25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăGDPRPilula care a adus spectrul cancerului pentru generaţii întregi

Pilula care a adus spectrul cancerului pentru generaţii întregi

Heather Justice avea doar 25 de ani când a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Pentru a-i salva viaţa, chirurgii au fost nevoiţi să facă o intervenţie radicală şi să îi scoată uterul, dar calvarul nu s-a sfarşit aici. Chirurgul a observat că Heather suferea de o formă rară şi agresivă de cancer de col uterin, care de obicei apare doar după instalarea menopauzei, potrivit Daily Mail.

Investigaţii suplimentare au condus la declanşarea unuia dintre cele mai mari şi şocante scandaluri medicale din Marea Britanie. Heather, acum în varstă de 59 de ani, a fost primul caz confirmat de cancer provocat de DES (diethylstilbestrol) din Marea Britanie. Gladys, mama lui Heather, a luat DES în perioada cand era însărcinată.

DES (diethylstilbestrol) este forma sintetică a estrogenului, hormonul feminin. Doctorii au prescris aceste pastile din 1938 pană în 1971 pentru a salva femeile însărcinate de avorturi spontane sau de naşteri premature. Multă vreme s-a crezut că aceste probleme apar din cauza nivelului scăzut de estrogen la femei. DES a fost folosit pentru a corecta această problemă. Pastila a fost luată de milioane de femei în această perioadă.

DES a fost folosit tot mai puţin începand din 1960, după ce studiile au arătat ca nu putea ajuta femeile să păstreze sarcini la termen. Mai târziu, s-a aflat că acei copii ai căror mame au luat DES în primele 5 luni de sarcină sunt susceptibili de a avea probleme cu sistemele lor de reproducere.

În 1971, Food and Drug Administration recomanda oficial medicilor să nu mai prescrie DES în timpul sarcinii. De asemenea, a fost lansată o campanie care a spus publicului despre ce probleme pot să apară dacă foloseai DES, iar medicii au fost îndemnaţi să îi anunţe despre probleme pe pacienţii care au luat aceste pastile.

Din păcate, nu s-a găsit o modalitate buna prin care să fie identificate toate persoanele expuse la DES. Multe persoane au fost expuse la DES în stadiul de făt şi nu cunosc acest fapt.

Gladys, mama lui Heather, a luat pastilele DES la începutul anilor cincizeci, deoarece ea mai pierduse o sarcină, înainte de a rămane gravidă cu Heather. Nimeni nu s-a mai gandit la acest aspect până cand Heather a ajuns la varsta de 25 de ani. Ea a dat naştere celui de-al doilea fiu şi a făcut un simplu test Papanicolau.

“Ei au descoperit ceva suspect”, îşi aminteşte ea. “Medicii au făcut apoi mai multe teste şi au găsit că am o formă rară de cancer de col uterin, care în mod normal apare doar la femeile la menopauză.”

Cancerul, numit adenocarcinom cu celule clare, a fost atat de invaziv, încat chirurgii au fost nevoiţi să facă histerectomie si vaginectomie parţială. Operaţia a fost reuşită, iar Heather nu a mai avut probleme de cancer în ultimii 30 de ani.

“Histerectomia m-a lăsat foarte bolnavă şi slăbită”, spune ea. “M-am simţit norocoasă, totuşi, că i-am avut pe cei doi băieţi când am fost tânără. Dacă nu ar fi fost fiii mei, aş fi fost mult mai deprimată”.

Fiicele DES au cu 50% mai multe şanse de a avea menopauză precoce şi un risc crescut de boli auto-imune, cum ar fi lupusul şi poliartrita reumatoidă, arată studiile.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă