Sarea caldă tratează "gâtul înţepenit"

de Mihaela Naftanaila , 12 iulie 2010
Sarea caldă tratează gâtul înțepenit"
Vă mai pot ajuta duşurile calde, masajul de relaxare şi exerciţiile de întindere.

Senzaţia de „gât înţepenit" (torticollis), care apare după ce aţi dormit într-o poziţie greşită, se tratează cu remedii bazate pe căldură. „Puneţi sare caldă într-un prosop şi ţineţi-l preţ de câteva minute pe partea dureoasă. În cazul în care nu doriţi să preparaţi acest remediu în casă, găsiţi la Plafar săculeţi cu sare de baie, plante medicinale şi uleiuri antispastice, cum sunt cele de rozmarin, cimbru şi fenicul", spune kinetoterapeutul Simona Negrilă din Bucureşti.

O astfel de durere poate ţine între trei şi două săptămâni, însă, dacă aplicaţi remediile potrivite aţi putea scurta la jumătate chinul. „Duşurile fierbinţi vă mai pot ajuta, la fel masajul de relaxare şi uşoare exerciţii de întindere a musculaturii gâtului", specifică terapeutul. De asemenea, în farmacii puteţi găsi pungi cu un gel care se încălzeşte şi poate fi aplicat pe partea dureroasă. „Sunt folosite pentru colici celor mici, însă dau rezultate bune şi în tratarea torticollisului", spune Simona Negrilă.

Purtaţi o eşarfă, dacă staţi în aer condiţionat

Torticollisul poate să apară şi după ce aţi petrecut o zi întreagă sub un aparat de aer condiţionat. „Dacă aveţi o sensibilitate în zona gâtului şi nu vă puteţi feri de aerul rece, vă recomand să aveţi la voi o eşarfă pe care să o purtaţi atunci când este nevoie", spune Simona Negrilă. După serviciu, puteţi încerca să mergeţi la saună sau la jacuzzi. Ambele ajută la relaxarea musculaturii încordate. Medicii vă recomandă tratamentul cu antiinflamatoare, miorelaxante şi revulsive. „Aceste medicamente stimulează circulaţia locală şi vă ajută să vă reveniţi mai rapid", spune medicul de familie Călin Ciubotaru, din Bucureşti. De asemenea, specialiştii spun că ar fi util să folosiţi o pernă ortopedică pentru dormit. „În nici un caz să nu dormiţi pe o pernă moale. Dacă aveţi des astfel de probleme, mai bine investiţi într-o pernă ortopedică", sugerează kinetoterapeutul Simona Negrilă. Astfel de dureri ale gâtului mai pot apărea şi din cauza unor calcifieri în zona cervicală, ceea ce ar putea necesita un tratament medical de recuperare. 

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design