16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRTruebeam, un aparat revoluţionar în tratamentul cancerului

Truebeam, un aparat revoluţionar în tratamentul cancerului

O nouă speranţă pentru bolnavii de cancer. Un aparat unic care permite integrarea metodelor de radioterapie şi radiochirurgie este disponibil în mai multe clinici din Europa.

Primii pacienţi care au beneficiat de terapia inovatoare cu aparatul Truebeam au fost bolnavii de cancer din Spitalul Universitar din Zurich.

În prezent, există 10 astfel de aparate în Europa şi 30 în toată lumea, dar majoritatea spitalelor private încearcă şă îşi procure cât mai repede acest sistem performant.

Mai multe terapii cu acelaşi aparat

Potrivit site-ului true-beam.ro, aparatul foloseşte un sistem de control ingenios şi o multitudine de inovaţii tehnice pentru a sincroniza dinamic imagistica, poziţionarea pacienţilor, controlul mişcării şi modulele de tratament.

Sistemul TrueBeam este proiectat de VARIAN, lider mondial în domeniu, şi reprezintă o platformă multilaterală ce poate fi folosită pentru o gamă variată de soluţii radioterapeutice, printre care se numără radioterapia şi radiochirurgia ghidate prin imagine integrată (IGRT şi IGRS), radioterapia cu ajustarea intensităţii (IMRT), Arc-terapia volumetrică cu ajustarea intensităţii şi radioterapia stereotactică (SBRT).

În comparaţie cu alte tehnologii, TrueBeam permite un dozaj mult mai mare de radiaţii într-un timp mai scurt şi are capacitatea de a radia tumora cu o foarte mare precizie. Astfel, durata sesiunilor de tratament şi numărul acestora se reduc semnificativ.

„O şedinţă de radioterapie IMRT care durează în medie 15 minute poate fi efectuată cu TrueBeam în doar 2-3 minute, iar durata unei şedinţe de radiochirurgie se reduce de la 35 de minute la 7 minute”, explică prof. dr. Kayihan Engin de la clinica Anadolu.

Noile tehnologii limitează efectele adverse

Radioterapia TrueBeam poate fi folosită pentru tratarea tuturor tipurilor de cancer care necesită radioterapie. Cu toate acestea, datorită controlului sincronizat al mişcării, tehnologia este mai eficientă în tratarea cancerului plămânilor, sânului, prostatei sau pe cel al regiunii spinale. În plus, sistemul TrueBeam foloseşte tehnologia RapidArc, care urmăreşte mişcarea tumorii, o identifică prin rotirea continuă a sistemului de imagistică în jurul pacientului şi îi administrează doze rapide.

„Cu ajutorul TrueBeam putem limita efectele adverse care apar de exemplu în tratarea tumorilor nasofaringiene sau în cazul tumorilor situate în locaţii problematice, precum măduva spinării şi rinichi”, spune doctorul Engin.

În timpul tratamentului, fasciculul de radiaţii este direcţionat către tumoare cu o precizie de milimetri, de aceea acest dispozitiv poate proteja ţesuturile sănătoase din jur. În plus, sistemul efectuează în permanenţă controale de acurateţe, ceea ce înseamnă că nu vor exista devieri de la centrul zonei tratate. În concluzie, TrueBeam furnizează tratamente mai eficiente.

În prezent există două modele diferite, şi anume Truebeam şi Truebeam Stx. Datorită celor două modele Truebeam şi Truebeam Stx, există numeroase tehnici de tratament ce pot fi abordate folosind acelaşi dispozitiv.

Ce simte pacientul în timpul tratamentului

În timpul tratamentului cu Truebeam pacientul este treaz şi nu simte nimic. Acesta trebuie să stea nemişcat, în anumite poziţii, de aceea, se folosesc dispozitive de fixare, în funcţie de părţile tratate.

Acest tratament se realizează în ambulatoriu pe o anumită perioadă de timp. Bolnavul se poate întoarce la rutina zilnică imediat după efectuarea şedinţei de tratament.

Medicii de la Centrul Medical Neolife susţin că TrueBeam este superior altor metode, pentru că…

1. Este mai precis: tratamentul oferă o mai bună focalizare a fasciculului de radiaţii;

2. Este mai rapid: reduce durata sesiunilor de tratament;

3. Îmbunătăţeşte eficienţa tratamentului: reduce numărul de sesiuni de tratament;

4. Este o tehnologie care oferă opţiuni de radioterapie si radiochirurgie integrate pe aceeaşi platformă, într-o manieră care sporeşte confortul pacientului.

Deocamdată însă, doar românii cu bani pot beneficia de această tehnologie modernă: un tratament complet cu TrueBeam costă peste 20.000 de euro şi este disponibil doar în clinicile din străinătate.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă