Statul, complice la „fabricile de diplome“ din Arad. ARACIS știa că universitățile au „un grad de încredere limitat“ | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petre Badica , 27 iulie 2017 - stire actualizata la ora 00:01, 27 iulie 2017

Instituția care trebuia să verifice calitatea învățământului superior cunoștea de ani de zile existența unui management defectuos la universitățile „Vasile Goldiș“ și „Aurel Vlaicu“, vizate – astăzi – de o amplă anchetă de corupție. ARACIS a vegheat ca neregulile să nu fie remediate.

Intră în GALERIA FOTO pentru a vedea documentele care arată complicitatea autorităților la buna funcționare a Fabricilor de diplome din Arad. Evaluarea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, făcută în urmă cu patru ani, arăta că managementul universităților din Arad era lipsit de încredere. Cu toate acestea nu s-a luat nicio măsură deși legea impunea remedierea situației în maxim un an. Ministerul Educației a fost un spectator pasiv, aspect care îl incriminează. 

Peste 100 de percheziții domiciliare au avut loc, ieri, la cadre didactice și studenți din cadrul a două universități, „Aurel Vlaicu“ și „Vasile Goldiș“ din Arad, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție.

Parchetul General susține că mai multe cadre didactice au desfășurat activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline  sau la master (unele susținute chiar în afara perioadei de examinare). 

Din documentele consultate de „România liberă“ reise, însă, că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) cunoștea de cel puțin patru ani neregulile uriașe existente la cele două instituții de învățământ superior.

Termenul de un an pentru reabilitare – nerespectat

În anul 2013, ARACIS a făcut o “evaluare externă a calității academice din instituția de învățământ acreditată Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad”.

Raportul menționează: „În urma discuțiilor purtate în cadrul ședinței din 25 iulie 2013 și având în vedere totalitatea documentelor și informațiilor avute la dispoziție, Consiliul ARACIS a avizat acordarea calificativului «grad de încredere limitat»… Consiliul ARACIS constată că acest calificativ reflectă efectele negative asupra calității ale numeroaselor deficiențe constatate și consemnate în raportul directorului de misiune și al coordonatorului”.

Agenția acordă o perioadă scurtă pentru ca Universitatea “Aurel Vlaicu” să își îmbunătățească standardele de calitate. “După un an de la finalizarea evaluării, universitatea este obligată să depună la ARACIS un raport în care să dovedească îndeplinirea cerințelor prevăzute în planul de măsuri pentru ca activitatea să poată atinge nivelul standardelor educaționale în vigoare. În eventualitatea în care instituția nu se angajează pe calea corectării sau remedierii în perioada de un an universitar, Agenția va înștiința Ministerul Educației”, se arată în document.

Universitatea nu pune în aplicare niciun plan de măsuri sau îl realizează defectuos. Concomitent, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior pare să fi uitat de obligativitatea impusă universității de a-și corecta deficiențele din management.

Astfel că în 2015 ARACIS mai face o evaluare la Universitatea “Aurel Vlaicu”, iar concluzia este aceeași ca în urmă cu doi ani. “Având în vedere neîndeplinirea standardelor de performanță…, Comisia de evaluare propune acordarea calificativului «grad de încredere limitat»“.

În acest context, ARACIS ar fi trebuit să înainteze un raport prin care să propună Ministerului Educației lichidarea și apoi închiderea instituției. Faptul că universitatea încă funcționează arată că acest lucru nu s-a întâmplat.

Prin lipsa de reacție și tolerarea acestei situații, ARACIS a fost complice timp de patru ani la perpetuarea „fabricii de diplome“ de la Universitatea „Aurel Vlaicu“.

Ancheta din 2015 a fost condusă de ministrul Cercetării, Lucian Georgescu. Un alt argument că autoritățile statului știau despre neregulile de la universitatea din Arad. Ministrul Georgescu ne-a explicat că misiunea sa s-a încheiat o dată cu finalizarea procesului de evaluare. “Universitatea avea obligația ca, în termenul prevăzut de lege, să raporteze la ARACIS modul în care și-a îmbunătățit standardele”, ne-a confirmat ministrul.

Lipsa de încredere, prețuită

Aceeași situație complicitate a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior o întâlnim și în cazul Universității „Vasile Goldiș“ din Arad. Aceasta a primit, la evaluare, un calificativ și mai prost. În 2015, raportul Agenției a stipulat: „Având în vedere neîndeplinirea standardelor de performanță stipulate în Legea asigurării calității în învățământul superior de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad, Comisia de Evaluare a ARACIS propune acordarea calificativului «lipsă de încredere»“.

Cu toate acestea, universitatea a continuat să funcționeze fără probleme încă doi ani. Până ieri, când procurorii au descoperit că “unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc și nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale”.

ARACIS nu a oferit „României libere“ un punct de vedere. Am cerut ministrului Educației, Liviu Pop, explicații, dar fără succes. 

De veghe învățământului superior

Misiunea ARACIS este de a efectua evaluarea externă a calității educației oferite de instituțiile de învățământ superior și de alte organizații furnizoare  de programe de studii specifice învățământului superior, cu scopul de a testa, pe baza standardelor de calitate, capacitatea organizațiilor furnizoare de educație de a satisface așteptările beneficiarilor, a contribui la dezvoltarea unei culturi instituționale a calității învățământului superior.

Liviu Pop nu găsește sursele

Ministrul Educației a oferit o declarație stupefiantă, susținând că „la nivelul ministerului nu am avut date, circulau în spațiul public. Eu nu credeam că mai există în secolul acesta astfel de profesori care să se comporte astfel. Informații circulau, am comunicat foarte clar să se respecte codul deontologic“.

Ministrul Pop nu trebuia să plece urechea la bârfele din spațiul public. Era suficient să citească documentele ARACIS, așa cum a făcut RL. Ar fi văzut că universitățile din Arad nu prezintă încredere din punct de vedere academic. Altfel, Pop are un master în Management educațional la Universitatea „Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Ştiinţe Economice, o universitate lipsită de orice credibilitate.

Raportul ARACIS la Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad” menționează: “în urma discuțiilor purtate în cadrul ședinței din 25 iunie 2013 și având în vedere totalitatea documentelor și informațiilor avute la dispoziție, Consiliul ARACIS a avizat acordarea calificativului «Grad de încredere limitat»”

Comentarii

 • ghiocel trandafir poanta

  28 iulie 2017 16:06

  pe ***** la toate facultatile exista mafia examene- licente- masterate -dottorate etc.ia verificati si facultatea de drept de la cotofenii din dos unde sia facut studiile fostul ministru ,,alta intrebare,,

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  28 iulie 2017 14:36

  Dar despre fabrica de licente de la Universitatea Alexandru Ghica din Alexandria de Teleorman, care a vandut peste 15 mii de diplome false de licenta cu 3000- 3500 de euro bucata, ce s-a mai aflat ? Stiu ca sotii Dragnea poseda cate o diploma de la Universitatea Alexandru Ghica. Am citit pe net ca Dragnea a impiedicat, in prima faza cercetarea cazului de la Alexandria,

  raspunde comentariului
 • nastratin

  27 iulie 2017 12:57

  Se vede treaba că este absolut necesară o instituție de stat SUPERARACIS, care să supravegheze activitățile ARACIS-urilor. Mai departe o instituție SUPERpatratARACIS, pentru supravegherea SUPERARACISuriloir.. Și tot așa un SUPERlanARACIS, suveran. Măsuri tot nu se vor lua, pentru că masurilre înseamnă pierdere de voturi, încredere. și venituri, inconveniente substanțiale.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  27 iulie 2017 11:13

  Cu Abramburica ,Morga ori Pop vreti voi sa puneti cap DEZASTRULUI din scoli ??,pai Liviu Pop de acolo vine de la TARABA UNIVERSITARA din Arad !!,el este un produs al acelei TARABE UNIVERSITARE !!.Crimele din 89 au fost lainceput un avertisment pentru cei care-si bagau nasul in tradarea nationala infaptuita la TVR sub nasul romanilor si sub conducerea lui Iliescu .Crimele au continuat in mineriade ,in jafurile - zise privatizari si pentru ca totul sa se prabuseasca de la sine -s-a trecut la distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele -un popor analfabet nu pune intrebari ,poate fi manipulat,furat,destabilizat ,injugat ca vita ,legat la iesle !!.Cand au aparut ca mustele pe ***** TARABELE ZIS UNIVERSITARE fara acreditare fara o curicula ,toate incropite pe VANZAREA DE ILUZII SI DIPLOME CU VALOARE DE HIRTIE IGENICA ,scoala s-a transformat in haos !!. Politicienii ,guvernantii au lasat afacerile sa mearga fiind unii din beneficiarii acestor tilharii si excrocherii.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  27 iulie 2017 11:13

  Cu Abramburica ,Morga ori Pop vreti voi sa puneti cap DEZASTRULUI din scoli ??,pai Liviu Pop de acolo vine de la TARABA UNIVERSITARA din Arad !!,el este un produs al acelei TARABE UNIVERSITARE !!.Crimele din 89 au fost lainceput un avertisment pentru cei care-si bagau nasul in tradarea nationala infaptuita la TVR sub nasul romanilor si sub conducerea lui Iliescu .Crimele au continuat in mineriade ,in jafurile - zise privatizari si pentru ca totul sa se prabuseasca de la sine -s-a trecut la distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele -un popor analfabet nu pune intrebari ,poate fi manipulat,furat,destabilizat ,injugat ca vita ,legat la iesle !!.Cand au aparut ca mustele pe ***** TARABELE ZIS UNIVERSITARE fara acreditare fara o curicula ,toate incropite pe VANZAREA DE ILUZII SI DIPLOME CU VALOARE DE HIRTIE IGENICA ,scoala s-a transformat in haos !!. Politicienii ,guvernantii au lasat afacerile sa mearga fiind unii din beneficiarii acestor tilharii si excrocherii.

  raspunde comentariului
 • Smari

  27 iulie 2017 9:34

  Nu mă surprinde faptul că la ,,Vasele Goldis" se fabrică diplome. Noi, localnicii arădeni,știm cine sunt unii dintre profesorii de la pretinsa universitate. Sunt foști activiști UTC, PCR sau inspectori școlari cu state vechi de plată la ISJ Arad, de pe vremea comuniștilor, care sunt obișnuiți sa-și câștige existența mult prea ușor, adică NU ȘTIU CE ÎNSEAMNĂ SĂ MUNCEȘTI CU ADEVĂRAT. Pe unii i-am cunoscut și chiar mi-e rușine sa-i numesc CADRE DIDACTICE. SĂ LE FIE RUȘINE PENTRU ILEGALITĂȚILE COMISE ANI LA RÂND! !!!!!!!

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  27 iulie 2017 6:39

  Ne dezvoltam si te asteptam !Ai incredere in fortele proprii, esti organizat si ai abilitati foarte bune de comunicare?Iti doresti sa lucrezi alaturi de profesionisti si sa progresezi in cariera? Doresti bonusuri consistente in functie de rezultateO atmosfera foarte placuta, un mediu perfect pentru dezvoltareNu este necesara experienta Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • Andrei

  26 iulie 2017 22:29

  Din peste o suta de universitati doar un sfert ar trebui sa fie finantate de stat, restul private publice, vespasiene.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design