20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăGDPRStafilococului auriu, combatut cu noi "arme"

Stafilococului auriu, combatut cu noi “arme”

Noi tratamente promitatoare impotriva stafilococului auriu, o bacterie rezistenta la mai multe tipuri de antibiotice, care, anual, face mai multe victime decat SIDA in SUA, au fost prezentate la Congresul mondial asupra maladiilor infectioase (ICAAC), marti, la San Francisco, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Radacinile de stafilococ auriu rezistente la meticilina provoaca peste 60% din totalul infectiilor nosocomiale (contractate de un pacient in timpul unui tratament medical) din Statele Unite. Incidenta lor a crescut si in afara centrelor medicale, in cluburile de sport si in inchisori, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Stafilococul a fost pentru prima oara descoperit si in esantioane de nisip si in mostrele de apa recoltate de pe mai multe plaje publice de pe coasta de vest americana, potrivit unui studiu prezentat la cea de-a 49-a conferinta anuala organizata de ICAAC. Procentul de infectii nosocomiale provocate de stafilococul auriu rezistent la meticilina a crescut de la 2%, in 1974, la 22%, in 1995, si la 63%, in 2004, au declarat reprezentantii CDC.

Stafilococul auriu, contractat adeseori in urma unei rani la nivelul epidermei, ataca organe interne, precum rinichii si inima, provocand o febra puternica. Expertii considera ca 20% din totalul persoanelor infectate cu acest agent patogen decedeaza, numarul victimelor ajungand la circa 19.000 in fiecare an, numai in Statele Unite.

In Uniunea Europeana, peste trei milioane de persoane sunt afectate anual de aceste infectii si cateva zeci de mii dintre pacienti decedeaza anual. "Principalele tipuri de antibiotice noi (76 in total) care au fost prezentate in acest an la congresul ICAAC au ca scop anihilarea rezistentei sporite a stafilococului auriu", a explicat Karen Bush, profesor de biochimie la Universitatea din Indiana.

Experta americana a citat doua noi tipuri de antibiotice experimentale, pe care le considera promitatoare. Primul dintre ele, denumit ACH.490, pus la punct de compania biofarmaceutica americana Achaogen, a trecut deja un prim test clinic, pe 32 de pacienti. Cel de-al doilea, produs de societatea Calixa Therapeutics Inc., se numeste CXA-101.

Alte companii farmaceutice au recurs la surse exotice pentru a descoperi noi molecule capabile sa distruga acest stafilococ. Compania indiana Piramal Life Sciences Limited a anuntat, la acest congres, ca a descoperit un microorganism, provenind dintr-un burete de mare, care produce pe cale naturala un antibiotic extrem de puternic. Descoperirea recenta a unei molecule simple, formata dintr-un atom de oxigen si un atom de azot, care joaca un rol cheie in rezistenta agentilor patogeni in fata antibioticelor, ar putea deschide calea catre descoperirea unor noi tratamente mai eficiente.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă