15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRStreptomicina, interzisa la gravide

Streptomicina, interzisa la gravide

Femeile care au luat medicamente fara sa stie ca sunt insarcinate trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. In functie de medicamentul administrat, medicul ginecolog este singurul in masura sa ia o decizie asupra viitorului: avort sau nastere. Multe medicamente pot sa produca asupra fatului o serie de malformatii incompatibile cu viata.

“Administrarea medicamentelor in sarcina este o problema extrem de complexa care ramane in continuare deschisa”, a declarat conf. dr. Gheorghe Bacalbasa, Clinica de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului “Sf. Pantelimon”. Conform statisticilor, 2-3% din sarcinile ce depasesc primul trimestru prezinta anomalii morfologice, iar daca adaugam si malformatiile minore, atunci cifra ajunge la 5%. “In Romania, nu avem date cu privire la numarul de malformatii induse de medicamente. Pe plan mondial, statisticile arata 0,2% din totalul de malformatii este cauzat de consumul de medicamente”, a spus conf. dr. Gheorghe Bacalbasa. Unele studii au evidentiat ca din punct de vedere al cauzelor ce produc malformatii congenitale, intre 65 si 75% sunt necunoscute, 15 si 25%, genetice, iar 10% sunt cauzate de factori de mediu cum ar fi: alcoolism, diabet, fumat, deficite nutritionale – 4%, agenti infectiosi (rubeola, toxoplasma, herpex simplex, sifilis, citomegalovirus) – 3% etc. Administratia Americana pentru Control al Alimentelor si Medicamentelor a clasificat in cinci categorii medicamentele care influenteaza siguranta fatului: A – cele care nu au efect asupra fatului; B – testate pe animale, nu s-au remarcat afectand fatul; C – nu au fost facute cercetari asupra efectului lor; D – cu impact riscant, fiind permise doar in interes vital; X – medicatia are consecinte negative asupra fatului si nu este justificat a fi recomandata indiferent de beneficii. Perioada de maxima vulnerabilitate in care pot sa apara leziuni majore asupra fatului este de 11-40 zile dupa conceptie. Din pacate, chiar dupa aceasta perioada pot aparea leziuni ale sistemului genito-urinar, valului palatin sau creierului. S-a aratat ca in prima saptamana dupa conceptie pana in ziua a 11-a functioneaza legea tot sau nimic. Sau se produce distrugerea fatului sau pot aparea leziuni ale unor celule ce pot fi usor inlocuite.

Da si nu in sarcina

In general toate medicamentele trec prin placenta. Exceptii fac heparina (medicament antitrombolitic) si curara. In cadrul conferintei “Ingrijirea gravidei si a sugarului” organizate de Pharma Business pentru medicii de familie, conf. dr. Gheorghe Bacalbasa a captat intregul interes profesional al auditoriului.
Metoclopramidul, administrat in greata, nu are efecte secundare si poate fi recomandat pe toata durata sarcinii.
Paracetamolul. Poate fi recomandat pe parcursul intregii sarcini, indiferent de varsta gestationala. “Totusi, in acest caz se pune problema de ce s-a luat paracetamol, in sensul ca o stare febrila ar putea ascunde o afectiune virala sau microbiana”, a subliniat conf. dr. Gheorghe Bacalbasa.
Antibiotice. Se pot administra: penicilina, cefalosporine, ampicilina, amoxicilina, carbenicilina, piperacilina, azocicline. Este interzisa administrarea de aminoglicozide (streptomicina si kanamicina sunt strict interzise, iar gentamicina si amikacina se administreaza cu prudenta). Acestea pot avea efecte toxice renale si in primul rand tulburari ale auzului.
Contraindicate: cloranfenicolul, care provoaca aplazie medulara si cianoza ale fatului; sulfamidele; metronidadol – doar sub forma de preparate vaginale in trimestrul II si III de sarcina.
Anticoagulante orale. O sesime provoaca moartea fetala, iar o alta sesime da nastere unui fat anormal.
Antihipertensive. Nu este voie sa se administreze in sarcina (captopril si enalapril).
Anticonvulsivanti. Medicii nu recomanda femeilor cu epilepsie aducerea pe lume a copiilor; cu mare prudenta e aprobata sarcina. Administrarea unor medicamente de tip carbamazepina duce la deficite faciale minore, defecte de tub neural; Trimethadina, paramethadina produc 80% malformatii majore sau minore cum ar fi intarzieri in dezvoltare, neregularitate dentara, anomalii genito-urinare etc.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă