Preşedintele CJ Galaţi „pompează” bani în televiziunea la care e moderator

de Ticu Ciobotaru , 28 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 14:49, 28 ianuarie 2016
Preşedintele CJ Galaţi „pompează” bani în televiziunea la care e moderator

Dorinţa de a fi în continuare vedetă tv a doctorului ajuns președinte de Consiliu Județului (CJ) la Galați îi arde la buzunare pe gălățeni. După ce anul trecut „România liberă” a dezvăluit că în 2014 Nicolae Bacalbașa a dat ocol pământului pe la Ecuator, parcurgând 42.750 km pe banii CJ pentru deplasări inclusiv la emisiuni de la Antena 3 și România TV, un raport al Curții de Conturi a confirmat dezvăluirile.

Dar președintele CJ Galați nu s-a oprit aici. Nicolae Bacalbașa alocă fonduri de la bugetul public al județului pentru televiziunea privată la care este realizator și moderator de talshow, deși asta înseamnă încălcarea Legii Audiovizualului. În 2015, Consiliul Județean a încheiat doar două contracte de publicitate cu televiziuni, publicații print sau online, dar ambele au fost cu TV Galați, post deținut de firma PAF Media.

Primul a avut o valoare de 74.400 de lei, obiectul contractului fiind „difuzarea în direct și în reluare a ședințelor CJG și a unor emisiuni informative/mese rotunde la postul de televiziune TV Galați”. La sfârșit de an, instituția publică și societatea amintită au încheiat încă o înțelegere de 9.395 lei, pentru „difuzarea de mesaje de felicitare cuprinse în spoturi TV”. În total, circa 84.000 de lei, adică aproape 20.000 de euro, o sumă consistentă pentru o televiziune locală.

TV Galați este televiziunea colegului de partid a lui Nicolae Bacalbașa, deputatul PSD Florin Pâslaru. Asociații care dețin câte 50% din părțile sociale sunt soția deputatului, Valerica Pâslaru, și fiul acestuia, Alexandru Pâslaru. Aparent avem de a face cu un contract de difuzare în direct a ședințelor CJ Galați, dar acest lucru nu se mai întâmplă de mult. Ședințele sunt filmate și difuzate în genul „no comment”. Ar fi trebuit organizată o licitație, pentru că la Galați mai există trei televiziuni locale, RTV, Express TV și Vox TV, care puteau face același lucru. RTV chiar difuzează gratis ședințele CJ, deci nu era nevoie de contractul cu TV Galați.

Secretul contractelor

Acordarea contractului ține și de relația specială dintre președintele Nicolae Bacalbașa și TV Galați. După ce a avut succes prin aparițiile la „jurnalele de la ora 5” și „emisiunile cu blonde”, doctorul și-a dorit să aibă emisiunea lui. Așa se face că în 2011 în grila TV Galați a apărut talk-show-ul  „Ciocu mic, în târgu mare”, al cărui realizator era chiar Nicolae Bacalbașa. Era un program în care deseori realizatorul Bacalbașa și invitatul își uneau eforturile pentru a face „albie de porci” vreun personaj. TV Galați a și fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului și tot CNA a scos din grilă emisiunea în 2012, pentru că Bacalbașa devenise candidatul USL (PSD) la președinția CJ și nu putea fi realizator.

Totuși, în 2015, președintele CJ și-a reluat programul tv. La început moderator a fost o jurnalistă care îl avea ca unic invitat pe șeful Consiliului Județean. Dar lui Bacalbașa nu i-a convenit postura de invitat și a trecut la butoane, redevenind moderatorul emisiunii „Ciocu mic în târgu mare”. În decembrie 2015, l-a avut invitat pe un subordonat al său, Vali Viorel Sandu, directorul Serviciului de Administrare a Domeniului Public din cadrul CJ, iar acesta nu a ezitat să își laude șeful. „Acum un an și jumătate, știți și dumneavoastră, totul a pornit de la dumneavoastră din birou, într-o dimineață, când am luat hotărârea și dumneavoastră ne-ați susținut, să putem să aplicăm niște proiecte europene foarte importante pentru zonele de agrement”, a afirmat Vali Sandu. 

Mai mult, în emisiune, moderatorul Nicolae Bacalbașa încalcă flagrant Legea Audiovizualului, instigând la violență extremă. „Tot șmecherii de la vânătoare și-au bătut joc, într-o țară unde totuși Miorița este un reper național, să avem un câine per stână la șes, doi câini per stână la deal și trei câini per stână la munte. Ceea ce eu, ca român, îmi vine să iau toporul, să dau în cap”, a afirmat președintele CJ Galați.

ILEGALITATE

Bacalbașa încalcă legea

Decizia nr. 220/24.02.2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual arată, la articolul 68, că „radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de ştiri şi dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care deţin funcţii sau demnităţi publice”.

Președintele CJ nu discută cu RL

Șeful Consiliului Județean Galați refuză să discute cu jurnaliștii României libere. Ne-am adresat în repetate rânduri lui Nicolae Bacalbașa, solicitându-i punctele de vedere cu privire la unele aspecte din activitatea consiliului care par nereguli sau încălcări ale legii, dar sistematic acesta nu a luat în seamă adresele noastre. La ultima solicitare, chiar ne-a comunicat că refuză să răspundă la întrebările adresate de cotidianul „România liberă”, deși i-am adresat trei cereri în baza legii privind accesul liber la informații.

„Îmi vine să iau toporul, să dau în cap!” - Nicolae Bacalbașa, președintele CJ Galați

 

Loading...

Comentarii

 • Breaking News

  31 ianuarie 2016 17:15

  zi de zi si an de an moderatorii si invitatii televiziunilor romanesti se aduna pentru a discuta fleacuri!

  raspunde comentariului
 • agricultor

  30 ianuarie 2016 1:10

  Bacalbasa are inteligenta si cultura cat zece basesti , iohannisi si ciolosi laolalta . Se vede din avion ca nu s-a culturalizat pe santul ceapeului .

  raspunde comentariului
  • Ciumexan Olivush

   31 ianuarie 2016 8:33

   Asa este, domnu plugaru, pardon, agrecultoru, este foarte culti hotii astia dan PSD, fura cantand cantece patriohoatze, sa traiasca tara noastra, ca s-avem ce fura, asta este lozinca lor. Matale cum ar veni le esti complice, ca base le-a cam bagat bete in roatele de la carute, alea c care furau de rupeau.

   raspunde comentariului
 • Ciumexan Olivush

  29 ianuarie 2016 13:11

  PSD este poporul, ne fu...ra cu televizorul, si la alegerile noi, o sa fie oameni noi, ca Ponta si Dragnea sau Mazare si Oprisan

  raspunde comentariului
 • Ioi

  29 ianuarie 2016 12:22

  Cum ati vrea sa fie aceasta etnie conlocuitoare pesedista infractionala ?

  raspunde comentariului
 • Jones

  28 ianuarie 2016 15:02

  Nea Caisa, mai plimba-te prin parc ! Ti-ar sta mai bine !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design