12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRTop 10 factori care pot declanşa o depresie

Top 10 factori care pot declanşa o depresie

Studiile de specialitate au demonstrat că primii zece factori declanşatori ai depresiei în viaţa unui individ sunt în ordine descrescătoare ca intensitate: decesul şotului sau şoţiei, divorţul, decesul unui membru apropiat al familiei, separarea maritală, rănirea sau boala personală severă, pierderea serviciului, condamnarea la detenţie, decesul unui prieten apropiat, sarcina şi reajustarea în afaceri. Fiecare individ reacţionează însă diferit la aceşti factori declanşatori, iar reacţia emoţională depinde de rezistenţa la stres a fiecăruia şi de istoricul medical.

Este important de ştiut că primele simptome în depresia reactivă nu apar întotdeauna imediat după acţiunea factorului favorizant sau într-o perioadă scurtă de timp. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă la o perioadă variabilă de la acţiunea lui, frecvent prin efect cumulativ.

“Ca simptome specifice ale depresiei reactive întâlnim dispoziţia depresivă, iritabilă, irascibilitatea, nervozitatea sau scăderea pragului de toleranţă la frustrare. Bolnavul poate să zâmbească sau chiar să nege schimbarea de dispoziţie, dar să se plângă în schimb de dureri persistente (cel mai frecvent întâlnitefiind durerile de spate) care nu cedează la antalgice şi care de obicei nu au o cauză fiziologică. La fel, poate să prezinte accese de plâns sau dimpotrivă să acuze incapacitate de a simţi emoţiile”, spune Anca Talaşman, medic primar psihiatrie.

Manifestările psihologice asociate cu depresia reactivă sunt exprimate prin lipsă de încredere în propria persoană, cu stimă de sine scăzută, indecizie, scăderea capacităţii de concentrare, retracţie socială, gândire pesimistă, auto-învinovăţire. Pot să apară senzaţia de oboseală, agitaţie, modificări de greutate corporală, tulburări de somn, tulburări de dinamică sexuală.

Medicii psihiatri susţin că intervenţia terapeutică precoce este ideală. Cu cât vizita la medicul psihiatru sau la psiholog este întârziată cu atât rezultatul benefic al tratamentului va fi mai greu de obţinut.

“În cazul depresiei reactive combinaţia tratamentului antidepresiv şi al psihoterapiei duce la cele mai bune rezultate şi este cea mai indicată. De asemenea, trebuie ştiut faptul că tratamentul nu funcţionează ca o baghetă magică şi că atâta timp cât factorii care au declanşat depresia nu sunt îndepărtaţi sau gestionaţi corect rezultatul nu este cel aşteptat. În consecinţă există toate şansele ca şi după vindecarea unui episod depresiv reactiv acesta să se repete la un interval de timp”, explică Anca Talaşman, medic primar psihiatrie.

În România, o platformă complexă online, www.depresiv.ro, oferă sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Prin intermediul acestei platforme, persoanele care suferă de depresie sau rudele lor pot intra în legătură cu medici specialişti din domeniul psihiatriei care să le ofere soluţii şi tratament.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă