12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRRezidenţiatul medicilor, redus cu un an pentru 36 de specialităţi

Rezidenţiatul medicilor, redus cu un an pentru 36 de specialităţi

Durata de pregătire pentru medici, prin rezidenţiat, va fi redusă începând cu concursul din acest an, astfel încât pentru 36 dintre cele 59 de specialităţi medicale perioada va fi redusă cu un an, informează, Ministerul Sănătăţii, citat de Mediafax.

“Am scutit astfel 36 de ani pentru pregătirea în specialitate. Avem două avantaje prin aplicarea noilor prevederi. În primul rând, vom obţine formarea mai rapidă a medicilor specialişti care intră să lucreze în spitalele din România, pe de altă parte venim in sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ani întregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste măsuri ne vom alinia şi noi prevederilor europene, conform Directivelor în vigoare”, a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Cea mai scurtă durată de pregătire în specialitate a rămas trei ani, iar cea mai lungă perioadă este de şase ani. Conform normelor vechi, ca să obţină specializări în chirurgie generală, chirurgie cardiovasculară şi neurochirurgie, medicii erau nevoiţi ca, după cei şase ani de pregătire universitară, să mai înveţe, în plus, încă şapte ani.

Anul acesta, concursul de rezidenţiat va avea loc în 21 noiembrie. Metodologia de desfăşurare a concursului va fi publicată săptămâna viitoare.

Raportat la anul trecut, nu vor exista modificări în ceea ce priveşte bibliografia sau locul de desfăşurare a concursului.

Măsurile Ministerului Sănătăţii sunt susţinute de către Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie şi de asociaţiile şi federaţiile studenţilor medicinişti.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă