14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFormula 1Capcana creditelor rapide: Cum sunt distruși românii aflați deja în sapă de...

Capcana creditelor rapide: Cum sunt distruși românii aflați deja în sapă de lemn, cu dobânzi de 2.000 la sută pe an și clauze împovărătoare | DEZVĂLUIRE

Miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriașe de pe urma împrumuturilor rapide către cei mai săraci români, dar și către alți cetățeni europeni.

Zaplo IFN a început să ofere împrumuturi rapide în România în iunie 2015, iar până în aprilie 2017 compania a ajuns să fie implicată în 1.570 de cazuri în instanță, marea majoritate dosare de executare silită împotriva clienților. Compania profită de faptul că mulți clienți nu reușesc să achite împrumuturile la timp.



Și alți clienți români ne-au spus despre dobânzile care se umflă în continuu după prima lună. De exemplu, Ana Kosa, o femeie de 62 de ani, cu o pensie de 400 de lei, care avea nevoie de 600 de lei ca să‑și acopere cheltuielile lunare. Fiindcă n-a plătit suma după 30 de zile, costurile au crescut până la 1.400 de lei, iar femeia a plecat să muncească în Austria pentru a îngriji două persoane vârstnice și a reuși astfel să-și acopere datoria.

 

„M-au sunat și au zis că vin și recuperează, că au recuperatori, executori și tot felul din astea”, spune ea. „Dar, cu 1.400 de lei, ce poate să-mi ia?”
Avocatul Adrian Cuculis spune că aproximativ o treime din totalul clienților săi sunt din rândurile celor care au luat creditele rapide.  

Au contribuit Vlad Odobescu, Mathew Vella și  Sergejs Pavlovs. Acest articol a fost realizat cu sprijinul Journalismfund.eu.

REACȚIE. Malta, utilă “cerințelor de afaceri”

Reporterii European Investigative Collaborations au transmis o serie de întrebări către Oleg Boyko, către partenerii săi și către structuri ale 4Finance. Singura reacție a venit din partea lui Edgar Dupats, într-un e-mail. Acesta a arătat că „angajamentele companiilor private, inclusiv cele în care am o participare și statutul de acționar, sunt supravegheate și auditate în conformitate cu legile jurisdicției respective și cu cele mai bune practici din domeniu. (…)

Necesitatea de a înființa o entitate juridică într-o anumită jurisdicție rezultă din cerințele de afaceri ale acționarilor săi. Având în vedere faptul că jurisdicția specifică a Maltei operează în conformitate cu Common law (sistem legal de tip britanic – n.r.), o astfel de structură juridică permite asigurarea unor rezoluții rapide și de calitate pentru orice litigiu între acționari”, a scris el. Oleg Boyko și reprezentanții structurilor 4Finance n-au răspuns solicitărilor făcute telefonic sau prin e-mail.

CARACATIȚA. Rate de 2.000% pe an Zaplo

IFN nu este o companie românească de sine stătătoare. Este subsidiara companiei AS 4Finance din Letonia, care operează în 17 țări europene – și are conexiuni cu SUA. 4Finance pretinde că este „grupul de creditare online și mobilă cu cea mai mare și cea mai rapidă creștere din Europa”. De când s-a înființat, în 2008, a dat mai mult de 11,5 milioane de împrumuturi, în valoare totală de peste 4 miliarde de euro.

Ratele dobânzilor pot ajunge până la 2.000% pe an, ceea ce a atras atenția unor agenții naționale de protecție a consumatorilor. În 2016, ombudsmanul finlandez pentru protecția consumatorilor a cerut o interdicție cu privire la una dintre filialele 4Finance, din cauza unor practici ilegale de acordare a creditelor, și a arătat că un credit în valoare de 2.010 euro poate ajunge la 4.145 euro în șase luni în urma unor plăți întârziate.

LEGISLAȚIE. Rus, italian și, posibil, maltez

Oleg Boyko pare să iubească atât de mult Malta încât vrea să devină unul dintre cetățenii săi. Angajații companiei sale, Finstar, s-au interesat de posibilitatea ca Boyko să devină membru al programului Malta Global Residence, care oferă membrilor săi o taxă de 15% pentru toate veniturile personale. În ianuarie 2015, Boyko a închiriat un apartament în Malta pentru o chirie lunară de 1.600 de euro prin intermediul unei alte companii din Bahamas, Vigo Trading Limited. Deocamdată, însă, potrivit informațiilor disponibile, el nu este membru în acest program.

Între timp, Daniel încă mai lucrează în Germania pentru a plăti de patru ori mai mult valoarea împrumutului făcut la Zaplo, compania lui Boyko. Nu are bani pentru a contesta decizia instanței și are puține speranțe că situația sa se va îmbunătăți.

“Efectiv am ajuns la sapă de lemn cu tratamentul ăsta. Și dânșii profită”, adaugă el. “Eu mă rog la Dumnezeu să nu-mi recidiveze boala. Că, dacă o să-mi recidiveze, mă duc și-i omor. Plec cu ei de gât. Pur și simplu am ajuns să plec din România pentru niște hoți care m-au înșelat și m-au mințit în față.”

Miliardarul rus Boyko și partenerii letoni

Actualii proprietari ai 4Finance sunt miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi din Letonia. Cu o avere estimată de 1,24 miliarde de euro, Boyko este pe locul al 55-lea în topul celor mai bogați ruși, potrivit Forbes. Este proprietarul grupului global de investiții private Finstar Financial, care în 2016 a ges­tionat active în valoare de două miliarde de dolari.

Legături cu „greii“ de la Moscova

Compania Ritzio International, aflată, de asemenea, în portofoliul lui Boyko, deține mai mult de 150 de cluburi de jocuri de noroc în țări precum Germania, Italia, România și Croația. Pe lângă cetățenia rusă, Boyko a obținut pașaportul italian în februarie 2008 și a devenit astfel cetățean al Uniunii Europene. Prin intermediul companiei FTV BVI Ltd. din Insulele Virgine Britanice, Boyko co-deține postul de televiziune Fashion TV, care ajunge la sute de milioane de telespectatori din peste 140 de țări. Are legături cu elita de la Moscova, printre care proprietarul clubului FC Chelsea, Roman Abramovich, și prim-viceprim-ministrul Rusiei, Igor Shuvalov.

Primul pas: cumpărarea unei companii malteze

În decembrie 2011, Boyko a cumpărat 75% din start-up-ul AS 4Finance, care avea filiale în Lituania, Suedia, Finlanda și Danemarca. Potrivit documentelor obținute de European Investigative Collaborations (rețea de jurnaliști freelance și reporteri ai unor importante publicații europene), cei opt acționari letoni gestionau activitatea de împrumuturi rapide printr-o companie malteză, Fatcat Investments Ltd.

Boyko a plătit 55 milioane de euro pentru AS 4Finance. Prima tranșă, de 12 milioane de euro, a crescut profitul Fatcat de la 4,2 milioane de euro în 2010 la 26 milioane de euro înainte de impozitare în 2011. Iar plățile pentru Malta sunt foarte mici.

Datorită nivelului de impozitare foarte atractiv al țării cu 450.000 de locuitori, Fatcat Investments a plătit doar 7% impozit pe profit efectiv, adică 2 milioane de euro. Media pentru impozitul pe profit la nivelul Uniunii Europene este de aproximativ 22%.

Impozit pe profit de sub 1%

S-a întâmplat la fel și în anul următor, când Boyko a plătit o nouă tranșă. În 2012, când Fatcat a atins profituri de 43 milioane de euro, compania a plătit doar 366.762 euro impozit pe profit, ceea ce reprezintă doar 0,7%.

Cum îi favorizează Malta pe cei bogați? Statul impune companiilor cea mai mare rată a impozitului pe venit – 35% – din profiturile lor.  Însă, dacă activitățile și acționarii companiei se află în principal în străinătate, beneficiază de pe urma unui mecanism de rambursare a impozitului pe profit, care poate scădea impozitul pe câștiguri până la 5%.

În plus, în Malta nu există impozit cu reținere la sursă pentru dividende, dobânzi și redevențe. Iar impozitul maltez asupra câștigurilor pentru nerezidenți, care ar trebui să includă achiziționarea acțiunilor 4Finance de către Boyko, este zero.

Boyko a cumpărat restul companiei în 2013. În conformitate cu declarațiile financiare pentru 2013, Fatcat Investment Limited (numită atunci FCI) a avut un profit de 57 milioane euro înainte de impozitare. A plătit impozite în valoare de 512.501 euro, ceea ce înseamnă doar 0,9%.

Pasul al doilea: profitul din Europa merge în Malta

Mai mult, 4Finance a început să folosească un sistem bizar de acordare a împrumuturilor către propriile companii, ceea ce a secat profiturile filialelor sale din Europa și a direcționat fluxul de bani către Malta. În acest fel, 4Finance Malta Ltd. a colectat circa 68 milioane de euro în dobânzi între 2013 și 2015 și a direcționat profiturile înspre insula mediteraneană cu fiscalitate prietenoasă.

După ce a încheiat achiziționarea 4Finance în 2013, Boyko a lichidat FCI Investments, iar acum – cu ajutorul a doi letoni, Uldis Arnicans și Edgar Dupats – controlează întregul grup prin intermediul unei companii din Cipru, Tirona Limited.  

LEGISLAȚIE. Sfaturi juridice de la un fost oficial ONU

Structurile malteze n-ar fi fost posibile fără ajutorul Credence Corporate and Advisory, pe scurt Credence, companie conectată cu firma de avocatură Muscat Azzopardi&Associates. Cea din urmă a fost fondată în 1971 de către fostul judecător al Națiunilor Unite în Kosovo Godwin Muscat Azzopardi. Fiii săi, James și Adrian Muscat Azzopardi, au fondat apoi Credence, împreună cu partenerii săi Andrew Cefai, Claudio Tonolla și Ivan Vella. Toți cei menționați mai sus au fost directori nominali în structura controlată de Boyko și partenerii săi letoni, care au direcționat zeci de milioane de euro fără a plăti prea mult pe impozite.

MALTA FILES. Săracii – în România, bogații – în insule

În Danemarca, filiala Vivus 4Finance a încălcat legile daneze cu privire la marketing, întrucât preciza pe site că rata dobânzii ar fi de 19%. Potrivit ombudsmanului danez pentru protecția consumatorilor, cifra corectă ar fi fost de 730,1%.

În trecut, împrumuturile de acest tip erau derulate de mafiile locale, care foloseau amenințări și violență pentru a se asigura că-și vor primi banii înapoi. În prezent, asemenea afaceri sunt derulate de oameni de afaceri și de avocați, prin telefon și online.

În timp ce 4Finance se bazează pe cetățenii vulnerabili de pe întregul continent, Malta Files dezvăluie felurile în care foștii și actualii lor proprietari folosesc scheme de evaziune fiscală care includ Luxemburg, Cipru și Bahamas. Una dintre cele mai importante țări cu legislație fiscală prietenoasă pentru oamenii de afaceri care beneficiază de pe urma săracilor Europei cu împrumuturi rapide și costisitoare este Malta.

 

Cumpără ziarul integral în format . PDF!

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă