23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1Culisele suspendării şefului Curţii Militare de Apel. De ce a picat unul...

Culisele suspendării şefului Curţii Militare de Apel. De ce a picat unul din judecătorii prin care Gabriel Oprea controla Justiţia Militară

Judecătorul Gheorghe Manea a fost suspendat, în urmă cu o săptămână, din funcţia de şef al Curţii Militare de Apel (CMA), prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia marchează declinul unuia din stâlpii pe care se sprijinea influenţa lui Gabriel Oprea asupra Justiţiei Militare.

Știrea suspendării lui Gheorghe Manea a fost consemnată sec într-un comunicat de presă al CSM şi a trecut aproape neobservată de către mass–media. Secţia de judecători a CSM a luat această decizie, după ce mai mulţi subalterni ai săi l-au acuzat că s-ar fi abţinut în mod nejustificat de la judecarea unor cauze, fapt care a dus la tergiversarea unor procese. Cei care l-au reclamat pe şeful CMA au fost judecătorii militari: col. Radu Stancu, col. Aurel Dumbravă, col. Constantin Udrea şi col. Victor Chiţu. 

Gheorghe Manea are gradul de general de brigadă şi a condus, până mai ieri, cea mai importantă instanţă militară din România. În prezent se află în ancheta Inspecţiei Judiciare (IJ), iar, după soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare ce face obiectul dosarului nr. 32/J/2016, CSM poate decide chiar excluderea sa din magistratură.

”Se constată că domnul judecător general de brigadă Manea Gheorghe a formulat, în aceeaşi cauză, pentru acelaşi motiv, patru cereri de abţinere”, scrie în decizia de declanşare a cercetărilor, publicată de news.ro. Cauza este un dosar de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. ”Din acest motiv, apelul declarat de inculpat împotriva sentinţei instanţei de fond nu a putut fi soluţionat până în prezent, de la termenul stabilit pentru soluţionarea cauzei în complet de divergenţă trecând aproximativ şase luni”, adaugă IJ. 

News.ro mai scrie că, în ianuarie a.c., cei patru magistraţi au sesizat Sec-ţia Militară a DNA pentru presupuse fapte de abuz în serviciu şi fals, comise de judecătorul Gheorghe Manea. Pentru că nu mai era în funcţie la momentul verificărilor, IJ nu a luat măsuri împotriva lui.

Cine îi judecă pe generali

Gheorghe Manea este unul dintre oamenii de bază ai Justiţiei Militare prin intermediul căruia Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională şi ministru al Apărării, şi-a extins influenţa asupra acestui domeniu. Al doilea judecător magistrat foarte apropiat de Oprea este Cezarian Buga. Cei doi au grad de general, ceea ce înseamnă că puteau judeca doar generali. Regula în Justiţia Militară este că poţi fi judecat doar de un magistrat cu acelaşi grad sau mai mare.

Despre influenţa lui Gabriel Oprea asupra Curţii Militare de Apel (CMA) au scris jurnaliştii de la Linx/Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI). Ei au publicat raportul CMA din 2014, în care MApN a fost acuzat că influenţează justiţia și încalcă independența judecătorilor, „afectând grav funcţionarea instanţelor”. Raportul a făcut referire la manipularea dosarelor în care sunt judecaţi generali şi a relevat modul ilegal prin care unii magistraţi militari erau avansați preferențial.

Documentul stabilea şi că judecarea generalilor doar de către magistraţi cu grade similare sau mai mari  încalcă statutul magistraților. Acesta stabileşte că judecătorii curţilor de apel sunt egali şi au competențe egale. În plus, o lege specială le permite procurorilor militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie să ancheteze orice grad, regulă care nu există la Curtea Militară de Apel.  

Magistrații Manea şi Buga, „iluzioniştii“ dosarelor sensibile

Alături de Gheorghe Manea, al doilea judecător al Curţii Militare de Apel apropiat de Gabriel Oprea este Cezarian Buga, care a ocupat şi el funcţia de preşedinte al Curţii Militare de Apel. Potrivit Linx-CRJI, după ce şi-a încheiat mandatul în fruntea CMA, a fost avansat la gradul de general-loco-tenent cu trei stele. Vicepremierul Gabriel Oprea a intervenit personal la ministrul Apărării pentru avansarea lui Buga. Potrivit raportului CMA, avansările de acest tip se făceau ”retroactiv, netransparent, cu încălcarea ierarhiilor militare şi a principiilor de morală şi echitate şi fără avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Magistratul Cezarian Buga este judecătorul care a respins, încă din Camera de Consiliu, dosarul 493/1/2014 în care col. (r) Doru Paraschiv, fost ofiţer de contrainformaţii militare, a depus plângere penală împotriva lui Gabriel Oprea şi gen. Marian Hăpău, actu-alul şef al DGIA, pentru că i s-a retras certificatul de acces la informaţii clasificate şi a fost trecut în rezervă, ambele decizii fiind ilegale. Abuzuri despre care „România liberă” a scris pe larg, fără ca Justiţia Militară să îi facă dreptate.


Citește și: ABUZ HALUCINANT! Col. Doru Paraschiv, executat fără motiv de acoliții lui Oprea din DGIA! MApN recunoaște că nu a existat niciun incident de securitate!

Practic, col. Doru Paraschiv a fost acuzat de ”facilitarea scurgerii de informații clasificate către persoane neautorizate” (faptă care nu există în legislația de profil), i-a fost retras accesul la informații strict secrete ale NATO și a fost trecut în rezervă, fără să existe vreun… incident de securitate… citește mai departe aici … ​


Modul în care judecătorii Cezarian Buga şi Gheorghe Manea s-au străduit să îngroape acest dosar a fost stabilit în aprilie 2015, când Inspecţia Judiciară a efectuat o cercetare disciplinară pentru că au fost încălcate  dispoziţiile regulamentare privind repartiţia aleatorie a dosarului 493/1/2014.

În cursul cercetării, grefiera Liliana Moise a acuzat că a fost supusă la presiuni directe şi indirecte de către judecătorii Cezarian Buga şi Gheorghe Manea pentru a-şi asuma „greşeala” repartizării acelei cauze direct judecătorului Cezarian Buga. „Dl Cezarian Buga a chemat-o în biroul său şi a cerut ca dosarul privindu-l pe gl. Hăpău Marian, director al DGIA şi secretar de stat la MApN, având nr. 493/1/2014, care (…) se afla deja pe biroul d-lui Buga, să-i fie repartizat direct dumnealui.”

Judecătorul Gheorghe Manea a insistat şi el ca dosarul împotriva lui Gabriel Oprea şi Marian Hăpău să ajungă la completul condus de Cezarian Buga sau chiar de el personal. Judecătorul Buga a redactat chiar un referat în care a cerut repartizarea directă a Dosarului 493/1/2014. Cum grefiera Liliana Moise apucase  să înregistreze dosarul în Sistemul Ecris, s-a procedat la distribuţia sa aleatorie. În acest sens, în ziua de 19 septembrie 2014,  grefiera Liliana Moise a efectuat nu mai puţin de… 13 operaţiuni de repartizare.

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă