Avocatul „turnătorilor“ din dosarul Microsoft, bănuit că ar fi fost protejat de SRI pe timpul binomului Coldea - Maior | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petru Zoltan , 09 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 15:01, 09 octombrie 2017

Controversatul afacerist Valentin Vișoiu l-a creditat cu peste 560.000 lei pe avocatul Rareș Constantin Dan, fiul generalului SRI Dan Gheorghe, în timp ce încasa zeci de milioane de euro de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Numele avocatului Rareș Constantin Dan a fost readus în atenția publică în timpul scandalului legat de suspendarea generalului Florian Coldea de la conducerea operativă a Servi-ciului Român de Informații. Atunci, s-a vehiculat supoziția că generalul Coldea ar fi fost sprijinit în carieră de generalul Dan Gheorghe, unul dintre fondatorii Brigăzii Antiteroriste din SRI.

Rareș Dan și unchiul general de Securitate

Avocatul Rareș Dan a fost considerat un apropiat al generalului Florian Coldea, dar și al Direcției Naționale Anticorupție. Acesta a fost avocatul denunțătorilor din dosarul Microsoft, care în primă fază au beneficiat de clemența anchetatorilor.

Anunțul a fost făcut de fostul parlamentar Elena Udrea, care a spus public la TVR că „există un avocat, nu este foarte cunoscut, însă este avocatul tuturor celor care au turnat, care au făcut denunțuri împotriva lui Dorin Cocoș și toți sunt liberi. Avocatul se numește Rareș Dan. Acest domn avocat este fiul fostului general de Securitate Gheorghe Dan, care era într-o bună relație cu domnul Coldea. Știu de la un om de afaceri implicat în Microsoft că, în anul 2004, generalul Dan Gheorghe, pe care această persoană îl cunoștea, a venit la el să facă o intervenție în favoarea domnului Coldea la Alexandru Bittner. Atunci puterea era cu Bittner și cu Năstase“.

Control al ANAF după 560.000 de lei de la Vișoiu

În iunie 2010, avocatul Rareș Dan a primit de la Valentin Vișoiu peste 380.000 lei, în baza unui contract de împrumut. Ulterior, în 2013, a mai primit peste 180.000 lei, în baza altor contracte de împrumut. Independent sau nu de aceste împrumuturi, casa de avocatură a lui Rareș Constantin Dan a fost luată la verificat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Nemulțumit de rezultatul controlului, avocatul Rareș Dan ar fi făcut o petiție la Serviciul Român de Informații pentru a obține clarificări legislative cu privire la control, susțin sursele RL din cadrul ANAF. Contactat, avocatul Rareș Dan a spus că nu a trimis nici o petiție la SRI. Legat de banii primiți de la Vișoiu, avocatul a spus că nu vrea să comenteze acest subiect.

SRI nu neagă că l-ar fi ajutat pe avocat

În schimb, Serviciul Român de Informații a trans-mis, la solicitarea RL, că „dreptul de petiţionare, consacrat de art. 51 din Constituţie este un drept cetăţenesc din categoria drepturilor garanţii, de care beneficiază cetăţenii în mod individual sau grupurile de cetăţeni, indiferent că sunt constituite ad-hoc sau organizate în formele prevăzute de lege. Exercitarea dreptului de petiţionare este o modalitate de rezolvare a unor probleme personale, prin cereri, reclamații, sesizări sau propuneri. (…) Astfel, în considerarea interdicției instituite de Legea 544/2001 alin. (1) lit. d şi de art. 71 Cod Civil, datele referitoare la persoanele şi conținutul petiţiilor adresate Servi-ciului Român de Informaţii, nu constituie informaţii de interes public“. Practic, SRI nici nu confirmă demersului avocatului, dar nici nu îl infirmă.

Nici ANAF nu neagă, invocă „secretul fiscal“

Pentru a clarifica dacă s-au făcut presiuni asupra inspectorilor care au verificat contabilitatea casei de avocatură, în fruntea căreia se află avocatul Rareș Dan, am solicitat un punct de vedere oficial din partea ANAF. Întrebați dacă, în urma controalelor, avocatul Rareș  Dan a solicitat clarificări legislative de la SRI, comunicatorii Fiscului au transmis că informațiile fac parte din categoria celor incluse în categoria secretului fiscal.

„Informațiile solicitate precum și datele de identificare ale contribuabilului intră sub incidența secretului fiscal prevăzut de art.11 din legea 207/2015 privind Codul de Procedură fiscală cu modificările și completările ulterioare“, a precizat ANAF. 

Dosare penale în anturajul unor „grei“

Afaceristul Valentin Vișoiu este un personaj conectat la multe afaceri. Cele mai multe se concentrează în zona retrocedărilor imobiliare. Altele, însă, au legătură inclusiv cu degradarea mediului.

Firma lui Vișoiu a distrus Munții Făgăraș

Piteșteanul Valentin Vișoiu și Gheorghe Badea au fost printre pionierii afacerilor cu microhidrocentrale din județul Argeș. Cei doi au fost parteneri de afaceri în firma Imob Expert Consulting, societate prin care au demarat niște proiecte de construire a unor microhidrocentrale pe râurile din Munții Făgăraș. În timpul lucrărilor, râurile din munții Făgăraș au fost distruse. În albia apelor curgătoare au fost amenajate drumuri de piatră, bătătorite de utilajele care transportau conductele pentru captarea apei. Malurile au fost distruse cu acordul autorităților. Dezastrul ecologic a ajuns și în atenția Comisiei Europene care, în anul 2012, a demarat o acțiune-pilot împotriva României.

Jaful de 5.000.000 euro de la Pitești

Numele lui Valentin Vișoiu apare în mai multe dosare de corupție. Unul dintre acestea este legat de jaful de la Primăria Pitești, unde administrația a fost prejudiciată cu cinci milioane de euro. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat pe Vișoiu de dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu în dosarul de corupție în care a fost arestat Tudor Pendiuc, primarul Piteștiului. Procurorii DNA spun că „primarul Pendiuc Tudor ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. şi societăţile private CNCD S.A./S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 lei), în folosul ultimelor două societăți, la care printre acționari se află omul de afaceri Vişoiu Valentin“.

7 milioane de euro de la ANRP

Într-un alt dosar de corupție, Valentin Vișoiu este acuzat că s-a pricopsit cu peste șapte milioane de euro prin devalizarea Agenției Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP). În 2014, procurorii DNA susțineau că șefii ANRP au aprobat ilegal despăgubiri în valoare de peste 61 de milioane de euro pentru gruparea condusă de Gheorghe Stelian, zis „Stelu“. Banii s-au împărțit astfel: Gheorghe Stelian  - 46.288.238 euro, Valentin Vişoiu - 7.035.812 euro, Adrian Andrici - 4.196.800 euro şi Gabriel Gheorghe - 4.196.800,2 euro. 

Constelația intereselor financiare ale lui Coldea

Peste 55 de milioane de euro, bani publici, au plecat spre o constelație foarte suspectă de protejați ai serviciilor secrete. În combinație au intrat vărul generalului SRI Florian Coldea, Tudor George Coldea, dar și cel acuzat că l-a mituit pe doctorul Şerban Brădișteanu.

Miza constelației de protejați ai serviciilor a fost construirea spitalului orășenesc cu 295 de paturi din Mioveni, Argeș. În campania electorală din 2012, primarul Mioveniului, pesedistul Ion Georgescu, le-a promis localnicilor că va construi un spital modern dacă îl vor vota din nou. Doi ani mai târziu, în noiembrie 2014, Georgescu anunța că organizează o licitație pentru construirea spitalului orășenesc „Sf. Spiridon“.

Spital nou de 244 de milioane lei

Lucrările pentru noul spital erau estimate la aproximativ 270 milioane lei, adică în jur de 60 milioane euro. Au fost depuse două oferte, dar Primăria Mioveni a acceptat doar una. Conform anunțului făcut public pe portalul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), contractul a fost atribuit firmei Medicare Technics SA. Oferta acesteia, pentru realizarea spitalului „la cheie“, era de 244 milioane lei, adică în jur de 55 milioane euro.

Medicare Technics SA, însă, nu a câștigat în nume propriu licitația de construire și dotare a spitalului, ci într-o asociere de firme. Restul companiilor din asociere erau Guerrato SPA, Ital TBS Telematic Biomedical Services SPA (TBS Group SPA), Editronic International SRL și Eyecon Medical SRL.

Proiectul viitorului spital prevede că stabilimentul va avea șase etaje, cu secții de maternitate, ginecologie, pediatrie, neurologie, chirurgie, cardiologie, bloc operator și spații auxiliare cu birouri. Spitalul va avea 295 de paturi și va fi dotat cu aparatură medicală complexă (computer tomograf, echipament pentru RMN, angiograf și echipament de radiologie).

Șpagă de 4 milioane de euro

Firma Medicare Technics SA are o vastă expe-riență în lucrul cu statul: a încheiat contracte cu instituții publice de 85 de milioane euro. Acționarul majoritar al firmei este un off-shore cipriot, Compenia Associates Limited. Off-shore-ul este reprezentat de Mugurel Stancu. Același Stancu apare ca martor în mai multe dosare de corupție. În cel mai răsunător dintre acestea, Stancu a fost martor în calitate de reprezentant al firmei CC MED. Această firmă i-a dat, conform DNA, o parte consistentă dintr-o șpagă de patru milioane euro medicului Șerban Brădișteanu pentru trucarea unei achiziții de echipament medical. RL nu a reușit să ia legătura nici cu Tudor George Coldea, director general al Medicare Technics SA, nici cu altcineva responsabil de funcționarea firmei. Contactele Medicare Technics SA, de altfel, par a fi decorative, nefiind active.

Coldea, asociat și cu soţia lui Codruţ Șereș

Până de curând, director general al Medicare Technics SA a fost Tudor George Coldea, presupus văr al generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI. Acesta a mai fost implicat și în firmele Eurorad Invest și Medical Gazplus SRL. În ultima, Tudor George Coldea este asociat cu societatea Ginza Invest, patronată de Lorina Ioana Șereș, soția lui Codruț Șereș (fost angajat al grupului de firme Grivco al lui Dan Voiculescu, fost senator și fost ministru al Economiei și Comerțului; în 2016, Codruț Șereș a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica). Actualii reprezentanți ai Medical Gazplus SRL susțin, însă, că presupusul văr al lui Florian Coldea nu mai controlează compania și că s-ar fi retras din aceasta.

Într-un interviu publicat recent, generalul Florian Coldea declara că nu are nici un grad de rudenie cu Tudor Coldea. „Precizez că nu am niciun grad de rudenie cu persoana respectivă, care are același nume cu al meu, nu îl cunosc și nu l-am întâlnit niciodată, iar acest lucru a fost verificat foarte riguros inclusiv la nivelul Comisiei de Control SRI“, a arătat generalul Florian Coldea pentru ziare.com. 

Maior și filiera finului simultan consilier

Nu doar fostul adjunct al SRI este suspect că s-ar fi implicat în jocuri financiare de putere la SRI, ci și fostul șef al Serviciului, George Maior. Un profesor al Academiei Naționale de Informații a SRI, Victor Matei, a fost eliminat de la Universitatea București după ce RL a dezvăluit că acesta era protejatul finului fostului boss al SRI. RL a mai arătat că Matei controla o firmă care avea contracte de zeci de milioane de euro cu statul, inclusiv cu SRI.

Finul și fostul consilier al lui George Maior la SRI, Nicolae George Ciobanu, s-a lăudat că a tras sforile pentru ca afaceristul Victor Matei să ajungă profesor la Academia Națională de Informații. După ce a fost acceptat de sistem, firma controlată de Matei, General Service Grup 98, a câștigat o licitație de cinci milioane euro pentru modernizarea hotelului Maramureș, cunoscut ca hotelul SRI. În plus, firma lui Matei a făcut parte dintr-un grup select de zece firme care au obținut ilegal contracte de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“.

Avocatul Rareș Constantin Dan (foto medalion sus) și afaceristul Valentin Vișoiu (foto medalion jos) au gravitat pe lângă fostul general SRI, Florian Coldea

Consultă ziarul complet în format .pdf AICI!

Comentarii

 • Florin Serban Barbu

  18 octombrie 2017 16:07

  Valentin Visoiu .....a gravitat..... numai in jurul rahatului ! Cum de acest infractor mai este liber ? Cu asa ratati ca Visoiu il denigrati pe Coldea ?

  raspunde comentariului
 • Iuda turnatorilor

  18 octombrie 2017 15:48

  Valentin Vioiu la pucărie pe viață!

  raspunde comentariului
 • cdny

  12 octombrie 2017 10:10

  Serviciile secrete, egal mafioti?

  raspunde comentariului
 • cib

  12 octombrie 2017 9:12

  Bravos RL, ati descoperit si voi apa calda si mersul pe jos. Felicitari pentru promptitudine!

  raspunde comentariului
 • Camila Rodela

  10 octombrie 2017 15:44

  Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune marturie despre lucrarile bune ale lui DR.OGAGA ??KUNTA în via?a mea. So?ul meu ?i cu mine am fost casatori?i timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capat. Am vrut so?ul meu înapoi ?i l-am rugat, dar nu a ascultat niciodata, a?a ca am dat peste câteva marturii despre aceasta vrajitoare particulara. Unii oameni au marturisit ca le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au marturisit ca restaureaza uterul ?i vindecând cancerul ?i alte boli, unii marturisind ca poate vraji pentru a opri divor?ul ?i vraja pentru a ob?ine o slujba bine platita. Este uimitor, am dat peste o marturie speciala, era despre o femeie numita Vera, ea a marturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex ?i, la sfâr?itul marturiei sale, ?i-a scapat e-mailul. Dupa ce am citit toate acestea, am decis sa-i încerce. L-am contactat prin e-mail ?i mi-a explicat problema mea. ?i mi-a spus ce trebuie sa fac, am facut-o ?i so?ul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele ?i am fost ?i mai ferici?i decât oricând. Esti un om talentat ?i nu voi opri publicarea lui pentru ca e un om minunat. Daca ave?i vreo problema ?i sunte?i în cautarea unei vraji adevarate ?i autentice, Încearca-l oricând, este raspunsul la problemele tale. Pute?i sa-l contacta?i prin e-mail ogagakuntagmail.com ?i sa va rezolva?i problemele ca mine. El poate rezolva urmatoarele probleme ?i multe altele.1 DACA VREA?I EX-BACK2 VREA?I SA CONVEN?I SOSIUNEA DUMNEAVOASTRA PENTRU ÎNCALCAREA DIVOR?IEI3 VA RUGAM SA VA PROMOVA?I ÎN OFICIUL DVS.4 VREI BARBA?I BARBA?I ?I FEMEILE CARE VOR VA CAUTA ATRACTIVA5 DACA DORI?I SA CONCEPTA UN COPIL6 VREI DUMNEAVOASTRA7 VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRA PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIE?II LUI8 Ave?i nevoie de SPELL buna LUCK9 Ave?i nevoie de un SPOT LOTTERY10 Ave?i nevoie de un loc de munca ogagakuntagmail.com

  raspunde comentariului
 • serpico

  09 octombrie 2017 14:08

  Peste tot , unde sunt bani multi si nemunciti auzi, de securisti, copii de securisti, sotii sau amante de securisti, alte neamuri de securisti. De ce nu i-am bagat la racoare in 1990 ? Ca tot ei sa ne arate ce este democratia asa cum ne-au aratat anterior cum e socialismul multilateral dezvoltat ?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design