428.000 de lei a crescut la 11.626.500 de lei (facsimil 5). Practic, o cvintuplare a bugetului. În același document care arată creșterea bugetară se găsește, pe de o parte, explicația veniturilor, dar, pe de altă parte, și cheltuiala aferentă. Ast-fel, 8.026.550 de lei s-au dus pe cheltuieli la subcapitolul “Străzi” al capitolului “Transporturi rutiere”. Așadar, din tot bugetul comunei Gratia pe 2015, aproape 70% s-a dus pe lucrări la străzi. Banii, însă, au venit aproape integral (8.018.550 de lei) din fonduri guvernamentale prin “Finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală” (PNDL). PNDL este finanțat de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Iar la șefia acestui minister în 2014, când a fost aprobată suma de  8.018.550 de lei pentru bugetul pe 2015 al comunei Gratia, se afla Liviu Dragnea. După 17 decembrie 2014, în funcție i-a urmat Sevil Shhaideh, nimeni alta decât fina lui Dragnea.

„Doar“ două milioane de euro în 2016

Anul trecut, în 2016, veniturile totale ale comunei teleormănene au scăzut, dar tot au rămas de aproape patru ori mai mari decât bugetul mediu multianual al comunității. Astfel, bugetul Gratiei a fost de 9.403.240 de lei (facsimil 6). Nesurprinzător, aproape două treimi din acest buget a venit iar de la bugetul central. Este vorba despre 5.900.000 de lei, sumă ajunsă în bugetul comunei tot prin “Finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală”, ca în 2015. De data aceasta, responsabilă de infuzarea cu capital bugetar guvernamental a Gratiei a fost Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale până în 2015. 

14.000.000 de lei pentru 15,57 km de drumuri

În total, deci, în 2015 și 2016, Gratia a primit prin PNDL 13.918.550 de lei, adică peste trei milioane de euro pentru lucrări de infrastructură rutieră. Cel puțin conform datelor făcute publice de către auoritățile locale gratiene. Conform documentelor făcute publice de către Ministerul Dezvoltării Regionale, însă, suma este ceva mai mică: numai 11.324.970 de lei (facsimil 7). Mai mică cu aproape 2,7 milioane de lei, peste jumătate de milion de euro. Ne-a fost imposibil să aflăm de la funcționarii -primăriei din Gratia și de la cei ai -Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) unde e eroarea: pe site-ul ministerului sau pe cel al comunei? 

Ce am aflat, însă, din documentele MDRAP este ce s-a finanțat cu acea sumă (fie că vorbim de aproape 14 milioane de lei sau de ceva mai mult decât 11 milioane de lei): “Modernizare drumuri locale în Comuna Gratia (15,57 km), județul Teleorman”.

Creștere bugetară -pentru TelDrum SA

Cheia de boltă a acestor întâmplări bugetare cu final foarte fericit pentru comuna natală a lui Liviu Dragnea este acordarea unui contract de către Consiliul Local Gratia. Acordarea unui contract care, practic, a declanșat tot efortul bugetar guvernamental pentru Gratia. Se întâmpla în septembrie 2014. Pe 22 septembrie, mai exact. În acea zi, Consi-liul Local Gratia acorda un contract de 7.766.482 de lei companiei teleormănene TelDrum SA (facsimil 8). Suma era fără TVA. Chiar și cu TVA, însă, care în 2014 era de 24%, suma de plată de către CL Gratia nu s-ar fi ridicat la mai mult de 9,4 milioane de lei. De ce, atunci, apare în scriptele primăriei că finanțarea PNDL a fost de aproape 14 milioane de lei și în cele ale MDRAP că a depășit 11 milioane de lei? Din nou, mister. Sau, pur și simplu, generozitatea unui fiu al comunei Gratia, fiu ajuns mare la București, în Guvern.

Secretarul Gratiei: „Am depus proiecte, am primit bani“

Ion Voicu, secretarul Primăriei Gratia, a admis pentru RL creșterile extraordinare de buget local. “Au fost niște investiții în comună, niște drumuri de asfaltat, și am primit bani, am depus niște proiecte”, a spus Voicu. Acesta s-a referit, evident, la finanțările primite prin PNDL. Dar a adăugat că, de anul acesta, s-ar reveni la un buget local mai mic. “Abia am încheiat bugetul pe 2017 și pot să vă spun că nu mai e cât a fost în ultimii ani, va fi de cinci-șase milioane de lei, cam așa, că nu am mai primit bani pe proiecte”, a arătat Voicu. Secretarul Primăriei Gratia a adăugat că ar fi nevoie de exinderea clădirii primăriei, dar că se așteaptă noi finanțări de la bugetul central.   

CONTRACTE. Teleorman, o Gratia mai mare

RL a arătat într-un articol recent că comuna Gratia nu e un exemplu izolat. Astfel, numai în ultimii zece ani, TelDrum SA a câștigat contracte publice de 430 de milioane de euro. Din această sumă, 86% (adică 370 de milioane de euro) a provenit din județul Teleorman, atât prin intermediul instituțiilor centrale, cât și locale. În total, TelDrum SA a încheiat 152 de contracte pentru lucrări în județul lui Dragnea. La Gratia, de pildă, TelDrum SA a mai câștigat un contract de 700.000 de euro în 2007, pentru lucrări la rețeaua de canalizare.  TelDrum SA are contracte în zece din județele țării, cele mai multe fiind vecine ale Teleormanului.

ISTORIC. TelDrum SA, înființată de Consiliul Județean și privatizată de Dragnea

Compania Tel Drum a fost înființată în 1999, ca societate în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Un an mai târziu, Liviu Dragnea avea să devină președinte CJ. În 2001, CJ Teleorman a demarat procedurile de privatizare ale firmei Tel Drum, însă, în paralel contractează un credit de 3,7 milioane euro pentru achiziționarea unui tren reciclator, necesar pentru refacerea drumurilor din județ. Licitația de privatizare a fost câștigată de Marian Fișcuci, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care a plătit atunci aproximativ 400.000 lei, adică în jur de 90.000 euro.

Fostul președinte al PSD Teleorman, Teodor Nițulescu, declara la un post de televiziune că privatizarea Tel Drum a fost o fraudă de proporții. „Dragnea a sifonat peste un miliard de euro în TelDrum. Fără doar şi poate (îi aparține lui Dragnea – n.r.). Mie, în 2002, mi-a propus să facem jumi - juma, să am 40% din TelDrum şi el 60%. Eu, atunci, aveam o firmă de construcţii. Am refuzat. De ce am acceptat privatizarea TelDrum? În calitatea mea de preşedinte PSD Teleorman, din iunie 2002 - aprilie 2005, am acceptat de nevoie lucrul ăsta, cu condiţia că această privatizare să fie făcută în condiţiile legii”, declara Nițulescu.

 

Pe aceeași temă: 


Caracatița Teldrum se întinde peste un sfert din România: Firma apropiată lui Liviu Dragnea are contracte cu statul în 10 județe, din 2007 încoace, în valoare de 430 milioane de euro. Cele mai multe lucrări sunt în Teleorman și Olt 

Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat.


 Teldrum a luat un contract de 8.900.000 de euro ca să asfalteze prost străzi în Craiova. Primărița Lia Olguța a semnat, prietenii lui Dragnea au încasat | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ 

Primărița Lia Olguța Vasilescu a acordat, în 2013, un contract de aproape nouă milioane de euro firmei Teldrum SA, considerată ca fiind controlată de Liviu Dragnea.

 

Comentarii

 • Costin Stefan

  06 aprilie 2017 20:31

  Dragnea, hot national, Ne danseaza ca la bal Si-o lume-ntreaga ne rade, DNA insa n-aude. Liviu Dragnea este trimis în judecată de catre DNA doar pentru ca, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman= CJT si sef al filialei PSD din Teleorman=T , a angajat doua pesediste la DGASPCT din Alexandria, pe care le folosea la Secretariatul PSD. Cele doua angajate erau trecute pe statele de plata de la Directia Protectiei Copilului si au incasat salarii, fara sa se prezinte macar o singura zi sa lucreze la DGASPCT la lucru. DNA, insa, refuza sa il ancheteze pe Dragnea pentru mega-infractiunile savarsite 1.cu Tel Drum, in care a sifonat sute de milioane de euro, prin contracte acordate fara concurs si contracte cu concursuri trucate, 2. cu magazinele comerciale si restaurantele firmei de stat Modern SA pe care le-a luat cu japca in 2005, 3. cu Hotelul Turris din Turnu Magurele, avand 8 nivele, pe care l-a cumparat in 2009 pe numele sotiei Bombonica, pe numai 214 mii de lei. Si are de platit statului 7,5 milioane de euro evaziune impusa de ANAF in 2011. Dar dosarul penal 6311-2-2012 a fost blocat de procurorul Nitu la PICCJ si sotii Dragnea nu au platit evaziunea fiscala si au ramas stapani pe hotelul Turris, pe care apoi l-au si vandut pe o suma mare la o doamna administrator a hotelului, 4. cu fostul CAP din Salcia, jud. T, unde Dragnea s-a facut stapan pe circa 13 mii de hectare de teren agricol si pe statiunea de masini si unelte agricole de langa Turnu Magurele si pe silozurile fostului CAP si pe crescatoriile de porci si de vaci de la Salcia administrate acum de fiul lui Dragnea, 5. Padurile intinse pe 14 la suta din suprafata T, pe care Dragnea este ca si stapan si vaneaza cu invitatii sai, ca si Tiriac miliardarul cu strainii sai invitati la Bals. D-aia am scris ca Dragnea ne danseaza ca la Bal. Diferenta este, ca Dragnea a concesionat tot Teleormanul. Degeaba postez eu de ani de zile si ziarul Romania Libera scrie zilnic. DNA , care stie tot ce am aratat mai sus, nu vrea sa auda, cu toate ca si Monica Ridzi, care o sa moara dupa gratii, fiind condamnata la 5 ani de puscarie, desi este aproape nevinovata, sunt sigur ca ne aude.

  raspunde comentariului
 • iasnsdte

  06 aprilie 2017 11:29

  Vai ce delicat sunteti!!!!! Asa se spune acum in tara asta unde tziganii ciordesc pe fata fara sa se mai sinchiseasca de romani?Pai asta a fost scopul de fapt ciordirea banilor nostri ca deaia i-au ales prostimea de 18 la suta.

  raspunde comentariului
 • pit

  02 aprilie 2017 0:41

  asteptam sa explodeze si mamaliga romaneasca,cred ca nu mai este mult...

  raspunde comentariului
 • Ileana

  31 martie 2017 20:25

  in alte tari, Dragnea era de mult cercetat si deja in inchisoare pentru acestefapte. La noi de ce nu se intampla?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 martie 2017 18:51

  COBRELE AU ATACAT IN TANDEM. In 2013, imediat dupa numirea lui Dragnea in functia de ministru la MDR= Ministerul Dezvoltarii Regionale, cobra cealalta, Ponta, a infiintat PNDL= Programul National de Dezvoltare Locala si a dat OUG 28 din 2013, prin care l-a imputernicit pe Dragnea sa aloce bani din bugetul MDR firmelor satelite ale PSD si Primariilor, prin simpla decizie si semnatura de ministru, in cadrul programului PNDL, fara HG si fara publicarea sumelor distribuite in Monitorul Oficial. Si au dat cei doi jefuitori, fara niciun control, cat au vrut si cui au vrut, incat numai in doi ani, 2013 si 2014, au golit visteria MDR de 531 milioane de euro. Fapt constatat de CdC= Curtea de Conturi, in urma unui audit realizat pe perioada celor doi ani si consemnat intr-un Raport al CdC in aprilie 2015 si care probabil nu a ajuns nici pana in prezent pe masa procurorilor de la DNA. Retineti ca OUG 28 din 2013 nu a ajuns in Parlament, cat timp Dragnea a fost ministru la MDR si 531 milioane de euro nu sunt consemnati in M.O. si CdC nu a gasit documente justificative in regula. De aici, revolta noastra cu privire la milioanele de euro de la MDR manevrate de Dragnea si Ponta, printre care si cele 8,9 milioane trimise la Primaria Craiova si ajunse in mod ilegal la Teldrum-ul lui Dragnea. Dar mai sunt si alte sute de milioane furate de Dragnea in tandem cu finu, cu colegi de facultate, cu soferul si cumnatul, cu sotia Bombonica, cu propriul fiu. De ce DNA refuza sa-si scoata vata din urechi ? E revoltator, caci intreaga tara stie in momentul de fata, ca toti suntem la cheremul unui super-infractor pe care DNA refuza sa-l invite la un dialog. Monica Ridzi moare in inchisoare aproape nevinovata si hotul care praduieste tara de ani de zile cu sutele de milioane de euro conduce guvernul Romaniei, ajutat de Tariceanu, care a dat petrolul si gazele firmei Sterling pe spaga.

  raspunde comentariului
 • TeleDRUM

  30 martie 2017 17:51

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE JEFUITI FARA MILA TARA DE PESTE 25 DE ANI MAI RAU CA HOARDELE TATARE SI i-ATI INJUMATATIT POPU LATIA FATA DE 1990 !

  raspunde comentariului
 • În vremea asta Catalin, viclean copil de casa...

  30 martie 2017 17:36

  Toate partidele au sifonat la greu bani publici...

  raspunde comentariului
 • Anonim

  30 martie 2017 13:57

  Daca doriti sa vedeti cum arata un drum dezastruos,mergeti si filmati drumul de la intrarea Troianul spre Peretul si va veti convinge de calitatea lui . Nu ratati ocazia !

  raspunde comentariului
 • timi

  30 martie 2017 13:31

  Nu inteleg de ce vorbiti asa de frumos cu comunista asta batrana? Am avut neplacerea sa-o cunosc la UVT, si chiar nu merita apelative ca "statura culturala". Sta toata ziua pe net aparand coruptii care ne-au distrus viitorul si ne-au fortat sa parasim tara. Respect varsta, dar generatia asta egoista, neadaptata pentru valorile vestice, e in stare de orice, sa sacrifice generatia noastra numai ca sa nu iasa din zona lor de confort, asa de frumos incalzita de A3...

  raspunde comentariului
 • ANTI-PSD

  30 martie 2017 12:58

  Stie cineva definitia banditului fara sa foloseasca DEX-ul fara a utiliza exemple caci aici devine usor de dat definitia.....

  raspunde comentariului
 • Dar

  30 martie 2017 7:44

  ******* de Romania

  raspunde comentariului
 • BRAVO LUI

  30 martie 2017 6:56

  DECAT CA SORIN GRINDEANU CARE NU DA UN BAN IN PLUS PENTRU CARANSEBES, ORASUL LUI NATAL... PROST SA FII SA AJUNGI OM MARE SI SA NU FACI CEVA PENTRU LOCUL DE UNDE AI PLECAT IN LUME...NU AR RAMANE CU GUST AMAR PROVINCIALII ASTIA BASTINASI AI TAI?! Macar cand unul nascut aici si ajuns in varful puterii sa faca ceva pentru noi...ca in rest...traiasca Bucurestiul!

  raspunde comentariului
 • Ecce Franjuri

  30 martie 2017 6:08

  Am auzit așa la grosso modo că Konchita Wurst a prestat deja la Roma, a dat câte un cadou fiecărui membru al delegației și și-a cerut scuze pentru comportamentul necivilizat al pizderilor...

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design