„Manole“, un nume de cod prea fierbinte pentru România. Guvernatorul BNR este apărat prin tăcere. Nimeni nu vrea să comenteze dosarul de turnător la Securitate al lui Mugur Isărescu

de Andrei Mărgăritescu , 10 martie 2017 - stire actualizata la ora 10:55, 10 martie 2017

Personalități ale vieții politice și publice au evitat să ia poziție după ce „România liberă„ a dezvăluit faptul că guvernatorul Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole„.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, nu a dorit să comenteze dezvăluirile „României libere„ cu privire la sursa „Manole“, numele de cod al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu din arhivele Securităţii. 

 

Aceasta a invocat faptul că nu a văzut cele două articole despre acest caz prezentate de ziarul nostru. „În general, nu comentez ast-fel de informații, deoarece există instituții care ar trebui să se sesizeze“, a precizat succinct Raluca Turcan.


Citește și:  EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO 

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.

Fostul președinte al României, senatorul PMP, Traian Băsescu nu a răspuns la telefon și nici nu a dorit să exprime un punct de vedere legat de faptul că Mugur Isărescu a fost informator al Securității (mesaj trimis pe telefonul mobil al fostului președinte). Liderul USR, Nicușor Dan, a evitat să ne ofere un răspuns pe această temă.

Scriitorul Vladimir Tismăneanu ne-a comunicat că „o situație de urgență medicală mă împiedică să corespondez în aceste zile“. Scriitorul a fost președintele Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, cea care a elaborat raportul pe baza căruia fostul președinte Traian Băsescu a condamnat comunismul. Istoricul Stejărel Olaru, care din 2006 până în 2009 a condus Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și care a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, ne-a anunțat că nu vrea să comenteze subiectul.


Citește și editorialul scris de Cătălin Prisacariu, redactor-şef adjunct RL:  Cum am deconspirat-o pe Ana lui „Manole“ | OPINIE 

„Manole“ nu a devenit guvernatorul BNR Mugur Isărescu decât după ce și-a îngropat turnătoriile în zidul arhivelor Securității. Ce nu știa „Manole“ în 1990, însă, este că azi oricine poate săpa la temelia zidurilor Securității cu instrumentele arhivistice puse la dispoziție de către CNSAS. Legal.

Bogdan Murgescu, professor la Facultatea de Istorie și președinte al Societății de Științe Istorice din România, ne-a precizat că „deși unchiul meu a fost, înainte de 1989, director al Institului de Economie Mondială (unde a lucrat şi a turnat Mugur Isărescu - n.red.), eu nu dețin informații suficiente pentru a vă putea răspunde competent la întrebari pe care mi le-ați adresat“.

BNR, fără strategie


Citește și:  Noi dezvăluiri în dosarul de turnător al guvernatorului BNR: Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii | EXCLUSIV ROMÂNIA LIBERĂ 

Acum 30 de ani, UM 0195 a Securității se baza pe Mugur Isărescu să obțină informații din mediul diplomatic de la București, iar sursa cu nume de cod „Manole“ nu dezamăgea, conform documentelor de la acea vreme.

I-am solicitat economistului Răzvan Orășanu un punct de vedere după dezvăluirile „României libere“. Acesta susține că, în „primul rând impactul cel mai mare va fi pentru salariații din BNR. Să ai drept conducător de instituție o persoană care până mai ieri era un academician profesor şi doctor, iar azi turnătorul «Manole» al Securității este precum un pumn în stomac. În al doilea rând, efectele ar putea fi penale, dacă cineva ar analiza speța, ceea ce nu îmi fac speranțe că se va întampla. Din câte știu, declarația privind apartenența sau neapartenența la structurile fostei Securități se semnează pe proprie răspundere, cu ocazia preluării funcției sau la început de an“.

Lucruri inacceptabile

Răzvan Orășanu se întreabă și dacă Academia Română se va delimita de guvernatorul BNR, care este membru al acestei instituţii. Întrebat dacă dezvăluirile ar putea vulnerabiliza poziția din fruntea BNR a lui Mugur Isărescu, economistul a spus că: „Dacă ar exista bun simț, da, dezvăluirile ar avea impact, însă mă tem că vă răciți gura de pomană…. Nu sunt dispus să accept – și aici e vorba de credibilitatea BNR pe scena publică – că nu exista în Banca Națională a României nicio strategie de resurse umane și de comunicare, iar de ani de zile angajarea se face strict după bunul plac al guvernatorului, în condițiile în care puține funcții sunt ocupate prin concurs. Ceea ce nu sunt dispus să accept este arbitra-riul bunului plac, construirea unei instituții care să graviteze în jurul unui om.


Citește și: Sabin Orcan: Mugur Isărescu n-a dat niciun răspuns în urma dezvăluirilor din România Liberă. Actualul guvernator BNR a fost turnător la Securitate. 27 de ani am avut în fruntea Băncii Naționale un om șantajabil 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, n-a dat niciun răspuns la dezvăluirile prezentate în exclusivitate în ziarul România Liberă, care demonstrează că acesta a colaborat cu Securitatea, a declarat Sabin Orcan, directorul editorial al României Libere, la B1 Tv.

 

nsă, Parlamentul României poate accepta orice, a acceptat și inflație cu trei cifre și reînscăunarea domnului Isărescu, ținut peste de un sfert de secol pe ace-eași funcție, a acceptat să nu aibă în ultimii ani prezența domnului Guvernator în Parlament, pentru a da explicații cu privire la diversele măsuri luate de BNR“.

Ar trebui să plece

Legat de impactul pe plan extern al acestor dezvăluiri, Răzvan Orășanu spune că „ar trebui informați cei din structurile externe în care este prezent și domnul Isărescu, că au în rândul lor un vechi informator al securității lui Ceaușescu. Când au pornit dezvăluirile în «România liberă», în urmă cu mai multe luni, domnul Isărescu căuta sprijin extern prin tot felul de cluburi și vedea un efort concertat în ceea ce îl privește. Nu știu să existe vreo grupare care să îi vrea răul domnului Isărescu“.

Economistul crede că „s-ar impune o pensionare a domnului Mugur Isărescu. Însă, vă repet că aceste lucruri nu vor veni. BNR-ul fără Isărescu ar fi ca Mormântul din Valea Regilor din Teba fără Tutankhamon, de aceea eu știu că Isărescu, prin spiritul imprimat, va rămâne etern în BNR, va dăinui mai mult chiar decât influența lui Eugeniu Carada, fondatorul BNR.  Spiritul său a îmbibat toți pereții, a îmbibat subsolul și tezaurul și fiecare buiandrug scorojit de vreme din clădire“.  

Sigur, pentru a înlătura orice suspiciune s-ar putea face verificări în legătură cu dezvăluirile din «România liberă». Însă, refuz să cred că, având în vedere lunga perioadă în care a condus BNR nu s-au făcut astfel de verificări.“


Citește și: Sabin Orcan, director-editorial RL: Securistule! Faza pe documente | OPINIE 

La 27 de ani după căderea regimului comunist, declarat în mod oficial un regim criminal, România este încă infestată de foști colaboratori sau agenți ai poliției politice. Decons­pirarea lor, începută în urmă cu un deceniu de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, este departe de a se fi terminat. Motivul este simplu. Oamenii care ne conduc nu vor în ruptul capului să se afle tot adevărul.
 

Dovezi de netăgăduit

Sub numele de cod „sursa Manole“ s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. Turnătoriile sursei „Manole“ vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomați, cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Frica

  10 martie 2017 19:09

  Niciodata nu m-am gindit ca putem ajunge un popor fricos si sa ne conduca securistii impotriva tariisi a noastre.Nu ne luptam pentru democratie aveam o inclinare spre stinga prin guvernul si parlamentul nostrusi vom fi foarte curind sub cizma ruseasca cu care sintem obisnuiti probabil si le place guvernantilor.

  raspunde comentariului
 • brod

  10 martie 2017 14:02

  măi jurnaliștilor, voi chiar nu vreți să pricepeți că vi s-a dat un fake spectaculos și fierbinte? mai mult ca sigur că ăsta era ofițer, nuun pârlit de informator! nu vedeți că dosarul conține erori imposibile în cazuri normale? unde mai apărea, la Secu, într-un raport, adresa de domiciliu?!v-au livrat -o Dragnea și PSD, pentru că Isărescu nu vrea să dea drumul la tiparnița de bani, ca să le finanțeze elucubrațiile. potoliți-vă, căci vă faceți de râs, le faceți lor jocurile și nenorociți ce a mai rămas din țara asta.PS s-a întors Băcanu la conducerea ziarului?!

  raspunde comentariului
 • brod

  10 martie 2017 14:01

  măi jurnaliștilor, voi chiar nu vreți să pricepeți că vi s-a dat un fake spectaculos și fierbinte? mai mult ca sigur că ăsta era ofițer, nuun pârlit de informator! nu vedeți că dosarul conține erori imposibile în cazuri normale? unde mai apărea, la Secu, într-un raport, adresa de domiciliu?!v-au livrat -o Dragnea și PSD, pentru că Isărescu nu vrea să dea drumul la tiparnița de bani, ca să le finanțeze elucubrațiile. potoliți-vă, căci vă faceți de râs, le faceți lor jocurile și nenorociți ce a mai rămas din țara asta.PS s-a întors Băcanu la conducerea ziarului?!

  raspunde comentariului
 • Alessia

  10 martie 2017 11:29

  Ce turnator visati, voi cei de la R.L.? A lucrat cu contraspionajul, ce e rau in asta? Ba chiar ar fi bila alba pentru Mugur Isarescu fiindca acolo nu intra orice tolomac. E atat de transparenta manevra discreditarii pentru a fi inlocuit de vreun pesedist incat se vede din avion. Turnatorii sunt cei care au facut politie politica , nu cei care au lucrat pentru contraspionaj.

  raspunde comentariului
 • Alessia

  10 martie 2017 11:29

  Ce turnator visati, voi cei de la R.L.? A lucrat cu contraspionajul, ce e rau in asta? Ba chiar ar fi bila alba pentru Mugur Isarescu fiindca acolo nu intra orice tolomac. E atat de transparenta manevra discreditarii pentru a fi inlocuit de vreun pesedist incat se vede din avion. Turnatorii sunt cei care au facut politie politica , nu cei care au lucrat pentru contraspionaj.

  raspunde comentariului
 • Dan

  09 martie 2017 16:06

  Din punctul meu de vedere termenul de "turnator" este grestita. Conform datelor din articol, "Manole" actiona drept un spion al Romaniei fata de detasati economici si culturali ai diverselor ambasade straine. Una este sa faci note despre colegul din dreapta si stanga si atunci ai colaborat cu politia politica, altceva este sa actionezi pentru siguranta nationala si atunci nu mai este colaborator cu politia politica, ci este colaborator cu institutii de siguranta nationala, mai ales ca vorbim de perioada Razboiului Rece. Insa senzationalul se vinde usor, de aici si revenirea si "supararea" autorului ca nimeni nu ia atitudine.

  raspunde comentariului
 • Dan

  09 martie 2017 16:06

  Din punctul meu de vedere termenul de "turnator" este grestita. Conform datelor din articol, "Manole" actiona drept un spion al Romaniei fata de detasati economici si culturali ai diverselor ambasade straine. Una este sa faci note despre colegul din dreapta si stanga si atunci ai colaborat cu politia politica, altceva este sa actionezi pentru siguranta nationala si atunci nu mai este colaborator cu politia politica, ci este colaborator cu institutii de siguranta nationala, mai ales ca vorbim de perioada Razboiului Rece. Insa senzationalul se vinde usor, de aici si revenirea si "supararea" autorului ca nimeni nu ia atitudine.

  raspunde comentariului
 • Stefan Ivan

  09 martie 2017 15:42

  Primul pas in democratie a Romaniei, alegerea ca presedinte al tarii alui Ion Iliescu a permis venirea jivinelor comuniste. Acesta este motivul pentru care Romania esta in halul in care este.

  raspunde comentariului
 • GORBACIOV

  09 martie 2017 13:02

  Dle Isarescu, constiinta si varsta obliga. Daca cei in drept vor lua vre-o decizie sau nu despre Dvs, singur aveti de hotarat daca functia de turnator la cei ce au obidit un popor in numele unui sistem impus de rusi nu va obliga la DEMISIE imediat. Nu pun la discutie activitatea de guvernator ci demnitatea de om. Dvs, ca intelectual stiti daca n-ai calitatile varstei ai toate defectele ei!

  raspunde comentariului
 • ilidia

  09 martie 2017 13:00

  Nu cumva acesti ziaristi fac, fara voie, jocul unui fost ministru de finanate, care nu vedea legatura intre inflatie si pretul morcovilor din piata, azi viceguvernator si care se straduieste de ani de zile cu ajutorul PSD sa devina guvernator? Cand spui Securitate ptr. toate departamentele acesteia desi ai in vedere doar unul, cel de "politie politica", dai dovada de reavointa. Oare nu trebuiau supravegheate si actiunile unora dintre persoanele sau institutiile straine?

  raspunde comentariului
  • Arhivar

   09 martie 2017 13:59

   Florin Gerogescu asteapta cu disperare de ani intregi sa ajunga la "Pestera lui Ali-Baba " Trezoreria Bancii Nationale , fiind cunoscut cu cata graba a fost propus de PSD in functia de guvernator BNR cand Isarescu a fost primi ministru pentru o perioada scurta . Atunci nu le-a iesit , si asa am mai rezistat cativa ani fara sa intram in colaps financiar . Daca acest lucru se va produce - instalarea lui Georgescu ca guvernator BNR - putem sa ne luam adio de la Romania , la modul cel mai concret cu putinta . Sa speram ca totusi un spirit benefic protejeaza tara asta si locuitorii ei ...Insa chiar aceste informatii puse pe tapet in aceste zile cu insistenta arata ca exista un plan B de inlocuire a lui Isarescu de la BNR . Nu stiu daca are legatura directa cu faptul ca promisiunile electorale ale PSD nu au acoperire financiara , dar e singura explicatie plauzibila in acest moment . Daca ajung la Trezorerie , mafiotii PSD vor porni tiparnita cu bani , iar asta stie orice prost ce inseamna sfarsitul unei tari , inflatie galopanta si restul grozaviilor care urmeaza UE , NATO etc Rusia isi ascure ghearele , asteptand la cotitura ...

   raspunde comentariului
 • Marin Cosma

  09 martie 2017 11:50

  Avind in vedere activitatea dinsului dupa 90 ,care a tinut in friu toate ambitile politice acelor ce sau perindat pe la guvernare d Mugur Isarescu merita iertat ! Multe derapaje financiare ar fi avut loc fara persoana dinsului la conducerea BNR !Eu personal cu toate ca atit eu cit si parinti mei am suferit in regimul de trista amintire -parinti mei au fost chiaburi si numai datorita unui noroc orb n-au ajuns la canal ,eu datorita origini mele nesanatoase am fost mai tot timpul dat la o parte din orice functie !Totusi eu il iert si nu caut razbunare !Ce folos !Fiecare cu constiinta lui!Cine este curat sa ia piatra si sa loveasca !!

  raspunde comentariului
 • Ce urmeaza ?

  09 martie 2017 11:20

  "TACEREA" asta este al naibii de periculoasa , raspunsul a venit voalat prin cursul valutar , azi a urcat euro la 4,5512 , record in ultimii 4 ani . A trecut Ziua Femeii , gata , trecem la " Macinici " ! ! !

  raspunde comentariului
 • Paul

  09 martie 2017 10:59

  Eu, daca as fi ambasadorul Marii Britanii in Romania, as ruga politicos autoritatatile romane sa reevalueze oportunitatea mentinerii in functie a unui astfel de tenebros personagiu.

  raspunde comentariului
 • dusu

  09 martie 2017 10:16

  bnr inseamna isarescu rominia inseamna ceausescu,iliescu,constantinescu,basescu, escu

  raspunde comentariului
 • Omerta

  09 martie 2017 7:51

  Regula de baza a structurilor oculte e tacerea!

  raspunde comentariului
 • Secu

  09 martie 2017 4:29

  Demisia securistule

  raspunde comentariului
 • escu

  09 martie 2017 4:22

  Bineinteles ca toti politicienii tac din gura. Mugurel este evreu, si pe deasupra este mason. Chiar credeti ca oricine guverneaza Banca Nationala Romana. Toate Bancile Nationale din lume sunt conduse de oameni care au cele doua calitati.

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  09 martie 2017 2:02

  M =13 , A =1 , N =14 , O =15 , L =12 , E =5 , CIUDAT ! IAR NUMERELE POATE AVEA MAI MULTE SEMNIFICATII , ORI NUMARUL DE ETAJE , ORI NUMARUL DE LA ALTE APARTAMENTE UNDE PROBABIL , ERA O TURNATORIE RECIPROCA , PROBABIL ! ASA AM GASIT EU RASPUNSUL , IN NUMELE DE SEMNATURA A MEA CU NUMELE DE COD BUCUR ! IAR PE DOSARUL DE SECURITATE AL MEU ESTE SCRIS UN NUME , ASEMANATOR , CU NUMELE AL UNUI VECIN ! CIUDAT !

  raspunde comentariului
  • sorin, cel mic

   09 martie 2017 2:36

   Mirciulica !, totul ți se trage de la fasole, A 13, înseamnă fasole, Ai mâncat fasole, ai dat gazele aferente, un vecin a mirosit și, ce sa vezi, a dat în scris ln secu

   raspunde comentariului
   • Steghe

    09 martie 2017 10:21

    Ce aveti cu Isarescu?? Inainte de '89 ca simplu inginer la o fabrica, dupa fiecare delegatie punere in functiune, testare in strainatate dadeam la securistul fabricii o informare in care spuneam ce am facut si raspundeam la intrebarile puse de ofiter. Furnizarea de informatii legate de straini - cu mare probabilitate agenti acoperiti - o consider act de patriotism.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design